Syarikat A.S. utama telah lama menghindari pasaran kripto. Dan sekarang, menurut Mike Novogratz, pelabur terkemuka dan bekas pengurus dana lindung nilai di Fortress Investment Group, ada sebab utama untuk ini.

Pengasas Galaxy Digital, sebuah bank saudagar cryptocurrency, baru-baru ini bercakap mengenai isu tersebut di Sidang Kemuncak Yahoo Finance All Markets dan menegaskan bahawa bitcoin tidak lama lagi akan mengalami ‘kebangkitan’ dan akhirnya akan disokong oleh pelabur institusi. Menurut penganalisis, banyak syarikat A.S. pada masa ini mempunyai sejumlah besar wang yang siap untuk pelaburan dan ada yang telah menunjukkan minat yang besar dalam pasaran cryptocurrency, yang merupakan petunjuk yang baik untuk perkara yang akan datang. Bagaimanapun, dia juga telah membincangkan bagaimana urus niaga yang tidak jelas melalui Bitcoin, dan memberi penekanan pada keperluan pengambilan syarikat seperti pemulihan hutang moorcroft sekiranya bank memberikan pinjaman.

Bekas rakan kongsi Goldman Sachs meramalkan bahawa pasaran akan mula memiliki institusi utama dalam dua hingga tiga bulan akan datang dan minat dalam sektor ini terutama disebabkan oleh ketakutan kehilangan. Dia juga membincangkan mengapa syarikat kewangan A.S. sekarang menjauhkan diri dari sektor mata wang digital, dengan mengatakan bahawa kekurangan penyelesaian penjagaan yang boleh dipercayai adalah sebab utama untuk ini.

Mike juga menjelaskan bahawa syarikat-syarikat besar AS biasanya tidak selesa bekerja dengan syarikat-syarikat kecil yang menawarkan perkhidmatan ini seperti ciri industri pemula, dengan mengatakan, “Sekiranya anda berada di negara bagian Wisconsin dan anda seorang gaji yang bekerja di portfolio pelaburan, anda mungkin tidak mempertaruhkan pekerjaan anda untuk syarikat bernama Xapo. “

Dia meramalkan bahawa hasil yang paling mungkin berlaku pada masa ini adalah pemain utama Wall Street yang mula memperoleh syarikat pakar yang lebih kecil di ruang cryptocurrency yang menyediakan perkhidmatan penjagaan. Penganalisis kewangan percaya bahawa pemain institusi utama adalah kunci kejayaan industri.

The Mt. Mimpi buruk Gox

Pencurian Mt Gox masih merupakan kajian kes utama mengenai apa yang boleh berlaku apabila berlaku sesuatu ketika mengendalikan crypto, dan tidak ada syarikat kewangan A.S. yang bersedia untuk menangani senario seperti itu. Lebih 700,000 bitcoin bernilai lebih dari $ 4 bilion pada kadar pasaran hari ini dicuri dari bursa yang berpusat di Shibuya, Tokyo, Jepun pada tahun 2014.

Penggodam nampaknya meretas komputer juruaudit dan memanipulasi nilai bitcoin secara palsu dalam pertukaran menjadi satu sen. Mereka kemudian dengan curang ‘membeli’ duit syiling dari pelanggan dan mengeluarkan barang rampasan itu. Beberapa bitcoin yang tersisa dipindahkan ke penyimpanan sejuk oleh syarikat.

Pertukaran terbesar di planet ini pada masa itu, perkembangan menimbulkan rasa panik di seluruh dunia bitcoin, dan gelombang tuntutan hukum segera menjadikan Mt. Gox muflis. Pada masa pembubaran, syarikat hanya mempunyai $ 91 juta aset yang dilikuidasi dan diedarkan kepada pihak menuntut.

Maju pantas ke masa kini dan pertukaran cryptocurrency di seluruh dunia masih menghadapi masalah peretasan utama. Realiti keadaannya adalah bahawa cryptocurrency bernilai $ 731 juta telah dicuri dari syarikat dan bursa pada tahun 2018.

Walau bagaimanapun, industri crypto masih mempunyai tarikan besar dan firma pelaburan besar seperti Goldman Sachs telah menunjukkan minat dalam sektor cryptocurrency. Tetapi mereka juga telah menunjukkan kerumitan dalam menawarkan perkhidmatan kustodian cryptocurrency sebagai penghalang utama.

Goldman Sachs telah menunjukkan minat dalam sektor cryptocurrency.

Firma pelaburan besar seperti Goldman Sachs telah menunjukkan minat dalam sektor cryptocurrency. (Kredit Gambar: Goldman Sachs)

Awal bulan ini, Ketua Pegawai Kewangan syarikat, Martin Chavez, membantah dakwaan bahawa bank pelaburan multinasional itu merancang untuk melancarkan meja perdagangan kripto, menolak laporan tersebut sebagai berita palsu.

Dia bercakap mengenai kesan perkhidmatan kustodian terhadap usaha crypto syarikat, dengan mengatakan, “Bitcoin fizikal adalah sesuatu yang sangat menarik, dan sangat mencabar. Dari perspektif hak penjagaan, kami belum melihat penyelesaian kustodian gred institusi untuk bitcoin, kami berminat untuk mewujudkannya dan ini adalah jalan panjang. “

Beberapa Syarikat Berani Yang Menawarkan Perkhidmatan Crypto Custodial

Pada bulan Julai, Coinbase secara rasmi melancarkan produk kustodian cryptocurrencynya, Coinbase Custody. Perkhidmatan ini disasarkan kepada institusi kewangan dan nampaknya menawarkan gabungan ciri penyimpanan sejuk dan broker-peniaga. Ia juga mempunyai pelbagai lapisan keselamatan, termasuk kunci peribadi luar talian.

Syarikat lain seperti itBit, Gemini dan BitGo juga baru-baru ini mula menawarkan perkhidmatan kustodian kripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me