Sektor permainan telah berkembang pesat, dan hubungannya dengan industri kripto menjadi semakin kuat.

Menurut laporan terbaru, penerbit permainan video terkemuka mula mengintegrasikan komponen blockchain dan cryptocurrency ke dalam rangkaian mereka. Ini untuk memberikan pengalaman yang lebih baik untuk kedua-dua pembangun dan pengguna. Di samping itu ada laman web yang memberikan percuma pc permainan ulasan untuk dibaca oleh pemain untuk membantu mereka memaksimumkan kemahiran dan usaha mereka semasa bermain permainan.

Beberapa Statistik Industri Permainan yang Menarik

Industri permainan A.S. menjana pendapatan $ 43.4 bilion pada tahun 2018. Ini menurut statistik dikeluarkan oleh Persatuan Perisian Hiburan. Angka tersebut merangkumi penjualan fizikal dan digital, langganan dan pembelian dalam permainan. Terdapat kira-kira 150 juta pemain di Amerika.

Walau bagaimanapun, industri permainan China adalah yang terbesar di dunia dari segi jumlah pemain. Negara baru sahaja berakhir 600 juta pemain.

Jumlah penggemar permainan video yang lebih tinggi daripada keseluruhan penduduk A.S., satu aspek yang mendorong pemerintah melarang konsol berikutan kebimbangan kesan fisiologi negatif yang meluas pada generasi muda negara ini. Pendapatan industri China melebihi $ 19 bilion pada tahun 2018.

Kejohanan eSports, untuk permainan seperti Counter-Strike: Global Offensive dan League of Legends, secara berkala tawarkan kumpulan hadiah di mana pemain profesional boleh memenangi ratusan ribu dolar. Siaran kejohanan ini menjangkau berjuta-juta pengguna di platform streaming seperti Twitch, YouTube, dan Mixer.

Beberapa Syarikat Permainan Utama kini Menggunakan Platform Blockchain

Industri permainan didorong oleh konsep realiti maya dan mempunyai persamaan yang mencolok dengan sektor cryptocurrency di mana wang digital digunakan. Oleh itu, pemain biasanya lebih bersedia untuk membeli kulit, mod dan peningkatan permainan lain menggunakan mata wang token termasuk cryptocurrency.

Dan sekarang, pembangun permainan video terkemuka bekerjasama dengan rangkaian berpusatkan blockchain untuk meningkatkan operasi dan menguruskan komponen dan membenarkan transaksi kripto.

Epic Games, agensi di sebalik permainan Fortnite blockbuster adalah antara penerbit terbaru yang bergabung dengan kereta blockchain. Syarikat itu baru-baru ini memeterai perjanjian dengan The Abyss, rangkaian pengedaran digital untuk permainan berbilang pemain dalam talian (MMO) dan permainan peranan. Perkongsian ini memberi pemaju yang telah melanggani rangkaian akses ke Epic Unreal Engine.

Judul permainan kini boleh dilancarkan di platform. Pembangun yang menggunakan perkhidmatan ini juga dapat menerima dana dalam token Abyss. Melancarkan permainan di blockchain mempunyai banyak kelebihan. Salah satunya adalah bahawa transaksi yang dilakukan di blockchain mudah disahkan. Kandungan yang diedarkan secara serentak di banyak platform juga lebih mudah diuruskan.

Syarikat permainan lain, Ubisoft, yang berada di belakang beberapa francais popular seperti Assassin’s Creed, dan Rainbox Six juga berusaha untuk menggabungkan aplikasi blockchain ke dalam sistemnya. Pesaing Epic Games, syarikat itu baru-baru ini dilaporkan untuk mengusahakan pelbagai aplikasi berasaskan Ethereum.

Aplikasi tersebut nampaknya akan digunakan untuk mengewangkan item dalam permainan dan tidak dapat dikunci. Penyatuan kontrak pintar Ethereum membuka pelbagai kemungkinan. Pemain boleh, misalnya, membuat taruhan di platform yang akan mempunyai nilai dan kesahihan dunia nyata. Pemain juga boleh memperdagangkan aset permainan yang disahkan di blockchain.

Permainan, Sambungan Crypto

Pasti ada kaitan antara permainan dan crypto. Pengalaman Vitalik Buterin sebagai pemain permainan World of Warcraft, misalnya, dikatakan telah memberi inspirasi kepadanya untuk membuat rangkaian Ethereum.

Pencipta permainan berbilang pemain yang berperanan dikatakan telah membuang komponen yang dihargai oleh Buterin muda. Tidak berpuas hati dengan langkah itu, dia memutuskan untuk berhenti dan berangkat ke jalan yang memungkinkannya membuat kerangka yang terdesentralisasi yang akan mencegah perubahan tersebut dilaksanakan tanpa konsensus.

Buat masa ini, terdapat banyak permainan dengan elemen yang tersemat di blockchain. Keadaan mereka yang tidak berubah menghalang mereka daripada diubah suai.

Pertindihan Demografi Pasaran

Millennials adalah generasi pertama yang tumbuh dengan bermain permainan video dan sekarang, terdapat puluhan juta pemain berusia antara 22 dan 32 tahun yang menyokong industri ini. Berlalu semasa statistik penyelidikan, rata-rata pemain Amerika berusia 33 tahun.

Menurut Jun 2019 Laporan Nielsen, 54 peratus pemain permainan video dalam kumpulan umur milenium adalah pekerja sepenuh masa. 38 peratus daripadanya membayar perkhidmatan streaming muzik dan video dan pendapatan tahunan purata mereka adalah $ 58,000.

Pemain dalam demografi ini juga merupakan pengguna terbesar dalam industri ini. Rata-rata, mereka membelanjakan sekitar $ 112 sebulan. Statistik menunjukkan bahawa mereka bukan sahaja membeli permainan video, konsol dan barangan maya tetapi juga peminat sukan yang gemar menonton perlawanan permainan di laman web seperti YouTube dan Twitch. Rata-rata, milenial menyumbang kira-kira $ 29 sebulan kepada pemaju permainan.

rata-rata pemain Amerika berusia 33 tahun.

Berdasarkan statistik penyelidikan semasa, rata-rata pemain Amerika berusia 33 tahun. (Kredit Gambar: Pixabay)

Yang mengatakan, mereka juga lebih suka cryptocurrency berbanding saham tradisional. Menurut tinjauan penyelidikan ditugaskan oleh eToro pada bulan April, 59 peratus milenial yang mengambil bahagian dalam kajian ini mengatakan bahawa mereka ingin melabur dalam mata wang digital, terutamanya jika perkhidmatan perdagangan ditawarkan oleh syarikat-syarikat yang sudah mapan seperti Fidelity, TD Ameritrade atau Charles Schwab.

Laporan itu seolah-olah mengesahkan hasil kajian 2018 dilakukan oleh Edelman, yang mendedahkan bahawa 25 peratus milenium Amerika yang kaya telah melabur dalam cryptocurrency atau menggunakannya.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)