Siasatan pasaran crypto yang dilancarkan oleh Wall Street Journal telah mendedahkan bahawa cryptocurrency bernilai hampir $ 90 juta telah dicuci melalui pertukaran cryptocurrency yang berpusat di Amerika Syarikat dalam dua tahun terakhir.

Menurut artikel penyiasatan, Bitcoin bernilai puluhan juta dolar dan pelbagai cryptocurrency lain telah ditukar menjadi koin privasi Monero. Ini melalui 46 pertukaran cryptocurrency yang berpusat di Amerika Syarikat. 2,500 dompet crypto telah dikesan selama penyelidikan, dan transaksi mereka sejak tahun 2016 diteliti.

Dompet crypto kononnya terlibat dalam peretasan dan pemerasan dan penelusuran menggunakan teknologi blockchain. Beberapa pertukaran yang didapati telah digunakan oleh penjenayah untuk mencuci mata wang digital yang salah termasuk Binance, Bittrex, ShapeShift, Gemini, Bitfinex, BTC-e, Changelly, Bitstamp, KuCoin, dan HitBTC.

Berfokus pada ShapeShift, sebuah syarikat yang berpusat di Denver dan disokong oleh Pantera Capital, the FundersClub, dan Access Venture Partners, siasatan menunjukkan bahawa watak-watak bayangan, termasuk ejen Korea Utara, dalang skema Ponzi dan penipu penipuan kad kredit menggunakan platform untuk mencuci kripto.

Mereka nampaknya memilih ShapeShift kerana kebijakan Kenali Pelanggan Anda (KYC) yang longgar yang tidak memerlukan penyediaan Maklumat yang Dapat Dikenal pasti. Untuk menyulitkan pihak berkuasa, penjenayah siber nampaknya melakukan transaksi di luar bidang kuasa Amerika Syarikat, dan kebanyakannya di negara-negara China atau Eropah Timur.

Siasatan tersebut menuduh bahawa pelakon Korea Utara yang melancarkan serangan ransomware WannaCry tahun lalu, ketika meminta pembayaran dalam bitcoin, mengubah hasil haram mereka dari bitcoin ke Monero melalui ShapeShift.

Penukaran ke Monero menjadikan hampir mustahil untuk mengesan penggodam, berkat ciri samaran cryptocurrency yang kuat. Dari keseluruhan $ 89 juta dana haram yang dicuci melalui pertukaran Amerika sejak 2016, ShapeShift didakwa telah memproses sekitar $ 9 juta, sementara Bittrex menangani sekitar $ 6.3 juta.

Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift, Erik Voorhees, menuduh tuduhan itu dengan teguran laporan WSJ, menolaknya sebagai mengelirukan dan tidak masuk akal. Melalui a catatan blog di laman web syarikat, dia menegaskan bahawa penyelidikan penerbitan itu menghilangkan maklumat penting mengenai usaha syarikat untuk memerangi pencucian kripto.

Dia juga menyatakan bahawa penyiasat menunjukkan kurangnya pemahaman tentang bagaimana blockchain berfungsi, menjelaskan bahawa transaksi yang mencurigakan yang dikutip itu tidak dikirim ke bursa oleh penjenayah siber tetapi oleh pertukaran lain. Erik berpendapat bahawa walaupun dakwaan itu benar, jumlah yang digambarkan tidak menentu dan hanya menyumbang 0.15 peratus daripada jumlah dagangan yang diperdagangkan oleh bursa pada masa itu.

Ketua Pegawai Eksekutif itu menambah bahawa ShapeShift selalu memenuhi permintaan penegakan undang-undang dan telah berkolaborasi dengan pihak berkuasa dalam lebih dari 30 penyiasatan yang merangkumi lebih dari 13 negara di seluruh dunia. Voorhees mengulangi komitmen syarikatnya untuk menghentikan pengubahan wang haram, dengan mengatakan bahawa ia menggunakan instrumen anti-pencucian wang dalaman dan forensik berasaskan blockchain untuk mengesan akaun dan transaksi yang mencurigakan.

Syarikat itu nampaknya juga berkongsi maklumat dengan pertukaran lain untuk meningkatkan usaha AML. Voorhees menjelaskan bahawa ShapeShift hanya berurusan dalam transaksi crypto ke crypto dan tidak mempunyai urusan pertukaran fiat. Oleh itu, tidak ada mata wang fiat yang dapat atau pernah dicuci di rangkaian.

