Bidang pengurusan kekayaan telah berkembang sepanjang tahun apabila instrumen kewangan baru muncul. Walau bagaimanapun, kedatangan pengurusan kekayaan blockchain mewujudkan dunia peluang baru – dan halangan – dalam sektor kewangan.

Industri pengurusan kekayaan perlu memastikannya terus maju menjelang perubahan untuk terus berdaya saing. Pada masa yang sama, pelanggan akan mencari penasihat kekayaan mereka untuk menavigasi instrumen kewangan digital baru, dan memahami implikasinya terhadap portfolio mereka.

Jadi apa yang mungkin menjadi kesan pengurusan kekayaan blockchain, dan bagaimana ia akan mempengaruhi disiplin pengurusan kekayaan yang lebih luas?

Perkembangan dalam Sektor Kewangan

Pengurusan kekayaan adalah prestasi bank untuk pelanggan bernilai bersih tinggi. Ia dicipta pada tahun 1930-an oleh bank pelaburan termasuk Morgan Stanley dan Goldman Sachs. Bank-bank ingin membezakan perkhidmatan yang mereka tawarkan kepada pelanggan terkaya mereka daripada perkhidmatan yang mereka berikan kepada orang ramai.

Pencen syarikat dan pelaburan saham menjadi semakin tersedia sejak beberapa dekad kebelakangan ini. Dan pada gilirannya, orang mula menjadi ingin tahu secara kewangan.

Bank-bank melihat faedah dalam menyediakan beberapa perkhidmatan pengurusan kekayaan kepada khalayak yang lebih luas. Namun, ini biasanya pada tahap yang lebih umum, memberikan akses ke seminar atau penyediaan risalah maklumat dan, akhirnya, dalam talian.

Selama 20 tahun kebelakangan ini, dengan munculnya Exchange Traded Funds (ETF) dengan bayaran rendah dan perdagangan dalam talian terbuka kepada orang ramai, permintaan untuk perkhidmatan maklumat seperti ini telah meningkat. Walau bagaimanapun, pengurusan kekayaan swasta tradisional, biasanya antara pelanggan dan penasihat kekayaan mereka, tetap berada dalam domain golongan kaya raya. Ini mungkin merangkumi salah satu atau semua perkara berikut:

  • Perancangan persaraan
  • Perkhidmatan cukai dan perakaunan
  • Perancangan undang-undang dan harta tanah
  • Pengurusan portfolio
  • Nasihat pelaburan

Oleh kerana pasaran kewangan menjadi lebih kompleks, peranan pengurus kekayaan sekarang mungkin melibatkan koordinasi pelbagai pihak lain, seperti broker atau pakar pencen, mengikut keperluan pelanggan.

Kini, sektor kewangan menghadapi cabaran baru dalam bentuk teknologi lejar diedarkan. Pengurusan kekayaan nampaknya akan berubah apabila industri kewangan menggunakan kemungkinan teknologi baru ini.

Firma perakaunan Big 4 telah mula mengeluarkan kertas dan artikel yang memperincikan apa yang mereka fikir bank-bank besar harus pertimbangkan dalam menghadapi era teknologi baru.

Jadi apa yang berlaku pada masa depan?

Pengurusan Kekayaan Blockchain – Masa Depan

Tiga bidang utama dalam proses pengurusan kekayaan akan terganggu oleh pengenalan pengurusan kekayaan blockchain. Ini adalah onboarding pelanggan, penyelesaian masa nyata, dan kenderaan pelaburan automatik. Cryptocurrency dan token keselamatan juga menawarkan peluang pelaburan baru, membawa pertimbangan lebih lanjut.

Peserta Pelanggan

Bank diminta untuk melakukan pemeriksaan KYC (Kenali Pelanggan Anda) dan AML (Anti Pencucian Wang) yang panjang pada pelanggan baru mereka. Akibatnya, masa untuk memasukkan pelanggan baru boleh berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan. Pelanggan mesti menunjukkan bukti pengenalan diri, tempat tinggal, status perkahwinan, kepentingan perniagaan dan politik, dan banyak lagi sebelum bank dapat menerimanya sebagai pelanggan.

Automasi banyak pemeriksaan ini kini boleh dilakukan. Pengimbasan biometrik dapat membandingkan selfie dengan ID fotografi. Pengecaman watak optik dapat memproses perincian dokumen.

