Projek Facebook Libra Sudah Menghadapi Rintangan, Halangan Utama Hadapan

Facebook telah mengeluarkan perincian projek cryptocurrencynya yang sangat rahsia. Usaha itu telah mendorong masyarakat kripto dan menarik minat pihak berkepentingan industri kripto kerana berpotensi beralih pasaran.

Terdapat kebimbangan bahawa platform Libra akan digunakan untuk mengumpulkan maklumat kewangan mengenai penggunanya. Facebook telah berusaha untuk meredakan ketakutan privasi data dengan menerbitkan sebuah komunike yang menekankan bahawa data pengguna tidak akan dikongsi dengan pihak ketiga.

Ini menyoroti beberapa keadaan di mana syarikat dapat melakukan ini dan mereka merangkumi kes-kes di mana ada keperluan untuk “mematuhi undang-undang, melindungi akaun pelanggan, mengurangkan risiko dan mencegah kegiatan jenayah.”

Syarikat telah membuat a anak syarikat bernama Calibra yang tugasnya adalah untuk mengembangkan dompet crypto Libra bersama dengan ciri privasi maklumatnya. Teknologinya nampaknya akan menghalang data pengguna di rangkaian sosial Facebook daripada digabungkan dengan maklumat kewangan di blockchain.

Firma itu telah mengumumkan bahawa dompet cryptocurrency akan disertakan dalam platform media sosialnya. Ia akan tersedia di WhatsApp dan FB sebagai ciri mandiri pada tahun 2020.

Facebook Menghadapi Tuduhan Privasi Data

Facebook ketika ini menghadapi masalah kepercayaan besar, terutama yang berkaitan dengan privasi data. Pemangku kepentingan industri kripto terkenal telah menuduh syarikat menyamar niat sebenar di sebalik projek cryptocurrencynya. Ramai yang ragu-ragu percaya bahawa syarikat itu akan menggunakan aplikasi blockchain Libra untuk mengumpulkan data kewangan kepada penggunanya.

Antaranya ialah Pengarah Eksekutif Privasi Terbuka, Sarah Jamie Lewis, yang secara terbuka mengabaikan amaran manuver terbaru Facebook bahawa gergasi media sosial tidak boleh dipercayai dengan maklumat pengguna sensitif.

Tidak sabar untuk cryptocurrency dengan etika Uber, penapisan penapisan Paypal, dan pemusatan Visa, semuanya terikat di bawah privasi Facebook yang terbukti. https://t.co/C4FymDjtFw

– Sarah Jamie Lewis (@SarahJamieLewis) 14 Jun 2019


Menurut Senator Josh Hawley, Facebook memperluas monopoli dengan projek barunya. Dia menyatakan bahawa syarikat itu telah menjadi terlalu besar dan kuat dan perlu dipecah.

Senator tersebut meminta Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) untuk bersikap serius ketika mengekang konglomerat sambil menambah bahawa denda beberapa miliar dolar adalah seperti tiket yang pantas untuk organisasi yang meraih pendapatan lebih dari $ 50 bilion tahun lalu.

Sudah tentu, ketakutan itu dibenarkan memandangkan praktik pengumpulan dan perkongsian data Facebook yang kontroversial di masa lalu. Pada tahun 2018, laporan penyiasatan oleh Guardian mendedahkan bahawa syarikat itu telah mengadakan perjanjian dengan agensi pihak ketiga, yang memungkinkan mereka mengakses data yang dapat dikenal pasti secara peribadi, tindakan yang sangat melanggar privasi pengguna.

Lebih-lebih lagi, penjelasan Facebook tentang bagaimana ia berupaya mengatasi masalah ini ketika perkhidmatan baru dilancarkan tidak memenuhi jangkaan.

Akan tetapi, protokol ini akan membolehkan pengguna membuat pemindahan token tanpa nama menggunakan banyak alamat. Menurut David Marcus, yang mengetuai usaha Libra, syarikat itu akan komited untuk melindungi maklumat pengguna. Dia menyatakan perkara ini semasa wawancara dengan CNBC, sambil menambah bahawa pengguna yang sukar mempercayai Facebook bebas untuk mencari pilihan pembayaran alternatif yang ditawarkan oleh pesaing.

