Harga kitaran adalah salah satu fenomena teknikal yang lebih dipercayai di pasaran cryptocurrency. Sifat berulang-ulang dan tepat pada masanya memberi anda kelebihan kerana anda berusaha memasuki / keluar dari perdagangan anda pada waktu yang paling tepat: selangkah lebih maju daripada pesaing anda.

Tutorial ringkas ini dimulakan dengan pemahaman asas mengenai kitaran dan kemudian menunjukkan sepasang pasca tren tertentu pembalikan persediaan perdagangan kitaran. Penyediaan berdasarkan kitaran ini muncul di semua pasaran crypto, menggunakan petunjuk teknikal biasa, dan mudah dihafal. Mereka juga menawarkan profil risiko / ganjaran yang berpatutan dan potensi peratusan perdagangan yang tinggi.

Kitaran di Pasaran Cryptocurrency: Apa, Mengapa, Bagaimana

Semua cryptocurrency cair bergerak dalam satu siri kitaran harga. Pola tekanan jual beli yang bergoyang ini dapat memberi anda peluang perdagangan berisiko rendah dan berfaedah tinggi.

Ayam atau Telur?

Beberapa peniaga mendakwa bahawa kitaran wujud dalam diri mereka sendiri dan menjadi pencetus kepada semua pergerakan pasaran yang boleh diperdagangkan. Walau bagaimanapun, yang lain sama-sama bersikeras bahawa pertempuran berterusan antara lembu dan beruang adalah pemacu utama tindakan harga kitaran. Perbahasan ayam lawan telur ini berterusan, tentu saja, tetapi yang perlu anda ketahui adalah bahawa kitaran ada, dapat dikenal pasti, dan dapat memberi anda peluang untuk memperoleh keuntungan.

ramalan kitaran ideal

Gambar 1.) Litecoin / USD, setiap hari: Kitaran harga muncul di semua cryptocurrency dan pada setiap carta jangka masa. Grafik carta: Motivewave.com

Carta di atas menggambarkan tiga kitaran harga ideal yang berbeza dalam Litecoin / USD. Perisian secara automatik menentukan bilangan bar harga optimum untuk setiap kitaran. Separuh bulatan kitaran memberikan ramalan untuk tahap rendah kitaran yang akan datang (semua kitaran diukur dari palung ke palung). Dalam contoh ini, kitaran 18.6-, 38.1- dan 79.3-hari cenderung turun bersama pada titik-titik penting pasaran. Melihat ke masa depan, pengukuran tiga kitaran yang sama menunjukkan bahawa pertemuan kitaran rendah yang lain mungkin berlaku sekitar akhir November atau awal Disember 2018.

Kitaran rendah berlaku di pasaran bullish, bearish, dan sideways dan boleh berjaya diperdagangkan dalam semua senario pasaran. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mencuba perdagangan kitaran semasa tahap rendah turun naik penyatuan. Ciri bullish cycle menurun secara relatifnya dangkal menjadi low cycle dan rali yang relatif panjang menjadi high cycle. Kitaran menurun menunjukkan penurunan yang agak dalam ke tahap rendah kitaran dan rali kecil relatif ke tahap tinggi kitaran. Kitaran di pasaran tanpa trend kira-kira sama dalam harga bergerak naik / turun ke kitaran tinggi / rendah.

Ringkas, tetapi Berfungsi

Biasakan untuk mengira bilangan bar harga antara ketara hayun rendah di cryptos yang anda jual. Gunakan sebanyak mungkin data sejarah untuk tugas ini. Anda akan diberi jumlah kitar purata yang lebih tepat. Perhatikan kitaran tempoh 18.6- dalam carta Litecoin / USD di atas. Sebilangan besar pasaran crypto cair berjalan pada kitaran 18 hingga 22 bar sepanjang jangka masa, jadi ini mungkin kitaran paling penting untuk anda fokuskan.

Siklus adalah sekutu teknikal yang kuat untuk pedagang yang serius, namun, selalu menggunakan petunjuk pengesahan lain sebelum melakukan perdagangan baru, seperti:

Kadang kala, satu kitaran akan berkembang menjadi 24-26 bar atau bahkan berkontrak menjadi 13-15 bar, tetapi rata-rata jangka panjang secara amnya akan bermaksud kembali ke sekitar 18-20 bar. Pada bahagian yang berikut, anda akan menyaksikan cara yang baik untuk berdagang di pasaran crypto yang pendek dan panjang. Yang anda perlukan hanyalah kitaran harga 20 bar dan taktik ID pembalikan trend biasa.

