Pertukaran kripto di Malta telah memproses lebih dari $ 40 bilion dalam mata wang digital. Menurut a laporan yang diterbitkan oleh CryptoCompare, Malta mencatatkan jumlah perdagangan cryptocurrency tertinggi di dunia pada bulan Disember.

OKEX dan Binance dikreditkan kerana memproses sebahagian besarnya. Kedua-duanya disenaraikan di Bursa Saham Malta (MSX), aspek yang diyakini telah meningkatkan daya tarik mereka. Dengan populasi lebih dari 400,000 orang, Malta berjaya mengalahkan Hong Kong, Samoa, Seychelles dan Amerika Syarikat dalam jumlah perdagangan crypto.

Merangkul Industri Cryptocurrency

Walaupun banyak negara telah menolak sektor kripto sebagai berbahaya dan mendorong para pelabur untuk mengambil bahagian dalam pelaburan aset digital, Malta telah membuka pintunya kepada para pemain industri. Telah dapat menangani regulasi dengan menyusun kerangka peraturan yang komprehensif yang juga meliputi teknologi blockchain.

Ini adalah usaha yang jarang berlaku walaupun di kalangan pusat popular. Tahun lalu negara pulau ini membuat tiga undang-undang pengawalseliaan yang merangkumi cryptocurrency, blockchain dan diedarkan Ledger Technology (DLT).

Itu adalah, Undang-Undang Pengaturan dan Layanan Teknologi Inovatif, Undang-Undang Penguasa Inovasi Digital Malta, dan Undang-Undang Aset Kewangan Maya. Mereka saat ini membentuk landasan peraturan kripto di negara ini dan dirancang untuk mengatur syarikat yang beroperasi di luar angkasa.

Undang-Undang Lembaga Inovasi Digital Malta memperuntukkan perlindungan pelabur dan pengguna dan menjaga integriti industri. Ia juga menekankan bahawa pemerintah, melalui Malta Digital Innovation Authority, akan mempromosikan pembangunan dan inovasi di negara ini.

Undang-undang Pengaturan dan Perkhidmatan Teknologi Inovatif mengatur penggunaan teknologi dalam industri dan memastikan bahawa mereka memenuhi tanda aras yang ditetapkan untuk memenuhi syarat untuk mendapat kelulusan.

Undang-undang Aset Kewangan Maya mengatur projek aset digital, termasuk keperluan ICO dan kertas putih. Ini juga mengeluarkan panduan mengenai bagaimana promosi projek cryptocurrency harus dilakukan dan memastikan bahawa maklumat palsu tidak termasuk dalam iklan. Dasar ini meningkatkan keyakinan pelabur dan membantu mengekalkan standard industri. Mereka memberi sumbangan besar kepada kedudukan Malta sebagai pusat kripto terkemuka.

Malta juga mempunyai sistem percukaian yang baik yang merangkumi kedua-dua syarikat crypto yang beroperasi di pulau itu dan peminatnya. Syarikat, misalnya, dikecualikan daripada membayar Pajak Pertambahan Nilai pada pemegangan aset digital. Untuk warga EU, transaksi fiat-crypto dan pengeluaran dari pertukaran menarik cukai sifar. Ini telah menyebabkan lebih ramai peminat kripto di Eropah berpindah ke negara pulau untuk menikmati faedah cukai.

Peraturan Kripto Samoa

Di Samoa, peraturan kripto sedikit berbeza berbanding Malta. Syarikat Cryptocurrency yang ingin beroperasi di negara ini mesti mematuhi undang-undang anti pencucian wang yang ketat seperti yang dikenakan ke atas institusi kewangan. Negara ini mengklasifikasikan pertukaran cryptocurrency sebagai institusi kewangan dan menghendaki mereka mendapatkan lesen institusi dari agensi kerajaan yang berkaitan.

Tidak seperti pentadbiran Malta, pihak berkuasa pentadbiran Samoa tidak tegas menyokong secara langsung atau mendorong pertumbuhan sektor ini. Pentadbiran secara terbuka tidak menganjurkan pelaburan dalam industri, yang disebutnya sebagai “berisiko tinggi.”

Dalam sebuah kenyataan rasmi oleh Bank Pusat Samoa cryptocurrency tidak dianggap sebagai tender sah. Walau bagaimanapun, Bank Pusat secara terbuka mengakui bahawa teknologi blockchain revolusioner dan boleh memberi kesan yang besar pada sektor kewangan negara.

Berbanding dengan undang-undang crypto di Malta, pemerintah Samoa tidak secara langsung mengatur hal-hal teknologi, terutama yang melibatkan inovasi dan pengembangan blockchain. Aspek ini sangat penting semasa melaksanakan perlindungan bagi pelabur. Hasilnya adalah ketidakpastian undang-undang bagi pelabur.

