Whitepapers over cryptovaluta 101

Als u geïnteresseerd bent in de blockchain-ruimte, of u nu investeerder, ondernemer of ontwikkelaar bent, kunt u een van de witboeken niet vermijden. Elke week is er een nieuwe whitepaper over blockchain of cryptocurrency waarin nieuwe technologieën worden aangeprezen die de industrie zullen “revolutioneren”. Bovendien begonnen veel van de grote projecten in de branche, zoals Bitcoin en Ethereum, met whitepapers.

Als gevolg hiervan zijn whitepapers bekend geworden als een essentieel onderdeel van het creëren van een nieuw blockchain-project of cryptocurrency. Investeerders, zakenmensen en ontwikkelaars verwachten een document te zien waarin wordt uitgelegd welk probleem het project oplost en hoe het dat doet.

Daarom is het leren lezen van een whitepaper een cruciale taak voor iedereen die betrokken raakt bij crypto. Zoals de meeste investeerders en waarnemers in de branche weten, zijn er nogal wat oplichting in de ruimte. Bovendien klinken veel projecten goed, met de juiste modewoorden en marketing, maar ze worden niet ondersteund door een vervolg en ze vallen snel weg. In dit artikel bekijken we hoe je een goede whitepaper met een geldig idee en technische karbonades kunt vinden om het idee daadwerkelijk uit te voeren.

Disclaimer

Ik weet dat elk blogartikel dat er is, zegt: “Dit is geen beleggingsadvies.” Maar dit is echt geen beleggingsadvies. Dit is een beginnershandleiding voor basiszaken waarnaar u in een whitepaper moet zoeken als u geïnteresseerd bent in een project. Ja, geïnteresseerd kan betekenen dat u investeert, maar het kan ook betekenen dat u bijdraagt ​​aan de open source-code of helpt bij de marketing of deelneemt aan de gemeenschap. Het kan ook betekenen dat je op de loer ligt en van een afstand geïnteresseerd bent. Dat is helemaal gaaf.

Ik besloot deze disclaimer toe te voegen nadat ik een gemene e-mail kreeg van een lezer waarin hij zei dat mijn whitepapers 101-gids niet genoeg informatie bevatte over de go-to-market-strategie en het genereren van inkomsten met ideeën. Ik waardeer de feedback en realiseer me dat de originele versie van het artikel niet duidelijk genoeg maakte dat het lezen van een whitepaper niet uitsluitend het domein van investeerders is. Iedereen kan de documentatie lezen voor elk project waarin ze geïnteresseerd zijn. Niet elk project wil miljoenen verdienen, en zelfs niet elk project heeft een ICO! Er zijn veel geweldige manieren om betrokken te raken bij non-profit of open source-projecten, en die hebben whitepapers die u ook wilt lezen.

Inleiding tot White Papers

White papers zijn documenten die een use case voor een product of dienst onderzoeken. Hoewel de meeste blockchain-investeerders denken aan whitepapers over cryptocurrency, hebben ze een lange geschiedenis in technologie en zaken in het algemeen.

Bovendien zijn ze niet beperkt tot technische toepassingen, en zijn er echt geen regels voor wat een whitepaper is. Iedereen kan er een publiceren. Uiteindelijk zijn ze net zo goed bezig met marketing als met het uitleggen van een probleem en een oplossing. Slimme bedrijven gebruiken whitepapers om zichzelf te profileren als experts in een domein, in de hoop dat concurrenten in de branche naar hun ‘onderzoek’ zullen verwijzen. White papers hebben echter geen peer review en geen beperkingen. Het is handig om ze te zien als ‘rapporten’ of zelfs ‘ideeënpapieren’.

De term ‘wit papier’ heeft er een cachet omheen ontwikkeld dat duidt op technische expertise. Maar ik hoop dat u zich nu realiseert dat dit misschien niet het geval is. Alleen omdat het een ‘witboek’ wordt genoemd, wil nog niet zeggen dat het speciaal of anders is dan enig ander marketingdocument. Daarom zou je er verstandig aan doen om niet altijd te geloven wat je leest en constant elk witboek dat je tegenkomt in twijfel te trekken.

Dat wil niet zeggen dat alle witboeken rotzooi zijn. Satoshi’s oorspronkelijke visie op het Bitcoin-protocol kwam bijvoorbeeld in de vorm van een witboek. Het volgende geweldige blockchain-platform zal waarschijnlijk ook een whitepaper hebben voor zijn werkende product. Wees echter op uw hoede. Scam-munten en zinloze projecten kunnen ook witboeken bevatten.

Er zijn een paar belangrijke vragen die u moet stellen om de legitimiteit van een whitepaper over cryptocurrency te bepalen:

1. Wat doet dit project??

De eerste vraag zou redelijk rechttoe rechtaan moeten zijn, maar je zult vaak merken dat whitepapers verwarrend zijn. De combinatie van modewoorden, technisch jargon en verzonnen namen die u aantreft in het typische witboek over cryptocurrency, is vaak moeilijk te ontcijferen.

