[Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt op 7.9.2018 om updates over het project weer te geven.]

Wat is Bitcoin Gold?

Slechts een paar maanden na de harde vork van Bitcoin Cash, beleefde de Bitcoin-blockchain een andere gemeenschapsgestuurde harde vork bekend als Bitcoin Gold (BTG).

Bitcoin Gold hoopt het paradigma rond mijnbouw op de Bitcoin-blockchain te veranderen. Volgens de oprichters is de Bitcoin-blockchain te gecentraliseerd geworden. Grote bedrijven met enorme banken met mijncomputers ontginnen nu de overgrote meerderheid van Bitcoin. Voor de oprichters van Bitcoin Gold verslaat het hebben van grote bedrijven het Bitcoin-netwerk het doel van een gedecentraliseerd grootboek en peer-to-peer-valuta’s.

Als reactie hierop hebben ze het Bitcoin Gold-project geïnitialiseerd. Het is een alternatieve vork van de Bitcoin-blockchain die veranderingen implementeert die de mijnbouw rechtvaardiger maken. Het doel van Bitcoin Gold is om een ​​netwerk te creëren waar iedereen een mijnwerker kan worden met alleen basishardware. Als gevolg hiervan zou Bitcoin Gold-mijnbouw worden verspreid over veel mijnwerkers, in plaats van een paar grote bedrijven.

In deze gids behandelen we alles wat met Bitcoin Gold te maken heeft, zoals:

Decentralisatie van de Bitcoin Blockchain

In de allereerste dagen van Bitcoin hebben gewone computers het bewijs van werk geverifieerd en voltooid dat nodig was om de Bitcoin-blockchain van stroom te voorzien. De afgelopen jaren hebben zich echter een snelle ontwikkeling voorgedaan in de hardware die wordt gebruikt om Bitcoin te minen.

Wat begon als normale computers op het oorspronkelijke Bitcoin-netwerk, evolueerde al snel naar gespecialiseerde platforms met grafische verwerkingseenheden (GPU’s) geïnstalleerd om het bewijs van werk sneller te hashen.

Tegenwoordig is de hardware nog verder gevorderd. Applicatiespecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s) voeren nu bijna alle mijnbouw uit op de Bitcoin-blockchain. Dit zijn apparaten die speciaal zijn gebouwd voor Bitcoin-mijnbouw die 1.000.000 keer beter zijn in mijnbouw dan uw thuiscomputer. Het kopen, installeren en uitvoeren van ASIC’s heeft hoge opstartkosten, waardoor het voor de gemiddelde gebruiker moeilijk is om mee te doen.

[Noot van de redactie: hoe duurder mijnbouw wordt, hoe minder mensen het daadwerkelijk kunnen doen. Dit betekent dat het mijnnetwerk veel meer gecentraliseerd wordt. Het argument dat Bitcoin Gold wil voeren, is om Bitcoin voor iedereen te minen en daarom de mining zo gedecentraliseerd mogelijk te houden.]

Bovendien omvatten de meeste succesvolle Bitcoin-mijnactiviteiten tegenwoordig hele kamers of magazijnen vol met ASIC’s die 24/7 draaien. Kleine mijnwerkers kunnen gewoon niet concurreren.

Mijnbouwbedrijf

Mijnbouwbedrijf. Foto door Marco Krohn – Creative Commons

Het motto van Bitcoin Gold, ‘Maak Bitcoin opnieuw gedecentraliseerd’, is een ironische verwijzing naar de verkiezingscampagneslogan van Donald Trump. Het verwijst echter ook naar Satoshi’s oorspronkelijke visie voor Bitcoin van een peer-to-peer-netwerk waar iedereen zou kunnen deelnemen aan het mijnbouwproces. Om Bitcoin-mijnbouw te veranderen in iets rechtvaardigers, stelt Bitcoin Gold voor om de blockchain te veranderen om ASIC-mijnbouw te elimineren.

SHA-256 versus Equihash

De fundamentele verandering in Bitcoin Gold is het kiezen van een ander hash-algoritme dat het bewijzen van werk moeilijker maakt voor ASIC’s. Dit wordt bereikt wanneer een hash-algoritme meer geheugen (RAM) nodig heeft om te voltooien. Omdat ASIC’s over pure verwerkingskracht gaan, vereisen meer geheugenknelpunten hun verwerkingscapaciteit. Dit maakt small-time mining op GPU’s weer concurrerend.

