TRON dan XRP – Pengenalan

TRON dan XRP mendedahkan persamaan dan kontras yang menarik, antara satu sama lain dan dengan projek cryptocurrency dan blockchain yang lain. XRP memberikan simbol ticker untuk Ripple, dan TRX menyediakan simbol ticker untuk TRON.

Sebagai tambahan, analisis kedua-dua projek ini menunjukkan bahawa mereka mencerminkan tujuan dan strategi yang berbeza dari banyak projek crypto tradisional. Adakah itu bermaksud bahawa TRON dan XRP menentang seluruh dunia crypto? Mari kita lihat.

Gambar TRON dan XRP

Laman Utama Ripple / https://ripple.com/xrp/

TRON dan XRP lwn Ethereum dan Bitcoin

TRON dan XRP masing-masing memberikan antitesis Ethereum dan Bitcoin. Walaupun Bitcoin berusaha untuk menggantikan bank tradisional dan organisasi kewangan dengan rangkaiannya yang terdesentralisasi dan tanpa kepercayaan, XRP Ripple berusaha untuk melayani organisasi tersebut sebagai pasaran sasarannya.

XRP vs Bitcoin

Bitcoin mengaut keuntungan pelombong sebagai insentif, tetapi XRP Ripple berusaha mendapatkan keuntungan daripada pelanggan menggunakan rangkaian RippleNet. Dan sementara banyak peminat crypto memandang syiling sebagai kenderaan pelaburan, XRP Ripple berfungsi sebagai alat untuk RippleNet.

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse pernah berkata, “Ripple adalah syarikat swasta, aliran tunai positif dan kami tidak mempunyai rancangan untuk mengumpulkan modal tambahan (dan tidak ada kesalahan, tetapi jika kami melakukannya, kami hanya akan mengumpulkan modal daripada pelabur institusi!).”

TRON lwn Ethereum

Sebaliknya, TRON berharap dapat menyediakan platform yang terdesentralisasi untuk pengembangan aplikasi terdesentralisasi (DApps). Ethereum mencipta model ini, jadi TRON berhasrat untuk bersaing secara langsung dengan Ethereum.

Vitalik Buterin, pencipta Ethereum, muncul dari latar belakang kejuruteraan perisian dan penyelidikan. Tetapi Justin Sun, pencipta TRON, berasal dari latar belakang perniagaan dan keusahawanan. Lebih-lebih lagi, Sun bekerja di Ripple selama lebih dari dua tahun. Oleh itu, TRON dan XRP mendekati blockchain dari perspektif perniagaan terlebih dahulu, bukan perspektif kejuruteraan.

Pendekatan Perniagaan Ripple’s XRP – A

Dilancarkan pada tahun 2012, Ripple berusaha untuk menyediakan rangkaian penyelesaian perisian yang dipasarkan ke bank, institusi kewangan besar, syarikat besar dengan jabatan kewangan yang besar, dan organisasi serupa lainnya. Produk perisian Ripple membolehkan pelanggan ini menghantar pembayaran, memproses pembayaran dan mengekalkan kecairan.

Masalah Yang Perlu Diselesaikan – Dan Dibayar

Sebagai contoh, misalnya, sebuah syarikat multinasional yang beribu pejabat di New York yang diminta untuk memproses dana ke Tokyo mesti melalui banyak gelung. Syarikat itu mendepositkan dana kepada suatu perkhidmatan untuk melakukan pemindahan, membayar yuran untuk perkhidmatan tersebut, mengakomodasi undang-undang dan peraturan yang relevan, dan menangani nilai tukar. Ia juga menunggu dengan sabar sementara setiap langkah prosesnya memerlukan masa untuk diselesaikan. Perbezaan zon waktu sahaja menimbulkan masalah.

Menggerakkan wang melintasi sempadan pada masa ini menghadirkan begitu banyak cabaran untuk mengekalkan kecairan di negara tertentu, syarikat multinasional menyimpan simpanan besar di negara tersebut. Tetapi menyimpan wang dalam jumlah besar mungkin bukan penggunaan wang yang terbaik.

Cryptocurrency menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan kadar pertukaran, kelajuan pemindahan, dan yuran. Dan Ripple berhasrat menyelesaikan masalah ini khusus untuk organisasi kewangan besar. Mengapa menyasarkan segmen ini secara khusus? Kerana mereka memproses banyak pembayaran dengan jumlah tinggi dan selalu menangani masalah ini. Cryptocurrency menangani masalah mereka, dan sebagai pelanggan, mereka membayar dengan senang untuk kemudahan penggunaan dan kecekapan.

Empat penyedia pembayaran utama MoneyGram, MercuryFX, IDT, dan Cuallix telah mengumumkan bahawa mereka akan menjalankan program perintis produk Ripple. Pengguna lain dari Ripple termasuk Santander, UniCredit, UBS, dan Standard Chartered.

Pasukan

Melayan pasaran ini memerlukan pasukan yang biasa dengan budaya Fortune 500 dan selesa berinteraksi di persekitaran itu. Walaupun berjaya dengan sendirinya, penampilan Vitalik Buterin yang kasual gagal memberi keyakinan kepada seluruh ruang dewan dan suite-suite dunia korporat. Watak bayangan dan misteri seperti Satoshi Nakamoto juga gagal.

rippleteam

Pasukan Kepimpinan Ripple

Pasukan eksekutif Ripple termasuk Brad Garlinghouse yang memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif dan ahli Lembaga Pengarah. Dia berkhidmat sebagai Presiden Aplikasi Pengguna di AOL dan memegang jawatan sebagai Naib Presiden Kanan di Yahoo.

