Facebook mendaftarkan projek pembayaran crypto di Geneva dengan nama syarikat Libra Networks pada 2 Mei. Menurut yang baru dikeluarkan Laporan Reuters penyenaraian itu menamakan Facebook Global sebagai pemegang kepentingan utama.

Syarikat itu nampaknya akan menumpukan pada “pelaburan, pembayaran, pembiayaan, pengurusan identiti, analisis, data besar, blockchain dan teknologi lain.”

Facebook telah berusaha keras untuk projek yang berpusat pada blockchain dan minggu lalu syarikat itu mengupah dua bekas eksekutif Coinbase, Mikheil Moucharrafie dan Jeff Cartwright. Kedua-duanya adalah pakar anti pencucian wang dan kepatuhan crypto dengan pengalaman yang signifikan dalam sektor ini. Cartwright telah bekerja di Coinbase sejak 2014 sebelum berpindah. Moucharrafie menyertai bursa pada tahun 2015.

Perincian mengenai projek Libra sangat sedikit dan nampaknya Facebook berminat untuk menyimpan kad-kad itu di dekat dadanya sehingga selesai. Namun demikian, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Mark Zuckerberg telah dipanggil oleh Jawatankuasa Perbankan Senat A.S. untuk mendedahkan butiran mengenai projek cryptocurrency yang dikhabarkan itu..

Kebimbangan Privasi dan Langkah-langkah Perlindungan Data

Facebook baru-baru ini menghantar surat kepada institusi kewangan yang meminta mereka untuk berkongsi maklumat kewangan sulit mengenai penggunanya. Langkah itu telah menimbulkan kebimbangan privasi data, terutama mengingat konglomerat memiliki catatan privasi data yang kurang.

Skandal Cambridge Analytica yang terungkap tahun lalu menunjukkan amalan perkongsian data yang tidak beretika yang merangkumi berkongsi maklumat pengguna peribadi dengan pihak ketiga.

Implikasinya masih berlanjutan dan memandangkan ini, Jawatankuasa Perbankan Senat A.S. tanya CEO syarikat itu, Mark Zuckerberg, untuk menjelaskan tujuan pengumpulan FB. Langkah itu adalah untuk memastikan bahawa amalan syarikat yang ada sekarang mematuhi Undang-Undang Pelaporan Kredit yang Adil.

Zuckerberg juga diminta untuk menjelaskan apakah permintaan data kewangan semasa berkaitan dengan usaha Libra.

Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Mark Zuckerberg diminta untuk menjelaskan projek Libra kepada senat.

Jawatankuasa Perbankan Senat A.S. telah meminta Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg, untuk menjelaskan tujuan data yang dikumpulkan oleh FB. (Kredit Gambar: CNN)

Jawatankuasa ini berusaha untuk mengetahui sama ada maklumat yang diberikan oleh bank akan digunakan untuk menentukan kelayakan kredit pengguna platform atau dikumpulkan untuk tujuan pemasaran. Eksekutif syarikat diharapkan dapat menggariskan perlindungan privasi data yang ditempatkan oleh syarikat untuk memastikan bahawa maklumat pengguna sulit dirahsiakan.

Pemain Pasaran Crypto Meningkatkan Penggera untuk Projek Libra

Berbagai pelaku pasaran crypto telah menyatakan keraguan mereka mengenai projek Facebook Libra dan ada yang menyinggungnya sebagai kemungkinan manuver pengambilan data. Skeptis skema itu termasuk firma penarafan crypto Weiss Ratings yang telah diumumkan secara terbuka yang berikut.