De huidige, ASIC-gestuurde Bitcoin-blockchain gebruikt een hash-algoritme dat bekend staat als SHA-256 als bewijs van werk. De oprichters van Bitcoin Gold gebruiken in plaats daarvan een ander algoritme dat bekend staat als Equihash. Alex Biryukov en Dmitry Khovratovich ontwikkelden Equihash als een ASIC-resistent algoritme, en het heeft al succes gezien bij het aandrijven van andere cryptocurrencies, waarvan de bekendste Zcash is..

Uiteindelijk zou de overstap naar Equihash de Bitcoin-mijnbouw meer verspreid maken, en dat is echt de enige verandering die Bitcoin Gold voor het netwerk voorstelt. Hoewel centralisatie van mijnen een probleem is op de Bitcoin-blockchain, waarbij mijnwerkers sommige gebruikers op de zwarte lijst zetten of de voorkeur geven aan bepaalde transacties, is er een limiet aan hoeveel macht deze centrale mijnwerkers kunnen uitoefenen. Het is niet duidelijk dat centralisatie van mijnbouw een overdreven negatieve impact heeft gehad op Bitcoin.

Als dat ooit het geval zou zijn, zouden de Bitcoin-kernontwikkelaars Equihash zelf kunnen implementeren, waardoor ze in wezen alle huidige ASIC-mijnwerkers op de Bitcoin-blockchain zouden kunnen afvuren. Het vooruitzicht om de honderdduizenden dollars die ze in hun mijnbouwhardware hebben geïnvesteerd te verliezen met een algoritmeverandering is voldoende om de meeste mijnwerkers op het netwerk eerlijk te houden.

Wie heeft Bitcoin Gold ontvangen??

Omdat Bitcoin Gold een vork is van de originele Bitcoin-blockchain, ontving iedereen die BTC bezat vóór de vork dezelfde hoeveelheid BTG, in een verhouding van 1: 1. U hoefde niets speciaals te doen om de BTG te ontvangen, maar beweren dat het misschien lastig is geworden, afhankelijk van hoe u uw portemonnee had ingesteld.

U kunt bijna BTG verhandelen 20 uitwisselingen. De meest populaire opties zijn HitBTC, OKEx, Bitfinex en Binance.

Hoe Bitcoin Gold te mijnen

Als je geïnteresseerd bent in hoe je Bitcoin Gold kunt minen, hebben we goed nieuws. Het installatieproces is relatief eenvoudig en u de mijne met slechts een GPU – geen ASIC’s vereist.

Ten eerste moet je sluit je aan bij een mijnbouwpool. Je hebt meer dan tien om uit te kiezen pool.gold als een van de meest populaire opties. Download vervolgens de mijnsoftware van de pool waarbij u zich hebt aangemeld. Pool.gold heeft mining-software beschikbaar voor NVIDIA en Radeon.

Als u geen BTG-portemonnee heeft, stelt u er een in. Uw opties zijn onder meer BTGWallet.online, de Bitcoin Gold Core-portemonnee, of elke centrale die BTG ondersteunt.

Als je verder gaat met pool.gold als voorbeeld, heb je aparte instructies op basis van je GPU:

  • NVIDIA: Bewerk het start.bat -bestand met uw Bitcoin Gold-portefeuilleadres gevolgd door de naam van de werknemer.
  • Radeon: Bewerk het config.txt -bestand met uw Bitcoin Gold-portefeuilleadres gevolgd door de naam van de werknemer.

Dubbelklik ten slotte op “start.bat” en begin met mijnen.

Wanneer ging het live?

De Bitcoin Gold hard fork vond plaats op 24 oktober 2017, met blok 491.407 op de Bitcoin blockchain. Toen dat gebeurde, nam Bitcoin Gold een momentopname van alle saldi en transacties op Bitcoin tot op dat moment. De nieuwe blockchain begon vanaf daar.

Is Bitcoin Gold een concurrent van Bitcoin??

Hoewel Bitcoin Gold een harde vork is van de originele Bitcoin-blockchain, is het niet echt een concurrent van Bitcoin. Terwijl andere hard-forks, zoals Bitcoin Cash, sommige mijnwerkers van het Bitcoin-netwerk kannibaliseerden om aan de nieuwe blockchain te werken, betekent het anti-ASIC-algoritme van Bitcoin Gold dat vrijwel geen van de huidige mijnwerkers van Bitcoin wil overschakelen naar BTG-mining..

