Turcoin, yang diiklankan sebagai “cryptocurrency nasional Turki” telah dinyatakan sebagai skema Ponzi berjuta-juta dolar ketika ia runtuh dengan kehinaan.

Kira-kira 12,000 pelabur individu dianggap terjejas. Banyak yang memasukkan wang simpanan mereka ke dalam projek itu, setelah Turcoin menjanjikan dividen yang cepat dan menyiratkan bahawa ia mendapat sokongan pemerintah Turki.

Akhbar tempatan Posta melaporkan bahawa syarikat induk Turcoin Hipper A.Ş. mengambil 100 juta lira Turki ($ 20.6 juta) dari pelabur.

Pemilik bersama – Sadun Kaya dan Muhammed Satıroğlu – menjalankan Hipper A.Ş. keluar dari ibu kota Turki Istanbul dan menjual Turcoin pertama pada bulan Oktober 2017.

Tetapi pada bulan Jun 2018, pulangan yang dijanjikan telah gagal dilaksanakan dan para pelabur mula menaikkan bendera amaran dengan pengawas kewangan Turki, Lembaga Pasaran Modal.

Penyiasat dari Pejabat Pendakwa Raya Kochaeli dilaporkan membekukan aset Kaya dan Satıroğlu setelah mendedahkan tuduhan penipuan.

Kedua-duanya ditangkap pada 19 Jun dan dibebaskan dengan jaminan, tetapi ditangkap semula pada 2 Julai dan direman dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan.

Akhbar tempatan Berita Harian Hurriyet menemu ramah Satıroğlu, dan dia menyalahkan bekas rakan perniagaannya kerana kejatuhan Turcoin. Dia berkata: “Semua wang itu diserahkan kepada syarikat Sadun Kaya di Cyprus. Saya hanya orang tengah. Syarikat kami Hipper bahkan tidak mempunyai satu dolar pun di bank. “

Satıroğlu kemudian berjanji akan membayar balik wang pelabur “sekiranya pihak berkuasa membuka akaun bank saya.”

Bagaimana Turcoin Menjana Jutaan

Turcoin menaikkan kening di seluruh Turki dengan serangkaian acara promosi mewah, yang sering dihadiri oleh selebriti tempatan, di samping iklan TV berulang. Pelabur awal dijanjikan hadiah mewah yang luar biasa, seperti kereta Mercedes dan BMW.

Iklan asal mendakwa bahawa penyokong akan memperoleh keuntungan 16 peratus daripada pelaburan awal mereka sebanyak 1.500 lira Turki (TRY). Apabila mereka telah mendaftar cukup banyak pelabur lain, mereka akan menerima pembayaran sebanyak 250 TRY.

Itu adalah tuntutan yang berani – dan menggoda – mengingat masalah kewangan Turki yang teruk. Rata-rata pekerja dibayar hanya $ 455 dolar sebulan. Kerajaan Turki juga berada dalam keadaan darurat yang berterusan setelah rampasan kuasa tentera yang gagal pada bulan Jun 2016.

Presiden Recep Erdoğan dilantik semula pada bulan Jun 2018 dan segera memecat ribuan pekerja sektor awam. Lebih 160,000 orang dipecat sejak Erdoğan mengambil alih tugas.

Crypto di Turki

Seorang pengulas tempatan menulis di Twitter bahawa pengalaman itu telah membangkitkan semangat untuk cryptocurrency di negara ini: “Pada pendapat umum, terdapat kehilangan kepercayaan yang serius dalam usaha wang kripto domestik.” Komen cryptocurrency Turcoin Turki Ponzi

Kekeliruan di Turki mungkin tidak mengejutkan, memandangkan terdapat minat politik berulang dalam cryptocurrency.

Pada bulan Februari 2018, Parti Gerakan Nasionalis Turki mencadangkan “Bitcoin nasional” dalam kertas 22 halaman mengenai mengatur cryptocurrency.

Pada bulan yang sama, kata Timbalan Perdana Menteri negara itu, Mehmet Simse Gabungan Turki CNN bahawa kerajaan ingin melepaskan cryptocurrency yang disokong oleh negara sendiri.

Bank pusat dan kerajaan berulang kali terpaksa menolak khabar angin bahawa mereka telah melancarkan cryptocurrency rasmi.

Ia juga berlaku di Hong Kong baru-baru ini, ketika bank pusat negara itu, Hong Kong Monetary Authority (HKMA) mengeluarkan penolakan kuat bahawa ia telah mengeluarkan cryptocurrency yang disokong oleh kerajaan “untuk pelaburan oleh masyarakat umum.” Ia memberi amaran kepada para pelabur bahawa “HKMA tidak pernah melancarkan dan tidak akan melancarkan produk crypto seperti itu.”

Langit Hong Kong - Daxis

Menghadap kaki langit Hong Kong. Oleh Daxis melalui Flickr, CC BY-ND 2.0

Namun, membuang air lebih jauh adalah hakikat bahawa bank pusat dan kerajaan yang sama banyak melabur dalam teknologi Blockchain yang menyokong cryptocurrency.

HKMA, misalnya, memberitahu Reuters pada 16 Julai bahawa ia menghubungkan dengan tujuh bank, termasuk Hang Seng dan HSBC, untuk melancarkan platform perdagangan kewangan berasaskan Blockchain.

Sudah tentu, tidak ada jalan masuk ke projek rasmi ini untuk individu pelabur. Penyokong institusi seperti dana lindung nilai, dana pencen dan dana khusus kripto dengan sejumlah besar modal di belakangnya semuanya boleh mendapat keuntungan. Individu yang mempunyai simpanan nyawa? Tidak begitu banyak.

Apa yang dikatakan oleh Turcoin

Kes ini masih berlanjutan, dan sementara syarikat itu telah berusaha untuk menentang publisiti negatif yang melumpuhkan, Hipper A.Ş. Akaun Twitter, @HipperIstanbul, tidak lagi tersedia. Ia laman web digantikan dengan pernyataan yang berbunyi: “Pengumuman: Prosiding telah ditangguhkan kerana proses undang-undang yang sedang berlangsung.”

Pernyataan yang mengejutkan di Laman web Turcoin membantah kesuciannya dengan mengatakan: “Kami telah berkongsi data yang diminta oleh pihak berkuasa yang berkaitan dalam ruang lingkup penyiasatan dan kami telah berhenti mengakses dompet untuk mengelakkan proses selanjutnya.”

Kenyataan itu terus menuduh wartawan Turki sebagai korup atau tidak kompeten: “Kami mengingatkan anda tentang pentingnya untuk tidak mengambil kira organisasi berita sembrono di negara kita di mana profesion kewartawanan berada di kedudukan terakhirnya.”

Turcoin masih menuntut bahawa ia akan dapat mengembalikan dana kepada pelabur “setelah siasatan dan proses kehakiman selesai.”

Hipper A.Ş. dimiliki bersama oleh Satıroğlu dan Kaya masing-masing dengan 49 peratus dan 51 peratus saham.

Kredit gambar: Casal Partiu, CC BY-SA 2.0