Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu telah mengumumkan bahawa mereka akan melakukan ujian bersama pada cryptocurrency yang dikembangkan bersama yang dijuluki Aber.

Kedua-dua negara ingin memanfaatkan teknologi blockchain dan lejar yang diedarkan untuk menurunkan kos pengiriman wang dan transaksi rentas sempadan. Langkah ini juga akan menjalinkan kerjasama ekonomi yang lebih besar. Rangkaian ini akan digunakan untuk menyelesaikan transaksi kewangan antara kedua negara.

Pengumuman itu dibuat melalui penyataan bersama diterbitkan di laman web Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA). Kedua-dua Pihak Berkuasa Arab Saudi dan Bank Pusat Emiriah Arab Bersatu (UAECB) telah menyatakan komitmen mereka untuk menjadikan projek ini sebagai pendahulu dalam industri ini.

Rangkaian ini juga diatur untuk berfungsi sebagai sistem tambahan kepada penyediaan pembayaran pusat tempatan semasa. Ini dapat menambah struktur yang ada sekiranya berlaku gangguan.

Menurut pendedahan itu, hanya beberapa bank di negara masing-masing yang dapat menggunakan sistem ini pada peringkat percubaannya. Perkembangan selanjutnya akan memungkinkan kemasukan lebih banyak bank. Projek ini adalah salah satu daripada banyak yang telah dipersetujui oleh kedua-dua negara untuk bekerjasama untuk mencapai kerjasama yang lebih besar, terutama dalam bidang kepentingan bersama seperti kewangan dan perkhidmatan.

Cryptocurrency baru dijangka membawa kepada penyesuaian teknologi blockchain dan cryptocurrency yang lebih besar di rantau ini. Perundangan yang lebih mesra kripto juga akan diberlakukan untuk menampung sektor ini.

Dua Negara dengan Dasar Kripto yang Bercanggah

Dasar Kripto Arab Saudi

Kerajaan Arab Saudi secara konsisten menolak cryptocurrency, dan polisi-polisinya menegaskan pendiriannya. Menurut pusingan terakhir dasar yang dibentuk oleh Lembaga Kewangan Arab Saudi, warganegara dan perniagaan di bidang kuasa dilarang berdagang dalam mata wang kripto. Hanya beberapa bulan yang lalu, pentadbiran mengukuhkan pendiriannya mengenai isu tersebut.

Ini berlaku setelah iklan kripto yang menipu dilaporkan. Mereka secara palsu mengaku mempunyai kebenaran dari agensi tersebut untuk melakukan aktiviti perdagangan crypto di negara ini. Ini adalah usaha untuk menyiasat pelabur.

Sebuah jawatankuasa yang keanggotaannya termasuk perwakilan dari Otoritas Pasar Modal, Kementerian Perdagangan dan Pelaburan, Kementerian Penerangan, dan Badan Kewangan Arab Saudi (SAMA) telah dipanggil untuk menangani masalah dan hal-hal yang berkaitan.

Jawatankuasa ini ditugaskan untuk menguatkuasakan larangan tersebut. Amanatnya digariskan sebagai berikut, menurut a penyataan dikeluarkan oleh SAMA.

“Seperti yang disyaratkan oleh keputusan tertinggi, jawatankuasa tetap bekerjasama dengan pihak-pihak terkait untuk mengurangkan pemasaran untuk pelaburan dan perdagangan dalam mata wang Forex dan maya dengan melaporkan di laman web rasmi SAMA atau CMA.”

Menurut SAMA, belum ada lesen perdagangan cryptocurrency yang dikeluarkan.

UAE Berharap Menjadi Destinasi Crypto Terkemuka

Tidak seperti Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu telah mengambil langkah penting untuk menjadi pusat kripto terkemuka dalam beberapa tahun. Mereka sesuai dengan Emirates Blockchain Strategy 2021 yang dilancarkan pada April tahun lalu.

Strategi ini dirancang untuk mendorong UAE menjadi bandar berkuasa penuh crypto pertama di dunia pada tahun 2020. Antara tujuannya adalah memastikan sekurang-kurangnya 50 peratus daripada semua transaksi kerajaan dilaksanakan di blockchain menjelang 2021.

Peraturan ICO akan dimuktamadkan pada bulan Juni 2019. Menetapkan undang-undang ICO adalah langkah utama untuk mendorong para pemula yang diberi token untuk mendirikan pangkalan di negara ini.

Mengisi Kekosongan ICO yang Ditinggalkan oleh Ekonomi yang Lebih Besar

Ekonomi terkemuka di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat dan China, mempunyai peraturan ketat yang mengatur pelancaran ICO. China secara terang-terangan melarang ICO.

Kerajaan China menganggap cryptocurrency sangat berubah secara umum dan menganggap ICO penuh dengan risiko yang mungkin mempunyai kesan domino terhadap ekonomi yang lebih besar jika dibiarkan. Pentadbiran juga menyimpan kebimbangan mengenai penerbangan modal yang difasilitasi oleh penerbitan token.

Di Amerika Syarikat, Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran (SEC) menyenaraikan ICO sebagai sekuriti dan oleh itu mereka berada di bawah bidang kuasanya. Mengkategorikannya sedemikian memerlukan pihak yang terlibat dalam projek ICO mematuhi syarat ketat agensi tersebut.

Berdasarkan klasifikasi sekuriti, batasan diberikan kepada siapa yang boleh melabur di dalamnya. Pengecualian untuk klasifikasi sekuriti boleh dibuat jika hanya pelabur asing yang terlibat atau Dalam kes di mana token dijual secara eksklusif kepada pelabur yang diakreditasi.

Kegagalan untuk mengikuti garis panduan SEC boleh menyebabkan denda besar berjuta-juta dolar. Selain itu, syarikat yang didapati melanggar undang-undang diminta untuk membayar balik pelabur sekiranya didapati bersalah kerana tidak mematuhi undang-undang. Kes AriseBank di mana ICO bernilai $ 600 juta mendapat bendera SEC menunjukkan kesannya. Syarikat itu menerima denda $ 2.7 juta.

Crypto Startups Setting Up Shop di UAE

Beberapa pertukaran crypto telah menjadi markas di Dubai dalam beberapa bulan kebelakangan ini, berkat dasar yang menggalakkan UAE. Crypto Bulls Exchange adalah platform pertukaran cryptocurrency pertama yang didaftarkan di negara ini. Platform ini dilancarkan pada bulan Oktober dan mula beroperasi pada bulan November. Ia adalah projek bersama antara Kumpulan Al Zarooni dan Crypto Bulls.

Bitex juga merupakan antara syarikat crypto terbaru yang mendirikan kedai di UAE. Portofolio perkhidmatannya merangkumi pindahan bank dan deposit tunai. Menurut Monark Modi, Ketua Pegawai Eksekutif Bitex UAE, syarikat ini menawarkan kemudahan yang luar biasa untuk pengguna crypto yang terletak di bidang kuasa.

Dia menjelaskan bahawa walaupun warganegara UAE dapat menggunakan pertukaran asing untuk melakukan pengeluaran, prosesnya berbelit-belit dan dalam kebanyakan kes memerlukan penukaran mata wang digital menjadi mata wang fiat yang lebih diterima umum seperti USD sebelum menukar wang untuk Dirham.

Dengan menyertai senarai negara yang kini menyokong pertumbuhan dan perkembangan industri cryptocurrency, UAE mendapat banyak manfaat sebagai destinasi kripto serantau. Manfaat penting termasuk pelaburan asing yang meningkat dan pengembangan industri sokongan yang banyak.

(Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me