Pelombong kripto China berada dalam kegilaan terhadap peranti perlombongan bitcoin yang dimiliki sebelumnya berikutan kenaikan harga baru-baru ini yang menyaksikan nilai koin digital lodestar meningkat dari angka $ 4,000 menjadi lebih dari $ 5,000 dalam masa 48 jam.

Perubahan trajektori pasaran secara tiba-tiba telah menghidupkan kembali penggunaan pelombong yang dibuang sebelumnya kerana keuntungan perlombongan meningkat ke tahap yang berterusan. Menurut a laporan Diar baru, pelombong meraup lebih dari $ 290 juta pada bulan April, kenaikan hampir 30 peratus berbanding dengan pendapatan yang dicatatkan pada bulan Mac.

Dan sekarang, menurut Coindesk, harga pelantar perlombongan terpakai meningkat dua kali ganda sejak April. Menawar perang terhadap peralatan sebahagian besarnya adalah penyebab kecenderungan itu. Unit AntMiner S9, misalnya, dijual pada harga $ 140 sebelum pasaran crypto meningkat tetapi kini berharga lebih tinggi daripada $ 250. Sebilangan pembeli kini membuat pesanan $ 320 dan ini menaikkan harga penanda aras.

Terdapat kecurigaan yang boleh dipercayai bahawa sebilangan pemborong menyimpan stok kerana mereka menunggu kenaikan harga. Trend ini boleh menyebabkan kekurangan tiruan jika dibiarkan.

Keadaan ini semakin diperburuk oleh pengeluaran peralatan baru yang perlahan oleh pengeluar. Syarikat meluangkan masa sebelum menghantar barang yang lebih besar dan mungkin beberapa bulan sebelum keadaan kembali normal.

Antminer T17 Bitmain, misalnya, dikeluarkan pada bulan April tetapi penghantaran akan bermula bulan ini dan diutamakan berdasarkan pembelian pertama kali. Ia mempunyai kadar hash 40 TH / s, kestabilan yang lebih baik dan kecekapan penggunaan tenaga 55J / TH.

MicroBT yang baru-baru ini melancarkan perkakasan perlombongan WhatsMiner M20S juga akan dihantar sekitar 1,500 unit bulan ini. Peranti mempunyai kadar pengiraan mencapai 70TH / s. Menurut pengasas syarikat, Zuoxing Yang, penghantaran lebih dari 10,000 unit kemungkinan akan bermula pada bulan Julai dan Ogos.

Oleh itu, peniaga alat perlombongan terpakai memanfaatkan jangka masa untuk meningkatkan margin penjualan mereka dengan ketara.

Penambang Memaksimumkan Keuntungan menggunakan Rig Terpakai

Michael Zhong, seorang penganalisis kripto di TokenInsight menjelaskan bahawa tujuan utama bagi kebanyakan pelombong adalah untuk mencapai tempoh pembayaran balik kira-kira 200 hari. Ini bagi mereka adalah pertaruhan yang selamat memandangkan sifat ekosistem crypto yang bergelora. Objektifnya juga dapat dicapai dengan menggunakan alat lombong terpakai kerana harganya murah.

Kenyataannya, bagaimanapun, adalah bahawa tren menaikkan harga peralatan dan meningkatkan tempoh pembayaran balik melebihi jangkaan 200 hari.

Musim Basah Sichuan

Tergesa-gesa semasa di China untuk memperoleh mesin perlombongan kripto telah menjadi pemangkin oleh musim basah provinsi Sichuan. Wilayah ini merupakan tarikan utama bagi pelombong kerana kuasa murahnya biasanya tersedia pada musim panas.

Ia berulang kali mempunyai tenaga hidroelektrik yang murah selama ini kerana hujan lebat. Kebalikannya berlaku pada musim kemarau ketika pelombong China berhijrah ke lokasi lain di negara ini. Sebelum ledakan harga bitcoin yang berlaku pada tahun 2017, dianggarkan lebih daripada 70 peratus hasrat bitcoin berasal dari ladang yang terletak di wilayah Sichuan.

Wilayah ini dibekalkan oleh empat sungai utama, Jialing, Tuo, Min, dan Jinsha (atau Wu), yang menggerakkan kemudahan hidroelektriknya. Kos tenaga turun dengan ketara semasa musim hujan mencapai $ 0,01 per kWh tetapi dengan mudah melebihi $ 0,04 per kilowatt pada musim kemarau. Musim panas bermula pada bulan Mei dan berakhir pada bulan Ogos.

Menurut penganalisis, jumlah mesin perlombongan di Sichuan cenderung mencecah satu juta tanda kali ini, seterusnya meningkatkan hasrat penambangan pada rangkaian crypto. Hasrat Bitcoin dijangka melebihi rekod tertinggi sepanjang masa iaitu 60 terahash sesaat seiring musim bermula. Beban semasa rangkaian sekitar 50 TH / s.

Acara Halving Bitcoin

Peristiwa pembelahan Bitcoin akan berlaku dalam kira-kira 12 bulan dari sekarang dan kemungkinan besar pada 24 Mei tahun depan. Ini akan menyebabkan penurunan ganjaran perlombongan setiap blok dari 12.5 BTC menjadi 6.25 BTC. Acara ini akan memberi kesan yang signifikan pada kriptosfera kerana kesukaran perlombongan akan meningkat dengan ketara menyebabkan keuntungan menurun.

Ini akan menyebabkan permintaan syiling digital meningkat dalam edaran, sehingga meningkatkan nilainya. Harga bitcoin dijangka meningkat ketika acara semakin hampir.

Pelombong menjangkakan bahawa fenomena pembelahan akan meningkatkan kekayaan aset digital mereka.

(Kredit Gambar: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me