Menurut a laporan penyelidikan baru-baru ini disusun oleh penyelidik dari Universiti Antarabangsa Florida dan Universiti Princeton, China mempunyai pengaruh yang luar biasa terhadap rangkaian bitcoin sebahagian besarnya disebabkan oleh monopoli kekuatan hash sistem. Laporan itu meneroka keupayaan serangan negara dan insentif untuk menghancurkan bitcoin.

China pada masa ini menguasai sekitar 74 peratus kuasa hash kriptografi rangkaian bitcoin. Yang memprihatinkan ialah ia dapat menggunakan posisi ini untuk melancarkan serangan yang dapat mempengaruhi lebih dari 50 persen sistem bitcoin. Kejadian seperti itu akan mencetuskan reaksi berantai yang akhirnya dapat mengacaukan keseluruhan ekosistem bitcoin.

Bagaimana China Menjadi Powerhouse Perlombongan Bitcoin Utama?

Ketersediaan kuasa murah dipercayai menjadi pemacu utama pemusatan kuasa hashing di China. Menurut yang baru-baru ini lapor oleh Diar, China mempunyai kadar elektrik yang jauh lebih rendah dibandingkan dengan Amerika Syarikat dan kebanyakan negara barat, dengan harga runcit sekitar $ 0.08 kW / j.

Harga borong lebih kurang separuh daripada itu. Kadar yang rendah menjadikan perlombongan bitcoin merupakan usaha yang cukup masuk akal di negara Asia Timur. Sebagai perbandingan, tarif elektrik di Amerika Syarikat pada masa ini rata-rata 12 sen per kilowatt-jam (kWh), sementara angka UK sekitar 14.37 pence per kWh (19 sen per kWh).

Tenaga elektrik yang murah di China diyakini telah menyebabkan revolusi awal industri perlombongan bitcoin di negara ini, dan menyebabkan dominasi kolam perlombongan. Sehingga hari ini, kebanyakan kolam perlombongan bitcoin utama terletak di China.

Syarikat China, Bitmain, adalah salah satu contoh kisah kejayaan perlombongan bitcoin. Ditubuhkan pada tahun 2013, bertahun-tahun sebelum kebangkitan industri cryptocurrency, ia memainkan peranan penting dalam penubuhan industri perlombongan bitcoin di China. Sekarang menguasai sekitar 30 peratus sektor ini. Kumpulan perlombongannya, BTC.com dan Antpool, masing-masing menyumbang sekitar 16 peratus dan 14 peratus dari segmen pasaran ini.

Mengapa Kerajaan China Ingin Menyerang Rangkaian Bitcoin

Terdapat banyak sebab mengapa kerajaan China ingin menyerang rangkaian bitcoin. Salah satunya, menurut berbagai aliran pemikiran, adalah menjadikannya tidak berguna dalam usaha melindungi ekonominya. Walau bagaimanapun, alasan yang lebih mungkin, menurut beberapa penganalisis crypto adalah untuk menambah kedudukan negara sebagai monopoli hash-power bitcoin.

Menurut Zhou Yuzhong, seorang pengarang terkenal yang telah menulis beberapa buku mengenai perkembangan mata wang digital di China, pentadbiran China telah melaksanakan dasar utama terhadap banyak aktiviti cryptocurrency dalam dua tahun kebelakangan ini, yang meliputi pengharaman Penawaran Syiling Permulaan (ICO) dan menyekat akses ke luar pesisir pertukaran cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, objektif yang lebih masuk akal, menurut penulis, adalah untuk mendapatkan kawalan yang lebih besar terhadap pasaran cryptocurrency sambil menjaga pemain asing. Menurut penganalisis, “Melarang ICO hanyalah ukuran pengurusan risiko di permukaan … apa yang benar-benar diinginkan oleh bank pusat adalah mendapatkan kembali kekuatan kawalan.”

Zhou berpendapat bahawa Republik Rakyat China lebih suka menyimpan beberapa pertukaran crypto yang mematuhi peraturannya daripada memindahkan perdagangan bitcoin ke pasar bawah tanah atau luar negara.