Menurut David Marcus, yang mengetuai usaha Libra, syarikat itu akan komited untuk melindungi maklumat pengguna. (Kredit Gambar: Yahoo)

Jawatankuasa Perbankan Senat telah memanggil Facebook untuk menjelaskan bagaimana ia merancang untuk melindungi maklumat pengguna di platform crypto barunya.

Permintaan itu dibuat pada bulan Mei setelah Facebook mengirim surat ke bank A.S. dan institusi berkaitan yang meminta mereka memberikan data kewangan milik penggunanya. Bagaimana perincian ini akan digunakan adalah antara pertanyaan utama yang diajukan oleh para senator.

Perbicaraan telah dijadualkan pada 16 Julai. Berjudul “Meneliti Pertimbangan Privasi Data dan Mata Wang Digital yang Diusulkan Facebook”, ini akan memberi syarikat platform untuk menangani masalah secara langsung.

Menurut Ketua Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan House, Rep Maxine Waters, ada keperluan mendesak untuk mengatasi masalah ini.

Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif ShapeShift Erik Voorhees melalui Twitter, Libra bukanlah “cryptocurrency tulen” yang benar-benar dan oleh itu tidak ada yang harus menggunakan duit syiling digital yang mengharapkan privasi. Dia juga menambah bahawa rangkaian kemungkinan besar tidak akan tersedia di negara-negara tertentu seperti Iran yang kini menghadapi sekatan A.S..

11 / Sekarang yang buruk: Libra jelas bukan “cryptocurrency tulen.” Tidak ada yang boleh mengharapkan privasi dengan menggunakannya. Tidak ada yang boleh mengharapkan standard tanpa sempadan yang paling banyak dari crypto. Libra tidak akan pernah ada di Iran kerana sekatan, misalnya.

– Erik Voorhees (@ErikVoorhees) 18 Jun 2019

Memimpin Projek dan pengasas bersama, Jake Yocom-Piatt kata bahawa faedah utama cryptocurrency Facebook bukan dalam kes penggunaannya, melainkan potensinya sebagai platform on-ramp yang akan mendidik masyarakat umum mengenai mata wang digital. Ini mungkin menyebabkan penggunaan duit syiling yang lebih besar seperti Bitcoin.

Bagaimana Desentralisasi adalah Jaringan Libra?

Rangkaian Libra nampaknya akan terdesentralisasi dan ditadbir oleh sebuah jawatankuasa institusi pengasas di mana Facebook adalah ahli yang mempunyai hak dan kuasa yang sama dengan rakan-rakannya.

Kumpulan ini terdiri daripada sejumlah firma pemprosesan pembayaran seperti Visa, PayPal, MasterCard dan Stripe, bukan keuntungan yang merangkumi Mercy Corps dan syarikat modal teroka Andreessen Horowitz, Ribbit Capital, dan Breakthrough Initiatives, antara lain.

Jawatankuasa itu nampaknya akan menyelesaikan perkembangan yang dicadangkan melalui proses pengundian. Kelulusan dasar atau aspek teknikal memerlukan suara majoriti dua pertiga.

Ahli pengasas akan bertindak sebagai node pengesahan dan dapat bekerjasama dengan penjual semula yang dikawal selia di pelbagai pasaran antarabangsa sambil menguruskan rizab Libra. Syarikat mengatakan perkara berikut mengenai aset yang menyokong rizabnya.

“Sekumpulan simpanan bank dan sekuriti kerajaan jangka pendek akan disimpan di Libra Reserve untuk setiap Libra yang dibuat, membangun kepercayaan pada nilai intrinsiknya. Libra Reserve akan ditadbir dengan objektif untuk menjaga nilai Libra dari masa ke masa. “

Whitepaper menunjukkan bahawa protokol akan beroperasi menggunakan kerangka blockchain yang dibenarkan. Ini bermaksud bahawa syarikat yang ingin mendapatkan status pengesah harus memenuhi penanda aras teknikal tertentu.

Facebook menjelaskan bahawa sistem tanpa izin tidak dapat dilaksanakan sekarang kerana masalah keselamatan. Ia juga mendakwa bahawa rangkaian Libra yang terdesentralisasi dirancang untuk menahan kerosakan sistem atau serangan yang mempengaruhi hingga sepertiga dari semua nod.

