Semakin banyak peretasan platform crypto membimbangkan dan syarikat dompet maya melabur dalam penyelesaian keselamatan canggih dan produk insurans untuk meredakan pelabur.

SFOX seorang peniaga aset digital adalah antara agensi terkini yang menyertai tren ini. Menurut pengumuman, ia telah bekerjasama dengan M.Y. Safra Bank untuk menawarkan pedagang akaun deposit unik yang diinsuranskan oleh The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Pendeposit menikmati perlindungan insurans $ 250,000.

FDIC diciptakan untuk meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap sistem perbankan Amerika. Ini adalah agensi persekutuan yang beroperasi menggunakan dana gabungan yang disumbangkan oleh institusi kewangan negara. FDIC mengawasi lebih dari 4,000 bank.

Di luar faedah insurans, pakatan tersebut akan membolehkan peniaga mempunyai kecairan yang lebih besar ketika berdagang pasangan mata wang fiat. SFOX mengatakan perkara berikut mengenai susunannya.

“Di samping menjadikan dana lebih selamat, kemudahan baru ini dengan M.Y. Safra Bank mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyediakan dana untuk perdagangan, menjadikan perdagangan lebih cekap.

Ciri-ciri produk ini sangat transformatif untuk dana dan pelabur institusi, yang akan lebih siap untuk memenuhi kewajipan jagaan mereka sementara masih dapat mengakses dana mereka dengan mudah ketika mereka perlu melakukan perdagangan dengan cepat.

Lebih Banyak Syarikat Crypto Mengumumkan Perkongsian Insurans

Curv, syarikat dompet cryptocurrency juga telah melonjak ke arah insurans. Agensi yang menawarkan perkhidmatan jagaan kepada institusi baru-baru ini mengumumkan kesatuannya dengan Munich Re, sebuah syarikat insurans yang berpangkalan di Jerman.

Mengikut siaran akhbar, kontrak bernilai $ 50 juta akan memberikan pampasan kepada pelanggan sekiranya berlaku pelanggaran keselamatan yang menyebabkan kehilangan dana.

Curv pada masa ini bergantung pada teknologi pengkomputeran pelbagai pihak (MPC) untuk mengesahkan transaksi sehingga menghilangkan keperluan untuk kunci peribadi yang biasanya memerlukan perlindungan keselamatan tambahan.

Penyelesaiannya membolehkan urus niaga disahkan secara kriptografi dalam penyediaan bebas dan selari yang menghalang kompromi data dalam satu nod daripada mempengaruhi yang lain.

Syarikat itu menekankan bahawa sekiranya berlaku pelanggaran terhadap salah satu pelanggannya, tidak ada dompet lain yang akan terjejas. Ia menekankan bahawa perlindungan insurans hanya akan berlaku sekiranya transaksi berlaku di luar dengan syarat polisi syarikat.

Tidak ada liputan pencurian kunci peribadi kerana tidak ada yang terlibat di tempat pertama. Pelanggan boleh menentukan siapa yang dapat melakukan transaksi pada sistem, meletakkan had jumlah dana yang dapat dipindahkan dalam satu kejadian dan kapan mereka dapat dilaksanakan.

Namun demikian, polisi insurans Re Re Munich tidak melindungi kerugian yang disebabkan oleh pelanggan atau pekerjanya kerana kecuaian atau kecurian oleh kakitangan. Oleh yang demikian, pelanggan diharapkan dapat melakukan penilaian profil risiko dalaman mereka sendiri sebelum menetapkan kriteria penggunaan dana dan dompet.

Syarikat Crypto Utama yang Sudah Menjamin Aset

Coinbase sejak sekian lama mempunyai insurans aset dan rancangannya meliputi kerugian yang disebabkan oleh kompromi pada sistem dompet panasnya. Skim pampasannya nampaknya telah berjalan sejak November 2013 dan mempunyai had $ 255 juta. Polisi ini dilindungi bersama oleh kumpulan syarikat insurans di bawah skim pembrokeran Aon.

Pada bulan Februari, syarikat perkhidmatan kustodian cryptocurrency lain, BitGo, mengumumkan rancangan insurans untuk pelanggannya yang memberikan pampasan sekiranya berlaku kecurian aset dan kehilangan kunci peribadi. Pelan BitGo disediakan oleh Lloyd’s dan merangkumi sehingga $ 100 juta aset digital.

Pasaran yang Muncul

Cryptosphere adalah Wild West dari sektor kewangan. Industri ini masih belum diatur dan memiliki sejarah kotak-kotak dengan peretasan yang telah menyebabkan kerugian besar. Namun demikian, tren jaring pengaman insurans cenderung meningkatkan keyakinan pelabur dalam jangka masa panjang, terutama sekarang kerana perkara-perkara yang dicari kembali.

Pada masa ini, lebih banyak agensi insurans suka lowedrates.com ingin memperluaskan penawaran mereka untuk merangkumi aset digital. Marsh dan Aon dilaporkan menguasai segmen insurans cryptocurrency dengan yang terakhir menuntut liputan lebih dari 50 peratus sektor ini.

Pada masa ini, industri insurans dikatakan hanya akan melindungi sekitar $ 6 bilion aset kripto. Ini adalah jumlah yang luar biasa memandangkan had pasaran semasa sekitar $ 230 bilion. Kedua-dua sektor perlu mencari kerjasama yang lebih besar untuk memastikan keyakinan pelabur yang berterusan dalam kelas aset revolusioner yang baru.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me