Peraturan di Hong Kong

Pentadbiran Hong Kong telah mengambil langkah unik untuk mengatur sektor cryptocurrency pada tahun lalu. Pada bulan November, badan pengawal selia kripto negara, Suruhanjaya Sekuriti dan Niaga Hadapan (SFC) mengeluarkan amaran tegas kepada pengurus dana setelah peningkatan kes penipuan.

Badan itu menyatakan bahawa kurangnya regulasi yang tepat telah menyebabkan lonjakan kegiatan penipuan dalam sektor ini, memaksanya untuk menerapkan tindakan yang lebih tegas terhadap tindakan tersebut. Semakin banyak pengguna pertukaran kripto mengeluh kerana tertipu setelah menyimpan dana. Ramai yang tidak dapat mengeluarkan wang.

Satu set peraturan baru dibuat yang menyasarkan pengedar dana dan pengurus portfolio dan kebanyakannya dirancang untuk melindungi para pelabur. Mengikut kenyataan yang diterbitkan, pertukaran crypto di negara ini akan dapat memperoleh lesen setelah ditempatkan di SFC Regulatory Sandbox.

Ini akan membolehkan badan pengawas menilai apakah amalan pertukaran mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Menurut agensi itu, strategi itu juga akan memberikan wawasan mengenai tingkat perlindungan investor yang diperlukan dan bentuk peraturan apa yang akan efektif.

Setelah pengumuman syarat baru, beberapa syarikat memilih untuk berpindah ke kawasan yang mempunyai peraturan yang lebih mesra kripto. Beberapa hari yang lalu, Xapo mengumumkan bahawa ia akan memindahkan operasinya dari Hong Kong ke Switzerland kerana persekitaran peraturan “buram”.

Presiden Xapo Ted Rogers menyatakan, sehubungan dengan Hong Kong, bahawa walaupun pernah dianggap sebagai “peraturan suci kripto”, hal-hal sejak itu berubah. Dia menggambarkan pengawal selia Switzerland lebih akomodatif, pintar dan berminat mengembangkan pasaran kewangan.

Malta Menghadapi Cabaran Pertumbuhan

Sudah tentu, menyokong industri kripto juga bermaksud harus menangani masalah yang telah mengekang sektor ini sejak ia muncul. Mulai dari pencucian wang hingga kes penggodaman dan penipuan.

Banyak yang dianggap sebagai rintangan yang tidak dapat diatasi oleh negara-negara yang menolak pergerakan kripto dan ada yang secara terang-terangan melarang transaksi cryptocurrency. Malta harus menerapkan pola pikir yang kasar dalam menangani isu-isu ini, beberapa di antaranya menjadi berita utama.

Kejadian Terkini dan Penyata IMF

Beberapa hari yang lalu, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Malta (MFSA) meminta pelabur berhati-hati penipuan berterusan yang melibatkan syarikat bernama Bitcoin Revolution. Penipuan itu menggunakan iklan di media sosial dan platform dalam talian lain untuk memikat pelabur yang tidak curiga untuk memasukkan dana. Firma rekaan itu dikatakan sebagai syarikat crypto yang sangat menguntungkan.

Menurut MFSA, syarikat itu nampaknya menggunakan nama selebriti dan agensi tanpa persetujuan untuk menarik pelabur. Menurut agensi itu, firma itu belum didaftarkan dengan badan yang berwenang di negara ini.

Berita itu muncul setelah penipuan crypto lain dilakukan oleh syarikat bernama FXNobels. Pengguna yang menyimpan dana di platformnya telah dicuri pegangan digital mereka. Syarikat itu dipercayai, pada suatu ketika, telah menjalankan operasinya menggunakan pusat panggilan di Bulgaria.

Kerana meningkatnya kes-kes yang berkaitan, Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) telah meminta pemerintah Malta untuk memastikan bahawa syarikat cryptocurrency dan blockchain mematuhi peraturan Ketahui Pelanggan Anda.

Menurut Times of Malta, IMF juga meminta pemerintah untuk menerapkan sekatan yang memadai terhadap pihak-pihak yang didapati melanggar undang-undang. Agensi itu menunjukkan perkembangan produk baru yang pesat dan pasaran yang berkembang pesat sebagai bidang perhatian. Ia menekankan bahawa mereka boleh memberi tekanan yang besar kepada Lembaga Perkhidmatan Kewangan Malta.

Program Citizen-by-Investment kerajaan juga dikategorikan sebagai potensi pengubahan wang haram. Ini membolehkan warganegara bukan EU memperoleh kewarganegaraan selagi mereka melabur minimum $ 250,000 dalam bon atau ekuiti negara.

Unit Analisis Perisikan Kewangan mencadangkan rancangan tindakan 50 mata. Rancangan ini telah dipuji sebagai salah satu cara untuk secara efektif menjaga kepatuhan terhadap peraturan anti-pencucian wang antarabangsa dan EU.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me