Persaingan di antara pengeluar perkakasan crypto Trezor dan Ledger semakin meningkat. Kedua-dua syarikat telah melancarkan inovasi produk baru hampir serentak. Juga, Sony baru sahaja mengumumkan pengembangan peranti perkakasan crypto baru.

Bermula dengan pengumuman Sony, syarikat teknologi telah mengembangkan peranti yang akan membolehkan pengguna crypto menyimpan mata wang digital mereka dengan selamat. Mengikut siaran akhbar, cabang pengembangan teknologi Makmal Sains Komputernya telah mengembangkan dompet perkakasan selamat yang berfungsi menggunakan teknologi litar bersepadu tanpa sentuh.

Ciri inovatif ini dipuji sebagai kemudahan tambahan bagi pengguna. Peranti dompet perkakasan crypto tradisional oleh pesaing, seperti Trezor dan Ledger, menggunakan kabel USB.

Anda boleh mengakses dompet tanpa wayar menggunakan peranti yang mempunyai cip komunikasi jarak dekat (NFC). Telah disediakan untuk mengadakan pelbagai jenis cryptocurrency yang merangkumi Bitcoin, Litecoin dan Ethereum. Di samping itu, ia mempunyai modul anti-gangguan bersepadu untuk meningkatkan keselamatan dan nampaknya mampu menjalankan beberapa aplikasi yang berkaitan dengan blockchain.

Langkah itu telah dianggap oleh penganalisis industri sebagai isyarat kuat bahawa syarikat itu secara serius mempertimbangkan untuk memasuki ruang blockchain. Laporan Sony, bagaimanapun, menunjukkan bahawa pembangunan masih dalam proses dan bertujuan mendorong peranti tersebut untuk dikomersialkan.

Pada bulan April, Sony mengemukakan paten Pengurusan Hak Digital berasaskan blockchain yang mungkin berkaitan dengan peranti tersebut. Sistem ini dapat mengesahkan hak pengguna pada platform blockchain dengan menghasilkan kunci pengenalan pengguna yang unik. Pada bulan Ogos, syarikat itu juga mengemukakan paten teknologi lejar diedarkan untuk peranti untuk mengakses platform blockchain.

Peranti ini akan membolehkan akses ke platform melalui banyak nod elektronik maya. Teknologi ini memberikan keupayaan keselamatan yang ditingkatkan dan membolehkan peranti melakukan pelbagai transaksi berdasarkan mekanisme konsensus.

Berita pembangunan perkakasan crypto baru muncul setelah persaingan sengit dalam industri di antara pemain utama.

Peranti Perkakasan Crypto Blockchain Baru

Sama seperti Sony mengumumkan teknologi perkakasan crypto canggihnya, Blockchain.com melancarkan peranti baru dibangunkan bersama dengan Ledger. Dipanggil Blockchain Lockbox, ia serasi dengan platform syarikat.

Peranti ini membolehkan anda memindahkan pegangan cryptocurrency mereka dari platform ke dompet. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengakses akaun pengguna dalam talian dan membolehkan pelanggan menjalankan perdagangan crypto hingga crypto. Ia menyokong Bitcoin, Ethereum, dan Bitcoin Cash. Menurut Presiden Ledger, Pascal Gauthier, kemampuan untuk segera beralih dari dompet penyimpanan sejuk ke panas yang menjadikan produk itu benar-benar unik.

Ledger telah membuat pergerakan pasaran utama untuk meningkatkan kejayaannya setelah mencapai satu juta kejayaan penjualan pada awal tahun ini. Pada 30 Oktober, pengeluar dompet crypto diumumkan bahawa ia akan memperluas operasinya di Hong Kong, dengan Benjamin Soong sebagai ketua wilayah Asia Pasifik (APAC).

Langkah itu akan membantu syarikat memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk Ledger Vault, penyelesaian pengurusan dompet cryptocurrency, dan produk Nano S-nya.

