Peraturan Negara Cryptocurrency di Amerika

Pegawai AS telah memperhatikan topik cryptocurrency dan blockchain dalam dua minggu terakhir daripada yang telah mereka lakukan sejak Bitcoin dibentuk pada tahun 2009. Kami mempunyai sedikit masa seminggu dari keterangan Jay Clayton dan Christopher Giancarlo sebelum Perbankan, Perumahan, Senat, dan Jawatankuasa Urban Urban, dan Jawatankuasa Penasihat Teknologi CFTC telah mengadakan mesyuarat awam untuk membincangkan crypto. Mesyuarat berlaku pada hari Valentine, dan ini menghasilkan suara jawatankuasa sebulat suara untuk mewujudkan dua jawatankuasa kecil baru yang dikhaskan untuk blockchain dan cryptocurrency.

Dan semua perhatian rasmi ini membuat para pelabur dan peminat AS merasakan cinta, atau paling tidak, ia membuat mereka menarik nafas lega. Mesyuarat pertama ini memecah keheningan Kongres mengenai perkara itu, dan kedua-duanya adalah langkah penting untuk mula membersihkan kabut ketidakjelasan peraturan yang menjadikan aset kripto agak tidak ditentukan pada tahap undang-undang di AS..

“Kesaksian dari Clayton dan Giancarlo memberikan pandangan optimis mengenai kekuatan inovasi kewangan dan teknologi dengan aplikasi berasaskan blockchain,” kata Jason Gottlieb, seorang peguam Morrison Cohen LLP, kepada Coin Central dalam satu pernyataan mengenai pendengaran Senat. “Mereka lebih memperingatkan para pelabur tentang perlindungan terbatas yang dapat ditawarkan oleh Komisi dalam keadaan tertentu. Secara keseluruhan, Clayton dan Giancarlo nampaknya sangat memikirkan masalah cryptocurrency, dan terlibat dalam perbualan yang diperlukan mengenai teknologi yang berkembang dan berpotensi mengubah ekonomi ini. “

Coin Central meminta komen dari Jason Gottlieb dan Anthony Tu-Sekine, dua peguam yang berpengalaman dalam proses persetujuan bersama. Mereka memberikan beberapa wawasan profesional mengenai pertemuan Senat, dan juga menjawab beberapa pertanyaan kami mengenai konsekuensi pertemuan ini untuk peraturan masa depan. Tetapi sebelum kita mendapat komen tersebut, pertama, mari kita lihat beberapa perkara penting dalam pertemuan minggu lalu.

Mesyuarat Crypto Senat: Beberapa Pengambilan

Ketua CFTC Christopher Giancarlo keluar dari pertemuan itu kelihatan seperti pemandu sorak bagi komuniti crypto. Salah satu penyokong kripto yang lebih optimis dan, terutamanya, teknologi blockchain, dia bahkan merujuk HODLing dalam ucapannya.

Dia menyebut bahawa keponakannya telah lama memegang Bitcoin, dan dia menekankan bahawa pengawal selia berhutang kepada generasi muda untuk memperlakukan crypto seperti komoditi yang sah untuk melindungi kepentingan mereka.

“Kita berhutang kepada generasi baru ini untuk menghormati semangat mereka untuk mata wang maya, dengan respons yang bijaksana dan seimbang, dan bukan yang meremehkan … kita harus meletakkan kerangka peraturan yang baik untuk mengurangkan risiko bagi pengguna.” Sebahagian daripada kerangka ini akan merangkumi tindakan keras terhadap pelaku hasad untuk melindungi pengguna:

“Kami berhasrat untuk menjadi sangat agresif, jika tidak ada yang lain, sehingga orang seperti keponakan saya dapat memiliki keamanan sehingga tidak ada penipu dan manipulator di luar sana – dan ada banyak, terlalu banyak, terlalu banyak dari mereka.”

Peminat duit syiling – Thx 4 anda mendapat sambutan hebat 2 ucapan Senat AS baru-baru ini. Lol. Semasa anda melabur ingat: berhati-hati, keseimbangan & DYOR.

– Chris Giancarlo (@giancarloCFTC) 8 Februari 2018

Giancarlo dan Clayton mengakui batasan agensi masing-masing dalam memenuhi peraturan ini. Clayton berpegang pada skripnya bahawa “setiap ICO yang dilihatnya adalah keamanan” dan SEC mengaturnya seperti itu, dan Giancarlo mengakui bahawa “CFTC tidak mengatur puluhan platform perdagangan mata wang maya [di AS] dan di luar negara. “

Senator Crapo menanggapi pernyataan ini dengan bertanya, “apakah [salah satu agensi] mempunyai bidang kuasa yang mencukupi” dan apakah “Kongres harus mempertimbangkan untuk menyemak dan menyempurnakan undang-undang kewangannya sehingga satu agensi atau sekelompok agensi memiliki bidang kuasa yang lengkap.”

