Paus Crypto Mungkin Mampu Memanipulasi Pasaran tetapi Tidak Dalam Jangka Panjang

Paus Bitcoin membeli penurunan semasa musim sejuk crypto selama enam bulan. Trend menurun pasaran secara tiba-tiba yang berlaku pada bulan November tahun lalu menyaksikan BTC menjunam ke paras bawah $ 4,000 dan seterusnya mengatasi lemah.

Namun, ia juga membenarkan ikan paus bitcoin membeli ratusan ribu bitcoin pada harga yang diturunkan. Menurut yang baru laporan penyelidikan yang diterbitkan oleh Diar, ikan paus cryptocurrency dapat memperoleh lebih daripada 450,000 BTC dalam masa kurang dari sembilan bulan.

Komunikasinya menunjukkan bahawa kira-kira 25 peratus daripada semua BTC yang diedarkan disimpan dalam alamat dengan keseimbangan antara 100 dan 10,000 bitcoin. Pada bulan Ogos 2018 apabila bitcoin bernilai $ 8,000, dompet dalam segmen ini menyimpan sekitar 20 peratus daripada jumlah syiling yang beredar, kira-kira 5 peratus lebih rendah daripada yang ada pada hari ini.

Takut Penjaga Paus Crypto

Komuniti crypto sangat memerhatikan ikan paus bitcoin kerana mereka dapat melakukan pergerakan besar yang dapat menyebabkan harga kripto meningkat atau meningkat bergantung pada ketahanan lintasan pasaran yang berlaku.

Komuniti NEO baru-baru ini menimbulkan kebimbangan setelah syiling bernilai lebih dari $ 300 juta dipindahkan ke dompet yang tidak diketahui. Perpindahan besar itu menyebabkan rasa panik yang meluas di kalangan pelabur memaksa pasukan NEO mengeluarkan kenyataan.

Apa. The. Sebenar. pic.twitter.com/kCFlP2X3bc

– Billy Saurus (@ BillySaurus42) 23 Mei 2019

Menurut firma itu, peralihan itu rutin dan dirancang. Notis itu berbunyi, “Pada 23 Mei, NF memindahkan 5,538,832 NEO yang baru dibuka ke alamat yang tidak dikunci. Selebihnya 29,461,168 NEO pertama kali dihantar ke alamat ganti sebelum dipindahkan kembali ke alamat terkunci. Ini dilakukan untuk membezakan transaksi untuk rujukan komuniti. “

Pihak pengurusan memetik kertas putih mata wang digital yang menunjukkan bahawa aset tersebut tidak boleh dijual di bursa tetapi diketepikan untuk digunakan dalam menumbuhkan masyarakat. 29,461,168 NEO adalah kira-kira separuh daripada jumlah keseluruhan yang beredar, iaitu 65,000,000 syiling digital. Menjual sejumlah besar di bursa akan merosot harga.

Bagaimana Paus Crypto Memanipulasi Pasaran

Paus Crypto biasanya bergantung pada penurunan pasaran untuk mengumpulkan aset digital yang besar untuk digunakan dalam manipulasi harga. Semakin banyak cryptocurrency yang mereka miliki, semakin banyak pengaruh yang mereka miliki.

Taktik bilas dan ulangi adalah strategi khas yang digunakan oleh kumpulan pelabur ini untuk merosakkan nilai aset. Membanjiri pasaran dengan pesanan jual di bawah kadar yang berlaku, misalnya, mengatasi permintaan dan harga tangki.

Sekiranya dilaksanakan dengan sempurna, ikan paus secara perlahan dapat membeli balik jumlah syiling yang dijual dan lebih banyak pada kadar yang kempis selagi sentimen pasaran tidak berubah untuk jangka masa yang berterusan. Sebagai alternatif, meja over-the-counter (OTC) boleh digunakan untuk membeli lebih banyak dana digital dengan harga pasaran yang lebih rendah.

Sebaliknya, puluhan juta dolar dapat disalurkan ke sektor crypto melalui pertukaran menggunakan pesanan beli yang ditetapkan di atas harga yang ada. Ini menyebabkan harga naik. Aset ikan paus yang tidak diperdagangkan kemudian dapat dijual pada nilai yang lebih tinggi untuk menghasilkan pulangan yang lebih besar.