Menyerang Rangkaian Bitcoin

Penyerahan Blok Tidak Lengkap

China dapat meningkatkan monopoli kekuatan hashing dengan melancarkan serangkaian serangan terkoordinasi terhadap kumpulan perlombongan bersaing yang dikendalikan oleh pesaing di negara lain. Menurut laporan Florida-Princeton University, jenis serangan ‘Trojan’ yang melibatkan peserta ‘China’ yang berpura-pura sebagai pelombong di kolam perlombongan asing akan memungkinkan penyerahan blok yang tidak lengkap ke kolam tersebut dan ini akhirnya akan melemahkan usaha perlombongan.

Operasi rahsia seperti itu tidak akan menimbulkan kecurigaan dan akan menyebabkan kumpulan perlombongan kehilangan hadiah, akhirnya menjadikannya tidak dapat dipercayai. Serangan yang diatur secara kolektif akan memaksa pelombong yang kecewa memilih kolam perlombongan yang lebih menguntungkan, kemungkinan besar dikendalikan oleh orang Cina.

Serangan De-anonimisasi yang disasarkan

Kerajaan China juga dapat melakukan serangan vektor de-anonimisasi pada rangkaian bitcoin untuk menyahnamekan pengguna, sebagai contoh, ia dianggap sebagai ancaman terhadap ideologinya. Penghapusan nama pengguna akan membolehkan pemerintah memantau aktiviti dalam talian mangsa, termasuk transaksi bitcoin mereka.

Kerajaan China mempunyai keunggulan di daerah ini kerana cengkaman besi di rangkaian internet di negara ini dan keupayaan yang ada untuk menghubungkan alamat bitcoin ke alamat IP tertentu. Keupayaan ini dapat digunakan untuk mengenal pasti pedagang yang berurusan dengan bitcoin, misalnya, dan memaksa mereka untuk memaksa pelanggan mereka untuk menyerahkan maklumat pengenalan diri.

Serangan Pemalsuan Hukuman

China juga boleh melancarkan serangan ke atas rangkaian bitcoin ke sensor alamat yang berkaitan dengan entiti tertentu. Ini mungkin organisasi dari negara-negara tertentu atau penjenayah. Dengan penguasaan lebih dari 70 persen daya hashing, kolam penambangan milik pengusaha China dapat didorong untuk menolak tambang di rantai yang terkait dengan alamat tertentu.

Umumnya disebut sebagai serangan hukuman, hukuman dapat digunakan untuk memaksa pemilik alamat korban untuk mematuhi peraturan penapisan tertentu yang ditetapkan oleh negara.

Memperlahankan Rangkaian Bitcoin

China dapat melambatkan rangkaian bitcoin dengan mudah dengan mempengaruhi secara langsung atau tidak langsung pengurus kumpulan. Sebilangan besar dari mereka terletak di dalam negara dan bertanggungjawab untuk memperuntukkan pekerjaan perlombongan dan menyebarkan blok lombong.

Oleh itu, mereka mengawal input dan output pelombong. Walau bagaimanapun, mereka bergantung pada rangkaian kuasa dan internet yang diatur oleh China untuk menjalankan aktiviti mereka dan ini memperlihatkan sebahagian besar platform bitcoin untuk mengarahkan kawalan kerajaan.

Laporan ini secara khusus menyoroti jumlah kawalan yang membimbangkan yang dimiliki oleh Great Firewall of China (GFW) terhadap aspek penting dalam perlombongan bitcoin, terutama lalu lintas. Firewall sentiasa melakukan pengawasan di jalan dan Pemeriksaan Saku Dalam (DPI).

Ini juga menyelidiki titik akses sambungan internet dan memberi regulator pemerintah kemampuan untuk memanipulasi jaringan dengan memasukkan kode berbahaya ke dalam paket data. Pemasangan sedemikian akan membolehkan kawalan yang signifikan terhadap rangkaian bitcoin.

Kertas penyelidikan ini memetik masalah campur tangan pemerintah yang sangat membimbangkan yang wujud sebelum kemas kini Bitcoin Core 2016. Ini menyebabkan sebilangan besar pelombong China terpaksa menambang blok kosong kerana overhead latensi rangkaian yang dikenakan oleh pemerintah melalui GFW.