“Untuk menjadi sangat langsung,” Clayton memulakan, “kita semua harus berkumpul – pengawal selia Perbankan Persekutuan, CFTC, SEC, ada negara yang terlibat – dan mempunyai rancangan yang terkoordinasi untuk berurusan dengan pasaran perdagangan mata wang maya. ” Dia juga percaya bahawa Kongres “mungkin” perlu menulis semula undang-undang kewangan jika perlu, tetapi pengawal selia perlu menilai keadaan secara lebih mendalam sebelum mencapai kesimpulan ini.

Giancarlo menyetujui kedua-dua bidang itu, terus mengatakan bahawa “langkah pertama adalah mengenali di mana jurangnya.” Seperti yang ada sekarang, jurang untuk CFTC tidak dapat “menetapkan piawaian untuk [pasaran spot cryptocurrency]” (iaitu, pertukaran bukan niaga hadapan), sementara SEC terhad untuk mengatur ICO dan token yang merupakan sekuriti.

Senator Warner mengulangi seruan ini untuk usaha pengawalseliaan kolektif, dengan alasan bahawa “[kita] mungkin berada di atas sesuatu yang transformasional,” mempercayai bahawa, mengingat peningkatan eksponensial pasaran cryptocurrency, ia dapat menjadi “utara $ 20 trilion menjelang 2020.”

“Potensi penulisan yang besar di antara aset crypto dan blockchain yang mendasari boleh berubah seperti wayarles tahun yang lalu,” kata Warner. “Saya rasa kita akan memerlukan usaha yang lebih terkoordinasi.”

Saya adalah pelabur awal telefon bimbit pada tahun 80-an, dan saya percaya #blockchain berpotensi untuk berubah sama seperti telefon bimbit. Sebagai pemerintah kita mula melihat #crypto, Saya tidak fikir anda boleh berpisah # mata wang kripto dari teknologi yang mereka gunakan. pic.twitter.com/EneUMfcgJ3

– Mark Warner (@MarkWarner) 6 Februari 2018

Warner tidak bersendirian dalam sentimennya. Secara amnya, nada optimis muncul sepanjang pertemuan untuk menyanyikan pujian blockchain, kerana Giancarlo dan Clayton percaya bahawa teknologi itu lebih dari sekadar kebaruan.

“Saya rasa teknologi lejar diedarkan ini mempunyai potensi besar. Sekarang bagaimana ia akan direalisasikan, kapan ia akan disedari adalah cabaran, dan yang tidak dapat kita katakan, “kata Giancarlo. Clayton, sambil berhati-hati dengan nilai semasa pasaran, menyatakan, “Saya harap orang mengejar [blockchain] dengan bersungguh-sungguh.”

Apa Artinya Semua Ini untuk Masa Depan Peraturan AS

Coin Central menghulurkan tangan kepada Jason P. Gottlieb dari Morrison Cohen LLP dan Anthony Tu-Sekine dari Seward & Kissel LLP untuk memberi komen mengenai pendengaran. Kedua-dua pengacara memberikan pandangan mengenai topik yang dibincangkan, dan juga apa yang mungkin kita lihat ke depan.

Cara Mendekati Pertukaran

Dalam kesaksian mereka, Clayton dan Giancarlo mengakui bahawa agensi mereka tidak mempunyai peraturan perundangan.

“Pertukaran mata wang kripto saat ini diatur sebagai layanan pengiriman wang, dengan izin yang diberikan berdasarkan negara-negara,” kata Gottlieb kepada Coin Central. “Saya tidak dapat membayangkan SEC dan CFTC ingin membiarkan negara-negara bersaing dalam” perlumbaan ke bawah “peraturan (seperti yang akan dilihat oleh pengawal selia persekutuan), yang membolehkan sebuah negeri memenangi perniagaan dengan mesra pertukaran tetapi perlindungan pelabur lemah . ”

Oleh itu, Gottlieb melihat dua jalan untuk mengisi jurang peraturan. Pertama, SEC dan CFTC dapat mengatur pertukaran cryptocurrency sebagai pertukaran sekuriti / komoditi rasmi. Atau “sekiranya perdagangan cryptocurrency menjadi ciri ekonomi pasaran,” sambungnya, “peraturan baru [seperti Sistem Pasaran Negara peraturan boleh] memungkinkan penciptaan pertukaran cryptocurrency. “

Tu-Sekine setuju dengan sentimen Gottlieb, dengan menyatakan bahawa “ini adalah satu bidang di mana mungkin ada tindakan perundangan atau peraturan yang meningkat [persekutuan], mungkin serupa dengan Jepun yang telah mengenakan keperluan modal, operasi dan keselamatan pada pertukaran cryptocurrency.”

