JP Morgan Melihat Masa Depan Crypto dengan Optimisme

Dalam laporan terkini berjudul “Unlocking Economic Advantage with Blockchain: Panduan untuk pengurus aset,” JP Morgan memberikan alasan untuk penggunaan blockchain dalam perniagaan warisan dan pengurusan aset, yang merangkumi jangka masa penggunaan bank blockchain.

“Terdapat kesedaran yang semakin meningkat bahawa teknologi lejar yang diedarkan – yang terkenal sebagai blockchain – akan membawa perubahan radikal dalam cara kita memikirkan aset kewangan dan cara industri kewangan akan beroperasi di masa depan,” laporan itu bermula. Dikarang bersama oleh perunding pengurusan Oliver Wyman, penulisan “[berpendapat] bahawa pengurus aset perlu keluar dari luar dan mengambil inisiatif untuk memahami dan merangkul blockchain.”

Oleh itu, JP Morgan memberikan “panduan bagaimana teknologi dapat berkembang, kesannya terhadap pengurus aset dan tindakan yang dapat mereka lakukan.” Bahagian pertama panduan ini memperincikan “Empat gelombang penyebaran blockchain yang diantisipasi,” yang:

Perkongsian Maklumat (2016-2019): Pada tahap ini, teknologi blockchain digunakan untuk menyimpan dan berkongsi data, baik dalam satu organisasi atau antara beberapa organisasi. Blockchain akan diuji di persekitaran kerja semasa untuk bukti konsep dan kemungkinan kes penggunaan.

Penyelesaian Data (2017-2025): Pada fasa kedua ini, JP Morgan melihat blockchain disatukan ke dalam penyelesaian perniagaan untuk memupuk persekitaran untuk menyimpan dan mengurus data. Integrasi ini akan membolehkan entiti mengurangkan geseran operasi dan memperbaiki infrastruktur yang ada. Apabila minat dan keyakinan pengguna cukup tinggi, platform blockchain akan beralih dari bekerja di samping infrastruktur yang ada untuk menggantinya sepenuhnya.

Infrastruktur Kritikal (2020-2030): Kini, penggunaan blockchain berada pada tahap maksimum. Pada titik ini, ia akan “diadopsi oleh pelaku pasar sebagai infrastruktur utama untuk fungsi penting.” Ini termasuk mengganti infrastruktur aset, pembayaran, dan / atau transaksi yang sudah usang dan menetapkan standard perniagaan baru untuk pengurusan data yang cekap. Pengulangan teknologi tertentu akan tetap terpusat pada ketika ini, walaupun, untuk kemudahan hak akses, penyebaran, standard, dll..

Desentralisasi Penuh (tiada tarikh diramalkan): Era ekonomi yang benar-benar terdesentralisasi. Blockchain akan menggantikan model, infrastruktur, dan sistem terpusat tertentu dengan penyelesaian yang terdesentralisasi. Ini bermaksud pertukaran aset digital peer-to-peer sepenuhnya dan kerangka undang-undang untuk mengawasi pemilikan aset dan pemindahan menggunakan teknologi blockchain. Pada hakikatnya, blockchain dan cryptocurrency menjadi sangat mendalam dalam kehidupan seharian sehingga menjadi normal seperti internet atau telefon pintar hari ini.

Laporan itu terus membincangkan faedah yang ditawarkan blockchain kepada pengurus aset, termasuk pengurusan dan penyelesaian data tanpa gesekan. JP Morgan juga melihat kelebihan kos, di mana memotong proses yang tidak perlu dan pengumpulan data yang lebih cekap bermaksud kos yang lebih rendah untuk pengurus. Dalam masa terdekat, firma ini melihat sektor operasi, IT, pengurusan portfolio, dan kewangan memperoleh pulangan blockchain paling banyak.

Selain itu, potensi pendapatan akan meningkat bagi pengurus dan perniagaan dengan akses ke sumber data dan mekanisme kecairan yang lebih baik.

Menjelang akhir laporan, JP Morgan meminta para pengurus “di pinggir jalan” untuk turun dari bangku simpanan dan masuk ke dalam permainan, dengan menyatakan bahawa mereka yang akan mendapat keuntungan paling banyak dari teknologi mengganggu ini adalah mereka yang masuk lebih awal dan berusaha mencari jalan keluar.

Blockchain JP Morgan

Penulisnya juga merancang “buku panduan” untuk ketua pegawai syarikat yang ingin bekerjasama dengan blockchain, menekankan perbincangan mengenai perkara berikut:

  • Penilaian dan pendidikan mengenai potensi blockchain dalam organisasi anda
  • Garis panduan untuk visi dan cita-cita organisasi anda ke hadapan
  • Kedudukan Blockchain dalam senarai keutamaan pasukan kepimpinan anda
  • Persekitaran yang memupuk pendekatan transformatif dan pemikiran inovatif dalam pasukan teknologi anda
  • Pendekatan penerimaan / penglibatan luar

Beberapa Jalan Raya

Kembali pada bulan Februari, JP Morgan berkata bahawa suatu hari cryptocurrency boleh menjadi gabungan portfolio kewangan yang pelbagai dan seimbang. Minggu lalu, bank secara terbuka mengumumkan bahawa cryptocurrency menimbulkan ancaman mengikut model kewangannya.

Kini, institusi ini sepenuhnya memeriksa potensi blockchain kepada pengurus aset dan entiti perniagaan, perubahan sentimen dari organisasi yang CEOnya menyebut crypto sebagai “penipuan” tahun lalu. Baru-baru ini, Jamie Diamon menarik balik kenyataan ini, dan sebagai pelengkap penyesalannya, dia menyokong teknologi blockchain kerana kekayaan potensinya.

Laporan ini memberikan bukti fizikal terhadap peningkatan minat terhadap blockchain dan cryptocurrency yang telah kita lihat sepanjang tahun lalu. Berasal dari salah satu institusi kewangan terbesar dan paling disegani di dunia, sokongan tersebut harus mengesahkan kripto kepada skeptisnya. Apabila lengkungan adopsi terus maju dan maju, laporan rasmi seperti ini, sama ada dari sektor swasta atau awam, akan menjadi sangat penting untuk mendidik orang ramai dan menghilangkan salah maklumat dan mitos mengenai blockchain dan potensinya yang melimpah.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me