“#FB didakwa merekrut firma kewangan untuk mengembangkan #crypto sendiri, nama kode projek Libra. Firma kewangan sedang direkrut, #Facebook “nampaknya tidak ada” dari perbincangan mengenai penggunaan #DLT untuk meningkatkan privasi pengguna. Apa yang dikatakan mengenai #FBCoin? #ThisIsNoCrypto ”

Ketua Pegawai Eksekutif Binance, Changpeng Zhao, bagaimanapun, mempertahankan gergasi media sosial itu daripada skeptis, dengan alasan masuknya ke pasaran sebagai pemangkin utama yang akan meningkatkan kes penggunaan crypto, dengan menyatakan, “Dalam dunia yang terdesentralisasi, siapa pun dapat melakukan sesuka mereka (dalam batas, jadi selagi mereka tidak menyakiti orang lain). Semakin ramai orang menggunakan #crypto, semakin baik. “

Penyiasatan Privasi Data yang Sedang Berlangsung

Awal tahun ini, lapor New York Times bahawa pendakwa sedang menyiasat amalan pengumpulan dan perkongsian data Facebook yang lalu. Menurut laporan itu, gergasi media sosial itu dipercayai telah berkongsi data berjuta-juta penggunanya dengan syarikat teknologi dan e-dagang utama di bawah perjanjian perkongsian jangka panjang.

Lebih dari 150 syarikat dipercayai pada suatu ketika telah berafiliasi dengan skema yang berjalan selama sekitar sepuluh tahun. Sebahagian daripadanya termasuk Microsoft, Apple, Amazon, dan Sony.

Walaupun syarikat-syarikat itu sekarang telah memutuskan hubungan dengan Facebook, masih ada pertanyaan yang belum dijawab yang menyebabkan penyelidikan itu dilakukan kerana pihak pendakwa berharap dapat memberi penerangan mengenai amalan syarikat yang kurang dikenali.

Apa yang Kami Ketahui mengenai Projek Cryptocurrency Facebook

Facebook sedang berusaha untuk memasuki kripto dengan menggunakan stablecoin sendiri. Projeknya didakwa mensasarkan pasaran pengiriman wang. Pengguna akan dapat membayar item dalam talian menggunakan mata wang digital.

Syarikat itu dikatakan sedang berbincang dengan Mastercard, Visa, First Data dan syarikat kewangan utama lain untuk membolehkan integrasi lancar ke dalam platform mereka.

Facebook nampaknya juga memberikan konsep bayaran transaksi sifar kepada firma yang berminat yang bersedia melabur dalam projek tersebut. Stabilcoinnya diduga akan disokong oleh cadangan dolar untuk menjadikannya kurang rentan terhadap pergerakan harga liar yang sinonim dengan industri token digital.

Penganalisis sudah membuat spekulasi bahawa kemasukan Facebook ke pasaran akan menjadi pembuat gelombang utama yang akan menyebabkan penggunaan syiling digital secara meluas. Hujah ini diketepikan pada kenyataan bahawa firma itu mempunyai sekurang-kurangnya 2 bilion pengguna di platformnya yang merangkumi WhatsApp dan Instagram dan ini memberikan jangkauan yang tiada tandingannya di dunia media sosial.

Dijangkakan pengguna stablecoin Facebook akan lebih senang menggunakan cryptocurrency lain seperti Bitcoin dan menambah daya tarikan pasaran semasa.

Facebook Tidak Lagi Berminat untuk Mengasingkan Sektor Cryptocurrency

Facebook baru-baru ini menyesuaikan dasar pengiklanannya untuk menampung sektor cryptocurrency. Syarikat pada masa lalu telah menetapkan sekatan ketat pada iklan cryptocurrency dan hanya membenarkan penempatan yang diluluskan terlebih dahulu.

Kini dengan jelas menyatakan bahawa iklan yang berkaitan dengan acara industri, berita dan artikel pendidikan dibenarkan. Mereka yang menampilkan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) dan produk crypto legap dan kompleks yang direka untuk menipu pengguna masih dilarang, dan memang demikian.

Syarikat itu menegaskan bahawa iklan yang mempromosikan pertukaran, perkakasan perlombongan dan perisian cryptocurrency harus menjalani proses tinjauan yang ketat sebelum mendapat persetujuan. Faktor-faktor yang akan dipertimbangkan termasuk sama ada syarikat tersenarai di bursa saham, adalah anak syarikat perniagaan utama yang sah dan jika rekodnya boleh dipercayai.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me