Wie heeft er hoe dan ook privacy nodig?

Overheden, Facebook, misschien zelfs je buurman – met de technologische vooruitgang van tegenwoordig is het voor iedereen vrij gemakkelijk om rond te snuffelen en een kijkje te nemen in je privéleven. Vandaar het belang van privacymunten.

Je denkt misschien: “Privacy, shmivacy – ik heb niets te verbergen.” Dat mag dan wel zo zijn, maar de anonimiteit van uw financiële transacties moet u serieus nemen. Wilt u echt dat iemand uw aankopen kan volgen, uw salaris kan zien of zelfs uw volledige nettowaarde kan kennen??

Zelfs met de pseudo-anonimiteit van Bitcoin, is het relatief eenvoudig om transacties en portemonnee-bedragen op te sporen. In deze ultieme gids voor privacymunten gaan we alle (nou ja, meestal alle) belangrijke projecten behandelen die eraan werken om uw privacy veilig te houden.

De privacymunten

monero-logo

Monero – Veel mensen in de crypto-gemeenschap beschouwen Monero als de ultieme privacymunt. Oorspronkelijk gevorkt van Bytecoin (zie hieronder), gebruikt de munt stealth-adressen en Ring Confidential Transactions (RingCT) om uw transacties en uw portemonnee anoniem te houden.

Het Monero-ontwikkelingsteam voegt voortdurend nieuwe functies toe, zoals Tails OS-integratie om degenen die toegang willen tot uw informatie een stap voor te blijven. Het project is volledig gericht op privacy, ook al betekent dit soms dat bruikbaarheid op een laag pitje wordt gezet.

streepje logo

Dash – Hoewel niet zo bijzonder toegewijd aan anonimiteit als sommige van de andere munten op deze lijst, biedt Dash een behoorlijk deel van de privacy. De munt heeft een PrivateSend-functie waarmee u uw munten anoniem naar ontvangers kunt sturen. Tijdens het PrivateSend-proces mengen de Dash-masternodes uw munten meerdere keren met andere munten die op het netwerk worden verzonden. Dit proces maakt uw munten effectief niet te onderscheiden van de andere Dash-munten wanneer u ze verzendt.

Dash is een afsplitsing van Bitcoin, dus je kunt ook in Dash een groot deel van de beproefde technologie van Bitcoin vinden.

berm logo

Verge – Ah, de nu beruchte cryptocurrency van Pornhub. Verge heeft een controversiële geschiedenis en voorstanders van blockchain zijn verdeeld over de legitimiteit ervan. Om de controverse te vermijden, hier zijn de feiten.

Verge gebruikt Tor, een anonimiseringsprogramma voor IP-adressen, voor transacties om ervoor te zorgen dat uw verbinding met de blockchain anoniem is. U heeft ook de keuze om uw transacties te verzenden via I2P, een andere IP-adres-anonimiser, in plaats daarvan.

Verge’s claim op roem is zo Wraith-protocol. Dit protocol geeft je de mogelijkheid om je transacties via publieke of private blockchains te versturen. De transacties die je via de private blockchain verstuurt, gebruiken stealth-adressen, vergelijkbaar met Monero, in combinatie met de eerder genoemde Tor-strategie.

zcash-logo

Zcash – Je hebt misschien gehoord van Zcash uit de Radiolab-podcastaflevering, “De ceremonie.” Deze privacymunt implementeert beknopte niet-interactieve argumenten voor kennis of afgekort zk-SNARKs. Simpel gezegd, zk-SNARKs is een wiskundig bewijs dat bewijst dat de transactionele informatie die u verstuurt accuraat is zonder dat u hoeft te onthullen wat die informatie is. Het zorgt ervoor dat alle transactiegegevens worden versleuteld. Net als Dash is privacy slechts een optie met Zcash.

Het Zcash-team is ook transparant geweest over de mate van privacy van de munt. Hoewel ze redelijk privé zijn, was het duidelijk dat ze geen gegevens met meerdere handtekeningen versleutelen of IP-adressen afschermen.

bytecoin-logo

Bytecoin – Gemaakt in 2012, beschouwen sommige communityleden Bytecoin als de originele privacymunt. Zoals eerder besproken, is dit de munt waarvan Monero heeft gevorkt. Bytecoin gebruikt de CryptoNote-protocol – een combinatie van ringhandtekeningen en eenmalige stealth-adressen.

Elke Bytecoin-transactie gebruikt een unieke, eenmalige openbare sleutel. Dit voorkomt adresrecycling en zorgt ervoor dat u een munt niet kunt traceren via de transactiegeschiedenis.