Mata Wang, Komoditi, Keselamatan?

Semasa kesaksiannya, Giancarlo menyatakan bahawa “yang sangat mencabar mengenai Bitcoin ialah ia mempunyai ciri-ciri pelbagai perkara.” Sebagai alat pertukaran, ia bertindak seperti mata wang, sementara sebagai simpanan nilai, ia bertindak seperti komoditi, katanya. Sementara itu, Clayton membuat hujah dalam keterangannya bahawa ICO (dan tokennya) harus dianggap sebagai sekuriti.

Tu-Sekine percaya bahawa tidak ada “A.S. pengawal selia bersedia menyatakan sebarang aset crypto sebagai mata wang, yang merupakan istilah yang biasanya digunakan untuk instrumen yang merupakan tender sah. ”

“Untuk tujuan A.S., aset kripto adalah komoditi atau sekuriti,” sambungnya, sambil menambah bahawa dia “tidak mengharapkan untuk melihat jenis klasifikasi lain muncul dari kedua pengawal selia ini.” Untuk sekuriti, Tu-Sekine berpendapat bahawa “ujian yang ada seperti ujian Howey akan digunakan untuk menentukan apa itu keselamatan atau tidak.”

“Kami kemungkinan besar akan melihat sistem klasifikasi muncul dalam beberapa tahun ke depan, tetapi saya khuatir sistem ini mungkin tidak sesuai dengan kes undang-undang, dan bukannya sistem peraturan formal,” Gottlieb menjawab pertanyaan kami mengenai masalah ini. Ini mungkin disebabkan oleh banyak kes mahkamah di mana penerbit ICO mencabar klasifikasi token mereka sebagai jaminan. SEC tidak mungkin berganjak dari “kedudukannya bahawa semua token adalah sekuriti,” Gottlieb percaya, jadi kemungkinan “hasil yang tidak disengajakan adalah bahawa sistem klasifikasi yang lebih tepat akan memakan masa lebih lama, lebih idiosinkratik, dan semestinya merangkumi elemen keterlaluan peraturan mengenai token yang akhirnya didapati bukan sekuriti.

Gottlieb memang menunjukkan bahawa dia “tidak akan terkejut melihat mahkamah menyimpulkan bahawa token tertentu bukan sekuriti, bergantung pada fakta dan keadaan token itu.” Dari keputusan berpotensi ini, “kita mungkin melihat garis besar taksonomi muncul.”

Langkah seterusnya untuk Peraturan

Ketika ditanya apa yang diharapkan oleh warga AS untuk pengembangan lanskap peraturan crypto, kedua-dua peguam mengatakan bahawa mereka melihat jalan yang panjang dan perlahan menuju peraturan komprehensif yang akan dipimpin oleh SEC dan CFTC.

“SEC dan CFTC kemungkinan, dalam waktu dekat, mengambil pendekatan” peraturan dengan penguatkuasaan “. Undang-undang dan peraturan terkenal dan difahami, dan sejauh mana peserta industri melanggar peraturan tersebut, tindakan penguatkuasaan akan diikuti. Kami telah melihat ini berlaku, ”kata Gottlieb.

“Jangka menengah, satuan tugas yang dikumpulkan oleh Setiausaha Perbendaharaan Mnuchin sedang memeriksa apakah peraturan baru atau otoritas berkanun diperlukan,” tambahnya, sambil menyimpulkan bahawa “setiap proses pembuatan undang-undang atau peraturan akan menjadi proyek jangka panjang.”

Tu-Sekine menyokong pandangan yang serupa. Dia dan syarikatnya “tidak mengharapkan dorongan besar untuk mengesahkan peraturan baru,” terus mengatakan bahwa “walaupun ada dorongan seperti itu, setiap peraturan baru harus melalui proses yang diperlukan termasuk komentar publik dan itu bukan proses yang cepat . “

“Sebaliknya, kami berpendapat bahawa pengawal selia sudah memiliki alat yang diperlukan di kotak alat mereka, dan tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh SEC dan CFTC (dan, kadang-kadang pengawal selia sekuriti negara tertentu) menunjukkan bahawa pengawal selia dipersenjatai dengan kekuatan yang diperlukan dan bersedia menggunakan mereka. “

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me