Gemini, Tawaran Bayar untuk Penyenaraian Coinbase Turn Away Ripple

Sekiranya anda seorang pelabur Ripple dan anda merasa tertekan kerana ketidakupayaan XRP untuk melakukan pertukaran fiat utama, jangan risau. Garlinghouse dan pasukannya telah berusaha.

Namun, itu mungkin sedikit penghiburan, memandangkan semua percubaan mereka sia-sia. Ripple kini merupakan aset crypto ketiga terbesar di pasaran, dengan tanda harga XRP sebanyak $ 0,50 menambah sehingga $ 19.8 bilion $ cap pasaran. Kejayaannya menjadikan Jeff Garlinghouse, Ketua Pegawai Eksekutif Ripple, menjadi salah satu jutawan jutawan cryptocurrency pertama dan sedikit di dunia.

Namun, semua kejayaan ini dan timbunan uang tunai yang setimpal dengannya tidak banyak bermakna pertukaran Gemini dan Coinbase. Walaupun Ripple berusaha untuk membeli keduanya, mereka tidak akan mempertimbangkannya, menurut sumber-sumber tanpa nama yang memberi petunjuk Bloomberg. Penyenaraian di kedua-dua bursa akan mendapat mata wang sebagai tajuk di samping bangsawan crypto, kerana Coinbase hanya menampilkan Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, dan Litecoin, sementara Gemini lebih eksklusif masih dengan hanya senarai Bitcoin dan Ethereum.

Sesungguhnya, pasangan fiat adalah komoditi yang diinginkan di dunia cryptocurrency, di mana mendapatkan token yang disenaraikan di bursa jenis apa pun adalah usaha yang tinggi. Oleh itu, sebilangan besar projek memerlukan banyak bayaran dari $ 1 juta hingga $ 3 juta untuk memasukkan syiling mereka, menurut lapor oleh Autonomous Next.

Untuk usaha Ripple sendiri, harga ini cukup tepat. Berdasarkan sumber Bloomberg, organisasi itu menawarkan Gemini bernilai $ 1 juta dolar Winklevoss untuk pasangan USD / XRP di bursa. Kesepakatan percubaan, yang dibentuk pada tahun 2017, akan menyaksikan XRP tersenarai dalam Q3 pada tahun yang sama. Ketika Gemini menolak tawaran itu, Ripple kembali ke rundingan tambahan, seperti rancangan pembayaran rebat dan mendahului kos integrasi.

Tiada dadu.

Selepas kebuntuan ini, Ripple beralih ke Coinbase pada musim gugur lalu, boleh dikatakan lebih popular dari kedua pilihan tersebut, kerana Coinbase menjalankan jadual di seluruh dunia untuk pasangan perdagangan crypto-to-fiat. Dan kali ini, Ripple menaikkan tawarannya, menawarkan untuk meminjamkan syarikat XRP bernilai $ 100 juta untuk memulakan perdagangan di Coinbase dan, mungkin, rakan pertukarannya, GDAX. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Coinbase akan dibenarkan membayar balik pinjaman dalam bentuk XRP atau dolar, sementara sumber-sumber menunjukkan bahawa pilihan kemudian akan memberi peluang kepada Coinbase untuk memperoleh keuntungan dari perjanjian tersebut jika XRP naik harga setelah penyenaraian.

Sekiranya Coinbase menyenaraikan XRP sebelum Januari, ia pasti akan menguntungkan. Tetapi ini sebahagiannya disebabkan oleh kenaikan harga Ripple dalam jangkaan penyenaraian tersebut. Antara bulan Disember dan Januari, desas-desus mengenai penyenaraian Coinbase yang tidak lama lagi menjadikan harga koin itu hampir kepada $ 4,00, mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $ 3,84 menurut CoinMarketCap. Setelah Coinbase menafikan khabar angin ini pada bulan Januari – dan sekali lagi pada bulan Mac setelah mereka muncul kembali secara ringkas– XRP telah membuat penurunan mendadak.

Sebilangan keraguan Coinbase dan Gemini mungkin muncul dari kenyataan bahawa SEC Amerika Syarikat telah memberi amaran kepada bursa tidak berlesen ini untuk tidak menyenaraikan token yang mereka anggap sebagai sekuriti. Oleh kerana XRP berada di bawah kawalan syarikat tunggal, Ripple, ada argumen yang boleh dibuat bahawa ia boleh tergolong dalam klasifikasi sedemikian. Ketidakpastian peraturan seperti itu menjadi sumber kegelisahan bagi peminat dan pengusaha cryptocurrency, kerana aset crypto dilabelkan secara retroaktif sebagai sekuriti boleh menyebabkan mimpi buruk yang sah untuk projek dan pertukaran kedua-duanya.

Sebagai tindak balas terhadap perkembangan tersebut, Emmalee Kremer, seorang jurucakap Ripple, mendakwa bahawa beberapa maklumat yang diberikan kepada Bloomberg tidak tepat, walaupun dia gagal menentukan maklumat mana, khususnya, yang salah. Sebagai gantinya, dia memberitahu Bloomberg bahawa “Ripple selalu bersikap telus mengenai fokusnya dalam membangun dan mengembangkan ekosistem XRP yang kuat,” terus mengatakan, bahawa “[pasukan Ripple mahu] XRP menjadi aset digital paling cair yang memungkinkan pembayaran global yang lebih pantas dan lebih murah. “

Pasangan perdagangan crypto-to-fiat di dua bursa paling popular di Amerika Syarikat pasti akan memastikan kecairan itu. Tetapi sehingga ada kejelasan undang-undang dan peraturan dari pemerintah Amerika Syarikat atau XRP dibebaskan dari status keselamatan, tidak mungkin pasangan ini akan muncul dalam masa terdekat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me