Telah ada obsesi yang sudah lama berjalan dengan aliran transaksi untuk komuniti Ethereum. Ramai yang percaya bahawa teknologi tidak akan mempunyai masa depan melainkan jika ia diselesaikan. Ini terutama mempengaruhi peniaga, terutama yang setia kepada DEX, dan desakan untuk menyelesaikannya telah menyebabkan banyak jalan menarik.

Seluruh rantaian blok telah dilahirkan di sekitar dilema skalabiliti, seperti Algorand. Ethereum mempunyai masalah sebagai teras kewujudannya sejak awal. Kini rangkaian Raiden nampaknya merupakan penyelesaian yang mungkin untuk rangkaian tersebut.

Untuk Bitcoin, terdapat Lightning Network.

Apa itu Raiden?

Kini, platform Raiden bertindak sebagai saluran pembayaran lapisan kedua untuk Ethereum. Rangkaian ETH merupakan blockchain awam kedua yang paling banyak digunakan di dunia, sebahagiannya kerana menjadi yang pertama membenarkan kontrak pintar di blockchain. Tetapi kelambatan semasa jika memproses pembayaran menjadikannya pesaing buruk bagi perniagaan sebagai perkhidmatan titik penjualan (POS) untuk barangan runcit dan keperluan lain.

Piawaian emas untuk dunia crypto adalah rangkaian pembayaran VISA dengan kapasiti dan kemudahan penggunaan transaksi yang besar sesaat. Terlebih lagi, jika Etehreum digunakan secara meluas, yuran transaksi akan meningkat untuk mengimbangi aplikasi, pembatasan adalah potensi. Ethereum perlu dibuat skala agar dapat diterima secara meluas.

Masukkan Raiden Network yang mana algoritma disebut Balance of Proofs untuk meningkatkan kelajuan dan keselamatan. Kelebihan utamanya ialah Raiden tidak memerlukan konsensus global, seperti rangkaian Ethereum utama, membuat pengesahan transaksi cepat dan mudah.

Oleh kerana Raiden berfungsi di luar rangkaian utama, ia dikenali sebagai penyelesaian luar rantai atau penyelesaian lapisan dua. Tidak semua transaksi perlu direkodkan di rangkaian Ethereum utama untuk pengesahan di platform Raiden berlaku.

Semasa menggunakan rangkaian ini, Ethereum Ledger bukanlah tulang belakang pengesahan transaksi. Itu hanya digunakan untuk mengesahkan apa yang disebut oleh Raiden sebagai “tuntutan bersih yang dihasilkan dari transaksi luar rantai”. Berpotensi ini bermaksud bahawa Raiden boleh menuntut untuk mendorong lebih banyak transaksi sesaat tanpa pengesahan bersih utama.

Bayangkan sebilangan jalan negara menghubungkan dua bandar utama. Kereta yang ada di dalamnya hanya dapat bergerak dengan kelajuan yang perlahan kerana lebarnya sempit dan terdapat kesesakan sepanjang masa. Kini, kedua-dua bandar tersebut bertindak bersama dan membina jalan raya besar yang menghubungkan kedua-duanya. Pelancong yang ingin tiba di destinasi mereka dengan lebih cepat mempunyai pilihan untuk pergi ke jalan raya dan, dengan bayaran, bergerak lebih cepat daripada orang di jalan raya.

Bagaimana Raiden boleh berfungsi?

Oleh kerana protokol itu adalah penyelesaian luar rantai, platform mengunci Ether yang digunakan untuk transaksi menjadi kontrak pintar yang membebaskan dana setelah operasi selesai. Kontrak pintar adalah dua arah, yang bermaksud kedua-dua pihak yang menggunakan kontrak dapat saling bertransaksi. Saluran terbuka, dalam bentuk kontrak pintar, sehingga semua pihak yang terlibat menyimpulkan untuk menamatkannya.

Akaun yang mengambil bahagian dalam pembuatan saluran diberi sijil pada awal proses. Tidak perlu semua pemeriksaan kerana pengguna hanya perlu mengetahui yang terbaru untuk meneruskan sebagai ahli. Ini adalah kerja algoritma yang dikembangkan oleh projek yang merekodkan semua pemeriksaan di saluran pada waktu tertentu. Ini bermaksud aktiviti ekonomi dalam rangkaian dijamin oleh keseimbangan protokol Proofs.

Setelah saluran tersebut berfungsi, dan pihak-pihak yang terlibat ingin wujud dan mengambil dana masing-masing, maka mereka beralih ke rangkaian utama. Kontrak pintar mengira neraca bagi semua pihak yang terlibat dan memindahkan dana, akhirnya menutup saluran. Setelah semua pihak yang terlibat menunjukkan baki bukti mereka, dana dari kontrak pintar dapat dikeluarkan.

Sekiranya ahli parti gagal memberikan keseimbangan dalam masa yang dibenarkan saluran masih ditutup. Baki anggota penutup akan digunakan untuk mengira dana pihak yang diam, dan semua Ether masih akan dipindahkan. Inilah mekanisme yang telah dilaksanakan oleh Raiden untuk mencegah seorang anggota menyimpan dana dalam tebusan akaun.

Faedah menggunakan Raiden

Semua transaksi di rangkaian Ethereum berlaku dengan harga gas yang berkaitan yang digunakan untuk pengiraan cukai. Oleh itu, ada pemutusan semasa bercakap mengenai bayaran berkaitan dengan jumlah Ether atau Token yang dipindahkan. Sekiranya rangkaian mengalami penggunaan yang tinggi, pemindahan kecil tidak digalakkan kerana bayarannya terlalu besar. Hubungan push-pull antara yuran gas dan transaksi dalam rantai memberi jalan kepada tempoh di mana insentif ekonomi menentang penggunaan Ethereum untuk jumlah yang kecil.

Ini tidak berlaku di Raiden Network di mana jumlah besar atau kecil layak secara ekonomi memberikan struktur yuran. Juga, pembayaran boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian yang lebih kecil dalam jangka masa yang panjang dengan bayaran yang sama.

Bonus adalah masa untuk mencapai pengesahan tidak lagi bergantung pada parameter rangkaian utama, dan menjadi praktikal segera. Ini kerana pengesahan pada Jaringan utama bergantung pada penghasilan blok, ditambah pula, selang waktu yang diperlukan oleh penambang untuk menambahkan catatan ke blok yang dibuat dari pelbagai transaksi yang tidak menentu. Ini bukan lagi proses yang diperlukan apabila Raiden, kontrak pintar, sebagai Bukti Keseimbangan, dapat menangani proses dengan kecepatan pesanan teks.

Ketahui mengenai ukuran blok dan sebab mengapa terdapat had sekatan.

Tidak perlu dikatakan, kaedah ini secara langsung memberi kesan kepada skalabiliti protokol Ethereum. Urus niaga sesaat pada blockchain adalah saiz blok terhad dan masa pengesahan blok, tidak kira berapa banyak nod aktif yang mengambil bahagian. Di sisi lain, had atas Protokol Raiden skala secara linear dengan jumlah peserta, menghasilkan penyelesaian yang selamat dan selamat untuk transaksi masa depan.

Inovasi yang dibawa oleh Raiden Network ke Ethereum sukar untuk dikira. Rangkaian utama dimanfaatkan untuk keselamatannya sementara Protokol Raiden memberikan kelajuan dan fleksibiliti.