Media Sosial Gergasi Facebook dan Telegram untuk Melancarkan Mata Wang Digital Sendiri

Facebook dilaporkan telah mengadakan perbincangan dengan pertukaran crypto utama untuk memasukkan cryptocurrencynya. Khabar angin mula berputar tahun lalu berikutan pendedahan itu Laporan Bloomberg.

Ia menyatakan bahawa gergasi media sosial sedang mengusahakan stablecoin yang menyasarkan pengguna WhatsApp India. Keinginan untuk memasuki pasaran pengiriman wang negara berkembang sebagai alasan utama di sebalik langkah itu.

Wartawan New York Times Nathaniel Popper dan Mike Isaac berita terkini perkembangan terkini pada hari Khamis. Menurut catatan mereka, Facebook telah mengusahakan cryptocurrency yang mereka rancangkan untuk dimasukkan ke dalam WhatsApp. Aplikasi pemesejan WhatsApp mempunyai lebih daripada 1.5 bilion pengguna sementara pangkalan pengguna Facebook melebihi 2 bilion. Ini mengikut statistik dari Statista.

Ini memberikan kedua platform kelebihan capaian yang tiada tandingannya berbanding pesaing pemindahan crypto arus perdana. Sekiranya syarikat itu secara rasmi melancarkan projek crypto, demografi baru pasti akan dipahat dan pasaran yang belum dipetakan dibuka.

Laporan New York Times mendedahkan bahawa Facebook pada masa ini mempunyai lebih daripada 50 jurutera yang bekerja di “Basketcoin.” Kakitangan yang bekerja pada projek ini nampaknya berada di bahagian yang terpisah dari syarikat di mana hanya anggota yang mempunyai kad kunci sahaja yang dibenarkan masuk.

Pewahyuan ini menonjolkan tahap kepentingan dan kerahsiaan di sekitar projek ini. Berbanding dengan stablecoin, nilai basketcoin tidak disatukan hanya dengan satu mata wang fiat tetapi secara serentak dihubungkan dengan pelbagai aset lain yang berkaitan. Dalam kes ini, ada spekulasi bahawa koin Facebook akan memiliki nilai yang melekat pada Yen Jepang, Dolar A.S., dan Euro.

Kelebihan utama yang dimiliki oleh stablecoin dan basketcoin berbanding cryptocurrency konvensional seperti Bitcoin adalah bahawa nilainya tidak berubah-ubah seperti liar. Ini adalah elemen penting yang membantu melegakan ketakutan pergerakan harga di kalangan pengguna.

Pada masa ini, Facebook nampaknya mensasarkan pasaran pengguna, yang pasti menggunakan cryptocurrency sebagai media pertukaran dan bukan sebagai simpanan nilai. Selain mengembangkan cryptocurrency, syarikat itu telah mencari cara untuk menggabungkan blockchain ke dalam aplikasinya.

Dalam satu kebelakangan ini video diposkan kira-kira seminggu yang lalu oleh CEO Mark Zuckerberg, dia menyebut bahawa teknologi blockchain berpotensi memberi kemudahan dan kemudahan kepada syarikat dan penggunanya. Ini dengan membolehkan yang terakhir menyimpan bukti kelayakan masuk pada blockchain. Ciri seperti itu akan membolehkan pengguna masuk dengan selamat dari lokasi yang berbeza tanpa perlu memberikan maklumat mereka kepada pihak ketiga.

Dia bercakap mengenai beberapa cabaran besar yang dihadapi oleh pembangun aplikasi sekarang dan salah satunya dipaksa untuk menggunakan perantara seperti Google Play atau Apple Store. Pada pandangannya, blockchain kelihatan seperti penyelesaian yang boleh dilaksanakan.

Rangkaian Media Sosial Lain Membangunkan Cryptocurrency Sendiri

Selain Facebook, platform rangkaian sosial utama lain baru-baru ini menyatakan hasrat untuk berpindah ke segmen crypto dan Telegram adalah salah satunya.

Diasaskan oleh dua saudara Rusia, Nikolai dan Pavel Durov, Telegram mempunyai pangkalan pengguna sekitar 300 juta. Ia mempunyai persamaan yang mencolok dengan WhatsApp tetapi mempunyai sistem penyulitan yang lebih mantap. Menurut kajian lepas diterbitkan oleh Global Web Index, Anggota BBM, Telegram, dan WeChat lebih cenderung menghargai ciri pemindahan wang daripada yang ada di rangkaian seperti Snapchat dan Facebook.

Menurut laporan itu, sekitar 89 peratus pengguna Telegram akan senang melihat integrasi pemindahan wang. Sebaliknya, hanya 46 peratus daripada semua pengguna Facebook yang cenderung memilih perkhidmatan sedemikian.


Walaupun begitu, projek Jaringan Terbuka crypto Telegram (TON) yang dinanti-nantikan dilaporkan hampir 90 peratus selesai. Ini menurut dokumen yang baru dibocorkan. Projek yang sangat berahsia itu menghasilkan $ 1.7 bilion yang mengejutkan melalui ICO tahun lalu.

Dokumen menunjukkan bahawa pemaju projek telah menghubungi bursa utama Asia untuk penyenaraian setelah testnet disiarkan. Syarikat pesanan dan rangkaian lain yang dilaporkan menggunakan syiling mereka sendiri termasuk Kakao Korea Selatan dan Line Jepun.

Cabaran Utama Menjelang

Oleh kerana sifat cryptocurrency yang terdesentralisasi, syarikat yang ingin melancarkannya kemungkinan besar akan menghadapi perubahan besar, terutama yang berkaitan dengan peraturan nasional. Beberapa bidang kuasa, seperti Arab Saudi, telah melarang perdagangan kripto. Terdapat juga persoalan penyalahgunaan.

Sebilangan besar platform cryptocurrency utama terpaksa menangani pelbagai masalah keselamatan dan penggodam terbukti tanpa henti dalam usaha mereka untuk melemahkan langkah-langkah pencegahan yang paling hebat. Bagaimana syarikat seperti Facebook merancang untuk menangani masalah ini masih belum diketahui.

Akan menarik untuk melihat bagaimana duel platform media sosial akan berakhir dalam kenyataan. Walaupun platform media sosial utama seperti Facebook mempunyai jangkauan yang besar, pengertian cryptocurrency masih relatif baru, terutama bagi negara-negara membangun. Dan meyakinkan demografi ini untuk bergabung mungkin menjadi rintangan yang ketara.

(Gambar Pilihan melalui CNBC)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map