Persekutuan A.S. mahkamah telah menolak untuk membatalkan tuntutan mahkamah terhadap pencipta bitcoin yang diproklamirkan sendiri, Craig Wright, oleh Ira Kleiman bagi pihak saudaranya, Dave Kleiman, yang meninggal dunia pada tahun 2013.

Tuntutan itu menuntut bahawa Wright menyalahgunakan dana milik harta tanah Kleiman. Dave dan Wright nampaknya terlibat dalam pengembangan bitcoin dan mengumpulkan sejumlah besar mata wang digital pada awalnya.

Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, kedua-dua lelaki memilih untuk merahsiakan usaha kriptografi mereka dan tersembunyi daripada hubungan rapat. Tuntutan itu menuduh bahawa Wright memanfaatkan ini untuk mengawal bahagian Kleiman dari pegangan mata wang digital terkumpul mereka tanpa diketahui oleh keluarganya. Estet Kleiman meminta pampasan lebih dari $ 5 bilion sebelum ganti rugi dihukum.

Hubungan Wright dan Kleiman nampaknya berkisar pada keselamatan siber, forensik, dan mata wang digital. Perkongsian bitcoin mereka nampaknya ditanggung oleh keperluan untuk memiliki sistem perkongsian fail peer-to-peer yang akan berdasarkan kriptografi untuk menghilangkan masalah kepercayaan. Kedua-dua lelaki itu didakwa melombong berjuta-juta bitcoin yang disimpan dalam dompet deskripsi.

Mereka akhirnya dikendalikan oleh Wright. Dokumen mahkamah menyatakan bahawa pada 31 Oktober 2008, kertas putih bitcoin yang dikeluarkan oleh nama samaran Satoshi Nakamoto memberikan perincian mengenai bagaimana pihak yang bertransaksi dapat menggunakan rangkaian. Menurut kenyataan itu, pada tahun 2016 Wright secara terbuka mendakwa bahawa dia adalah Satoshi Nakamoto dan dia dan Dave adalah pencipta Bitcoin.

Keputusan itu dibuat ketika Dr. Craig Wright, yang merupakan Ketua Saintis di Nchain, terlibat dalam perseteruan dengan penyokong Bitcoin Cash setelah menghasut garpu keras yang membawa kepada penciptaan dua kubu – Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap) dan Bitcoin SV (Visi Satoshi).

Ini berlaku selepas kejatuhan berdasarkan asas Bitcoin Cash, yang Wright mendakwa tidak menyelesaikan masalah utama. Wright dan pendukung SVnya termasuk outlet berita, CoinGeek, dan pengusaha Kanada-Antiguan, Calvin Ayre berusaha mengatasi masalah skalabilitas BCH dengan meningkatkan ukuran blok dari 32 MB ke kapasiti rangkaian 128MB.

Kumpulan ini juga ingin mengubah bitcoin menjadi mata wang transaksi berbanding aset pelaburan. Sarannya, bagaimanapun, menghadapi tentangan besar dari komuniti BCH, menjadikan garpu keras di antara satu-satunya pilihan yang boleh dilaksanakan yang membolehkan pelaksanaan protokol yang diinginkan.

Garpu keras rangkaian BCH 15 November yang dijadualkan memberikan peluang yang tepat untuk memecah blockchain. Perang hash yang bersaing menyokong protokol yang tidak serasi menyebabkan perpecahan blockchain awal, menimbulkan dua puak utama.

Terdapat pasukan Bitcoin SV yang diketuai oleh Craig Wright. Kumpulan Bitcoin ABC dibimbing oleh pelabur bitcoin awal, Roger Keith Ver, yang lain. Sekutunya termasuk pengasas bersama Bitmain, Jihan Wu, dan pertukaran crypto Binance dan Coinbase.

Roger Ver dan Craig Wright berebut kawalan BCH.

Kumpulan perlombongan Roger Ver Bitcoin.com telah mengumumkan bahawa ia akan mendedikasikan sumbernya untuk menambang BCH pada 15 November sekiranya berlaku perang hash. (Kredit Gambar: Surat Harian)

Ancaman Craig Wright untuk Menjual Bitcoin Holdings dalam Perang Hash

Pada 14 November, Craig Wright mengancam akan menggunakan aset bitcoinnya yang besar untuk membiayai perang melawan pasukan ABC. Dengan menjual sebahagian besarnya, harga BTC pasti akan turun dengan margin yang besar.

Dia mengumumkan ini melalui tweet yang berbunyi, “Untuk semua penambang BTC … Jika anda beralih ke BCH saya, kami mungkin perlu membiayai ini dengan BTC, jika kami melakukannya, kami menjual dengan harga USD dan, baiklah … kami rasa pasar BTC tidak memiliki ruang … kereta kebal. Fikirkan mengenainya. Kami akan menjual Banyak! Pertimbangkan bahawa…. Dan semoga harimu menyenangkan ”.