In plaats daarvan concurreert Bitcoin Gold met andere anti-ASIC-cryptocurrencies zoals Ethereum om mijnkracht. Mijnbouw op dergelijke netwerken komt in de vorm van kleinschalige GPU-mijnbouw. Het probleem voor Bitcoin Gold is dat andere anti-ASIC cryptocurrencies een langere geschiedenis hebben en beter voorspelbaar zijn voor miners. Het is niet duidelijk waarom een ​​mijnwerker zou willen overschakelen naar BTG, tenzij de prijs per BTG stijgt.

Het enige voordeel dat Bitcoin Gold heeft, is een brede spreiding. Iedereen op het ontvangen Bitcoin-netwerk zal BTG ontvangen, dus er is een potentieel voor brede acceptatie.

Bitcoin Gold versus Bitcoin, Bitcoin Cash, & SegWit2x

Met zoveel vorken op de Bitcoin-blockchain die zo snel achter elkaar staan, kan het verwarrend zijn om de verschillen bij te houden. Hier is een tafel om je te helpen:

Bitcoin Bitcoin Gold Bitcoin Cash SegWit2x (afgelast)
PoW-type ASIC ASIC-bestendig (GPU) ASIC ASIC
Blokkeertijd ~ 10 minuten ~ 10 minuten ~ 10 minuten ~ 10 minuten
Moeilijkheidsaanpassing ~ 2 weken Elk blok ~ 2 weken ~ 2 weken
SegWit Ja Ja Nee Ja
Replay-bescherming Ja Ja Nee
Totale muntvoorraad 21 miljoen 21 miljoen 21 miljoen 21 miljoen

Bitcoin Gold is tot nu toe de enige Bitcoin-fork die een nieuw ASIC-bestendig proof of work-algoritme heeft geïmplementeerd. Samen met dat nieuwe hash-algoritme implementeert Bitcoin Gold een nieuwe moeilijkheidsaanpassing bij elk blok, waardoor de moeilijkheidsgraad geleidelijk toeneemt op basis van eerdere bloktijden. Ten slotte is Bitcoin Gold een van de weinige Bitcoin-forks die zowel Segregated Witness (SegWit) -technologie als replay-bescherming ondersteunt. SegWit verhoogt het aantal mogelijke transacties per blok en herspeelbeveiliging voorkomt frauduleuze parallelle transacties op twee forks.

Herhaalbeveiliging na een vork

harde vork

Een harde vork.

Replay-bescherming is van cruciaal belang bij het implementeren van een fork van een bestaande blockchain. De gedeelde code en wallet-adressen tussen BTC en BTG maken het mogelijk om een ​​replay-aanval uit te voeren. Kortom, als u tegelijkertijd een transactie op zowel BTC als BTG wilt uitvoeren, gaat het goed. Als u echter iemand in BTC wilt betalen en uw BTG wilt behouden, staat u bloot aan een aanval. Een aanvaller kan een vals signaal tussen de vorken sturen waardoor u beide valuta’s verliest terwijl u er maar één wilde verzenden.

Bitcoin Gold biedt volledige herhalingsbescherming op BTG om dergelijke aanvallen te voorkomen. De oplossing omvat een SIGHASH_FORK_ID-mechanisme dat transacties opnieuw synchroniseert, wat betekent dat ze niet van BTC naar BTG kunnen worden overgedragen.

Wat mensen zeggen over Bitcoin Gold

De meeste nieuwe cryptocurrencies maken gebruik van ASIC-resistente hash-algoritmen, en het wordt een soort industriestandaard om decentralisatie te bevorderen. In dat opzicht heeft Bitcoin Gold veel om enthousiast over te zijn. In de kern gaat het om de overgang van het Bitcoin-netwerk naar meer gedecentraliseerde mijnbouw.

Zoals we hierboven hebben gezien, is er echter niet veel bewijs dat het huidige Bitcoin-mijnsysteem kapot is. Er zijn enkele kleine klachten geweest en het is niet ideaal dat het netwerk zo gecentraliseerd is. Desalniettemin hebben miners op Bitcoin veel te verliezen als ze hun macht te agressief uitoefenen. Er zijn ook nieuwkomers aan de Bitcoin-mijngemeenschap die de controle van een paar belangrijke ASIC-boerderijen decentraliseert.

De algemene consensus van Bitcoin-experts is er niet genoeg nieuw in Bitcoin Gold om een ​​onafhankelijke investering te rechtvaardigen? Hoewel het zeker geen kwaad kan om je gratis BTG vast te houden die je ontvangt als resultaat van de fork (als je Bitcoin bezat vóór 24 oktober), moet je wachten tot het stof is neergedaald voordat je besluit of je meer wilt kopen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me