Walau bagaimanapun, mencatat hasil pemeriksaan sedemikian di blockchain bermaksud bahawa data pelanggan menjadi tidak berubah dan mudah dibawa. Oleh itu, Blockchain dapat mengurangkan masa yang diperlukan untuk mendapatkan pelanggan baru. Ini juga menghilangkan peranan perantara yang terlibat dalam mengumpulkan semua maklumat ini.

Sebaliknya, kemudahan onboarding ini dapat mengurangkan kesetiaan pelanggan. Sekiranya lebih mudah bagi mereka untuk menukar bank mereka, mereka mungkin akan melakukannya.

Syarikat blockchain telah menyedari potensi dalam bidang ini. Rantai KYC adalah salah satu syarikat yang menawarkan penyelesaian pematuhan kepada bank dan institusi lain yang diperlukan untuk melakukan pemeriksaan KYC.

Penyelesaian Masa Sebenar

Sistem kewangan semasa sangat bergantung pada perantara untuk penyesuaian dan pengesahan perdagangan. Menggunakan blockchain dapat mengurangkan atau menghilangkan peranan perantara, memungkinkan penyelesaian perdagangan dan pemindahan dalam waktu nyata. Bursa Saham Australia telah pun mengumumkan langkah ke blockchain, yang akan membolehkan penyelesaian masa nyata automatik secara 24/7.

Pelabuhan Sydney

Sydney Harbour – tempat tinggal Bursa Saham Australia

Meningkatkan kelajuan transaksi membawa pelbagai faedah. Ia dapat menjadikan modal tersedia lebih cepat untuk pelaburan semula dan mengurangkan yuran transaksi. Blockchain dapat mengesahkan pihak yang melakukan transaksi dan dengan itu mengurangkan risiko yang berkaitan.

Mengurangkan kos memberikan faedah yang jelas kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, bayaran juga merupakan tempat pengurus kekayaan dapat menjana pendapatan. Mungkin bank perlu mencari cara lain untuk membuat nilai menjana yuran untuk pelanggan bernilai bersih mereka.

Kenderaan Pelaburan Automatik

Kontrak pintar dapat menguruskan proses pelaburan. Bagi pelanggan yang ingin mengekalkan portfolio pelaburan yang seimbang di seluruh kelas aset, mungkin kontrak pintar mengambil alih peranan sebagai pengurus portfolio. Sekiranya kelas aset tertentu dalam portfolio meningkat nilainya di atas ambang tertentu, kontrak pintar dapat mengautomasikan pengagihan semula dana ke kelas aset lain untuk mengimbangkan portfolio.

Kelas Aset Digital

Cryptocurrency sendiri menawarkan kelas aset tambahan untuk pelabur yang ingin mempelbagaikan portfolio mereka. Dana indeks Crypto termasuk Iconomi dan Crypto20 memberikan alternatif kepada dana indeks standard. Bank yang ingin menubuhkan dana indeks baru dalam kelas crypto kini boleh menggunakan alat blockchain seperti Blackmoon.

Token keselamatan adalah satu lagi perkembangan baru yang menarik. Mereka menawarkan peluang untuk mendigitalkan sebarang aset fizikal, memberikan pemilikan pecahan kepada pelabur. Bayangkan anda memiliki kapal terbang jet anda sendiri, atau superyacht.

Superyacht

Dengan hanya $ 150k, 0.0005% dari jumlah ini mungkin menjadi milik anda!

Pengurus kekayaan perlu memastikan bahawa mereka sesuai dengan peristiwa tersebut dalam pengurusan kekayaan blockchain untuk memastikan bahawa mereka dapat memberi nasihat dan peluang kepada klien mereka dengan tepat.

Cabaran untuk Penerapan Pengurusan Kekayaan Blockchain

Terdapat dua isu yang menghambat penggunaan blockchain secara meluas di sektor kewangan. Ini adalah kelajuan transaksi dan kepatuhan dengan kerangka undang-undang dan peraturan yang kompleks.

Pegangan Aset Digital diatur untuk mengubah industri kewangan dengan teknologi lejar diedarkan yang direka khas untuk domain. Corda, platform blockchain sumber terbuka yang dikembangkan oleh konsortium kewangan R3, juga dapat mengatasi beberapa masalah ini.

Sekarang nampaknya masalah kapan, dan bukannya jika, sektor kewangan akan menggunakan buku besar yang diedarkan sepenuhnya. Pengurusan kekayaan, seperti bidang industri mana pun, harus siap ketika internet bernilai membuat kehadirannya terasa.