Mengenai bagaimana pertukaran mengekalkan ketelusan, semua transaksi dibuat kepada umum, sehingga menjadikannya dapat dikesan. Ironinya keadaan, menurut CEO, adalah bahawa Wall Street Journal menggunakan maklumat awam ini untuk melancarkan penyiasatannya, namun menuduh agensi kripto kurang telus.

Dia juga menentang tuntutan aktivitas ilegal, dengan menyatakan, “ShapeShift selalu mendukung untuk mematuhi hukum-hukum wilayah hukum di mana ia beroperasi, meskipun banyak undang-undang ini tidak jelas, selalu berubah, bertentangan, dan dalam beberapa kasus tidak berkesan. “

Ketua pegawai undang-undang syarikat itu, Veronica McGregor, memberitahu WSJ bahawa ShapeShift memang telah menerima senarai akaun mencurigakan yang disinggung oleh siasatan, dan mengatakan bahawa syarikat itu telah melarang mereka dari pertukaran.

Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift dan Ron Paul.

Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift, Erik Voorhees (Kiri), bersama ahli politik yang telah bersara, Ron Paul (Kanan).

Yang mengatakan, ShapeShift telah mengumumkan bahwa ia akan mengubah modus operandi di tengah tuduhan pengubahan wang haram, dan saat ini sedang berusaha untuk mempelopori sistem pertukaran baru yang akan memastikan ketelusan yang lebih besar.

Penjenayah Siber Menggunakan Perkhidmatan Tumbler dan Pertukaran Penyalahgunaan untuk Mencuci Crypto

Kripto bernilai kira-kira $ 266 juta rupanya dicuci tahun lalu. Walau bagaimanapun, angka 2018 jauh lebih tinggi pada $ 761 juta, dan ini tidak termasuk transaksi yang dilakukan dengan lebih sukar untuk mengesan cryptocurrency seperti Dash, Zcash dan Monero.

Menurut Dave Jevans, Ketua Pegawai Eksekutif CipherTrace, sebuah firma cryptocurrency yang mengkhususkan diri dalam mengesan crypto dan melakukan forensik canggih, perkhidmatan pencampuran harus dipersalahkan atas peningkatan mendadak jenayah siber yang melibatkan crypto. Perkhidmatan tumbler cryptocurrency mengambil mata wang digital dari pelbagai sumber dan menggabungkannya dalam kumpulan gabungan.

Wang syiling itu kemudian dikacau dan diedarkan semula ke dalam kumpulan yang berbeza di blockchain, sehingga menjadikannya tidak dapat dikesan. Perkhidmatan ini secara berkesan menghapus hubungan antara penyumbang dan penerima. Perkhidmatan sedemikian dilaporkan menggunakan formula rumit yang ditulis oleh pakar yang berkemahiran tinggi di kawasan ini, ada yang mungkin mempunyai Ph.D..

Dalam kes ShapeShift, Dave menyatakan bahawa walaupun pertukaran tersebut menawarkan perkhidmatan yang sah, mereka dapat disalahgunakan oleh pelaku jahat untuk menyembunyikan asal-usul dana yang diperoleh secara palsu. Ini kerana pelanggan boleh menggunakan perkhidmatan tersebut tanpa nama dan melakukan pertukaran silang mata wang untuk menukar antara cryptocurrency. Ini menjadikan syiling digital tidak dapat dikesan.

Dalam satu kes yang digambarkan oleh penyiasatan WSJ, sebuah syarikat dalam talian bernama Starscape Capital dengan curang mengumpulkan $ 2 juta dari para pelabur, dengan janji akan memberikan pulangan yang sangat tinggi. Pelabur nampaknya diminta menghantar pembayaran di Ethereum. Walau bagaimanapun, laman web yang berkaitan dengan projek itu tidak berfungsi, menjadikan penyokongnya tidak berfungsi.

Menurut siasatan, duit syiling dari usaha itu segera disalurkan ke dua bursa kripto menggunakan aliran yang berbeza. ShapeShift adalah antara mereka. Yang lain adalah KuCoin, sebuah pertukaran yang berpusat di Hong Kong. Ethereum bernilai kira-kira $ 517,000 diduga dikirim ke ShapeShift dan ditukar menjadi koin privasi Monero, pada ketika itu jejaknya menjadi sejuk.

Dari sana, duit syiling dapat ditukar dengan bitcoin atau fiat tanpa jejak asalnya. Sehingga kini, tidak ada pengasas Starscape yang pernah dikenal pasti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me