Een stablecoin is een cryptoasset met een mechanisme om de prijs stabiel te houden. Gezien de vluchtige aard van crypto-activa zoals Bitcoin en Ethereum, bieden stablecoins veel van de transactionele voordelen van digitale activa met veel meer stabiliteit.

Tether is momenteel de meest dominante en bekende stablecoin. Er zijn echter in feite drie verschillende soorten stabiele crypto-activa: gecentraliseerde IOU-stablecoins, crypto-collateralized stablecoins en niet-collateralized stablecoins. Laten we elk type opsplitsen.

Gecentraliseerde IOU Stablecoins

Gecentraliseerde IOU stablecoins zijn het meest eenvoudige type stablecoin. Eenvoudig gezegd worden gecentraliseerde IOU-stablecoins ondersteund met fiatgeld of edelmetalen, zoals de Amerikaanse dollar of andere soevereine valuta. Gecentraliseerde IOU stablecoins hebben waarde omdat het een weergave is van een ander actief.

Een veelgehoorde kritiek op dit type stablecoin is het gecentraliseerde karakter ervan, dat het vertrouwen van een uitgevende partij vereist en vrij intensieve regelgeving. Wanneer u fiat stort op de bankrekening die is gekoppeld aan de stablecoin, geeft het netwerk nieuwe munten aan. Omgekeerd, wanneer u stablecoins gaat liquideren, verbrandt het netwerk die munten en ontvangt u het onderpand.

TrueUSD

TrueUSD (TUSD) is een van de meest populaire gecentraliseerde IOU-stablecoins. TrustToken, een bedrijf gespecialiseerd in traditionele tokenisatie van activa, lanceerde TrueUSD in maart.

In het TrueUSD-systeem houden meerdere trustbedrijven Amerikaanse dollars op hun bankrekeningen. Dit systeem verschilt van Tether, waar één bankpartner het onderpand houdt. Bovendien zorgt TrueUSD voor transparantie door de inhoud van zijn bankrekeningen elke dag te publiceren en zichzelf aan maandelijkse audits te onderwerpen.

TrustToken heeft tot nu toe $ 21,7 miljoen opgehaald, waarvan het merendeel afkomstig was van een initiële muntenaanbieding (ICO) van $ 20 miljoen die eindigde in juni 2018. Deelnemers aan de ICO waren onder meer Andreessen Horowitz (hoofd), DHVC, BlockTower Capital, 8 Decimal Capital, Foundation Capital , ZhenFund en meer.

Gemini Dollar en Paxos Standard Token

De Gemini Dollar (GUSD), gelanceerd door Gemini Exchange, en de Paxos Standard Token (PAX), gelanceerd door Paxos, zijn ook gangbare gecentraliseerde IOU-stablecoins. Zowel de Gemini Dollar als de Paxos Standard Token debuteerden begin september na goedkeuring door het New York Department of Financial Services (NYDFS).

Hoe de Gemini-dollar werktBeide stablecoins zijn ERC-20-tokens die 1: 1 onderpand zijn met Amerikaanse dollars die worden aangehouden in in de VS gevestigde en door de FDIC verzekerde banken.

Gemini en Paxos hebben BitLicenties ontvangen in respectievelijk oktober 2015 en mei 2015. In overeenstemming met de regelgeving, kan elke GUSD- of PAX-stablecoin die u gebruikt voor illegale activiteiten, worden ingenomen door of verbeurd verklaard door een wetshandhavingsinstantie.

Digix Goud

Digix Gold (DGX) is een ander gecentraliseerd IOU stablecoin-project, met gouden onderpand in plaats van fiatgeld. Elk DGX-token wordt ondersteund door één gram goud.

Digix maakt gebruik van een Proof of Asset (PoA) consensusmechanisme, een proces waarbij het eigendom op de Ethereum-blockchain wordt geverifieerd. Het bedrijf bewaart het goud dat als onderpand dient in een bewaarder, The Safe House, in Singapore. Het Safe House kan tot 30 ton goud opslaan, maar Digix wil met meer kluizen over de hele wereld werken.

Anderen

Arccy, Stably en USD Coin zijn aanvullende gecentraliseerde IOU stablecoin-projecten.

Crypto-Collateralized Stablecoins

Crypto-collateralized stablecoins worden ondersteund door digitale activa in de keten. Dit type stablecoin is onderpand met andere cryptoassets, zoals Ethereum of een ander token.

Dai

MakerDAO is een prominent project dat dit model gebruikt en is het bedrijf achter de Dai stablecoin. MakerDAO maakt gebruik van een model met twee munten: Makercoin (MKR) en Dai (DAI).

Makercoin is een governance-token met betrekking tot het Maker Platform. Dai is de stablecoin waarmee u Ether vastzet in een schuldpositie met onderpand of CDP. Je sluit je Ether op in CDP’s in de vorm van pooled ether (PETH). Er wordt dan een Dai voor u gegenereerd, terwijl de rente in de loop van de tijd over PETH wordt berekend.

