Terdapat peralihan utama dalam sektor tenaga dengan inovasi teknologi yang mendorong pertumbuhan sumber tenaga yang diedarkan (DER). DER pada dasarnya membenarkan pengguna tenaga pasif untuk menjadi pendorong. Secara sederhana, prosumer adalah individu dengan keupayaan untuk menghasilkan dan menggunakan tenaga. Apabila pengguna mempunyai lebihan tenaga, dia dapat menjual lebihan itu kepada rakan sejawatnya yang mengakibatkan perdagangan tenaga peer-to-peer.

Perdagangan Tenaga Peer-to-Peer

Perdagangan tenaga peer-to-peer adalah konsep yang menerangkan idea ekonomi peer-to-peer. Ringkasnya, ekonomi perkongsian. Perdagangan tenaga P2P mewujudkan sistem di mana pengguna dapat memanfaatkan pengguna lain yang menghasilkan lebih banyak tenaga daripada yang mereka gunakan. Mereka yang mempunyai tenaga berlebihan boleh menjual lebihan itu kepada rakan sebaya mereka untuk mendapatkan keuntungan berbanding dengan menyimpannya, mengurangkannya, atau mengeksportnya ke grid kuasa.

Secara tradisinya, loji penjanaan tenaga besar mengekalkan monopoli terhadap sistem kuasa dan penjanaan elektrik. Oleh itu, mereka memenuhi banyak permintaan. Walau bagaimanapun, anggaran menunjukkan bahawa sebahagian besar permintaan tenaga dapat dipenuhi oleh sumber tenaga yang boleh diperbaharui seperti air pasang surut, angin, solar, dan panas bumi. Di sinilah perdagangan tenaga P2P masuk.

Rakan sebaya dengan sistem pengagihan elektrik tempatan dapat menukar tenaga secara langsung di antara mereka tanpa gangguan penyedia tenaga konvensional. Perdagangan tenaga biasa selalu tidak sehala. Elektrik dihantar dari penjana berskala besar kepada pengguna, selalunya dalam jarak jauh. Sementara itu, wang tunai menuju ke arah yang bertentangan.

Walau bagaimanapun, perdagangan P2P memudahkan pertumbuhan pasaran tenaga baru yang membolehkan pengguna skala kecil secara aktif memperdagangkan tenaga dalam masa nyata. Oleh itu, memungkinkan keseimbangan antara penciptaan dan penjanaan tenaga dengan penggunaan dan permintaan dalam grid.

Nilai Blockchain di Sektor Perdagangan Tenaga P2P

Pada bulan April 2016, terdapat khabar angin yang menyatakan bahawa transaksi perdagangan tenaga pertama di dunia telah berlaku di blockchain. Agar lebih spesifik, transaksi itu berlaku di Brooklyn, New York. Pemilik panel atap suria telah membuat idea untuk menjual lebihan elektriknya kepada jirannya. Dia menjual jirannya beberapa kilowatt jam menggunakan kontrak pintar berdasarkan blockchain Ethereum.

Kes di atas menunjukkan nilai berpotensi yang dapat ditimbulkan oleh blockchain kepada sektor perdagangan tenaga P2P. Pasaran tenaga hari ini terdiri daripada sebilangan besar pembekal dan pembeli. Peserta rangkaian ini cenderung untuk menukar sejumlah besar data dan melakukan pelbagai transaksi. Proses-proses ini memerlukan standardisasi yang tinggi. Pengenalan satu platform blockchain untuk keseluruhan ekosistem perdagangan tenaga dapat mencapai standardisasi ini.

Blockchain juga boleh memberi kesan positif pada perdagangan tenaga peer to peer melalui pembasmian broker. Mana-mana pengguna di platform perdagangan tenaga boleh menjadi peniaga dan menawarkan produk mereka di platform itu sendiri. Ini akan memudahkan pengguna lain membeli produk berdasarkan tenaga pilihan mereka. Juga, harga produk akan jauh lebih rendah daripada harga pembekal tenaga konvensional.

