Ethereum versus Cardano

Ethereum en Cardano zijn twee van de meest herkenbare gedecentraliseerde applicatieplatforms (dApp) van blockchain. Beide projecten maken vaak deel uit van hetzelfde gesprek en maken gebruik van slimme contracten om de waarde van blockchain-technologie uit te breiden tot voorbij eenvoudige transacties – zij het op enorm verschillende manieren..

Oprichters van beide projecten, Vitalik Buterin van Ethereum en Charles Hoskinson van Cardano, maken hun mening bekend en hebben een actieve Twitter-levensstijl. Als je al een tijdje met cryptocurrency bezig bent, heb je waarschijnlijk minstens één keer over een van beide oprichters gehoord.

Minder bekend is echter de gedeelde geschiedenis van deze twee projecten. Voordat we de overeenkomsten en verschillen van de cryptocurrencies gaan onderzoeken, gaan we eerst even terug naar de plek waar ze begonnen zijn..

Ethereum vs Cardano – een toevallige ontmoeting

Buterin en Hoskinson ontmoetten elkaar via het Bitcoin Education Project, een maker van online Udemy-cursussen die Hoskinson begon na het verlaten van een carrière in consulting. Na een ontmoeting ontving Hoskinson een van de eerste Ethereum-whitepaper-concepten van Buterin, die eigenlijk begon als een schets voor een Primecoin overlay-protocol. Van daaruit trad Hoskinson toe tot Ethereum als mede-oprichter, samen met Buterin en zes andere personen.

Hoskinson en Buterin werkten ongeveer zes maanden samen voordat ze uit elkaar gingen.

Een verschil in mening

De splitsing kwam eigenlijk neer op één ideologisch verschil: met winstoogmerk of zonder winstoogmerk. Buterin en de meerderheid van de andere oprichters voerden aan dat Ethereum een ​​non-profitproject zou moeten blijven om fondsenwerving met durfkapitaal te vermijden. Hoskinson dacht daar anders over.

Hij vond dat ze durfkapitaalgeld moesten accepteren. Daarmee zou het team echter een soort van bestuur moeten implementeren en een weg naar winstgevendheid moeten bedenken. Zoals u inmiddels weet, koos het team voor de non-profitstatus.

Zes maanden na zijn vertrek werkte Hoskinson samen met een andere medeoprichter van Ethereum, Jeremy Wood IOHK (Input Output Hong Kong), het bedrijf achter Cardano.

Ethereum vs Cardano – Verschillen

In de kern zijn beide projecten bedoeld voor dApp-ontwikkeling en slimme contracten. Daar houden de overeenkomsten echter op. Van consensusmechanismen tot architectuur, de twee blockchains verschillen aanzienlijk.

Consensusmechanismen

Op dit moment gebruikt Ethereum Proof-of-Work (PoW) om het netwerk te onderhouden. Dit zal echter niet eeuwig duren. De Ethereum-gemeenschap is van plan binnenkort over te schakelen naar Proof-of-Stake (PoS). Casper, het nieuwe PoS-algoritme van Ethereum, is een poging om veel van de schaalproblemen op te lossen die de blockchain teisteren.

Voordat Ethereum volledig PoS gaat, zal het tijdelijk een PoW / PoS-hybride implementeren voor consensus. Maar nadat het nieuwe PoS-mechanisme stabiel blijkt te zijn, zullen de ontwikkelaars een “moeilijkheids-tijdbom” laten ontploffen, waardoor Ethereum in feite onmogelijk te ontginnen is.

Cardano implementeert ook Proof-of-Stake maar gebruikt de Ouroboros-algoritme. Het werkt als volgt:

  • Slotleiders verifiëren transacties en creëren blokken.
  • Als je Cardano’s munt, ADA, bezit, kom je in aanmerking om een ​​slotleider te worden. Het maakt niet uit hoeveel u bezit.
  • Om een ​​gokautomaatleider te worden, moet het “Follow the Satoshi” -algoritme een munt selecteren die u bezit.
  • Het netwerk doet dit allemaal handmatig, dus er is geen extra werk dat u hoeft uit te voeren.

Programmeertalen

De primaire programmeertaal van Ethereum is Solidity. Het Ethereum-team heeft Solidity specifiek gemaakt om slimme contracten te bouwen die worden uitgevoerd op de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Cardano daarentegen gebruikt Haskell en Plutus. Haskell is een functionele programmeertaal die al bestaat sinds 1990. Maar de meest recente stabiele uitgave die in 2010 werd gelanceerd. Net als Haskell is Plutus een functionele programmeertaal; het is echter in eigen huis gemaakt door het ontwikkelingsteam van Cardano.

