Bukan rahsia lagi bahawa industri cryptocurrency mempunyai sejarah kotak-kotak dengan kecurangan yang luar biasa. Dan sekarang, Shuttle Holdings dan IBM telah diumumkan pelancaran penyelesaian keselamatan berasaskan HSM baru untuk mengurangkan masalah ini.

Sistem ini, yang telah dipuji sebagai inovasi perubahan paradigma, akan dilancarkan menjelang akhir bulan Mac dan mensasarkan industri kustodian kripto. Bermula dalam mod beta, hanya beberapa syarikat terpilih yang mempunyai akses awal.

Teknologi ini telah dirancang untuk menyediakan persekitaran kotak kunci untuk kunci peribadi sambil membolehkan pelanggan mendapat akses lebih mudah ke dompet sejuk mereka.

Laporan itu menyenaraikan penjaga cryptocurrency, bank, broker, pertukaran, dan pelabur crypto bernilai bersih sebagai bakal pelanggan. Ketua Pegawai Teknologi IBM (CTO), Nataraj Nagaratnam, dan Ketua Pegawai Pelaburan Shuttle Holdings Brad Chun sebelum ini diperkenalkan konsep semasa persidangan Think 2019 baru-baru ini yang diadakan di San Francisco.

Jadi, Apa Itu HSM?

Modul keselamatan perkakasan (HSM) adalah peranti penyimpanan kunci digital yang selamat dan tidak berbahaya yang bergantung pada modul untuk mengelakkan pencerobohan. Modul dikodkan dengan lapisan enkripsi dan mempunyai mekanisme pencegahan fizikal yang canggih.

HSM terdiri daripada cip mikroprosesor yang dapat mengesan gangguan jaringan dan fizikal secara berkesan dan secara automatik menghapus data sensitif setelah ia menemui anomali.

Teknologi meshing mikroprosesor digunakan untuk membuat pembungkusan responsif terhadap gangguan. Ini menghalang serangan saluran dan penyiasatan bas.

Konsep ini sudah ada selama bertahun-tahun, tetapi teknologinya hanya terbatas pada jaringan pembayaran utama, pemerintah, dan institusi perbankan.

Kejadian Peretasan Utama

Lebih $ 1.5 bilion aset kripto telah dicuri dari bursa pada tahun lalu. Dan menurut banyak laporan penyiasatan, dua kumpulan bertanggungjawab atas kecurian aset digital bernilai $ 1 bilion. Fakta bahawa sektor cryptocurrency secara keseluruhan mempunyai had pasaran lebih dari $ 140 bilion menunjukkan betapa seriusnya bencana itu, oleh itu pencarian penyelesaian keselamatan inovatif yang lebih selamat daripada sistem penyederhanaan ad hoc.

HSM terdiri daripada cip mikroprosesor yang secara berkesan mengesan gangguan jaringan dan fizikal dan secara automatik menghapus data sensitif setelah terdapat anomali. (Kredit Gambar: Gemalto)

Kekosongan peraturan yang terus menerus menembusi sektor tertentu di pasaran juga telah meninggalkan kebanyakan platform untuk peranti mereka sendiri. Banyak serangan rangkaian didapati dihasut oleh kumpulan yang berada di wilayah dengan perundangan crypto yang tidak jelas seperti negara-negara di Eropah Timur dan Korea Utara yang berpolitik. Ini menyukarkan pendakwaan.

Oleh itu, skala kecurian crypto terus meningkat. Pencurian Coincheck tahun lalu, misalnya, menyebabkan kerugian cryptocurrency bernilai $ 530 juta. Banyak agensi pertukaran dan perkhidmatan jagaan ingin mengelakkan senario mimpi buruk ini sebanyak mungkin.

Pemprosesan Transaksi Lebih Cepat

Platform dagangan kripto dan perkhidmatan kustodian merangkumi sistem HSM kerana ciri keselamatannya yang unggul. Manfaat lain adalah kecekapan mereka yang luar biasa ketika memindahkan aset dari penyimpanan sejuk. Mereka menghilangkan keperluan campur tangan manusia untuk mengesahkan transaksi.