Hoewel Bytecoin in de loop der jaren verschillende keren is vertrokken, is er een recente heropleving geweest met het kernontwikkelingsteam. Het project heeft een rebranding ondergaan en is begonnen aanzienlijk meer met de gemeenschap te communiceren.

bitcoin privélogo

Bitcoin privé – Bitcoin Private is een “fork-merge” van Bitcoin en Zclassic. Het team heeft de munt gemaakt met als doel dezelfde beveiliging en naamsbekendheid te hebben als Bitcoin, terwijl de privacyfunctionaliteit van Zclassic wordt geïntroduceerd. Als u een Bitcoin- of Zclassic-houder bent, heeft u mogelijk een 1: 1-uitzending van Bitcoin Private ontvangen.

Zclassic is eigenlijk gewoon een vork van Zcash met het verwijderen van de beloning van een oprichter. Dus als een afsplitsing van Zclassic heeft Bitcoin Private dezelfde privacymogelijkheden als Zcash.

hcash-logo

Hshare / Hcash – Deze munt is op zich geen privacymunt, maar het is bedoeld om de waardeoverdracht tussen blockchains en tussen blockchains en blockless cryptocurrencies mogelijk te maken. Dit omvat privacymunten, dus anonimiteit moet in het netwerk worden ingebouwd.

Het Hshare / Hcash-platform heeft twee soorten portemonnee: zwart en wit. Witte portemonnees blijven openbaar, terwijl de zwarte in privacy worden afgeschermd. Om dit te bereiken, gebruikt Hshare de zk-SNARKs-strategie die populair is gemaakt door Zcash.

pivx-logo

PIVX – PIVX (Private Instant Verified Transaction), een vork van Dash, is een munt met een bewijs van inzet met een focus op dagelijks gebruik. Het maakt gebruik van de Zerocoin-protocol om de adressen die aan portefeuilles zijn gekoppeld te verbergen en transacties anoniem te maken. In tegenstelling tot Zcash of zijn voorganger, Dash, is PIVX volledig bestand tegen blockchain-analyse, wat betekent dat afzenders en ontvangers hun privacy behouden.

Om uw PIVX anoniem te verzenden, moet u deze eerst naar zPIV-munten converteren. Stuur vanaf daar uw zPIV-munten en uw ontvanger ontvangt normale PIVX-munten. Het Zerocoin-protocol zorgt ervoor dat de transactie verifieerbaar is op de blockchain terwijl de privacy van zowel de afzender als de ontvanger behouden blijft.

zcoin-logo

Zcoin – Een minder bekende privacymunt, Zcoin gebruikt ook het Zerocoin-protocol om uw transacties privé te houden. Bij een typische Zcoin-transactie verbrand (of vernietig) je daadwerkelijk wat Zcoin om besteedbare Zerocoins te produceren. Bij dit proces is een vergoeding van 0,01 Zcoin betrokken.

Omdat je Zerocoins vers munt, hebben ze geen transactiegeschiedenis wanneer je ze uitgeeft. Door nulkennisbewijzen is er ook niets dat ze aan jou als mijnwerker koppelt. Als ontvanger van Zercoin weet u alleen dat er geld naar uw portemonnee is gestuurd, niet van wie het is verzonden.

zencash-logo

ZenCash – ZenCash is meer dan alleen een privévaluta. Het bevat ook een inhoudsplatform, berichtenuitwisseling en een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). ZenCash zet een lijn van codelijn voort en is een vork van Zclassic die, zoals je waarschijnlijk al weet, een vork is van Zcash.

Net als de munten ervoor, heeft u de mogelijkheid van privacy in uw transacties via ‘z’ adressen (anoniem) en ‘t’ adressen (pseudoniem).

Onderweg is het ZenCash-team ook van plan om een ​​gedecentraliseerde beurs, bankdiensten, peer-to-peer-verzekeringen en Governance-as-a-Service (GaaS) te implementeren. Al deze functies bieden hetzelfde gevoel van privacy als de rest van het project.

nav munt logo

Nav Munt – Net als zoveel anderen op deze lijst, bevat Nav Coin een anonieme optie voor transacties.

Private NAV-transacties vinden plaats op de NavTech-subketen. In plaats van de transactie rechtstreeks naar de ontvanger te verzenden, codeert u deze en verzendt u deze naar de subketen. Uw munten komen vervolgens in een pool met talloze servers en coderingslagen. Van daaruit stuurt NavTech een andere set munten uit de pool naar uw ontvanger.

Dat is niet alles…

Dit artikel bevat alleen de op privacy gerichte munten in de top 100 munten gerangschikt op marktkapitalisatie. Er zijn tal van andere kleinere projecten die ook rekening houden met privacy. Stil, Sumokoin (Monero-vork), en Aeon (een andere Monero-vork) zijn enkele voorbeelden.

Bovendien breiden sommige projecten de privacy uit naar een platformniveau. Wanchain creëert private cross-chain slimme contracten, terwijl Enigma private gedecentraliseerde applicaties (dapps) mogelijk maakt.

Met de steeds toenemende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, zullen deze lijsten blijven groeien.