Koin privasi Zcash telah mendapat perhatian luar biasa di kalangan penambang dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana banyak peminat yang kecewa mencari mata wang digital dengan ganjaran yang lebih besar dan pelaburan modal yang lebih sedikit.

Menurut statistik terkini, kadar hash koin telah berkembang lebih daripada 400 peratus sejak Julai tahun lalu dan tetap tidak berubah walaupun selepas penurunan harga bulan November. Kadar hash Bitcoin dan Ethereum merosot setelah berlakunya pergeseran landskap ketika pelombong berjuang untuk mencapai tahap impas.

Keuntungan perlombongan adalah sebab utama mengapa lebih banyak pelombong melompat di kereta Zcash. Mining Zcash masih menguntungkan berbanding dengan cryptocurrency lain. Menurut CryptoCompare statistik, banyak pelombong Zcash masih dapat mencapai keuntungan hampir 100 peratus semasa melombong Zcash.

Dengan penggunaan kuasa 1000 watt dan dengan kos $ 0.12 kilowatt per jam, keuntungan perlombongan Zcash dapat mencapai sekitar $ 85 sebulan. Ini bermaksud lebih dari $ 1,000 setahun. Diukur dengan betul, pelombong dapat memperoleh keuntungan yang besar.

Mereka yang mempunyai pelombong yang lebih cekap dan akses kepada kuasa perlombongan crypto yang murah mampu menghasilkan pulangan besar pada metrik keuntungan. Sebaliknya, banyak pelombong Bitcoin akan mengalami kerugian hingga 81 persen, sementara perlombongan pada kadar hash 4730 GH / s dan pada penggunaan kuasa 1293 watt. Penggunaan kuasa bagi angka yang disenaraikan berharga $ 0.12 KWh. Perlombongan Ethereum juga tidak baik. Keuntungan perlombongan berada di merah dengan kerugian 41 peratus.

Penting untuk diperhatikan bahawa data yang digambarkan adalah rata-rata umum dan tidak mengambil kira kecekapan peralatan perlombongan.

Masalah Kadar Inflasi Zcash

Yang mengatakan, pulangan positif dan pertumbuhan seterusnya rangkaian Zcash telah menyebabkan beberapa kesan selepas yang tidak dijangka. Antaranya ialah kenaikan kadar inflasi. Pada masa ini rangkaian dilaporkan mempunyai kadar inflasi 0.1 peratus setiap hari.

Penerbitan mata wang digital setiap hari telah mencapai kira-kira $ 400,000. Walaupun angka-angka ini kelihatan tidak menentu, angka tersebut meningkat dengan ketara ketika mengira kadar inflasi tahunan dan mungkin menjadi masalah besar di masa depan. Kadar inflasi yang tinggi bermaksud bahawa duit syiling mengalami penurunan nilai dari masa ke masa, dan ini akan memberi kesan negatif kepada ekosistem.

Sekarang, ada perbahasan berterusan sama ada Harmony Mining dapat menyelesaikan masalah tersebut jika termasuk dalam peningkatan Blossom yang dijadualkan pada bulan Oktober. Peningkatan ini disertakan untuk merangkumi dua bukti bukti kerja, yang diharapkan dapat membantu mengagihkan semula token dengan menggunakan dua algoritma perlombongan.

Lebih daripada satu algoritma bermaksud lebih banyak pilihan perlombongan. Pelombong akan dapat menggunakan kedua-dua pelombong GPU dan ASIC, seterusnya menyebarkan pengaruh politik.

Bitcoin, cryptocurrency yang paling dominan berdasarkan kapitalisasi pasaran, mempunyai kadar inflasi sekitar 4 peratus setahun, yang jauh lebih rendah daripada Zcash.

Bagaimana Rangkaian Lain Melawan Inflasi

Mekanisme Anti-Inflasi Bitcoin

Perlu diingat bahawa, Bitcoin, ibu dari semua cryptocurrency diciptakan untuk menjadi alternatif mata wang yang terdesentralisasi sekiranya ekonomi global akan meningkat dengan hiperinflasi. Dengan demikian, ia memiliki mekanisme regulasi inflasi yang dibangun ke dalam protokolnya.

Cryptocurrency penginapan diciptakan semasa krisis kewangan dunia tahun 2008 dan menurut kertas putih yang ditulis oleh Satoshi Nakamoto, algoritma ini dirancang untuk mengatur pembekalan bitcoin dengan menyesuaikan kesukaran. Kesukaran akan meningkat sekiranya rangkaian mengalami peningkatan dalam aktiviti perlombongan dan menurun secara terbalik sekiranya terdapat penurunan jumlah penambang. Rangkaian ini juga diprogramkan untuk menghentikan penambangan syiling baru dengan harga 21 juta.

Ini pasti akan menimbulkan kelangkaan dan permintaan yang meningkat yang akan mengatasi inflasi, sehingga memicu kenaikan nilai. Dengan pilihan perlombongan sekarang keluar dari persamaan, transaksi bitcoin akan meningkat dan inflasi akan menurun. Pada masa ini, lebih daripada 17.4 juta bitcoin telah dilombong.

Algoritma Bitcoin ditetapkan untuk mengurangkan ganjaran penambang pada separuh pada tahun 2020 melalui proses yang disebut sebagai separuh. Proses ini menjadi pemangkin kenaikan harga bitcoin utama selama bertahun-tahun. Secara historis, ini telah menyebabkan kenaikan harga pada bulan-bulan sebelum peristiwa tersebut.

Kelangkaan berikutnya yang pasti akan menyebabkan kenaikan nilai, satu trend yang dinasihatkan oleh para pelabur kripto. Peningkatan harga untuk jangka masa separuh turun bermula kira-kira setahun sebelum acara dan, dalam kes ini, dijangka bermula pada bulan Mei 2019. Pemotongan harga ganjaran dijangka berlaku pada 25 Mei 2020. Harga dijangka naik semula dan menetap pada titik keseimbangan.

Dua peristiwa separuh akhir terakhir mencetuskan kenaikan harga yang besar. Peristiwa pembelahan 2012, yang berlaku pada bulan November, menyebabkan harga bitcoin melonjak dari $ 12 menjadi $ 240 dalam masa enam bulan. Dan peristiwa pembelahan terakhir, yang berlaku pada 9 Julai 2016, menyebabkan kenaikan harga yang belum pernah terjadi sebelumnya dari $ 580 hingga $ 900 dalam beberapa bulan.

Mengatasi Kadar Inflasi Ethereum

Kadar inflasi Ethereum pasti akan menurun setelah peningkatan Constantinople, yang dijadualkan pada bulan Februari. Ia dijangka menurunkan penawaran mata wang digital sebanyak 33 peratus. Pakar berpendapat bahawa ini akan menyebabkan Ethereum meningkat nilainya. Secara keseluruhan, garpu keras diharapkan dapat mewujudkan kestabilan harga yang lebih besar.

(Kredit Gambar Ciri: Pixabay)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me