Projek Libra Facebook yang sangat rahsia sejak akhir-akhir ini menjadi tajuk utama kerana potensi besar yang dimiliki untuk mengganggu pasaran pengiriman wang antarabangsa dan sektor cryptocurrency.

Walaupun beberapa penganalisis percaya bahawa projek itu akan memberikan kepercayaan yang lebih besar kepada industri kripto, yang lain lebih ragu-ragu dengan langkah terbaru oleh FB memandangkan amalan pengumpulan data yang lalu di syarikat itu.

Facebook dilaporkan akan mengeluarkan kertas putih GlobalCoinnya sekitar bulan ini. Ini menurut Laura McCracken, ketua Perkhidmatan Kewangan syarikat & Bahagian Perkongsian Pembayaran di Eropah.

Bercakap dengan majalah Jerman, WirtschaftsWoche, dia baru-baru ini mendedahkan bahawa nilai duit syiling akan ditambahkan pada beberapa mata wang fiat utama termasuk dolar A.S. untuk mengelakkan turun naik harga yang ketara seperti biasa dengan cryptocurrency terdesentralisasi yang lain.

Beberapa Halangan yang Dijangkakan

Privasi Data

Dijangkakan bahawa isu privasi data kontroversial FB masa lalu akan menjadi kawasan yang menjadi perhatian para penggubal undang-undang, pengguna, dan pihak berkepentingan industri crypto setelah projek ini dilancarkan.

Jawatankuasa Perbankan Senat A.S. telah memanggil Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg untuk menjelaskan sifat usaha kripto. Dia juga diminta untuk menguraikan rancangan syarikatnya untuk memastikan perlindungan data pengguna.

Sejak skandal Cambridge Analytica muncul, terdapat spekulasi bahawa syarikat yang juga memiliki WhatsApp dan Instagram akan berusaha mengembangkan portfolio penimbunan maklumat kewangannya menggunakan projek cryptocurrency baru.

Facebook sahaja sudah mempunyai lebih dari 2,3 bilion pengguna menurut data yang disusun oleh Statista. Gabungan, tiga platformnya mempunyai lebih dari 3 bilion pengguna. Ini memberi syarikat jangkauan yang tiada tandingannya di dunia media sosial dan potensi untuk mengumpulkan data secara besar-besaran.

GlobalCoin tidak begitu terdesentralisasi

Desentralisasi adalah ciri khas rangkaian blockchain. Atribut asas ini memungkinkan pendemokrasian sistem cryptocurrency. Akan tetapi, melalui laporan terkini, Projek Facebook Libra kemungkinan akan sangat berpusat dengan FB secara langsung menentukan siapa yang memproses pembayaran dan siapa yang tidak.

Namun demikian, walaupun BTC telah gagal untuk terus terdesentralisasi. Dianggarkan bahawa kira-kira 40 peratus daripada semua bitcoin yang beredar dipegang oleh kira-kira 1,000 individu. Pemusatan pemilikan aset telah memungkinkan kumpulan ikan paus crypto untuk menentukan pergeseran pasaran melalui serangkaian manipulasi manipulasi jual beli.

Gangguan Pasaran Dijangkakan

XRP, Altcoin Killer?

Stabilcoin Facebook mungkin mendapat pengikut yang luar biasa berkat jangkauan pasarannya. Menurut penganalisis pasaran cryptocurrency Max Keizer, ada kemungkinan besar kemungkinan wang syiling akan membawa kepada gelombang pemusnahan crypto. Dia telah memilih XRP dan sejenisnya antara duit syiling yang kemungkinan besar akan mengalami kepupusan setelah mata wang digital FB dilancarkan menyatakan “kiamat sudah hampir”.

XRP dan rangkaian asasnya telah berkembang pesat dalam beberapa tahun terakhir. Protokolnya telah dikembangkan untuk penyatuan yang mudah ke dalam sistem pemindahan wang institusi antarabangsa. Platform Ripple saat ini dipasarkan sebagai cara yang lebih mudah, cepat, dan lebih murah untuk membuat pembayaran rentas sempadan jika dibandingkan dengan sistem konvensional.