Dia juga menyiarkan tweet yang ditujukan kepada kumpulan Bitcoin ABC, memberi amaran kepada mereka bahawa mereka mungkin harus menjual pegangan BTC mereka untuk mempertahankan perang hash yang pasti akan pergi jauh.

Amaran itu muncul setelah berlaku kejatuhan pasaran yang menyebabkan harga cryptocurrency menjunam lebih dari 50 peratus. Kesan domino yang mendalam menyebabkan pengurangan industri besar dan kebankrapan dalam beberapa bulan berikutnya. Bitmain, yang sebelumnya menghadapi ancaman kebankrapan dari Wright juga terpaksa memberhentikan pekerja di Ra’anana, cawangan Israel.

Perang hash Bitcoin ABC vs SV dipercayai telah memberikan sumbangan besar kepada keadaan pasaran menurun semasa, yang menyukarkan bitcoin untuk melepasi ambang harga $ 4,000.

Sebelum perang hash dan kemerosotan pasar, Jihan Wu dari Bitmain telah mengumumkan bahawa kemnya akan mengalihkan kekuatan hash dari BTC ke BCH. Dia meramalkan bahawa ini akan memberi kesan negatif terhadap harga pasaran crypto, tetapi bersumpah untuk berjuang Bitcoin SV Wright tanpa mengira akibatnya.

Ini melalui tweet yang berbunyi seperti berikut.

“Saya tidak berniat untuk memulakan perang hash dengan CSW kerana jika saya melakukannya (dengan memindahkan kuasa hash dari btc mining ke bch mining), harga BTC akan turun di bawah sokongan tahunan; malah mungkin melanggar $ 5000. Tetapi kerana CSW tidak henti-henti, saya semua berjuang untuk mati! ”.

Peralihan kuasa hashing dari BTC ke Bitcoin Cash akan menyebabkan kerugian di pihak Bitmain dan Bitcoin.com kerana lebih menguntungkan untuk menambang BTC daripada BCH. Bitmain dipercayai mempunyai pegangan tunai Bitcoin yang besar bernilai ratusan juta dolar, dan oleh itu adalah kepentingan terbaik syarikat untuk mengekalkan kawalan BCH.

Kolam perlombongan Roger Ver Bitcoin.com telah mengumumkan bahawa ia akan mendedikasikan sumbernya untuk menambang BCH sehingga dapat mencegah serangan 51 persen untuk satu hari pada 15 November. Wright menolak strategi itu sebagai tidak berkesan dengan menekankan bahawa hanya pelombong yang paling gigih akan menang.

Perang hash telah dilihat oleh banyak pakar pasaran crypto sebagai tidak relevan. Pada masa penulisan, Bitcoin ABC mempunyai had pasaran sekitar $ 2.8 bilion sementara Bitcoin SV adalah $ 1.5 bilion. Yang pertama bernilai $ 162 dan yang terakhir $ 89. Ini menurut Statistik CoinMarketCap. Masih belum jelas siapa yang akan memenangkan perang dalam jangka panjang, tetapi kejayaan salah satu daripadanya sangat bergantung pada penggunaannya di pasaran yang lebih besar sebagai media pertukaran.

Buat masa ini, akaun Twitter Wright nampaknya telah ditetapkan untuk peribadi. Adalah dipercayai bahawa pertarungannya dengan penyokong Bitcoin ABC adalah salah satu sebab utama mengapa dia memilih untuk merahsiakan tweetnya dan hanya dapat dilihat oleh pengikutnya. Ciri retweet pada akaunnya juga telah dilumpuhkan.

Soalan Yang Tidak Dapat Dielakkan: Adakah Craig Wright, Satoshi Nakamoto?

Dengan penguasaan kepemilikan bitcoin yang nampaknya besar dan apa yang nampaknya pemahaman yang mendalam mengenai pasaran bitcoin, tuntutan Craig Wright bahawa dia adalah Satoshi Nakamoto telah menimbulkan kontroversi di kalangan peminat dan pemerhati industri.

Dia telah menerima banyak permintaan dari komuniti crypto untuk membuktikan tuntutan Satoshi Nakamoto-nya tanpa keraguan yang munasabah. Salah satu cara untuk membuktikannya adalah dengan memindahkan duit syiling tunggal dari salah satu blok bitcoin awal yang terikat dengan pengasas nama samaran.

Namun, dia secara terang-terangan menolak untuk melakukannya dan menegaskan bahawa dia tidak perlu membuktikan apa-apa. Yang jelasnya ialah dia bertekad dalam usaha menjadikan Bitcoin SV sebagai cryptocurrency utama.

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa ia terlibat dalam bitcoin pada tahun-tahun awalnya. Hubungannya dengan kriptografer Dave Kleiman, yang diduga terlibat dalam penciptaannya menjadikan argumen Satoshi Nakamoto-nya lebih menarik. Kegagalan untuk mengesahkan pernyataannya inilah yang menjadikan keseluruhan cerita menjadi lebih kontroversi.

Kredit Gambar Pilihan: Engadget

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me