Pasaran Crypto Argentina Menentang Crypto Winter

Pasaran crypto Argentina berkembang pada kadar eksponensial. Walaupun industri cryptocurrency secara keseluruhan telah surut dan mengalir dengan sentimen pasaran, industri di negara Amerika Selatan telah menentang kemungkinan, dan lebih banyak rakyat kini lebih suka bertransaksi dalam crypto daripada sebelumnya.

Trend bermula tahun lalu apabila kadar inflasi negara mencapai rekod 47 peratus. Angka itu masih merupakan sebahagian kecil dari puncak 84 persen yang dialami pada tahun 1991, tetapi cukup untuk mengejutkan warga negara. Akibatnya, lebih banyak orang Argentina mencari perlindungan dalam cryptocurrency, dengan Bitcoin menjadi yang paling popular.

Statistik semasa menunjukkan bahawa terdapat peningkatan perdagangan cryptocurrency yang ketara di negara ini. Perdagangan mingguan di platform perdagangan crypto P2P LocalBitcoins pada masa ini rata-rata melebihi 6.5 juta peso Argentina. Ini menurut Duit Syiling anggaran. Jumlah perdagangan telah meningkat dengan stabil sejak Disember 2017 dan mencapai puncak lebih dari 9,4 juta peso seminggu menjelang akhir tahun lalu.

koin-tarian-localbitcoins-ARS-volume

Isipadu Bitcoin Lokal Argentina

Selain daripada kejatuhan nilai mata wang nasional negara itu, ketidakpercayaan umum terhadap sektor perbankan Argentina telah memikat massa terhadap cryptocurrency. Industri kewangan, pada masa lalu, terbukti sangat merkuri, pada satu ketika membekukan berjuta-juta akaun bank selama berbulan-bulan menyebabkan kegemparan di seluruh negara.

Seperti yang dijelaskan oleh Santiago Siri, seorang pelabur Argentina dan pengasas Yayasan Demokrasi Bumi Permulaan blockchain, peristiwa yang terjadi pada awal tahun 2000-an telah menjadi peringatan yang kuat kepada rakyat biasa bahawa bank tidak boleh dipercayai.

Bercakap dengan CoinDesk, exec teknikal memberikan beberapa pandangan mengenai hal ini, mengungkapkan, “Saya dibesarkan dengan ayah saya memberitahu saya tidak pernah mempercayai peso Argentina dan kisah saya adalah kisah yang dimiliki oleh banyak orang Argentina.”

Tahap keraguan ini telah menyebabkan pilihan umum untuk sistem simpanan monetari yang tidak dikendalikan oleh kerajaan.

Siri juga membincangkan pertumbuhan sektor kripto Argentina, dengan menyatakan bahawa walaupun pasaran cryptocurrency merosot, industri Argentina hampir tidak perlahan. Jumlah dagangan masih tinggi dan industri crypto-blockchain terus meningkat. Unsur utama lain yang mendorong pertumbuhan sekarang adalah inovasi dan kepelbagaian penggunaan cryptocurrency dalam kehidupan seharian.

Kenaikan Kes Penggunaan

Argentina Banco Masventas adalah bank pertama di dunia yang menawarkan pilihan pembayaran bitcoin. Sistem pembayaran crypto inovatifnya, yang dilancarkan pada Mei tahun lalu, dimungkinkan melalui perkongsian dengan Bitex, pertukaran cryptocurrency terkemuka di negara ini. Perkhidmatan baru ini membolehkan pelanggan memintas rangkaian SWIFT dan mengirim dana ke 50 negara.

Penggunaan kripto di kalangan institusi kerajaan juga baru-baru ini mencapai kejayaan besar setelah negara tersebut menerima pembayaran dalam bitcoin dari Paraguay. Paraguay membeli racun perosak dan barang pengasapan bernilai kira-kira $ 7,100 dan membayar untuk pembelian dalam bitcoin. Perkembangan baru ini pertama kali dilaporkan oleh pihak tempatan rangkaian berita Cripto247.

Yang lain perkembangan perubahan paradigma baru-baru ini membenarkan penggunaan bitcoin untuk membuat pembayaran pengangkutan. Diumumkan pada bulan Februari, pilihan ini akan tersedia secara khusus untuk pemegang kad Sistema Único de Boleto Electrónico (SUBE).

SUBE adalah kad kredit yang digunakan di Buenos Aires dan bandar-bandar utama lain. Ia dihubungkan dengan Setiausaha Pengangkutan Argentina dan diperkenalkan pada tahun 2009 untuk menyingkirkan proses pengeluaran resit penumpang, yang memerlukan banyak masa.

Pengaruh Venezuela

Pergolakan politik semasa di Venezuela telah banyak menyumbang kepada revolusi crypto di Argentina. Ini telah memaksa banyak rakyat Venezuela meninggalkan negara itu. Sebilangan besar dari mereka telah menetap di negeri jiran seperti Bolivia, Brazil, Colombia, dan Argentina.

Kerana sistem pemindahan wang antarabangsa yang sangat tidak berkesan di negara ini, yang telah menanggung sekatan ekonomi AS yang melumpuhkan, rakyat Venezuela terpaksa bergantung pada platform cryptocurrency untuk melakukan pengiriman wang dan menyimpan dana.

Masih banyak yang menggunakan sistem alternatif ini untuk mengirim dana pulang ke rumah ketika berada di diaspora, seterusnya menyumbang kepada pertumbuhan sektor crypto di Amerika Latin. Penganalisis juga percaya bahawa pelarian Venezuela telah membantu menyebarkan budaya kripto ke seluruh Amerika Selatan.

Syarikat Crypto Menubuhkan Pangkalan di Argentina

Permintaan untuk produk yang berkaitan dengan kripto dilaporkan meningkat di Argentina. Lebih banyak syarikat crypto menubuhkan pangkalan di negara ini kerana pasaran terus berkembang. Penyedia perkhidmatan ATM yang berpangkalan di Chicago, Athena Bitcoin adalah antara mereka. Syarikat itu sudah mula memasang mesin di pelbagai lokasi strategik di Argentina.

Kumpulan Odyssey, syarikat A.S. yang lain yang menawarkan penyelesaian kewangan, sudah rancangan yang digariskan untuk memasang kira-kira 1.600 ATM crypto di negara ini pada akhir 2019. Mesin-mesin tersebut akan mempunyai keupayaan untuk melakukan operasi fiat tradisional dan transaksi mata wang digital.

Banyak syarikat kripto di Argentina melihat masalah mata wang nasionalnya sebagai pemangkin yang akan mendorong lebih banyak rakyat memperoleh cryptocurrency dan seterusnya membawa kepada pelaburan industri yang lebih besar.

Bitcoin pada masa ini merupakan cryptocurrency yang paling disukai di kalangan pengguna Argentina. Walau bagaimanapun, pilihan untuk mata wang kripto lain, seperti Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash dan Zcash, dijangka berkembang seiring pasaran matang.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map