Bekas pentadbir Jalan Sutera Gary Davis, juga dikenali sebagai Libertas, telah mengaku bersalah kepada caj pengedaran dadah yang berkaitan dengan operasi web gelap. Polis menahan warganegara Ireland pada Januari 2014 kerana mempercepat kerjanya sebagai anggota kakitangan Jalan Sutera. Beliau diekstradisi dari Ireland pada bulan Julai tahun ini.

Muncul di hadapan Hakim Daerah Amerika Syarikat, Jesse M. Furman di sebuah mahkamah persekutuan Manhattan pada Jumaat lalu, Davis dituduh mempermudah penjualan ubat haram bernilai lebih $ 200 juta melalui rangkaian. Dia menghadapi hukuman penjara maksimum 20 tahun kerana konspirasi menyebarkan narkotik.

Peranannya di laman web ini terutama pekerjaan pentadbiran dan termasuk menyelesaikan perselisihan antara pengedar dan pembeli dadah, dan melaksanakan larangan yang timbul dari pelanggaran.

Sejarah dan Pengasas Jalan Sutera

Pasaran Jalan Sutera yang kini tidak berfungsi aktif sejak tahun 2011 hingga 2013. Ia merupakan rangkaian pasaran gelap dalam talian terbesar dan paling canggih pada masa itu. Hanya boleh diakses melalui perkhidmatan Tor untuk meningkatkan nama mereka, rangkaian dilancarkan pada Februari 2011. Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) menutupnya pada tahun 2013.

Penciptanya dan pengendali, Ross Ulbricht, juga dikenali sebagai Dread Pirate Roberts, juga ditangkap. Selepas kematiannya, bekas pentadbir melancarkan versi lain yang dijuluki Silk Road 2.0. Ia ditutup pada tahun 2014, dan operatornya juga ditangkap. Ross Ulbricht menghadapi lapan tuduhan berhubung usaha itu dan menjalani hukuman penjara seumur hidup tanpa pembebasan bersyarat.

Pengasas Jalan Sutera Ross Ulbricht.

Pencipta Jalan Sutera, Ross Ulbricht, juga dikenali sebagai Dread Pirate Roberts, ditangkap pada tahun 2013. (Kredit Gambar: Freeross.org)

Populariti Silk Road meningkat berikutan artikel yang diterbitkan oleh Gawker, yang menimbulkan kegemparan di sekitarnya. Sejumlah ahli politik, termasuk Senator A.S. Charles Schumer, sangat lantang menyeru Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DEA) dan Jabatan Kehakiman untuk menutup platform.

Ross Ulbricht merancang Jalan Sutera untuk menjadi pasar bebas tanpa paksaan dan keganasan. Menurutnya Profil LinkedIn, dia membayangkan sebuah platform yang akan meniru bagaimana dunia tanpa penggunaan kekuatan sistemik oleh pemerintah.

Bagaimana Ia Berfungsi

Platform ini berfungsi dengan cara yang sama seperti eBay, di mana penjual akan meletakkan senarai produk. Pembeli boleh memilih produk dan memberi penilaian. Sebilangan besar produk dihantar kepada pelanggan melalui perkhidmatan pos di seluruh negara dan pembayaran yang dibuat menggunakan Bitcoin. Dalam kebanyakan kes, selundupan akan dihantar kecuali dipintas oleh pihak berkuasa.

Perkhidmatan dan produk yang disenaraikan di Jalan Sutera kebanyakannya melibatkan “jenayah tanpa korban.” Ini termasuk item seperti kad kredit yang dicuri, tetapi perkhidmatan seperti pembunuhan dilarang. Pada mulanya, ubat haram merangkumi 70 peratus senarai. Walau bagaimanapun, platform ini segera berkembang menjadi bazar yang menawarkan pelbagai jenis selundupan.

Pengguna platform menggunakannya untuk mencuci berjuta-juta dolar. Walaupun pihak berkuasa menyedari Silk Road hanya beberapa bulan selepas pelancarannya, mereka memerlukan masa lebih dua tahun untuk mengetahui identiti sebenar pengasas laman web ini. Pada masa itu, Jalan Sutera adalah pasar web gelap yang paling canggih sejak munculnya internet.

Menuruni Jalan Sutera

Perkhidmatan Jalan Sutera, menurut pengasasnya, dilindungi dengan lapisan keselamatan untuk memastikan privasi dan mencegah penyusupan oleh pihak berkuasa. Pakar jenayah siber percaya bahawa agensi penguatkuasaan undang-undang membuka bungkusannya melalui penggodaman.

Silk Road menggunakan sistem rangkaian Tor bawah tanah yang menyampaikan mesej melalui rangkaian pelayan yang berasingan untuk memberikan anonimiti kepada pengguna. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa dapat menyusup ke pelayannya dan mendapatkan akses ke maklumat peribadi yang berkaitan dengan vendor dan pelanggan.

Ejen DEA, IRS, FBI, dan Kastam dapat mengesan beberapa pelayan luar grid yang dikatakan tersembunyi di negara-negara seperti Romania dan Latvia. Salinan transaksi yang dibuat melalui pelayan nampaknya diarkibkan. Nod pemantauan rangkaian menunjukkan alamat pengenalan unik yang dihubungkan dengan orang yang terlibat dalam operasi tersebut. Pencipta Jalan Sutera, Ross Ulbricht, dikatakan telah membuat komisen bernilai $ 80 juta melalui penjualan yang dilakukan di laman webnya.

Walaupun FBI menghancurkan Jalan Sutera, ia menjadi cetak biru untuk pasaran web gelap hari ini.

Sambungan Bitcoin

Perkhidmatan escrow Bitcoin Silk Road adalah salah satu elemen penting yang membawa kepada kejayaannya. Pada puncaknya, platform ini mempunyai lebih dari 100,000 pengguna dan menjana pendapatan ratusan juta. Operasi antara agensi merampas 144,336 Bitcoin bernilai kira-kira $ 900 juta pada kadar hari ini.

Kerajaan kemudian melelong mereka antara 2014 dan 2015, menjana sekitar $ 48 juta. Ulbricht pada mulanya berikrar untuk mencabar kehilangan wang syiling itu tetapi menolak tuntutan tersebut. Antara penerima keuntungan utama penjualan duit syiling adalah kapitalis teroka, Tim Draper, yang membeli sekitar 30,000 bitcoin.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me