MakerDAO haalde onlangs de krantenkoppen toen Andreessen Horowitz 6% van het volledige MKR-tokenvoorraad in een venture-ronde kocht. MakerDAO haalde eerder $ 12 miljoen op bij deelnemers, waaronder 1confirmation, Polychain, FBG Capital, Wyre Capital, Distributed Capital Partners en meer.

Havven

Havven is een andere stablecoin die gebruikmaakt van een crypto-onderpandmechanisme. Net als MakerDAO heeft Havven ook een model met twee munten: nomins (nUSD) en havven (HAV).

De nomin heeft een vlottend aanbod om zijn prijs te stabiliseren, terwijl havens een stabiel aanbod hebben en onderpand voor het systeem bieden. De verwachte netwerkvergoedingen bepalen de waarde van havven. Als u havven heeft, kunt u dividenden ontvangen door fondsen te vergrendelen in een slim contract.

De stabiliteit van nomins is afhankelijk van de waarde van havvens en wordt teveel gedekt door havvens. Havven voltooide in maart een ICO van $ 30 miljoen.

Anderen

Augmint en Sweetbridge zijn een paar andere projecten die stabiele munten met crypto-onderpand hebben gecreëerd.

Stabiele munten zonder onderpand

Na het onderzoeken van zowel stablecoins die worden gedekt door traditionele activa als stablecoins die worden gedekt door cryptoassets, gaan we een drastisch ander type stablecoin, niet-collateralized stablecoins, onderzoeken..

Hoe kan iets een stabiele prijs bereiken terwijl het niet onderpand is? Het antwoord is seniorage-aandelen, een concept dat in 2014 door Robert Sams is uitgevonden. Seniorage aandelen gebruik een slim contract om een ​​centrale bank na te bootsen waarin het monetaire beleid maar één verplichting heeft, geef een valuta uit met een waarde van $ 1. Met andere woorden, het netwerk geeft nieuwe munten uit als de prijs van de stablecoin te hoog is, en verbrandt munten als de prijs te laag is..

Basis

Basis is een bekend project met een niet-collateralized stablecoin. Het Basis-token wordt gestabiliseerd door middel van on-chain supply management.

Wanneer de prijs van Basis niet in evenwicht is, verhoogt of verlaagt het slimme contract het aanbod om de prijs terug te brengen naar $ 1. Het contract verlaagt het aanbod door munten te verbranden als de prijs van Basis te laag is. Integendeel, het verhoogt het aanbod als de prijs van Basis te hoog is.

Basis haalde begin 2018 $ 133 miljoen op in een ICO. Deelnemers aan de ronde waren onder meer Digital Currency Group, Polychain, GV, MetaStable Capital, Ceyuan Ventures, Stan Druckenmiller, Naval Ravikant en meer.

KoolstofUSD

KoolstofUSD, gecreëerd door Carbon, is een andere stablecoin die een prijsstabiliteitsmechanisme zonder onderpand implementeert. Beginnend als een fiat-collateralized stablecoin, zal CarbonUSD uiteindelijk overschakelen naar een hybride fiat-algoritmisch model zodra het voldoende schaal bereikt als een volledig door fiat gesteunde stablecoin..

Volgens Sam Trautwein, mede-oprichter en CEO van Carbon, is de ultieme visie dat Carbon een mand met op de witte lijst geplaatste stablecoins bevat, inclusief een door vertrouwen geminimaliseerde algoritmische stablecoin..

Carbon gebruikt momenteel de Ethereum-blockchain, maar het team heeft plannen om het uiteindelijk over te zetten naar Hedera Hashgraph, een in ontwikkeling zijnde high-throughput-protocol. Carbon heeft tot nu toe $ 2 miljoen opgehaald. Investeerders in Carbon zijn onder meer First Mark, General Catalyst, Digital Currency Group, Plug and Play en meer.

Anderen

Kowala en Fragments zijn een paar andere stablecoin-projecten die seniorage-aandelen implementeren.

Laatste gedachten

In een verslag doen van getiteld The State of Stablecoins, schat Blockchain Luxembourg SA dat Tether 98% van het totale dagelijkse handelsvolume van stablecoins uitmaakt. De bovengenoemde stablecoins in dit artikel zijn allemaal op zoek naar een deel van het dagelijkse handelsvolume van Tether.

De toegenomen vraag naar gecentraliseerde IOU-stablecoins verhoogt de vraag naar traditionele activa zoals fiat, terwijl stablecoins met crypto-onderpand de vraag naar crypto-activa zoals Ether vergroten. Met andere woorden, gecentraliseerde IOU stablecoins versterken het oude financiële systeem, terwijl crypto-collateralized stablecoins de snelgroeiende cryptoassetruimte ondersteunen..

We zullen binnenkort zien hoe de strijd tussen gecentraliseerde IOU stablecoins, crypto-collateralized stablecoins en niet-collateralized stablecoins zich afspeelt.