Paus Boleh Memanipulasi Pasar dalam Jangka Pendek tetapi Tidak Jangka Panjang

Pesanan belian $ 100 juta BTC yang diuruskan secara algoritma baru-baru ini adalah contoh sempurna dari apa yang boleh berlaku apabila ikan paus cenderung berisiko bergerak. Pesanan beli ditetapkan di atas kadar pasaran yang berlaku dan dilaksanakan di tiga bursa utama. Langkah itu nampaknya mendorong harga BTC meningkat lebih dari 25 peratus dalam masa 24 jam.

Taktik sedemikian berkesan dalam keadaan tertentu tetapi tidak semuanya. Pergolakan pasaran dapat mempengaruhi keberkesanan strategi ini. Dengan perdagangan mencuci dan jual beli manipulatif berlaku sepanjang masa, kesan daripada pergerakan tersebut kadang-kadang boleh dihancurkan oleh pelbagai faktor. Pelaksanaan yang berjaya biasanya memerlukan masa yang tepat dan puluhan juta dalam mata wang fiat atau digital bergantung pada langkah yang diinginkan.

Terdapat Had Apa Yang Mungkin

Banyak faktor termasuk kecairan membataskan keberkesanan strategi manipulasi harga dan banyak daripadanya berkaitan dengan sentimen. Paus boleh menyebabkan kemerosotan pasaran, misalnya, tetapi ini memberi kesan yang tidak diingini sehingga mempengaruhi prospek aset. Ini membawa kepada penciptaan titik rintangan dan menyebabkan kecairan merosot.

Sekiranya sentimen yang berkaitan dengan aset tertentu menjadi sangat negatif, ia akan menjadi lebih sukar untuk dijual kerana pelabur secara semula jadi ragu-ragu mengenai prospek tersebut. Ini menyebabkan pesanan beli kurang apabila terdapat lebihan syiling.

Terdapat juga had apabila harga dimanipulasi ke atas. Kerana sifat pasaran yang tidak menentu dan strategi manipulatif yang meluas, ketakutan, ketidakpastian dan keraguan (FUD) menyebabkan pelabur menjadi tidak yakin dengan masa yang tepat untuk membeli atau menjual. Ini akhirnya menyebabkan kegilaan melonjak naik dan permintaan akan berkurang kecuali terdapat faktor kuat yang mendorong pasaran.

Sudah tentu, ada Fear of Missing Out (FOMO), yang merupakan perkara sebenar dan kadang-kadang menambah euforia sehingga meningkatkan tekanan ke atas nilai aset.

Pada akhirnya, ikan paus crypto tidak menentukan nilai bitcoin tetapi komuniti dan protokol rangkaian yang mendasarinya. Episod seperti peristiwa pembelahan BTC secara langsung mempengaruhi permintaan dan penawaran syiling dan mempengaruhi semua pengguna crypto tanpa mengira penahanan.

Permintaan umum untuk mata wang digital sebagai instrumen spekulatif dan simpanan nilai juga akan terus menentukan harga pasaran bitcoin dan umumnya mengatasi manipulasi jangka pendek.

Crypto Bertukar Secara Tidak sengaja Membantu Paus

Banyak pertukaran crypto kini menawarkan ciri perdagangan margin dan ini secara tidak sengaja akan memungkinkan manipulasi pasaran yang lebih besar. Perkhidmatan sedemikian membolehkan peniaga meminjam dana perdagangan kewangan dan memberi manipulator lebih banyak akses ke aset yang dapat digunakan untuk mempengaruhi industri.

Kecairan pasaran kripto dan harga aset dapat dimanipulasi melalui perdagangan margin. Kemasukan meja perdagangan OTC meningkatkan keupayaan manipulasi. Dianggarkan bahawa kira-kira dua pertiga dari semua perdagangan cryptocurrency berlaku di pasar ini.

Mereka membenarkan pelabur berdagang tanpa bergerak pasaran tetapi ikan paus dapat memanipulasi harga aset kripto melalui pertukaran dan kemudian membeli aset yang dinilai lebih rendah melalui firma yang menawarkan perkhidmatan perdagangan bebas. Syiling yang dinilai terlalu tinggi juga boleh dijual melalui platform ini.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map