Ketua Pegawai Eksekutif Binance “CZ” Changpeng Zhao memuji langkah Fidelity Investments ke pasaran crypto. Penyedia perkhidmatan kewangan pelbagai negara yang terkemuka, Fidelity baru-baru ini diumumkan tawaran perkhidmatan kustodian cryptocurrencynya, yang secara khusus menyasarkan pelabur institusi.

Syarikat perancangan kewangan dan pengurusan kekayaan melayani lebih daripada 27 juta pelanggan. Ia akan menjadi syarikat Wall Street terbesar yang secara rasmi menawarkan perkhidmatan ini melalui anak syarikatnya yang berfokus pada crypto, Fidelity Digital Assets. Firma itu akan merangkumi beberapa cryptocurrency termasuk Bitcoin, Ethereum, dan pelbagai mata wang digital yang lain. Pelanggan Fidelity merangkumi lebih daripada 13,000 firma dan broker, sehingga Oktober 2018, dan aset di bawah kawalan syarikat bernilai sekitar $ 7.2 trilion.

Sehubungan dengan berita ini, Ketua Pegawai Eksekutif Binance, CZ, tanya pengikut di Twitter mengenai prospek memiliki hanya 5 peratus daripada portfolio Fidelity yang dilaburkan di pasaran crypto. Dia bertanya, “Apa yang berlaku apabila dana seperti Fidelity memperuntukkan hanya 5% portfolio mereka kepada crypto? Sudahkah anda mengira berapa harganya? “

Apa yang berlaku apabila dana seperti Fidelity memperuntukkan hanya 5% daripada portfolio mereka kepada crypto? Sudahkah anda mengira berapa jumlahnya? https://t.co/ljcZ4SjQnw

– CZ Binance (@cz_binance) 21 Oktober 2018

Dengan lima peratus dana syarikat bernilai kira-kira $ 350 bilion, ia akan meningkatkan tahap pasaran crypto dengan ketara. Tweetnya mencetuskan perbincangan mengenai kebarangkalian, dengan beberapa peminat yang skeptikal menolak pandangan ini sebagai pemikiran angan-angan, sementara yang lain melihatnya sebagai sesuatu yang dapat terjadi di masa depan.

Aset Digital Fidelity

Sebagai salah satu syarikat kewangan terbesar di dunia, kemasukan Fidelity ke sektor baru-baru ini dijangka akan memberi kesan yang ketara pada pasaran, yang terus menurun sejak awal tahun ini.

Perkhidmatan penjagaan syarikat akan melibatkan penyimpanan aset digital yang sejuk. Cryptocurrency pelanggan akan disimpan dalam peti besi fizikal yang diedarkan di pelbagai lokasi, tetap di luar talian sebagai langkah keselamatan tambahan terhadap penggodaman. Untuk platform perdagangannya, Fidelity Digital Assets merancang untuk menggunakan teknologi mesin silang dalaman.

peti besi bank

Aset digital yang dipegang oleh Fidelity Investments akan disimpan dalam peti besi fizikal yang diedarkan di pelbagai lokasi.

Dengan berpindah ke pasaran cryptocurrency, syarikat merancang untuk memudahkan pelabur institusi masuk ke kelas aset berisiko tinggi. Berdasarkan pernyataan pelancaran perkhidmatan yang dikeluarkan oleh Fidelity Investments, tujuan utama anak syarikat aset digitalnya adalah untuk menjadikan aset asli digital lebih mudah diakses.

Sejarah Pelaburan Fidelity dengan Cryptocurrencies

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Fidelity Investments Abigail P. Johnson, syarikat akan terus melabur dalam bentuk aset pasaran baru sambil membantu pelanggan memahami apa itu dan bagaimana menggunakannya. Konglomerat kewangan mula meneliti dan bereksperimen dengan aset digital dan blockchain pada tahun 2013.