Mengakses dana crypto dalam penyimpanan sejuk biasanya merupakan proses yang memakan masa yang boleh memakan waktu hingga 48 jam. Ini kerana manusia mesti hadir secara fizikal untuk mengesahkan pemindahan. Dompet simpanan sejuk disimpan di luar talian untuk mengelakkan serangan penggodaman dalam talian, tetapi pertukaran utama adalah kecekapan.

Walaupun dompet panas menawarkan pelaksanaan pantas, mereka berfungsi melalui sambungan rangkaian dan mengesahkan transaksi menggunakan proses pengesahan API. Walau bagaimanapun, kunci mesti disiarkan secara langsung agar transaksi berjaya, menjadikannya rentan terhadap pemintasan.

Sebilangan besar strategi penyimpanan sejuk biasanya bergantung pada celah udara untuk mengurangkan risiko serangan peretasan. Chun menyatakan keraguan tentang gagasan itu, menggambarkannya sebagai travesty garis batas yang memberikan rasa aman yang salah.

Teknologi yang digunakan oleh Shuttle Holdings memungkinkan untuk menghubungkan rangkaian. Pelbagai lapisan penyulitan dan sistem sandaran memastikan bahawa risiko kehilangan data dan penggodaman dapat dikurangkan dengan ketara.

Chun menerangkan lebih lanjut, “Kami memastikan kunci tidak dienkripsi dalam beberapa lapisan sebagai gumpalan data sehingga organisasi dapat menyimpan sandaran ini menggunakan proses dan media pemulihan bencana dan sandaran yang sudah ada sebelumnya.”

Menurut IBM, data klien dilindungi “pada waktu rehat, dalam perjalanan dan digunakan.”

Bercakap dengan Coindesk, Chun menekankan bahawa walaupun penyelesaian Shuttle Holding kini disepadukan dengan Cloud Hyper Protect Services IBM, sistem ini dapat disambungkan ke rangkaian lain bergantung pada keperluan pelanggan.

Swissquote Memanfaatkan Teknologi HSM

Kumpulan perbankan Swissquote adalah antara syarikat terkenal yang baru-baru ini mengintegrasikan teknologi HSM ke dalam penawaran perkhidmatan kripto kustodinya. Menurut syarikat yang baru dikeluarkan pendedahan, pelanggan akan dapat membuat deposit dan pengeluaran kripto ke dompet Swissquote mulai 21 Mac.

Perkhidmatan ini akan berjalan di infrastruktur proprietari Crypto Storage AG. Crypto Storage AG adalah syarikat fintech yang pakar dalam pengurusan aset cryptocurrency dan kunci peribadi.

Kerjasama itu akan membolehkan Swissquote menawarkan perkhidmatan kustodian dan perdagangan. Sistem HSM Crypto Storage AG akan menjadi bahagian penting dari keseluruhan sistem.

Menukar Trend Pasaran

Ketika pertempuran untuk memikat pelabur institusi terus berlanjut, industri penyelesaian keselamatan terus mengembangkan alat yang memenuhi segmen pasar yang sangat berharga ini.

Beberapa syarikat teknologi utama yang kini menyediakan produk keselamatan HSM termasuk Thales e-Security, Gemalto NV, International Business Machines Corporation, Utimaco GmbH, FutureX, SWIFT, Atos SE, Hewlett Packard Enterprise, Yubico, dan Ultra-Electronics.

Menurut yang baru laporan penyelidikan disusun oleh TMR Research, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, dan China adalah pasaran penggunaan HSM terkemuka masing-masing pada 32, 24 dan 14.5 peratus. Ukuran pasaran global dijangka meningkat dari kira-kira satu bilion dolar pada tahun 2019 menjadi lebih dari $ 2 bilion pada tahun 2024, menunjukkan keperluan untuk jenis perkhidmatan ini.

(Kredit Gambar Pilihan: WSJ)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me