Penggunaan kontrak pintar akan menghilangkan keperluan untuk membersihkan transaksi secara terpusat. Kedua-dua peserta kontrak akan mempunyai ketelusan pra-perdagangan sehingga pihak lain akan memenuhi syarat transaksi. Oleh itu, kedua-dua urus niaga dan penyelesaian akan berlaku secara langsung dan dalam masa nyata. Inilah yang dikenali sebagai pengurusan grid pintar. Selanjutnya, pelbagai proses dapat dihilangkan dari jaringan perdagangan kewangan yang agak rumit sehingga memudahkan penyelesaian kewangan.

Projek Perdagangan Tenaga P2P Berasaskan Blockchain

PowerLedger

PowerLedger adalah platform perdagangan tenaga P2P yang lurus ke depan dan tanpa kepercayaan yang menyokong pelbagai aplikasi tenaga yang terus berkembang. Matlamat utamanya adalah untuk menangani beberapa cabaran yang dihadapi oleh sistem tenaga global. Ini termasuk bagaimana merangkumi individu di perumahan berkepadatan tinggi dalam ekonomi DER dan mencipta semula rangkaian tenaga untuk menyokong sambungan DER.

Platform Dagangan Tenaga PowerLedger

Sejauh ini, PowerLedger menyokong senarai aplikasi perdagangan tenaga yang semakin meningkat dengan beberapa yang sudah beroperasi dan beberapa lagi sedang dalam pembangunan. Aplikasi ini merangkumi sokongan untuk perdagangan P2P, pengurusan aset autonomi, pengurusan pasaran diedarkan, pengurusan kenderaan elektrik, antara lain.

Secara ringkas, PowerLedger memberi peluang kepada individu untuk meraih keuntungan wang dengan hanya memperdagangkan tenaga. Pedagang menerima pembayaran dalam masa nyata dari penyesuaian sistem penyelesaian automatik dan tanpa kepercayaan. Lebih banyak maklumat mengenai PowerLedger dan token perdagangan tenaganya boleh didapati di panduan pemula kami.

Elektron

Electron adalah nama dagang syarikat yang berpangkalan di London, Chaddenwych Services Limited. Ini bertujuan untuk menawarkan penyelesaian ke pasaran tenaga berdasarkan jaminan blockchain untuk platform yang selamat, kuat dan telus. Ia melakukannya dengan memanfaatkan kekuatan blockchain untuk merancang sistem yang cekap dan berdaya tahan untuk pasaran tenaga.

Platform Dagangan Tenaga Elektron

Elektron terdiri daripada sekumpulan pakar blockchain dan tenaga yang menggunakan teknologi terdesentralisasi untuk meningkatkan infrastruktur bersama sektor tenaga. Mereka merancang sistem yang mesra inovasi untuk menyokong peralihan sektor ini ke sistem grid pintar dan norma pasaran baru, seperti desentralisasi dan digitalisasi.

Ia menyediakan platform perdagangan tenaga yang fleksibel yang memungkinkan perdagangan kolaboratif dalam ekosistem tenaga semasa serta perdagangan P2P dan grid mikro. Ia juga bertujuan untuk membolehkan projek tenaga berasaskan komuniti yang menggunakan berjuta-juta DER untuk memaksimumkan nilai sistem. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai projek tersebut di laman web rasmi Electron.

Pemikiran Akhir

Teknologi blockchain akan membolehkan penciptaan platform perdagangan tenaga P2P di mana semua orang boleh berdagang, membayar, dan bahkan menyampaikan tenaga kepada orang lain. Dengan adanya infrastruktur yang menarik dari segi ekonomi, dimungkinkan oleh kekuatan internet, ada potensi untuk pasaran tenaga yang sempurna di masa depan. Membasmi ancaman yang berpotensi seperti penipuan dan salah laku oleh para peserta memberi peluang kepada blockchain untuk sektor ini.

Pada masa ini, blockchain adalah teknologi yang berpotensi besar untuk sektor perdagangan tenaga. Walau bagaimanapun, sebilangan besar kes penggunaan berpotensi ini berada pada tahap awal. Mungkin diperlukan beberapa tahun sebelum seni bina blockchain sempurna disiapkan untuk menyokong beberapa perkembangan di atas. Tetapi pasti, suatu hari nanti, inovasi berasaskan blockchain, yang tidak mempunyai potensi untuk dipersoalkan, dapat menjalankan sektor perdagangan tenaga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me