Terdapat hampir 2,000 peluang pekerjaan berkaitan teknologi blockchain pada bulan Ogos di Amerika Syarikat sahaja. Ini adalah kenaikan 300 peratus berbanding angka yang dicatatkan tahun lalu.

Industri blockchain telah berkembang pesat sejak dua tahun kebelakangan ini dengan industri cryptocurrency. Kini penggunaan syarikat mendorong penerapannya dalam industri lain. Kes penggunaan teknologi blockchain di luar platform cryptocurrency terutamanya terdapat di rangkaian rantaian bekalan global, pasaran perkhidmatan kewangan, sistem protokol kerajaan, dan sektor penjagaan kesihatan.

Sebagai pengganggu yang muncul dalam industri teknologi, blockchain berpotensi untuk mencabar model penyampaian tradisional. Penggabungannya ke dalam sistem yang ada dapat memberikan keuntungan yang luar biasa daripada pesaing, oleh kerana itu, ketika ini, tergesa-gesa untuk penggunaannya.

Peningkatan blockchain yang eksponensial juga menyebabkan peningkatan permintaan untuk pengamal mahir, dengan lebih dari 1,520 syarikat ketika ini mencari profesional teknologi lejar yang terdesentralisasi. Awal tahun ini, Techcrunch melaporkan kekurangan bakat yang teruk di sektor ini. Menurut statistik, terdapat sekitar 14 peluang pekerjaan yang tersedia untuk setiap jurutera blockchain.

Laporan Pasaran Pekerjaan Burning Glass, Glassdoor, dan Upwork

Jumlah jawatan pekerjaan yang berkaitan dengan blockchain meningkat empat kali ganda sejak 2016. Menurut statistik disusun oleh Burning Glass Technologies, terdapat kira-kira 1.838 jawatan yang berkaitan dengan blockchain pada tahun 2016. Pada akhir tahun 2017, jumlah ini meningkat kepada 3,958. Angka 2018 telah mengecilkan statistik ini dengan lebih daripada 5,000 jawatan kosong yang disiarkan setakat ini.

Menurut a kajian baru-baru ini dilakukan oleh Glassdoor, terdapat 1,775 pembukaan pekerjaan yang berkaitan dengan blockchain yang diiklankan pada bulan Ogos, dan ini hanya di A.S. Ini adalah kenaikan 300 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Pasar bebas juga mengalami permintaan yang luar biasa untuk profesional blockchain. Menurut laporan Upwork dikeluarkan pada bulan November 2017, robotik, bitcoin, dan blockchain mendahului senarai kemahiran pekerjaan freelance paling popular di laman web pekerjaan.

Pada masa itu, Ketua Pegawai Eksekutif rangkaian, Stephane Kasriel, berbicara tentang perubahan arah, menunjukkan bahawa kenaikan permintaan yang tinggi untuk kumpulan keterampilan teratas mungkin merupakan petunjuk peranan mereka dalam “masa depan pekerjaan.”

Jumlah carian di platform yang berkaitan dengan kemahiran blockchain dan bitcoin telah mendorong kedua set kemahiran itu ke tempat kedua dan ketiga dalam senarai sepuluh teratas, masing-masing.

Menjelang Julai 2018, kemahiran blockchain telah mendahului kedudukan, dengan angka pertumbuhan tahun ke tahun mencecah 2.000 peratus. Kemahiran perisian Google Cloud Platform dan Volusion masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga. Perlu diperhatikan bahawa banyak kedudukan Google Cloud Platform yang sedang diminati juga berkaitan dengan teknologi lejar terdesentralisasi.

Google Cloud menyokong blockchain dan berintegrasi dengan sejumlah aplikasi teknologi yang terdesentralisasi. Syarikat-syarikat utama seperti Bank of America, misalnya, selalu mencari pembangun yang mempunyai pengalaman menyeluruh dalam teknologi cloud, blockchain, dan kewangan.

Gaji Pekerjaan Teknologi Blockchain

Rata-rata, profesional blockchain bukan kakitangan di Amerika Syarikat memperoleh sehingga $ 250 sejam. Sebaliknya, jurutera blockchain sepenuh masa memperoleh pendapatan purata kira-kira $ 130,000 setahun, yang jauh lebih besar daripada $ 105,000 yang dibayar oleh pembangun perisian umum.

