Wat is Ardor?

Ardor is het nieuwste in het groeiende veld van kanshebbers voor blockchain as a service (BaaS) providers. Het biedt de blockchain-infrastructuur voor bedrijven en instellingen om de sterke punten van blockchain-technologie te benutten zonder te hoeven investeren in het ontwikkelen van aangepaste blockchain-oplossingen. In plaats daarvan, Ardor biedt een hoofdketen die zorgt voor blockchain-beveiliging en decentralisatie. Het biedt aanpasbare kinderkettingen die kant-en-klaar voor verschillende zakelijke toepassingen worden geleverd.

ijver kwaliteiten

Ardor-kwaliteiten

De ontwikkelaars van Ardor zijn hetzelfde bedrijf achter het open source Nxt-project. Ardor gaat verder dan Nxt om kritieke problemen op te lossen zoals blockchain-bloat, schaalbaarheid en maatwerk.

Ten eerste moeten we Ardor, de basis in Nxt en het eerste kinderketenproject Ignis, nader bekijken. Hoewel het project veel potentieel heeft om blockchain als een service naar nieuwe niveaus van bruikbaarheid en toegankelijkheid te tillen, hangt het succes ervan waarschijnlijk af van de hoeveelheid grip die het ontwikkelingsteam kan genereren voor vroege toepassingen. Nxt heeft moeite om de brede acceptatie te krijgen waarop de ontwikkelaars hadden gehoopt, afgezien van enkele belangrijke voorbeelden zoals BNP Paribas en Accenture, en Ardor presenteert een keerpunt voor het ontwikkelingsteam om opwinding te genereren.

In deze gids behandelen we:

Om Ardor te begrijpen, moet u meer weten over Nxt

Voordat we ingaan op wat Ardor uniek maakt, is het de moeite waard om naar het Nxt-platform en de oorsprong ervan te kijken. Ardor heeft de bijnaam “Nxt 2.0”Omdat het zo sterk afhankelijk is van de Nxt-kernprogrammering. In feite zal Ardor bijna alle functies van Nxt bevatten plus extra geavanceerde mogelijkheden.

nxt-client

Screenshot van native Nxt-client

Nxt begon in 2013 en was een van de allereerste ICO’s die ooit een cryptocurrency lanceerde. Hoewel de eerste ICO slechts $ 6.000 aan donaties ophaalde, zijn de oprichters van Nxt bij het project gebleven. Nxt was een van de eerste projecten die een nieuwe blockchain helemaal opnieuw codeerde en geen code van Bitcoin leende. De open source-code is geschreven in Java en het was ook de eerste blockchain die het bewijs van inzet volledig implementeren.

Nxt is ontworpen voor experimenten, en het doel was om bedrijven en andere entiteiten in staat te stellen hun eigen blockchain-oplossingen te implementeren met behulp van de API, nieuwe munten te creëren bovenop de Nxt-blockchain en zelfs de Nxt-broncode te kopiëren / bewerken. Het ontwikkelteam heeft verschillende functionaliteiten gemaakt die kunnen worden geactiveerd wanneer een nieuw token wordt aangemaakt. Deze omvatten het creëren van activa, handel, blockchain-stemmen en het creëren van marktplaatsen. Nxt streeft ernaar om het voor bedrijven en entiteiten gemakkelijk te maken om nieuwe tokens te maken en deze direct te gebruiken.

De problemen met Nxt

Nxt is een gerespecteerde, geverifieerde en gevestigde blockchain-technologie met een relatief lange geschiedenis en een ervaren ontwikkelingsteam. Naarmate het gebruik van blockchain de komende jaren echter toeneemt, zullen Nxt en andere blockchain-technologieën dat wel doen geconfronteerd met enkele fundamentele problemen met betalingen, schaalbaarheid en maatwerk.

Native tokens

Het eerste en meest eenvoudige probleem is het gebruik van native tokens voor transactiekosten. Nxt gebruikt een vervalst proof of stake-systeem, wat betekent dat het totale tokenaanbod al is gemaakt en dat er geen nieuwe tokens worden gemaakt met elk blok.

In plaats daarvan ontvangen de vervalsers die de blokken verifiëren een deel van de transactiekosten die op het netwerk worden betaald. Daarom moeten de transactiekosten in NXT worden betaald. Zelfs als je een nieuwe valuta hebt gecreëerd die onafhankelijk is van Nxt, moet je nog steeds NXT bezitten om miners te betalen, waardoor de waarde van je eigen valuta afneemt. Dit geldt ook voor valuta’s die het ERC20-protocol van Ethereum gebruiken om bovenop de Ethereum-blockchain te bouwen. Ze betalen vergoedingen in Ether.

Blockchain Bloat

De meeste blockchain-technologieën, waaronder Nxt, ondervinden ook een vorm van blockchain-bloat. De oorzaak van deze bloat is de noodzaak om de volledige geschiedenis van de blockchain te downloaden om een ​​volledig knooppunt op het netwerk te bedienen. De opslagvereisten voor het gebruik van een volledig knooppunt nemen toe naarmate er meer transacties plaatsvinden.