Pengambilan utama:

 • Kitaran harga muncul di semua pasaran crypto cair.
 • Apabila berbilang kitaran bersama-sama, pembalikan kuat boleh berlaku.
 • Kitaran 20 bar adalah antara yang paling penting untuk anda lacak.
 • Kitaran kenaikkan menunjukkan kemunduran dangkal dan rali kuat.
 • Kitaran penurunan menunjukkan pergerakan yang lemah dan penurunan yang mendalam.
 • Gunakan alat teknikal lain untuk mengesahkan semua persediaan perdagangan kitaran.

Berdagang Penarikan Balik Pertama Selepas Pembalikan Trend menurun

Lapisan a StochRSI atau penunjuk Double Stochastic pada mana-mana carta harga crypto dan anda akan melihat corak tekanan beli dan pergerakan berayun berulang. Kedua-dua petunjuk ini cenderung melambung dari a lembah (oversold) hingga a puncak (terlebih beli), memberikan anda peluang terbaik untuk mendapatkan keuntungan. Tetapi anda perlu meletakkan tindakan penunjuk berayun ini ke dalam konteks yang tepat sebelum anda dapat memperdagangkannya dengan menguntungkan.

BCHUSD menjual aliran menurun pendek

Rajah 2.) Bitcoin Cash / USD, setiap hari: Menjual penarikan pertama ke tahap tinggi setelah pembalikan arah aliran menurun adalah strategi perdagangan berkemungkinan tinggi. Grafik carta: TradingView.com

Inilah cara anda dapat mengenal pasti persediaan perdagangan kitaran kripto pendek berisiko rendah, tinggi, dan rendah:

 1. Sahkan bahawa trend telah berubah dari kenaikkan harga ke penurunan. Carta di atas menggambarkan aliran menaik yang kuat di BCHUSD yang semakin habis dan mula mengeluarkan semua swing swing yang signifikan (HL) dari aliran menaik itu.
 2. Setelah titik HL kunci dilanggar (garis kuning putus-putus), a rendah-rendah (LL) terbentuk, mengesahkan perubahan trend. Anda sekarang mempunyai trend menurun untuk mengeksploitasi keuntungan yang berpotensi.
 3. Anda pasti akan menunggu perhimpunan kuat pertama hingga tahap tinggi (kira-kira 4-7 bar) menggunakan StochRSI atau Double Stochastic oscillator untuk mengesahkan tinggi.
 4. Sebaik-baiknya, anda memasuki perdagangan pendek baru apabila harga melanggar paras terendah terendah dari dua bar harga sebelumnya. Anda mahu menetapkan hentikan kerugian di atas bar tinggi kitaran.
 5. Sekiranya persediaan perdagangan gagal, stop loss akan mengurangkan kerugian anda.
 6. Sekiranya perdagangan bergerak memihak kepada anda, anda akan memegang jawatan tersebut sehingga pengayun StochRSI atau Double Stochastic menjadi terlalu laris. Anda juga perlu mengambil sebahagian keuntungan.
 7. Anda akan keluar dari perdagangan pendek anda setelah 8-11 bar harga selesai. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan tempoh 8 purata bergerak eksponensial (EMA) sebagai trailing stop yang berkesan.

Perdagangan yang Pantas dan Menguntungkan

Perdagangan pendek yang digambarkan sememangnya pemenang yang bagus, dengan stop loss tidak pernah terancam. Perhatikan bagaimana rali ke siklus tinggi (bulatan hijau) lemah berbanding dengan penurunan seterusnya ke tahap terendah kitaran (anak panah kuning).

Perdagangan yang menang pendek cenderung mencapai potensi keuntungan maksimum lebih cepat daripada saudara lama mereka, jadi bersikap agresif dengan pengambilan keuntungan anda.

Dengan memendekkan penarikan pertama ke tahap tinggi setelah pembalikan tren penurunan yang disahkan, anda meletakkan kekuatan tren baru dan berkembang memihak kepada anda. Ini adalah risiko terendah, perdagangan ganjaran tertinggi di mana-mana pasaran, dan rakannya yang bullish sama kuat. Mari kita periksa persediaan perdagangan seterusnya.

Pengambilan Utama:

 • Selalu mengurangkan penurunan pertama yang signifikan ke tahap tinggi setelah pembalikan arah aliran menurun yang disahkan.
 • Pastikan stop loss anda berada di atas tahap tinggi.
 • Semasa perdagangan bergerak memihak kepada anda, ambil sebahagian keuntungan kerana pengayun kitaran utama menjadi lebih laku.
 • Bersikap agresif dengan pengambilan untung bila-bila masa anda kekurangan pasaran kripto.

