Jawatankuasa Kecil Kehakiman Senat baru-baru ini pendengaran mengenai Perbatasan Keselamatan dan Imigresen telah mendedahkan bahawa kartel dadah Mexico kini lebih bergantung pada rangkaian pendaratan wang cryptocurrency China.

Hubungan pencucian wang kripto Cina – Mexico berpunca dari kerjasama selama bertahun-tahun yang membolehkan narkoba di negara Amerika Utara memperoleh bahan kimia pendahuluan yang digunakan untuk memproses ubat seperti Methamphetamine.

China adalah pembekal utama bahan terkawal seperti efedrin dan pseudoephedrine yang merupakan bahan penting dalam penghasilan metamfetamin (met). Negara Asia Timur juga merupakan pengeksport utama Fentanyl, opioid sintetik yang sekitar 50 hingga 100 kali lebih kuat daripada morfin.

Ia digunakan secara perubatan sebagai penghilang rasa sakit dalam kes yang teruk dan diluluskan untuk individu yang menderita penyakit yang menyakitkan seperti barah. Fentanyl kini digunakan untuk mengikat ubat seperti kokain dan heroin untuk menjadikannya lebih kuat.

Kartel Mexico memilih untuk bermitra dengan orang Cina kerana jaringan pengubahan wang haramnya yang luas, yang telah disebarkan oleh had pemindahan wang yang ketat di negara ini. Digelar Sistem Perbankan Bawah Tanah Cina (CUBS), mereka terdiri daripada rangkaian broker wang dan cryptocurrency yang rumit yang memindahkan mata wang ke dalam dan ekonomi sambil mengesampingkan sistem perbankan negara.

Mereka secara tradisional memenuhi keperluan yang muncul oleh warganegara China yang makmur untuk mengelakkan had pemindahan dana luaran $ 50,000 tahunan kerajaan. Bukan hanya orang Mexico, tetapi pengedar dadah Australia dan Eropah yang kini bergantung pada orang Cina untuk mencuci hasil haram mereka..

Bank bawah tanah China dianggarkan mempunyai lebih daripada 10,000 pelanggan dan dipercayai mencuci lebih dari $ 100 bilion setiap tahun. Menurut statistik dikeluarkan oleh Pejabat Amerika Syarikat mengenai Dadah dan Jenayah, sekitar $ 2 trilion dicuci di pasaran global setiap tahun.

Pengarah Pasukan Petugas Bersama Penyiasatan Keselamatan Dalam Negeri AS, Janice Ayala, secara terbuka menyatakan bahawa operasi transnasional China bertanggungjawab untuk lonjakan pengubahan wang haram crypto baru-baru ini.

Jaringan China dapat mendorong dana yang dicuci melalui sistem perbankan negara itu, yang kemudian dikirim kembali ke syarikat shell Mexico yang dikendalikan oleh kartel dadah. Pencucian wang kripto, manuver kewangan mereka mungkin disalahkan kerana penurunan berterusan penyitaan tunai yang berkaitan dengan aktiviti pengedar dadah di Mexico dan Amerika Syarikat.

Bitcoin telah diperhatikan sebagai pilihan cryptocurrency untuk organisasi jenayah transnasional (TCO) kerana ia diterima secara meluas di pasaran yang lebih luas dan dapat dengan mudah diperdagangkan di pasaran bebas, dan pertukaran dengan lemah mengetahui pelanggan dan anti wang anda – Dasar pencucian wang.

Broker China yang terlibat dalam pengubahan wang haram terutamanya membantu pelanggan memindahkan aset dari China dan membolehkan transaksi tunai ke bitcoin. Mereka juga menjual bitcoin dengan wang tunai yang diperoleh melalui cara haram.

Namun demikian, cryptocurrency masih bukan kemudahan pencucian wang yang ideal kerana perubahan pasaran. Bagaimanapun, ini adalah antara banyak cara yang digunakan penjenayah untuk mencuci wang.

Bagaimanapun, penjahat memandang cryptocurrency sebagai kaedah yang lebih selamat untuk menyimpan pegangan mata wang dan bertransaksi. Duit privasi seperti Dash, Monero dan Zcash menawarkan pilihan yang kaya dengan ciri yang membantu pengguna menjaga tanpa nama menjadikan mereka pilihan yang ideal untuk individu yang ingin mengelakkan pemeriksaan..

Penyitaan Tunai Menurun

Pada masa lalu, kartel dadah Mexico menghadapi penyitaan wang tunai yang besar. Sebagai contoh, pada tahun 2007, ratusan juta dolar dirampas di salah satu harta milik ahli perniagaan Cina-Mexico, Zhenli Ye Gon, berikutan siasatan pengubahan wang haram.

Dia segera ditangkap kerana disyaki menyumbang kepada perdagangan dadah Mexico. Ini setelah didapati tidak mengimport empat bekas pseudoephedrine dan ephedrine dengan tidak betul. Pseudoephedrine adalah bahan kimia pendahulu utama yang digunakan dalam pemprosesan met. Serbuan di rumahnya menyebabkan wang tunai sekitar $ 205 juta.

Wang itu, yang kebanyakannya berjumlah 100 dolar mempunyai berat kira-kira dua tan dan dalam pelbagai denominasi lain termasuk Dolar Hong Kong dan Peso. Ia menjadi penyitaan wang terbesar dalam sejarah pemerdagangan narkoba dan sehingga hari ini, cryptocurrency telah menawarkan rangkaian penyeludupan dadah sebagai tempat perlindungan daripada situasi dan kesulitan seperti itu..

Lebih $ 200 juta wang tunai dijumpai di rumah Zhenli Ye Gon.

Serbuan di rumah Zhenli Ye Gon menyebabkan wang tunai kira-kira $ 205 juta disita. (Kredit Gambar: SCMP).

Sekarang ini, adat sempadan A.S. rampasan wang tunai yang berkaitan dengan operasi pemerdagangan narkoba Mexico berada pada tahap rendah sepanjang masa. Pada tahun 2011 misalnya, pihak berkuasa pelabuhan Arizona mencatatkan penyitaan berjumlah kira-kira $ 12 juta. Angka 2016 berjumlah $ 960,000, penurunan lebih dari 90 peratus.

Sumbangan Jalan Sutera untuk Situasi Semasa

Pasaran dalam talian Silk Road yang terkenal mempelopori hubungan cryptocurrency dan pasaran gelap. Ini membolehkan pengedar dadah, dan penjual alat pelengkap haram lain untuk melakukan perdagangan tanpa nama dengan menyokong transaksi yang dilakukan terutamanya dalam bitcoin.

Dinamakan sempena laluan perdagangan kuno yang menghubungkan hemisfera Timur dan Barat, ia dilancarkan pada Februari 2011 oleh Ross Ulbricht, yang dikendalikan oleh moniker, Dread Pirate Roberts.

Laman web ditutup oleh ejen dari Biro Siasatan Persekutuan pada Oktober 2013 dan Ulbricht ditangkap. Namun, ia menjadi cetak biru untuk pencucian wang kripto dan laman web pasaran gelap di darknet. Banyak variasi rangkaian telah dibina selama bertahun-tahun.

AlphaBay Market adalah salah satu contohnya. Dilancarkan pada bulan Disember 2014, ia ditutup pada tahun 2017 berikutan usaha bersama oleh agensi penguatkuasaan undang-undang di Thailand, Amerika Syarikat, dan Kanada. Pengasasnya, Alexandre Cazes, seorang warga Kanada meninggal dunia di Thailand tiga hari selepas dia ditangkap. Dia disyaki membunuh diri.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)