Sebilangan pakar industri telah menegaskan bahawa blockchain yang dibenarkan di mana beberapa pihak dibenarkan memproses pembayaran dan yang lain tidak bermaksud bahawa rangkaian tidak benar-benar terdesentralisasi.

Melayan Yang Tidak Dibank, Beberapa Masalah

Facebook menyatakan bahawa projek Libra dibangunkan untuk melayani populasi orang dewasa tanpa bank yang syarikat itu dianggarkan berjumlah sekitar 1.7 bilion orang. Ia menekankan bahawa kira-kira 1 bilion individu dalam kumpulan ini mempunyai akses ke telefon bimbit.

Facebook menggambarkan bahawa banyak orang yang tidak mempunyai bank tidak mendapat akses ke perkhidmatan penting ini kerana ada yang tidak berdokumen, menghadapi bayaran pemindahan wang yang terlalu tinggi, atau terletak terlalu jauh dari kemudahan institusi. Ini, ia menyatakan, adalah pasaran sasaran utama untuk cryptocurrency Libra.

Sudah tentu, konsepnya secara teorinya kukuh tetapi sukar untuk disebarkan di beberapa kawasan. Negara-negara seperti Venezuela, khususnya, akan menjadi calon yang hebat untuk perkhidmatan ini.

Kira-kira 9.5 juta rakyat Venezuela tidak memiliki bank dan negara saat ini tidak lagi menghadapi sekatan, pertikaian politik, dan ketidakpastian ekonomi yang semakin meningkat. Oleh yang demikian, lebih ramai warganegara menggunakan cryptocurrency sebagai simpanan nilai.

Akibatnya, platform crypto peer-to-peer seperti LocalBitcoins mengalami lonjakan transaksi yang dilakukan oleh rakyat Venezuela. Kemungkinan token Libra akan menarik perhatian masyarakat kerana kemudahan penggunaannya, kos transaksi yang rendah, dan kestabilan.

Tetapi memandangkan duit syiling Facebook akan disatukan ke sejumlah syiling fiat utama, termasuk dolar A.S., pasti akan ada beberapa masalah. Kerajaan Amerika Syarikat sengaja menghalang Venezuela untuk mengakses rizab dolarnya dan oleh itu tidak mungkin Facebook akan dibenarkan untuk menawarkan derivatif langsung.

Menukar Bolivar Venezuela menjadi Libra akan menjadi masalah utama yang lain kerana mata wang negara di negara ini berubah lebih liar daripada bitcoin kerana hiperinflasi. Tahap inflasi yang melambung tinggi di Venezuela diproyeksikan akan mencapai 10 juta pada akhir tahun 2019. Sekarang ini, $ 1 bernilai sekitar 6.2 juta Bolivar Venezuela (VES).

Sudah tentu, ada kemungkinan banyak syarikat FinTech yang inovatif akan masuk dan memberikan penyelesaian yang membolehkan penduduk tempatan mendapat akses ke rangkaian Libra. Akan menarik untuk melihat bagaimana pengaturan sedemikian akan berfungsi.

Visa dan MasterCard berada di jawatankuasa pengasas Libra Project, tetapi Gedung Putih telah mengisyaratkan rancangan untuk melarang kedua-dua agensi pemprosesan pembayaran itu beroperasi di Venezuela.

Selanjutnya, Libra menggunakan blockchain yang dibenarkan dan ini akan seterusnya menghalang syarikat pembayaran Venezuela pihak ketiga daripada memproses transaksi secara bebas tanpa kebenaran yang jelas dari Facebook. Oleh kerana itu, ada kemungkinan nyata bahawa rakyat Venezuela tidak akan dapat memperoleh keuntungan dari cryptocurrency baru ini.

Tetapi sekali lagi, Projek Libra didaftarkan di Geneva, Switzerland, sebuah E.U. bidang kuasa. Ini bermaksud bahawa projek tersebut akan mematuhi undang-undang Eropah berbanding dengan undang-undang A.S. yang merupakan tambalan tangan yang penuh dengan risiko. Tetapi masih terdapat banyak ketidakpastian dalam melayani wilayah tersebut.

(Kredit Gambar Pilihan: Libra.org)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map