Organisasi Peraturan Industri Pelaburan Kanada (IIROC) dan Pentadbiran Sekuriti Kanada (CSA) telah bersama-sama menerbitkan komuniti meminta input daripada pemain industri crypto negara berkenaan peraturan.

Kedua-dua agensi kerajaan berusaha melindungi pelabur berikutan insiden pertukaran QuadrigaCX baru-baru ini yang menggegarkan sentimen pasaran. Kira-kira 145 juta dolar lenyap setelah Ketua Pegawai Eksekutif platform itu mati semasa memiliki kunci peribadi rangkaian. Penyiasat masih berusaha mendapatkan semula wang tersebut.

Dokumen yang diterbitkan menegaskan bahawa belum ada peniaga yang dibenarkan untuk beroperasi di negara ini dan ini meninggalkan kekosongan peraturan. Agensi menekankan bahawa hanya penyelesaian perundangan yang disesuaikan yang dapat melindungi pengguna dan pelabur cryptocurrency Kanada dari perubahan pasaran.

Perlindungan keselamatan dan kawalan dalaman telah diketengahkan sebagai bidang penting yang memerlukan pengauditan yang luas sebelum perniagaan perdagangan crypto dapat beroperasi di negara ini.

Sebilangan pengendali platform nampaknya tidak memiliki pengetahuan teknikal yang mencukupi untuk menganalisis sistem untuk kelemahan dan memperbaiki celah, menjadikan rangkaian tersebut rentan terhadap pelanggaran keselamatan.

Peruntukan penanda aras lain yang digambarkan dalam proposal termasuk memiliki aset yang mencukupi untuk menampung tuntutan pelabur sekiranya berlaku pelanggaran atau muflis.

Peraturan Crypto di Mexico, India, dan Israel

India Masih Berjuang dengan Peraturan Crypto

Sejumlah bidang kuasa di seluruh dunia kini bergelut dengan masalah peraturan kripto. Pemerintah India, khususnya, telah terlibat dalam pertengkaran hukum dengan badan kehakiman dan penyokong industri selama hampir satu tahun sekarang.

Ini bermula setelah Reserve Bank of India (RBI), bank pusat negara itu, mengeluarkan arahan pada bulan April tahun lalu yang melarang bank daripada berurusan dengan entiti perdagangan crypto. Perintah itu mendapat tentangan sengit dan gelombang tuntutan dari pihak berkepentingan industri.

Dan beberapa minggu yang lalu, Mahkamah Agung India memutuskan bahawa kerajaan harus membuat kerangka peraturan yang jelas yang dirancang untuk memperbaiki kekacauan. Pemerintah diberi masa selama empat minggu untuk membuat garis panduan kerja. Mahkamah akan mengeluarkan arahannya sendiri mengenai hal tersebut sekiranya pentadbiran India gagal melakukannya, dan kemudiannya akan menghentikan pendengaran kes yang berkaitan dengan larangan kripto.

Banyak syarikat cryptocurrency menganggap larangan itu tidak sah secara perlembagaan kerana tidak ada penjelasan berorientasikan penyelidikan yang diberikan untuk menyokong keputusan tersebut.

Dalam kebalikan dari sikap garis keras biasa, RBI baru-baru ini mengeluarkan a penyataan mengakui bahawa sektor kripto menimbulkan risiko minimum untuk keseluruhan industri kewangan tetapi memberi amaran bahawa kesan negatifnya dapat diperkuat apabila terdapat penggunaan mata wang digital secara meluas.

Mexico Mempertimbangkan Peraturan Crypto

Kerajaan Mexico juga telah bersiap sedia untuk mengatur cryptocurrency mengikut yang terbaru laporan berita.

Dan seperti di Kanada, pentadbiran melalui bank pusat negara itu, Banxico, meminta cadangan daripada pihak berkepentingan sebelum mula melaksanakan garis panduan.

Bank of Mexico telah mengeluarkan pekeliling peraturan cryptocurrency yang meminta input dari industri cryptocurrency. (Kredit Gambar: Forbes)

Pekeliling telah dikeluarkan oleh The Bank of Mexico dan antara cadangan utama adalah syarat lesen perdagangan untuk pertukaran dan perniagaan serupa.

Pasaran cryptocurrency Mexico berada di awal revolusi. Ia telah mencapai pertumbuhan yang luar biasa dalam dua tahun terakhir dan terus menunjukkan janji yang besar. Kira-kira separuh daripada 130 juta penduduk negara ini kekurangan akaun bank. Oleh itu, kebanyakan orang bergantung pada kaedah alternatif, seperti kripto dan rangkaian pemindahan wang mudah alih, untuk membuat pengiriman wang.

Peraturan Crypto di Israel

Israel telah dipuji sebagai hab teknologi utama. Ia secara meluas disebut sebagai Startup Nation Dunia dan kini menempatkan lebih dari 200 startup blockchain. Kerana ledakan industri kripto, pemerintah kini sedang mencari cara untuk mengatur sektor ini.

Negara ini telah mengusahakan kerangka peraturan kripto sejak tahun 2017 melalui jawatankuasa yang dilantik yang ditugaskan untuk membuat laporan komprehensif mengenai masalah ini.

Jawatankuasa mengemukakan penemuan terakhir dan cadangan kira-kira dua minggu yang lalu kepada Anat Guetta, ketua Lembaga Sekuriti Israel. Kini telah diterbitkan oleh Israel Securities Authority.

Antara garis panduan yang dicadangkan adalah keperluan untuk keperluan pendedahan. Inti kerangka kerja yang diusulkan adalah kebutuhan untuk mengatur Penawaran Syiling Permulaan (ICO) kerana mereka dengan mudah melemahkan atau meningkatkan keyakinan pelabur. Suruhanjaya itu juga mengesyorkan agar Token Keselamatan (STO) ditentukan dengan jelas dan diberikan garis panduan yang sesuai.

Menurut ketua komite peraturan, Dr. Gitit Gur-Gershgoren, pertumbuhan sektor crypto Israel terutama akan bergantung pada “sikap industri terhadap peraturan,” yang menambahkan bahawa pengawasan bertujuan untuk menyumbang kepada kejayaannya.

Meni Rosenfeld, ketua Persatuan Bitcoin Israel, juga telah mengomentari laporan itu, dan memujinya sebagai langkah ke arah yang benar. Pada pandangannya, pengawasan yang lebih besar akan menangani masalah kepercayaan dan menambah nilai kepada pembeli.

Dia, bagaimanapun, menunjukkan bahawa badan pengawalseliaan negara masih memiliki jalan yang panjang untuk mengatasi masalah masyarakat crypto utama. Dia memberikan contoh pembelahan sektor cryptocurrency dan sektor perbankan sekarang, dengan menekankan bahawa ia masih merupakan masalah utama yang sering diabaikan.

Institusi kewangan negara terikat dengan Undang-Undang Pencucian Wang, yang menyukarkan warga Israel untuk melaksanakan crypto sehingga penarikan wang melalui sistem perbankan. Banyak pengguna cryptocurrency bergantung pada platform seperti Coinbase untuk melakukan transaksi seperti itu, tetapi hampir mustahil untuk, misalnya, membeli sejumlah besar syiling digital menggunakan deposit bank.

Bank diminta secara automatik melaporkan deposit lebih dari NIS 50,000 ($ 14,000) kepada Kementerian Kehakiman negara. Pelanggan juga diminta untuk menunjukkan sumber dana. Oleh kerana cryptocurrency tidak diketahui secara semula jadi, kebanyakan bank Israel enggan terlibat dalam transaksi crypto kerana takut menghadapi sekatan pencucian wang.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me