Binnenkort zou het gebruik van een knooppunt op een blockchain kunnen betekenen dat je honderden gigabytes aan transactiegegevens moet downloaden om je knooppunt aan de praat te krijgen, wat een ernstig knelpunt creëert voor het toevoegen van nieuwe knooppunten. Hoewel Nxt enige snoei van informatie heeft geïmplementeerd die niet relevant is voor het verifiëren van de transacties, is het huidige systeem voor het downloaden van een volledige kopie van de transactiegeschiedenis niet houdbaar op de lange termijn.

Aanpassingsproblemen

Blockchain as a service-oplossingen die maatwerk, het creëren van nieuwe activa en handelsplatforms aanmoedigen, staan ​​voor een uitdaging als het gaat om het helpen van klanten bij het onderhouden van hun systemen. Hoewel het relatief eenvoudig is om een ​​kloon van de Nxt-blockchain te maken, zouden hiervoor ook aparte servers en doorlopend onderhoud nodig zijn om het aangepaste systeem soepel te laten werken..

Klonen zullen achterblijven wat betreft software-updates en beveiligingsprotocollen, en Nxt zou te veel moeite moeten doen in voortdurende ondersteuning van maatwerkoplossingen op basis van Nxt.

Hoe Ardor werkt en deze problemen oplost

Ardor bevat elke functie die wordt ondersteund door de Nxt-blockchain, maar het verandert de architectuur van hoe nieuwe blockchains worden geïmplementeerd. Het scheidt beveiliging van functionaliteit door meerdere ketens te creëren. De Ardor-hoofdketen is een afgeslankte kale blockchain die is gebouwd voor snelheid en veiligheid.

Kinderkettingen

Als je een nieuw project op Ardor wilt implementeren, maak je een zogenaamde child chain. De kindketen bevat alle functionaliteit en aanpasbaarheid die op Nxt wordt ondersteund. Het is echter nog steeds verbonden met de hoofdketen en ontleent zijn veiligheid en decentralisatie aan het gebruik van de hoofdketen voor verificatie.

ijver kind ketting

Ardor Child Chain

Deze nieuwe structuur maakt de implementatie van child chains en features in enkele minuten of uren mogelijk. Omdat de blockchain-infrastructuur al aanwezig is met de Ardor-hoofdketen, kunnen kindketens snel aangepaste use-cases adopteren. Deze kinderketens krijgen nog steeds alle upgrades voor snelheid, beveiliging en bruikbaarheid van de hoofdketen, aangezien ze allemaal op één platform zijn geïntegreerd.

Transactie snoeien

Ardor lost het bloat-probleem van de blockchain op met behulp van een transactiesnoeisysteem. In de toekomst is het niet nodig dat elk knooppunt een volledige kopie van de transactiegeschiedenis bevat, alleen de relevante recente transacties die de blockchain tot op dit punt hebben gebracht. Ardor ondersteunt ook archiefknooppunten die zullen werken om de volledige transactiegeschiedenis bij te houden, mocht dat nodig zijn.

Ardor Voordelen

Ardor Voordelen

Om het native token-probleem op te lossen, gebruikt Ardor een systeem van bundlers, knooppunten op het netwerk die vergoedingen accepteren die zijn betaald in het child chain-token. Deze bundelaars betalen vervolgens de Ardor-hoofdketenvervalsers in ARDR, die in wezen fungeren als verrekeningsinstanties voor de conversie van transactiekosten. Dit betekent dat de eindgebruiker een transactie in een child-token kan starten en de transactiekosten in de child-token kan betalen.

In theorie zouden gebruikers zich helemaal niet bewust kunnen zijn van het bestaan ​​van Ardor. Deze toewijding aan het unsexy werk van infrastructuurontwikkeling maakt het voor Ardor zo moeilijk om buzz en persaandacht te genereren. Als het echter grip krijgt, zou Ardor de basis kunnen zijn voor eindeloze nieuwe blockchain-toepassingen.

Ignis: The First Child Chain gebouwd op Ardor

Om de mogelijkheden van Ardor te testen en als voorbeeld te dienen van een werkende kindketen, hebben de Ardor-ontwikkelaars Ignis gemaakt. Ignis zal alle aanpasbare functies implementeren die afkomstig zijn van de Nxt-codebase. In wezen was Ignis een proof of concept, ontworpen om de eerste van veel meer kinderketens op het Ardor-platform te zijn. De Ignis ICO $ 15 miljoen opgehaald in financiering voor ontwikkeling.

Ardor en Ignis

Ignis is de eerste kinderketen van Ardor.

In de toekomst zouden aandelenhandelsplatforms, digitale bestandsoverdrachtservices, blockchaintoepassingen voor particuliere ondernemingen en anderen Ardor-kinderketens kunnen gebruiken. De sterke punten van Ardor zijn een snelle installatie en brede aanpasbaarheid, waardoor het een geweldige optie is voor bedrijven die blockchain willen gebruiken zonder de middelen om zich te wijden aan ontwikkeling op maat.