Pada masa itu, syarikat menubuhkan inkubator blockchain, dan pada tahun 2015, ia mula menerima sumbangan bitcoin melalui Fidelity Charitable. Sehingga Februari tahun ini, sumbangan cryptocurrency menyumbang sebahagian besar sumbangan syarikat pada $ 69 juta.

Tahun lalu, syarikat itu memungkinkan pelanggan melihat baki mata wang digital mereka melalui Coinbase tetapi tidak membenarkan perdagangan. Langkah ini menimbulkan spekulasi yang meluas bahawa syarikat kewangan itu cuba bereksperimen dengan perdagangan kripto melalui bursa.

Menurut Ketua Fidelity Digital Assets, Tom Jessop, “Penciptaan Aset Digital Fidelity adalah langkah pertama dalam visi jangka panjang untuk mewujudkan platform kelas perusahaan perkhidmatan penuh untuk aset digital.”

Fidelity menegaskan bahawa teknologi lejar yang diedarkan memiliki potensi besar, terutama ketika membuat pelbagai model perniagaan dan sistem pasaran kewangan.

Masalah Perkhidmatan Penjagaan

Menurut penganalisis, kekurangan entiti perkhidmatan kustodian yang mapan adalah salah satu sebab utama mengapa pelabur institusi gelisah memasuki industri ini. Mike Novogratz, bekas rakan kongsi di Goldman Sachs dan pengasas Galaxy Digital, sebuah bank saudagar cryptocurrency, disinggung dengan keadaan ini bulan lalu di Sidang Kemuncak Semua Pasaran Yahoo Finance.

Dia menyatakan bahawa syarikat A.S. sekarang mempunyai banyak wang yang tersimpan untuk pelaburan di sektor membangun, dan salah satunya adalah industri cryptocurrency. Mike menunjukkan kekurangan syarikat perkhidmatan jagaan yang mapan sebagai pemecah urus niaga kerana syarikat utama yang ingin melabur dalam sektor ini cenderung tidak bergantung pada syarikat baru yang mempunyai rekod prestasi yang tidak dapat disahkan.

Sebilangan besar syarikat kecil yang menawarkan perkhidmatan tersebut juga tidak mempunyai sokongan aset yang besar untuk memberikan jaminan kepada pelanggan.

Risiko Kehilangan Dana

Pencuri telah mencuri cryptocurrency bernilai berbilion dolar dari pelbagai syarikat crypto dalam dekad yang lalu. Pada tahun 2018 sahaja, platform cryptocurrency mengalami kerugian melebihi $ 1.8 bilion kerana penggodaman. Pada bulan Januari, platform pertukaran crypto, CoinCheck, kehilangan $ 534 juta dalam satu pencurian.

Walau bagaimanapun, Mt. 2014 Peretasan Gox adalah besarnya alkitabiah. Berita mengenai penggodamannya menimbulkan gelombang kejutan di seluruh industri setelah bitcoin bernilai lebih dari $ 4 bilion pada nilai hari ini disedari dari bursa. Acara ini menjadi bukti kuat mengenai risiko yang timbul ketika berurusan dengan cryptocurrency.

Walaupun pasaran cryptocurrency telah menunjukkan janji yang besar, ketakutan yang disebabkan oleh peristiwa seperti itu masih menakutkan pelabur institusi. Oleh itu, kebanyakan memilih untuk menunggu kemasukan penyedia perkhidmatan kewangan yang lebih berpengalaman dan terkawal yang menawarkan perkhidmatan kustodian kripto.

Ramai pelabur cryptocurrency dan peminat industri berharap kemasukan Fidelity Investments akan memberi sumbangan positif kepada ekosistem. Kemasukannya diharapkan dapat memikat lebih banyak pemain dan membuka pasaran crypto dengan memberanikan pemain institusi yang ingin bergerak ke ruang angkasa.

Imej Ciri Dengan ihsan Richard Vogel / Associated Press

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me