The Buck Bermula Di Sini: Panggilan untuk Peraturan

Hari ini, Jay Clayton, ketua SEC, dan J. Christopher Giancarlo, ketua CFTC, akan muncul di hadapan Senat. Agenda bertajuk “Mata Wang Maya: Peranan Pengawasan SEC dan CFTC,” dan Clayton dan Giancarlo akan menyampaikan keterangan kepada Jawatankuasa Perbankan, Perumahan, dan Urusan Senat. Dalam kedua-dua kesaksian tersebut, kedua-dua pengawal selia akan menetapkan peraturan organisasi cryptocurrency mereka, dan khususnya, pertukaran cryptocurrency.

“Cryptocurrency, ICO dan subjek yang berkaitan adalah yang terbaru dalam pelbagai masalah pasaran di mana kami dan kakitangan kami telah bekerjasama erat untuk memperkukuhkan pasaran modal kami untuk pelabur dan peserta pasaran,” kata Clayton keterangan membaca.

SEC telah mengatur ICO sebagai sekuriti, kata keterangan itu. Sekarang, Clayton akan mengemukakan petisyen kepada Senat mengenai “apakah peningkatan peraturan persekutuan platform perdagangan cryptocurrency adalah perlu atau sesuai,” kerana SEC atau CFTC tidak mempunyai kuasa pengawalseliaan pertukaran. Melihat bahawa pertukaran menawarkan perkhidmatan penghantaran wang, mereka dilesenkan dan diatur berdasarkan negara ke negara.

Salinan Giancarlo sendiri keterangan gema panggilan Clayton untuk peraturan untuk memupuk pasaran yang sihat. Giancarlo menekankan bahawa CFTC tidak mempunyai bidang kuasa atas “pasaran atau platform yang melakukan transaksi tunai atau” spot “dalam mata wang maya atau komoditi lain atau lebih daripada peserta di platform tersebut.” Tetapi itu “mempunyai bidang kuasa penguatkuasaan untuk menyiasat melalui panggilan pengadilan dan kuasa penyiasatan lain … pasaran derivatif mata wang maya dan di pasaran spot mata wang maya yang mendasari.” Ini termasuk “kedua-dua bidang kuasa penguatkuasaan dan penguatkuasaan … atas derivatif pada mata wang maya yang diperdagangkan di Amerika Syarikat,” seperti niaga hadapan Bitcoin.

CFTC, pada masa itu, tidak akan memiliki peraturan perundangan mengenai pertukaran, tetapi ia akan berfungsi sebagai cabang penyiasatan undang-undang. Sebenarnya, kami telah melihatnya memainkan peranan sedemikian dalam panggilan pengadilan yang dikeluarkannya kepada Bitfinex dan Tether pada bulan Disember.

Namun, di akhir kesaksiannya, Giancarlo membuat kes untuk landskap pertukaran yang diatur secara persekutuan. Dia percaya bahawa “pertimbangan harus diberikan kepada kekurangan pendekatan terkini perlesenan pemancar wang negeri-ke-negara yang meninggalkan jurang perlindungan bagi peniaga dan pelabur mata wang maya,” dengan alasan bahawa “kerangka persekutuan yang dirasionalisasikan mungkin lebih efektif dan efisien dalam memastikan integriti pasaran yang mendasari ”

Kepada Warganegara AS, Langkah ke Arah yang Lebih Jelas

Berbanding dengan beberapa rakan sejawatnya di Eropah dan Asia, Amerika Syarikat telah melakukan sedikit perundangan untuk menjelaskan kedudukan pemerintahnya terhadap cryptocurrency. Lebih-lebih lagi, peraturan sudah langka, dan upaya apa pun telah membuat langkah-langkah kecil dan bukan langkah besar untuk mengakomodasi aset bayi.

Sedikit yang kita ketahui adalah bahawa SEC telah menetapkan ICO (dan kebanyakan token) sebagai sekuriti, dan menundukkannya kepada undang-undang sekuriti yang ada sekarang. IRS juga telah melabelkan mata wang kripto sebagai harta tanah, sementara keuntungan yang diperoleh dari pelaburan harus diambil kira dalam cukai pendapatan seseorang. Terakhir, negara-negara memimpin jalan – seperti yang diwajibkan oleh undang-undang – untuk melindungi warganegara dari platform dan pertukaran palsu, seperti yang diberitahu oleh Texas dan North Carolina untuk menghentikan pesanan Bitconnect.

Kedua Clayton dan Giancarlo percaya bahawa peningkatan peraturan persekutuan, kejelasan perundangan, dan pengawasan umum diperlukan untuk melindungi pelabur dan memelihara pasar yang lebih sihat. Inisiatif ini, menurut keterangan mereka, harus membuka jalan untuk masa depan cryptocurrency, masa depan kedua-dua pengawal selia merasa cerah dan tidak boleh diabaikan:

“Secara sederhana, kita harus merangkul usaha kemajuan teknologi, serta teknik baru dan inovatif untuk meningkatkan modal, tetapi tidak dengan mengorbankan prinsip-prinsip yang melemahkan pendekatan kita yang baik dan terbukti untuk melindungi pelabur dan pasaran,” Clayton akan memberitahu senat itu dalam ucapan penutupnya hari ini.

Dan Giancarlo bersetuju sepenuhnya:

“Kami memasuki era digital baru di pasar keuangan dunia. Seperti yang kita lihat dengan perkembangan Internet, kita tidak dapat meletakkan jin teknologi di dalam botol. Mata wang maya menandakan perubahan paradigma bagaimana kita memikirkan pembayaran, proses kewangan tradisional, dan terlibat dalam aktiviti ekonomi. Mengabaikan perkembangan ini tidak akan membuatnya hilang, dan bukan juga tindak balas peraturan yang bertanggungjawab. Evolusi aset-aset ini, turun naik, dan minat yang mereka dapat dari peningkatan populasi milenium global menuntut pemeriksaan serius. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me