Ini menurut a laporan kajian dikeluarkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Burning Glass, Matt Siegelman. Angka-angka ini, bagaimanapun, berubah mengikut wilayah. Pemaju di New York City, misalnya, dapat memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 158,000. Di beberapa negara Eropah, seperti Switzerland, banyak yang memperoleh antara $ 120,000 hingga $ 180,000.

Oleh itu, mengapa pekerja blockchain dibayar sejumlah besar? Pertama, kemahiran pekerjaan mereka bersifat teknikal dan bidang ini umumnya dicirikan oleh kadar pasaran yang tinggi. Kedua, syarikat yang memerlukan kemahiran ini cenderung berada di bandar dengan kos sara hidup yang tinggi, aspek yang cenderung menaikkan gaji rata-rata. Ketiga, dan yang paling penting, permintaan untuk pekerja blockchain yang berpengalaman masih mengatasi penawaran, dan oleh itu persaingan untuk yang terbaik di bidang ini meningkatkan gaji.

Lima bandar teratas A.S. yang mempunyai permintaan tertinggi untuk pakar teknologi lejar terdesentralisasi termasuk New York, San Francisco, San Jose, Chicago, dan Seattle, menurut Glassdoor. Di luar Amerika Syarikat, London, Singapura, Toronto, Hong Kong, dan Berlin mendahului senarai bandar dengan jumlah pekerjaan blockchain tertinggi.

Lima majikan teratas semasa menurut laporan Siegelman termasuk ConsenSys, IBM, Coinbase, Figure, dan Oracle. Syarikat perunding kewangan, KPMG dan Accenture, juga menggaji kakitangan di daerah ini untuk menasihati pelanggan yang ingin menggunakan teknologi.

Penerapan perusahaan mendorong aplikasi blockchain dalam industri lain.

Syarikat seperti IBM, Coinbase, dan Figure selalu mengupah pembangun blockchain yang berpengalaman. (Kredit Gambar: Wikipedia)

Apa Yang Syarikat Mencari

Syarikat teknologi yang terlibat dalam projek blockchain biasanya mengambil pengurus, pembangun, pereka, dan pakar undang-undang projek blockchain.

Sebilangan besar syarikat yang mengiklankan kedudukan ini biasanya mencari orang yang mempunyai wawasan dan pengalaman yang signifikan dalam menangani data besar, keselamatan platform, sambungan lintas platform, dan sistem yang terdesentralisasi. Bagi pembangun, kemahiran yang diperlukan biasanya merangkumi pengetahuan lanjutan MS SQL Server, .NET, MYSQL, Javascript, Visual Studio, C dan C ++, JQuery, XCOD, XML, XSLT, HTML, Neural Networks, FTP, dan pengalaman dalam metodologi Agile Scrum.

Bagaimana Ia Bermula

Dicipta oleh Satoshi Nakamoto pada tahun 2008 sebagai lejar transaksi untuk bitcoin, blockchain telah membawa banyak kemungkinan untuk industri teknologi. Peningkatan nilai Bitcoin yang cepat pada tahun 2017 menjadi pemangkin pertumbuhan dan penggunaannya yang kuat dalam industri teknologi.

Keuntungan tinggi usaha dalam sektor ini memberi inspirasi kepada syarikat teknologi dan peminat industri untuk melancarkan projek berdasarkan platform dan melabur lebih banyak dalam pembangunannya. Dikombinasikan dengan kenaikan penawaran syiling awal (ICO) yang mendadak, tren pasaran kemudiannya memicu peningkatan permintaan untuk profesional pembangunan blockchain, oleh itu keadaan pasaran semasa.

Pertumbuhan Pasaran

Sektor yang memerlukan pembangun blockchain semakin menyedari bahawa blockchain dapat membawa manfaat yang besar. Ini dapat menurunkan biaya operasi, mempercepat transaksi, dan memungkinkan mereka menyingkirkan perantara dan bergantung pada pihak ketiga untuk pengesahan.

Pertumbuhan sektor blockchain pertama kali diperkirakan akan meningkat dalam ruang kontrak sebelum berkembang ke sektor pembayaran menurut penganalisis. Ini terutama disebabkan oleh kerumitan yang terlibat.

Rangkaian pembayaran menghadapi lebih banyak rintangan kerana institusi rakan kongsi terlebih dahulu perlu menganalisis sistem sebelum keluar. Institusi kewangan juga harus melalui proses kelulusan mandatori yang dikenakan oleh badan pengawal selia kerajaan yang berkaitan. Birokrasi ini akhirnya melambatkan masa pelaksanaan.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)