Ron Will berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan dan sebelum Ripple memegang jawatan CFO di TubeMogul, Inc. Adobe memperoleh TubeMogul dengan harga $ 540 juta. Eksekutif lain memegang jawatan penting di HSBC, Intuit, Bloomberg, CNBC, MasterCard, dan Citibank. Pasukan ini menunjukkan pengalaman dan kecekapan yang tinggi.

Tidak Terdesentralisasi? Apa-apa sahajalah!

Persoalan mengenai apakah Ripple wujud sebagai rangkaian terpusat atau terdesentralisasi tetap tidak relevan hingga hampir tidak masuk akal. Ripple mensasarkan institusi kewangan utama dan jabatan kewangan syarikat besar sebagai segmen pasaran pilihannya. Desentralisasi menarik bagi cypherpunks, penyokong anti-penubuhan, libertarian, revolusioner, dan teknolog.

Desentralisasi gagal menarik minat eksekutif korporat institusi kewangan utama. Eksekutif korporat bekerja lama dan bersungguh-sungguh untuk menjadi pelayan organisasi besar yang berjaya. Mereka mengawal sejumlah besar aset kewangan. Dan mereka mengharapkan untuk menerima layanan untuk wang mereka, bukan egaliterisme desentralisasi.

Gambar TRON dan XRP

TRON’s Justin Sun

TRON – Projek Kesombongan?

TRON dan XRP mengambil perspektif yang berbeza. Walaupun Ripple memberi tumpuan untuk menyediakan penyelesaian untuk keperluan korporat, TRON hampir menjadi projek kesombongan satu pihak. Tetapi Justin Sun, pengasas TRON, menunjukkan kejayaan dalam usaha masa lalu, jadi dia menunjukkan kemahiran perniagaan yang cukup untuk tidak dikesampingkan.

Apa Masalah yang TRON Rancang untuk Selesaikan?

TRON bermula sebagai platform perkongsian kandungan hiburan yang terdesentralisasi. Tetapi sekarang TRON mendakwa desentralisasi lengkap web sebagai matlamatnya sekarang. Dan kepada memetik laman web korporat, “Sebagai platform terdesentralisasi dalam Web 4.0, kemampuan kuat TRON menjadikannya dapat disesuaikan dengan berbagai pemandangan yang kompleks dan juga menyokong aplikasi dengan sejumlah besar pengguna.”

(Apa yang mereka maksudkan dengan “Web 4.0” masih belum jelas. Web 1.0 mendefinisikan halaman web statik pertama di internet. Web 2.0 menyediakan antara muka pengguna yang kaya seperti yang kita lihat sekarang. Blockchain yang terdesentralisasi sering disebut sebagai Web 3.0.)

Pasukan TRON?

Walaupun Ripple XRP menawarkan pasukan eksekutif yang besar dan berpengalaman yang semuanya menunjukkan pencapaian yang hebat, melihat halaman pasukan di laman web korporat untuk TRON menunjukkan gambar Justin Sun yang sangat besar. Laman web ini tidak menyenaraikan pegawai korporat lain. Tetapi ia memberikan gambaran berkumpulan sebilangan besar pemuda tanpa nama dan tidak tersenyum yang nampaknya berfungsi sebagai pengaturcara.

Berapa banyak muzik yang dapat anda dengarkan dari kumpulan satu orang?

Gambar TRON dan XRP

Laman Utama TRON / https://tron.network/

Membuat Tawaran

Tanpa inovasi dalam teknologi atau pasukan yang kelihatan memimpin projek, masa depan projek TRON nampaknya terletak pada kemampuan organisasi untuk merundingkan perjanjian dan bermitra dengan organisasi lain.

Pada bulan Mac 2018, TRON bekerjasama dengan platform permainan BitGuild. Menurut perjanjian itu, BitGuild menyediakan satu set aset dalam permainan edisi terhad yang unik untuk komuniti TRON. Kemudian, pada Mei 2018, TRON mengumumkan perkongsian strategik dengan vSport. vSport menggunakan teknologi blockchain untuk melayani komuniti bola sepak.

Akhirnya, pada bulan Jun 2018, TRON memperoleh BitTorrent. BitTorrent membuat protokol komunikasi untuk perkongsian fail peer-to-peer. Sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran untuk membina teknologi, maka, dengan segala cara, belilah syarikat yang mengimbangi kekurangan anda.

TRON Dan XRP – Pemikiran Akhir

Bitcoin dan Ethereum mencipta inovasi dalam teknologi. Sebagai alternatif, TRON dan XRP wujud sebagai usaha perniagaan yang menggunakan konsep semasa dalam teknologi. XRP Ripple tidak mempunyai teknologi revolusioner Bitcoin; tetapi dipimpin oleh eksekutif berpengalaman, Ripple menunjukkan kemampuan untuk fokus pada segmen pasaran yang menguntungkan.

Ethereum memperkenalkan konsep platform yang terdesentralisasi untuk pengembangan aplikasi. Ethereum Foundation terus berinovasi, meneliti, dan mengembangkan teknologi blockchain baru. TRON memberikan kesan sebagai bakul yang penuh dengan kata kunci tanpa pasukan yang dapat dilihat untuk melaksanakan visi. Tetapi mungkin itu akan berubah. Kekuatan utama TRON adalah aksesnya ke modal untuk membeli apa yang tidak dapat dibina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me