Als u niet zeker weet wat het project doet, zijn er twee mogelijke conclusies. Of het project is zo geavanceerd dat je meer kennis nodig hebt voordat je het begrijpt, of het project doet echt niets.

In beide gevallen zou u waarschijnlijk nog niet in het project moeten investeren. Wat andere mensen ook zeggen of wat je leest op Twitter, Reddit of de forums, als je een project niet begrijpt, investeer er dan niet in.

2. Hoe werkt het?

Nadat u erachter bent gekomen wat een project beoogt te bereiken, is de volgende vraag ‘Hoe?’

bitcoin witboek

Een goede whitepaper over cryptocurrency zou moeten uitleggen hoe de technologie zal werken, en de beste whitepapers doen dat met verschillende niveaus van complexiteit en technische kennis die vereist zijn. Dit is waar het origineel Bitcoin-witboek schijnt echt. Het is een van de meest leesbare en begrijpelijke blockchain-whitepapers die ooit zijn geschreven. Het is ook niet erg lang, in tegenstelling tot veel moderne white papers. Als je het nog nooit hebt gelezen, is de Bitcoin-whitepaper een goede plek om te beginnen. Het geeft je een goede basis voor hoe een geweldig witboek over cryptocurrency eruit ziet.

technologie meme

Als u aan het einde van het witboek niet kunt verwoorden welk probleem het project oplost en hoe het dat doet, deed het witboek het slecht. In feite is een goed gearticuleerd wit papier een teken van een goed doordacht project. Aan de andere kant is het omgekeerde ook waar.

3. Waarom hebben we dit project nodig??

Ik zou een blockchain-project kunnen bouwen dat gespecialiseerd is in brandbeveiliging onder water, maar zouden we het echt nodig hebben?

Dat is duidelijk geen serieus project. Desalniettemin werpt het een interessant punt op. Het is van cruciaal belang dat u het project in de context van de echte wereld bekijkt. Wie zal dit product daadwerkelijk gebruiken en waarom is deze oplossing beter dan alles wat ze momenteel hebben? Als de whitepaper over cryptocurrency een solide antwoord geeft op wie dit project nodig heeft en waarom ze het nodig hebben, dan heb je een goed idee.

Voordat u echter uw tijd of geld in het project investeert, moet u wat onderzoek doen om te zien of iemand anders hetzelfde al beter doet. Er zijn honderden blockchain-projecten die er zijn, en misschien bestaat er al een soortgelijk project.

4. Waarom doe je dit op de blockchain?

Niet elk project hoeft op de blockchain te worden gebouwd. Daar zei ik het.

blockchain pulp fiction

Ons huidige internet is een krachtig hulpmiddel, en veel van de blockchain-ICO’s die we zien, zouden eigenlijk alleen maar webapps moeten zijn. Bovendien proberen veel gewone bedrijven te profiteren van de blockchain-trend om toegang te krijgen tot kapitaal.

Dat gezegd hebbende, er is niets mis met het starten van een bedrijf met een ICO voor het fondsenwervingsmodel. Veel startups proberen hun bedrijf echter te verkopen als een nieuw gebruik van blockchain-technologie terwijl het eigenlijk gewoon een gewoon bedrijf is.

De beste whitepapers zullen eerlijk zijn over waarom hun oplossing de blockchain nodig heeft. Veel projecten geven vrijelijk toe dat ze de blockchain alleen zullen gebruiken voor het genereren van tokens en het beheren van slimme contracten, en dat is prima. Maar als een startup beweert een nieuw idee te hebben voor op blockchain gebaseerde carwashes of iets dergelijks, pas dan op.

Ga met je gevoel

ga met je gevoel mee

Natuurlijk wilt u ook zorgvuldig onderzoek doen naar de teamleden, de token-toewijzing en andere belangrijke informatie in de whitepaper. We hebben voorbeelden gezien van bedrijven die plagiaat plegen of vervalsen in hun whitepapers, dus doe wat feitenonderzoek en achtergrondonderzoek. Neem deze documenten niet zomaar op.

Uiteindelijk gaat het lezen van een whitepaper over cryptocurrency over weten waar je op moet letten en vervolgens op je gevoel te vertrouwen. White papers zijn afkomstig van bedrijven die nog niet eens zijn gelanceerd, dus er zullen ongetwijfeld veel onbekenden zijn. Als u besluit in een project te investeren, volg dan een gezonde investeringsfilosofie en investeer niet meer dan u zich kunt veroorloven te verliezen. Zelfs de beste whitepaper betekent niet dat een project zal slagen, maar een slechte whitepaper kan een project aan het licht brengen dat gedoemd is te mislukken.