Bekerjasama dengan ConsenSys, Perkhidmatan Web Amazon Melancarkan Platform Kaleido Blockchain

Memperkenalkan Kaleido, Amazon’s Foray ke dalam Blockchain

Amazon baru saja memasuki industri blockchain, dan membuka pintu dengan platform yang dimaksudkan untuk mempermudah perniagaan dan perusahaan untuk menerapkan teknologi baru.

Monolit perkhidmatan web telah bekerjasama dengan Ethereum inkubator ConsenSys untuk membawa platform Kaleido Blockchain Business Cloud, “platform blockchain all-in-one yang bertujuan untuk mempercepat dan mempermudah penggunaan teknologi perusahaan,” ke Marketplace Perkhidmatan Web Amazon.

Menurut seorang pegawai siaran akhbar oleh Amazon, “Kaleido menyediakan penyelesaian penuh bagi mereka yang siap untuk sesuatu yang lebih daripada skrip atau templat yang dibuat sendiri, melancarkan proses berdiri rangkaian blockchain peribadi yang selamat tanpa mengorbankan kemampuan untuk menyesuaikan persekitaran. Rangkaian peribadi ini menawarkan semua kelebihan teknologi blockchain yang mendasari, sambil mengekalkan tahap keselamatan dan prestasi yang diperlukan. “

Pada dasarnya, Kaleido dikembangkan untuk menurunkan halangan masuk, baik dari segi teknikal dan kewangan, yang telah menghalangi organisasi untuk menerapkan atau bereksperimen dengan teknologi blockchain untuk operasi perniagaan mereka. Anak otak ConsenSys, Kaleido berjalan di Amazon Web Services (AWS) dan boleh didapati di pasar AWS. Ditampilkan dalam rangkaian aplikasi AWS, Kaleido serasi dengan perkhidmatan web Amazon yang ada, termasuk Amazon EMR, Amazon Athena, dan Amazon Virtual Private Cloud, antara lain.

Pendekatan Hybrid untuk Rangkaian Blockchain Perusahaan

Semasa cuba menerapkan dan menyebarkan rangkaian blockchain, syarikat sering menghadapi halangan yang tidak dapat diatasi atau mahal. Berhadapan dengan labirin teknikal mekanisme konsensus, model pemerintahan, dan bahasa pengekodan – apatah lagi leksikon jargon teknikal yang menyertai ini – penyelesaian blockchain yang dilaksanakan dapat menjadi lebih merepotkan daripada masalah yang ingin mereka atasi.

“Pelanggan menghadapi sekumpulan masalah dan perangkap yang sama ketika mereka melaburkan banyak masa dan wang dalam projek blockchain mereka,” jelas Steve Cerveny, peneraju perusahaan dan pengasas platform Kaleido dari ConsenSys. “Oleh itu, kami mengumpulkan satu pasukan untuk membangun platform yang menyatukan — dengan cara yang sederhana, padu, dan bersatu — pengalaman dan alat yang tepat. Kami tahu bahawa kami perlu merancang platform dari masalah perniagaan ke bawah, kerana di situlah masalah berterusan yang dihadapi syarikat di ruang blockchain. “

Pendekatan swasta-awam Kaleido terhadap operasi sistem nampaknya memberi organisasi keselamatan yang tidak berubah dari blockchain awam tanpa menjejaskan fleksibiliti rangkaian peribadi. “Mod dwi” ini membolehkan pengguna Kaleido untuk menghubungkan sistem peribadi yang dibenarkan yang dibina di Ethereum kepada orang ramai, rangkaian Ethereum tanpa izin pada umumnya. Oleh itu, tindakan di rantai swasta disambungkan ke rangkaian utama Ethereum, menjadikannya mudah untuk mengesahkan secara terbuka sebarang data atau maklumat sekiranya konflik timbul secara dalaman dalam sistem persendirian organisasi.

Sebagai tambahan kepada penyambung relay ini, Kaleido menampilkan analisis dan sokongan bersepadu untuk pelbagai mekanisme konsensus (mis., IBFT, RAFT, POA) dan pilihan protokol (mis., Geth dan Kuorum).

Langkah Menuju Kebolehcapaian

Pada tahun 2015, ConsenSys berusaha untuk membawa penyelesaian perusahaan yang serupa ke garis depan perhatian industri teknologi dengan Ethereum Blockchain as-a-Service (E BaaS) melalui Azure yang dikuasakan oleh awan Microsoft. E BaaS, bagaimanapun, adalah perkhidmatan kotak pasir yang menawarkan penggunanya sekumpulan skrip dan alat asas untuk mula membangun aplikasi blockchain mereka sendiri.

Kaleido mengambil preseden E BaaS selangkah lebih jauh. Lebih daripada sekadar skrip dan alat, ia adalah platform blockchain yang berfungsi sepenuhnya dan siap digunakan melalui cloud Amazon. Ini akan membolehkan entiti tanpa pengalaman blockchain atau bakat pengekodan untuk melancarkan penyelesaian yang memenuhi keperluan privasi, pematuhan, dan kebolehlenturan mereka sambil mengekalkan jaminan keselamatan dan kebolehpercayaan awam blockchain.

Sebagai perisian blockchain pertama sebagai perkhidmatan yang dibina di Ethereum, Kaleido dapat menjadi penentu masa depan penerapan arus perdana dan konvensional blockchain.


“Sejak dimulakan ConsenSys pada tahun 2014, kami telah menjalankan misi untuk mempercepat penerapan Ethereum dan semua manfaat yang dapat dibawa oleh desentralisasi kepada perniagaan dan masyarakat di seluruh dunia,” kata Joseph Lubin, pengasas bersama Ethereum dan pengasas ConsenSys. “Kami percaya Kaleido akan menjadi standard de-facto dan platform blockchain global untuk perniagaan, yang menyediakan asas asas yang sehingga hari ini hilang dari toolkit perusahaan.”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map