Architectuur

Waarschijnlijk de belangrijkste manier waarop de twee slimme contractplatforms verschillen, is hun architectuur.

Cardano is opgesplitst in twee lagen. De lagen scheiden het grootboek van de rekeningwaarde van de redenen waarom waarde wordt overgedragen van de ene rekening naar de andere. Door deze scheiding heb je als eindgebruiker meer controle over de privacy en uitvoering van je slimme contracten.

De Cardano Settlement Layer (CSL) zorgt voor het waardeboek, terwijl de Cardano Computation Layer (CCL) het ‘waarom’ van transacties afhandelt.

Momenteel heeft Ethereum maar één laag. Maar schaaloplossingen voor de tweede laag zijn in de maak. Plasma is een van die oplossingen. Plasma bevat onderliggende blockchains die lijken op het Lightning Network van Bitcoin. Deze kindketens vergemakkelijken transacties zonder bandbreedte in te nemen op de hoofdketen van Ethereum.

Ethereum zal binnenkort ook sharding implementeren om te helpen bij de schaalbaarheidsproblemen van de blockchain.

Andere

Naast de duidelijke verschillen in marktkapitalisatie en prijs, hebben de twee cryptocurrencies enkele minder kritische verschillen.

Ethereum heeft een voorsprong van meer dan drie jaar op Cardano. Het project ging van start in januari 2014, terwijl Cardano pas in september 2017 op de markt kwam.

Cardano heeft een van de grootste muntenvoorraden in de branche met een maximale voorraad van 45 miljard euro. Ethereum heeft geen maximaal tokenbedrag, maar het circulerende aanbod op het moment van schrijven is iets meer dan 100 miljoen.

Ethereum versus Cardano – de betere investering?

Out of the gate heeft Ethereum een ​​hogere marktkapitalisatie dan Cardano, dus het groeipotentieel kan zijn kleiner. De twee projecten zijn echter zo groot dat het er niet veel toe doet. Laten we eens kijken naar de handelsgeschiedenis van elke munt afzonderlijk.

Ethereum-handel

Op dit moment wordt Ethereum verhandeld tegen ongeveer een derde van zijn hoogste prijs ooit van ~ $ 1.400. Tot de grote crash van 2018 kon je op Ethereum vertrouwen als een gestage gainer die zelden waarde verloor. Er was zelfs een tijdje in 2017 dat sommige communityleden dachten dat Ethereum Bitcoin zou onttronen als de beste cryptocurrency.

Cardano Trading

Cardano heeft een veel moeilijkere val van grootheid meegemaakt dan Ethereum. De ADA-prijs is gedaald tot minder dan een zesde van de top van bijna $ 1,30. Het lijkt comfortabel te rusten op een vloer van ~ $ 0,12. Omdat het team nog geen dapp-ready platform heeft gelanceerd, zijn veel van deze prijzen speculatief.

Ethereum versus Cardano – Laten we het vergelijken

Vanaf nu heeft Ethereum een ​​van de grootste en meest actieve (zo niet de grootste en meest actieve) ontwikkelaarsgemeenschappen in crypto. Het is de beste keuze voor initiële muntenaanbiedingen (ICO’s) en veel van de tokens die u kent en waarvan u houdt, worden uitgevoerd op het Ethereum-netwerk. Zolang Ethereum deze populariteit behoudt, zou de prijs moeten blijven stijgen.

Cardano heeft misschien niet de ondersteuning die Ethereum wel heeft, maar het heeft toch een gezonde gemeenschap. De echte test komt wanneer Cardano klaar is voor dApp-ontwikkeling. De langverwachte release zou de acceptatie kunnen brengen die Cardano nodig heeft om zijn prijs weer positief te laten bewegen.

Ethereum versus Cardano – Wat is het volgende??

Beide platforms hebben actieve ontwikkelingsteams met bomvolle roadmaps voor de boeg. Ethereum werkt eraan om een ​​meer schaalbaar dApp-platform te worden door de implementatie van Casper (PoS), Plasma en sharding. Cardano zal binnenkort Shelley uitbrengen, een update met onder meer mensvriendelijke adressen, open Ouroboros-delegatie en multisig-transacties.

Het is misschien cliché, maar het vergelijken van deze twee projecten is eigenlijk net zoiets als appels met peren vergelijken. Beide zijn fruitsoorten (dApp-platforms) met hun eigen voor- en nadelen. Sommige leden van de gemeenschap geven de voorkeur aan de ene boven de andere, terwijl anderen ze allebei leuk vinden. En sommige mensen geven er de voorkeur aan dat beide mislukken.

Uiteindelijk zijn Ethereum en Cardano beide respectabele projecten die een aanzienlijke impact op de wereld zouden moeten hebben.