Dominasi Perlombongan Bitcoin China Menjadikan Syarikat dan Kerajaan AS Bimbang

China adalah peneraju dunia yang tidak dipertikaikan dalam perlombongan Bitcoin dan pentadbiran Presiden A.S. Donald Trump semakin bimbang. Negara ini pada masa ini menguasai lebih daripada 70 peratus daya hash Bitcoin. Dan, ketakutannya adalah bahawa ia akhirnya mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap syarikat A.S. yang sudah terlibat dalam industri ini.

Pentadbiran Trump Menyedari Dominasi Perlombongan Bitcoin China

Menurut Ketua Strategi Ripple, Cory Johnson, pentadbiran Trump sangat menyedari risiko mempunyai kuasa perlombongan Bitcoin yang dimonopoli oleh China. Sehubungan dengan itu, pemerintah A.S. nampaknya juga melihat kekuatan XRP di ruang kripto yang kompetitif, menurut exec.

XRP, tidak seperti Bitcoin, tidak memerlukan perlombongan. Lebih-lebih lagi, Ripple (syarikat) mengawal sekitar 60 peratus bekalan cryptocurrency XRP. Ini menjadikannya agak kurang terdesentralisasi daripada cryptocurrency lain.

Bercakap kepada majalah Breaker, Johnson mengatakan bahawa pasukannya telah berbicara dengan anggota pentadbiran Trump, ahli politik dan pengawal selia. Mereka membantu mereka memahami produk dan sumbangan syarikat dengan lebih baik kepada pasaran kripto.

Kedudukan Ripple vs Bitcoin

Misi utama Ripple setakat ini adalah mengintegrasikan teknologinya ke dalam platform kewangan untuk membantu meningkatkan kepantasan dan kebolehpercayaan. Baru-baru ini, PNC, sebuah bank terkemuka A.S., mengumumkan bahawa ia akan menggunakan platform RippleNet Ripple untuk memudahkan pembayaran rentas sempadan.

Lebih 100 institusi kini menggunakan platform Ripple. Beberapa nama yang lebih terkenal termasuk American Express, Banco Santander, dan SBI, sebuah syarikat pengurusan kewangan dan aset Jepun.

Bagi kedudukan XRP Ripple di pasaran cryptocurrency, ia masih jauh di belakang Bitcoin, yang mempunyai permodalan pasaran sekitar $ 110 bilion. Ripple kini mempunyai kapitalisasi pasaran sekitar $ 18 juta, di belakang Ethereum yang berada di kedudukan kedua dengan harga lebih dari $ 20 bilion.

Kerajaan A.S. Melindungi Syarikat AS dengan Menyasarkan Import China

Amerika Syarikat dan China kini terjerat dalam perang ekonomi yang dicetuskan oleh dasar perlindungan ekonomi baru Presiden AS Donald Trump. Mereka ditujukan untuk mengimbangi defisit perdagangan negara, dengan beberapa khususnya menargetkan China.

Pelantar perlombongan bitcoin Cina

China telah menakluk bahagian hadapan mata wang kripto (Kredit Gambar: IEEE.org)

Di bahagian cryptocurrency, China mempunyai kumpulan perlombongan bitcoin terbesar di dunia dan merupakan rumah kepada pengeluar perkakasan perlombongan crypto terbesar di dunia – Bitmain, Ebang, dan Canaan. Pada bulan September, pemerintah A.S. menaikkan tarif import ke atas sejumlah barang China berjumlah $ 200 bilion, termasuk jenis perkakasan ini.

Menyasarkan Perkakasan Perlombongan Bitcoin dari China

Bitmain, pengeksport perkakasan perlombongan cryptocurrency terbesar di China ke Amerika Syarikat, sememangnya terikat untuk merasakan, menurut penganalisis. Pada bulan Jun, kerajaan A.S. mengklasifikasikan semula peralatan perlombongan crypto sebagai “alat mesin elektrik.” Mereka sebelumnya mengkategorikan perkakasan sebagai mesin “pemprosesan data”.

Perubahan klasifikasi yang disengajakan telah menyebabkan peralatan perlombongan China dikenakan tarif import baru. Sekarang, tarif import peralatan perlombongan Bitcoin berada pada 27.6 peratus, meningkat dari sifar. Kenaikan tarif yang mendadak adalah tindakan balas dendam oleh pemerintah A.S. terhadap apa yang disebutnya sebagai dasar musuh yang dilaksanakan oleh pemerintah China.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh The Office of the United States Trade Representative (USTR), China mensasarkan syarikat Amerika yang beroperasi di wilayahnya dengan garis panduan yang tidak adil. Akibatnya, dasar A.S. semasa menentang negara Asia bertujuan menekan China untuk mengubah peraturannya.

USTR mengetengahkan bahawa negara Asia Timur memaksa keperluan usaha sama ke atas firma A.S. Keperluan ini berlaku semasa mengenakan sekatan pelaburan asing dan proses perlesenan tambahan dalam usaha menekan mereka untuk memindahkan teknologi.

Agensi itu juga menuduh China memfasilitasi pelaburan di syarikat Amerika untuk mendapatkan pandangan mengenai kemajuan teknologi dan memaksa pemindahan teknologi berskala besar. China juga didakwa melakukan pencerobohan siber terhadap syarikat A.S. untuk mendapatkan akses tanpa izin ke maklumat perniagaan sensitif.

Kredit Gambar Pilihan: IEEE

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map