Munttoevoer

Er zijn iets minder dan een miljard ARDR-munten in omloop. Omdat Ardor een bewijs van inzet gebruikt in plaats van bewijs van werk, worden er geen nieuwe munten uitgegeven. Proof of stake biedt verschillende voordelen, maar heeft ook enkele nadelen.

Roadmap en team

Het Ardor-genesisblok werd op 1 januari 2018 bevestigd. Sindsdien zijn er een aantal opmerkelijke ontwikkelingen geweest. Deze omvatten de implementatie van lichtgewicht slimme contracten op het testnet, die binnenkort live gaan op het mainnet.

Er zijn ook verschillende projecten gelanceerd op het Ardor-mainnet. Waaronder Triffic, een tokenized platform voor klantloyaliteitsprogramma’s, en Max Crowdfund, een vastgoedfinancieringsproject. Ardor heeft ook een proof of concept voor een gedecentraliseerde uitwisseling naar Binance gepresenteerd.

Het snoeien van kindketens en het delen van snapshots staan ​​beide momenteel op het testnet, met een plan om ze live op het mainnet te zetten. Het team doet momenteel ook onderzoek naar het gebruik van zero-knowledge transacties en door gebruikers uitgegeven zijketens.

Dit is allemaal niet bijzonder sexy voor niet-technisch ingestelde mensen. Het punt is echter dat er meerdere ontwikkelingen zichtbaar zijn in verschillende stadia van implementatie, van onderzoek tot testen. Dit wijst op een sterke langetermijnvisie voor het project.

Jelurida Het team achter Nxt, Ardor en Ignis

Nxt, Ardor en Ignis zijn allemaal projecten van een privébedrijf genaamd Jelurida. Het Jelurida-team is een van de meest ervaren blockchain-ontwikkelingsteams, die teruggaat tot de lancering van Nxt in 2013.

Het team bestaat uit gerespecteerde, ervaren ontwikkelaars met nu meer dan vier jaar ervaring met het maken en onderhouden van blockchain-code. Daarnaast heeft een van de mede-oprichters een juridische achtergrond en beheert ze de juridische implicaties van open source architectuur en blockchain-applicaties.

Handelsgeschiedenis

De waarde van ARDR-tokens heeft grotendeels hetzelfde patroon gevolgd als Bitcoin en andere cryptocurrencies. Er was een enorme piek rond januari 2018, en een gestage daling gedurende de rest van het jaar. Als we genereus zijn, vond de lancering van het mainnet plaats in januari. Dit zou waarschijnlijk de interesse van investeerders in ARDR-tokens hebben gewekt.

In mei 2018 was er een kleine stijging van de prijs van ARDR. Enkele gebeurtenissen die deze piek kunnen hebben veroorzaakt. Er waren twee ICO’s aangekondigd op het Ardor-platform en het project lanceerde ook de Chinese taalversie van zijn website, die ARDR mogelijk heeft geopend voor een brede groep Chinese investeerders.

Het project stond bij de lancering afgelopen januari in de top dertig munten. Nu zit het in de top tachtig.

Concurrenten

De New Economy Movement, bekend als NEM, is geïnspireerd door Ardors voorganger, Nxt, en vertoont veel overeenkomsten in haar toepassingen. Andere projecten die kind- of zijketens gebruiken, zijn Lisk en Aelf, hoewel beide projecten het gedelegeerde proof of stake-protocol gebruiken in plaats van puur proof of stake..

Waar te koop ARDR

U kunt ARDR-tokens kopen op veel van de belangrijkste crypto-naar-crypto-uitwisselingen, waaronder Binance, Bittrex en Huobi. Als je ARDR met fiat wilt kopen, dan biedt Changelly die mogelijkheid.

Waar ARDR

Ardor biedt zijn eigen portemonnee met integratie van Apple, Windows en Android-besturingssystemen. Je kunt deze portemonnee ook gebruiken om Ignis-tokens of de tokens van andere projecten op Ardor-kindketens op te slaan.

Gevolgtrekking

Ardor doet behoorlijk belangrijk werk door na te denken over nieuwe manieren om blockchain-infrastructuur en beveiliging te structureren. Als het correct wordt gedaan, kan het eindresultaat een oplossing zijn die elk bedrijf zou kunnen implementeren. Er is geen uitgebreide technische expertise of doorlopend onderhoud voor nodig.

Er zijn nu echter meerdere andere ontwikkelingsplatforms die een stevige concurrentie bieden voor Ardor. Het team heeft veel werk te doen om voorop te blijven lopen.

Uiteindelijk zullen de komende twee jaar waarschijnlijk de meest kritieke tijd voor Ardor blijken te zijn. Als het project zichzelf kan bewijzen als een levensvatbaar ontwikkelingsplatform voor een paar kritieke projecten, kan het een goede langetermijngok blijken te zijn.

Noot van de redacteur: dit artikel is op 12 januari 2019 bijgewerkt door Sarah Rothrie om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende bronnen

Gemeenschapsforum

Twitter

Reddit

Onenigheid

Telegram