Kembali kepada penyelidik, dia percaya bahawa akan ada pembunuhan duit syiling yang lebih kecil yang akan memaksa lebih banyak pengguna altcoin beralih ke mata wang utama seperti Bitcoin, seterusnya meningkatkan nilainya.

Max Keizer telah memilih XRP dan sejenisnya antara duit syiling yang kemungkinan besar akan mengalami kepupusan setelah serangan GlobalCoin.

Platform Ripple saat ini dipasarkan sebagai cara yang lebih mudah, cepat, dan lebih murah untuk membuat pembayaran rentas sempadan jika dibandingkan dengan sistem konvensional. (Kredit Gambar: Riak)

Pada ketika ini, penting untuk diperhatikan bahawa XRP dan GlobalCoin yang dinanti-nantikan adalah berbeza. Mata wang digital Facebook direka untuk digunakan oleh orang ramai sementara platform Ripple yang juga menggunakan duit syiling tokennya bersama mata wang lain memenuhi institusi kewangan utama yang ingin mendapatkan mudah tunai dan melaksanakan pembayaran rentas sempadan dengan mudah dan dengan kos minimum.

Kes penggunaan ini sahaja dapat melindungi cryptocurrency yang disokong oleh Ripple dari kehancuran yang disebabkan oleh GlobalCoin. Kelainan utama yang lain ialah nilai XRP berubah-ubah dengan liar kerana tidak ditambat pada mata wang mana pun. Cryptocurrency Facebook, sebaliknya, adalah basketcoin, yang bermaksud harganya akan ditentukan oleh beberapa mata wang fiat utama.

Perbezaan ini bermaksud bahawa kedua-dua duit syiling digital tidak mungkin akan mencapai titik kepupusan. Satu direka untuk pelabur kripto dan dicipta untuk digunakan sebagai simpanan nilai sementara yang lain dijadikan sebagai cryptocurrency yang stabil untuk membuat pembayaran.

Facebook dan PayPal, Visa, MasterCard Bergabung dengan Pasukan dalam Projek Baru

Daripada menentang penggerak pasaran lama seperti PayPal, Facebook nampaknya memilih untuk bergabung dengan syarikat dan firma pemprosesan pembayaran lain, termasuk MasterCard dan Visa.

Menurut laporan yang diterbitkan oleh jurnal dinding jalan, FB sudah mempunyai sekitar selusin penyokong institusi dan mereka merangkumi firma-firma tersebut serta Uber, Booking.com dan, MercadoLibre, sebuah laman web e-dagang Argentina. Konsortium penyokong dilaporkan dijuluki Persatuan Libra.

Laporan WSJ juga menyatakan bahawa pekerja Facebook yang sedang mengerjakan projek ini sudah mempunyai pilihan untuk menerima pembayaran di GlobalCoinnya.

Menurut laporan sebelumnya diterbitkan oleh The Information, syarikat gergasi media sosial telah mengadakan perbincangan dengan syarikat pihak ketiga yang berminat untuk memproses cryptocurrencynya untuk beberapa waktu sekarang.

Akan tetapi, ada bayaran $ 10 juta untuk syarikat yang ingin mengambil bahagian dalam projek ini. Sebilangan besar dari mereka akan terlibat dalam pemprosesan pembayaran dalam penyediaan nod yang diedarkan.

Facebook didakwa ingin mempunyai kira-kira 100 nod pemprosesan yang dikendalikan oleh syarikat luar. Strategi ini cenderung untuk menjana syarikat sekitar $ 1 bilion modal teroka yang pasti akan disalurkan kembali ke dalam pengembangan projek. FB juga berhasrat untuk memasang mesin ATM di domain pasaran utama di seluruh dunia.

(Kredit Gambar Pilihan: Facebook)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me