The Ledger Vault menggunakan BOLOS, perisian khusus yang disatukan terus ke cip perkakasannya. Pelayaran syarikat ke pasaran Asia juga diharapkan dapat memberi kesan positif kepada penjualan dompet perkakasan Ledger Nano S yang popular.

Dompet perkakasan cryptocurrency Ledger Nano S.

Ledger mencapai satu juta kejayaan penjualannya awal tahun ini. Kredit Gambar: Lejar

Kemas kini Dompet Trezor

Hanya beberapa hari sebelum pengumuman pelepasan perkakasan crypto Ledger Blockchain, Trezor mengumumkan penambahan ciri pertukaran ke dompetnya. Ciri bawaan akan menggunakan platform Shapeshift dan Changelly untuk melakukan transaksi. Dompet Trezor pada masa ini menyokong lebih daripada 690 syiling, termasuk mata wang digital yang paling popular seperti Bitcoin, Ripple, Ethereum, Dash, NEM (XEM) dan VeChain.

Pasaran Perkakasan Crypto Berkembang

Pasaran perkakasan cryptocurrency telah berkembang dengan stabil selama bertahun-tahun dan bernilai $ 94.61 juta pada tahun 2017. Ia diunjurkan mencapai 391.64 juta menjelang 2023. Dengan lebih daripada 250,000 transaksi cryptocurrency berlaku setiap hari, perkakasan penyimpanan sejuk yang selamat untuk aset digital menjadi cepat menjadi keutamaan.

Pada masa ini, dompet crypto USB merangkumi sekitar 88 peratus pasaran. Versi tanpa skrin, yang umumnya kurang selamat, paling murah. Mereka sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk mendorong pertumbuhan pasaran asas dan sangat biasa di kalangan peminat pemula.

Dalam jangka masa panjang, syarikat diharapkan dapat meningkatkan inovasi dalam segmen ini untuk menurunkan kos pemerolehan. Ini nampaknya menjadi rintangan utama yang membatasi pengembangan pasaran perkakasan crypto yang pesat.

Buat masa ini, pelaku pasaran utama berusaha untuk menawarkan kepada pengguna peranti yang paling selamat dan lengkap dengan harga yang berpatutan.

Apa yang Memacu Pertumbuhan Pasaran

Dengan peretasan platform cryptocurrency kini berlaku lebih kerap daripada sebelumnya, pelabur cryptocurrency, HODLers, dan peminat juga mencari pilihan penyimpanan yang selamat dan boleh dipercayai. Pada perbahasan dompet maya berbanding perkakasan, konsensus umum adalah bahawa penyimpanan sejuk aset digital pada perkakasan luar talian jauh lebih selamat.

Salah satu sebab utama mengapa orang menganggap dompet perkakasan crypto lebih selamat adalah kerana kunci peribadi disimpan di luar talian, jadi terdapat pendedahan terhad kepada penggodam. Sebilangan besar dompet perkakasan cryptocurrency, terutama dari syarikat yang sudah mapan, juga mempunyai mekanisme point-to-point yang mencegah jangkitan virus.

Selain itu, anda harus mengesahkan transaksi melalui peranti untuk mendapatkan akses ke ciri pengurusan mata wang digital. Ini belum lagi bahawa banyak dompet canggih memiliki keamanan pin. Sekiranya dompet perkakasan hilang, anda boleh membuat semula kunci peribadi menggunakan frasa awal.

Dompet crypto dalam talian lebih mudah terdedah kepada perisian hasad dan banyak kaedah pemintas data. Sebagai contoh, penggodam dapat merakam butiran utama dengan mudah melalui sambungan yang tidak disulitkan menggunakan perisian hasad. Dompet maya yang membenarkan penetapan semula kata laluan melalui e-mel juga rentan kerana alamat e-mel dapat diretas untuk menetapkan semula kata laluan platform dan mendapatkan akses tanpa izin.

(Kredit Gambar Pilihan: Pixabay)