Berdagang Penarikan Balik Pertama Selepas Pembalikan Trend Bullish

ETH membeli penarikan balik pertama selepas pembalikan arah aliran menaik

Gambar 3.) Ethereum / USD, 240 minit: Membeli penarikan balik pertama ke tahap rendah setelah pembalikan arah aliran menaik adalah strategi perdagangan kebarangkalian yang sama tinggi. Grafik carta: TradingView.com

Inilah cara anda dapat mengenal pasti persediaan perdagangan kitaran kripto berisiko rendah, tinggi, dan panjang:

 1. Sahkan bahawa trend telah berubah dari bearish ke bullish. Carta di atas menggambarkan penurunan yang berpanjangan di ETHUSD yang semakin habis sebelum membentuk a tiga bahagian bawah corak, yang menampilkan ayunan rendah yang lebih tinggi (HL).
 2. Titik HH sebelumnya dilanggar (garis kuning putus-putus) dan mengesahkan perubahan trend kenaikan harga. Ini menyediakan peluang untuk keuntungan yang mungkin.
 3. Penarikan balik pertama ke pusingan rendah (kira-kira 3-6 bar) menggunakan StochRSI atau Double Stochastic oscillator mengesahkan kitaran rendah dan juga membentuk rendah lebih tinggi (HL).
 4. Sebaik-baiknya, anda harus memasuki perdagangan panjang baru apabila tertinggi kedua bar harga sebelumnya akhirnya dilanggar. Letakkan stop loss tepat di bawah kitaran rendah untuk memastikan kerugian yang mungkin kecil.
 5. Oleh kerana perdagangan panjang bergerak lebih tinggi, anda akan mengambil sebahagian keuntungan kerana harga bergerak jauh di atas EMA 18 tempoh (garis emas pada carta).
 6. Sebaik-baiknya, anda harus menutup perdagangan yang panjang setelah 10-14 bar berlalu setelah masuk perdagangan. Tetapi perdagangan khusus ini memerlukan sedikit masa untuk berfungsi, dan penggunaan jalan keluar perdagangan kiraan bar mekanikal tidak memberikan banyak keuntungan. Oleh itu, penggunaan trailing stop pasti lebih bijak, tanpa mengira jumlah bar yang telah berlalu. EMA 8 tempoh adalah penghentian terakhir yang hebat dan membolehkan anda memperoleh sebahagian besar keuntungan.
 7. Perdagangan panjang cenderung bergerak lebih lambat daripada perdagangan pendek, oleh itu jangka masa yang lebih lama perlu digunakan untuk memaksimumkan potensi keuntungan. Ingat itu!

Perdagangan Menang Yang Lebih Besar

Perdagangan panjang yang digambarkan memang pemenang raksasa, dan stop-loss tidak pernah dalam bahaya terkena. Perhatikan bagaimana penurunan ke pusingan rendah (bulatan hijau) lemah berbanding dengan kenaikan seterusnya ke pusingan tertinggi (panah hijau). Membeli penarikan balik pertama ke tahap rendah setelah pembalikan trend kenaikan yang disahkan adalah risiko terendah, perdagangan ganjaran tertinggi di mana-mana pasaran, dalam jangka masa tertentu, dan dalam setiap cryptocurrency cair.

Pengambilan Utama:

 • Sentiasa beli penarikan pertama yang signifikan ke tahap rendah setelah pembalikan aliran kenaikan harga yang disahkan.
 • Letakkan stop loss anda di luar tahap rendah.
 • Semasa perdagangan bergerak memihak kepada anda, ambil sebahagian keuntungan kerana harga melambung jauh di atas purata bergerak utama (EMA 18-tempoh yang digambarkan pada carta).
 • Penggunaan kiraan bar kitaran dan penghentian EMA 8 tempoh juga dapat membantu menyediakan asas rasional untuk pengambilan untung.
 • Perdagangan yang menang lama biasanya memakan masa lebih lama untuk dimainkan daripada perdagangan yang menang pendek.

Ringkasan

Anda kini mempunyai pengetahuan mengenai bagaimana menggunakan strategi perdagangan kitaran berisiko tinggi dan berfaedah tinggi. Oleh itu, pergi lebih jauh. Hitung panjang kitaran purata di pasaran crypto yang anda jual dan mula mengembangkan kelebihan perdagangan anda. Bereksperimenlah dengan tetapan pengayun yang berbeza dan rata-rata bergerak untuk menyesuaikan strategi anda untuk kemasukan dan pengurusan perdagangan. Mulailah bekerja dengan dinamika carta ini pada duit syiling kegemaran anda hari ini dan lihat pasaran crypto dengan cahaya baru.

Penafian: Spekulasi dalam cryptocurrency atau pasaran kewangan lain melibatkan risiko yang besar; anda hanya perlu menggunakan modal risiko semasa berdagang. Anda harus berjumpa dengan penasihat kewangan berlesen anda sebelum menggunakan modal risiko di pasaran kewangan.