Wat is Cardano?

Cardano is een slim contractplatform, vergelijkbaar met Ethereum, met een focus op beveiliging door middel van een gelaagde architectuur. De zelfbenoemde “blockchain van de derde generatie” is de eerste in zijn soort die is gemaakt op basis van wetenschappelijke filosofie en waarop is voortgebouwd collegiaal getoetst academisch onderzoek.

Het team achter Cardano creëert het met zowel de eindgebruiker als toezichthouders in gedachten. Ze proberen een middenweg te vinden die de behoefte aan regelgeving in evenwicht brengt met de privacy- en decentralisatieprincipes die de kern vormen van blockchain-technologie.

Het platform maakt ook uniek gebruik van Haskell, een programmeertaal met een hoge mate van fouttolerantie. Met de relatief onbekende toekomst en complexiteit van op blockchain gebaseerde systemen, is het belangrijk om flexibiliteit in projecten in te bouwen. Het is bijna onmogelijk om te weten wat een systeem in maanden of zelfs jaren kan hebben, dus het is belangrijk om een ​​robuuste taal zoals Haskell te hebben die een bepaalde foutmarge toelaat.

In tegenstelling tot sommige andere cryptoprojecten, is het doel van het Cardano-team niet om het hele financiële systeem te herzien. Hun doel is om blockchain-technologie te gebruiken om banksystemen naar plaatsen te brengen waar ze voorheen te duur waren om te implementeren, met name de ontwikkelingslanden..

In deze Cardano-gids behandelen we:

Hoe werkt Cardano?

Cardano wordt ontwikkeld in twee lagen die de grootboek van rekeningwaarden van de reden waarom waarden van de ene rekening naar de andere worden verplaatst. Door deze scheiding kunnen de slimme contracten op het platform flexibeler zijn. Het biedt bedrijven ook de mogelijkheid om het ontwerp, de privacy en de uitvoering van elk contract beter af te stemmen op hun specifieke gebruiksscenario’s..

Cardano Settlement Layer (CSL)

De Cardano Settlement Layer (CSL) fungeert als het saldo grootboek en is de eerste laag van het platform. Deze laag is gemaakt als een verbetering van Bitcoin en fungeert als een cryptocurrency die is opgebouwd uit de whitepaper Ouroboros: een aantoonbaar veilig proof of stake blockchain-protocol door Aggelos Kiayias.

De CSL gebruikt een proof-of-stake consensus-algoritme om nieuwe blokken te genereren en transacties te bevestigen. En het omvat:

 1. Twee sets scripttalen
 1. Een set om waarde te verplaatsen
 2. Eén set om de ondersteuning van overlay-bescherming te verbeteren
 • Sidechains om te linken naar andere grootboeken
 • Meerdere handtekeningtypen, waaronder kwantumbestendige handtekeningen
 • Meerdere door gebruikers uitgegeven middelen
 • Schaalbaarheid waarbij de mogelijkheden van het systeem toenemen naarmate meer gebruikers toetreden
 • Cardano Computation Layer (CCL)

  De Cardano Berekeningslaag (CCL) is de tweede laag van het Cardano-platform en bevat de informatie over waarom transacties plaatsvinden. Het is binnen deze laag dat de slimme contracten van Cardano worden uitgevoerd.

  Omdat de rekenlaag is losgekoppeld van de CSL, kunnen verschillende gebruikers van de CCL verschillende regels creëren bij het evalueren van transacties.

  U kunt bijvoorbeeld een geautoriseerd grootboek maken waarin alle transacties worden weggelaten die geen AML / KYC-gegevens bevatten – iets dat belangrijker wordt naarmate de blockchain-regulering blijft toenemen.

  Het Cardano-team maakt een nieuwe programmeertaal om slimme contracten op de CCL te ontwikkelen – Plutus. De CCL ondersteunt ook Solidity, de taal achter slimme Ethereum-contracten, voor toepassingen met weinig zekerheid op het platform.

  Om ontwikkelaars te helpen, heeft Cardano ook een referentiebibliotheek met Plutus-code die beschikbaar is voor gebruik in dapps. Daarnaast creëert het team een ​​set tools om code te verifiëren en code assurance te verbeteren.

  KMZ zijketens

  Cardano ondersteunt zijketens gebaseerd op een nieuw protocol van Kiayias, Miller en Zindros (KMZ) waarbij bewijzen van bewijzen van werk. Met het KMZ-sidechain-protocol kunnen fondsen veilig van de CSL naar elke CCL of elke blockchain die ook het protocol gebruikt, worden verplaatst.

  Met dit protocol kunnen grootboeken die aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoen, communiceren met de CSL zonder de gegevens te hoeven delen die privé moeten blijven.

  Daedalus portemonnee

  Daedalus is een open-source portemonnee gemaakt door het Cardano-team. Het is een multi-valuta portemonnee waarin u vrij kunt wisselen tussen de ondersteunde valuta’s. De portemonnee begint met de uitbreiding van ondersteuning met Bitcoin en Ethereum Classic.

  daedalus portemonnee

  Daedalus Portemonnee-interface

  De portemonnee bevat ook een app store met applicaties die zijn gebouwd door de Daedalus-gemeenschap. U kunt de portefeuille momenteel downloaden op ramen en MacOS besturingssystemen.

  ADA en Ouroboros Proof-of-Stake

  Het Cardano-team heeft vastgesteld dat er een maximum van 45 miljard ADA-munten die ooit zullen worden gemaakt. Nieuwe munten komen het ecosysteem binnen en knooppunten valideren transacties via een uniek consensusalgoritme, Ouroboros Proof-of-Stake (PoS).

  In dit protocol genereren slotleiders nieuwe blokken in de blockchain en verifiëren de transacties. Iedereen met een Cardano ADA-munt kan een slotleider worden. Wanneer de “Volg de Satoshi” algoritme selecteert een munt die u bezit, u wordt een slotleider en publiceert nieuwe blokken op het netwerk.

  Uw node voert dit proces automatisch uit, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het handmatig verifiëren van elke transactie.

  Cardano-vergoedingen

  De vergoedingen om ADA over te dragen variëren en worden bepaald door de volgende vergelijking:

  transfersom = a + b * grootte.

  een = een constante die momenteel gelijk is aan 0,155381 ADA

  b = een constant momenteel gelijk aan 0,000043946 ADA / byte

  grootte = grootte van de transactie in bytes

  Dit betekent in feite dat de minimale transactiekosten die u betaalt 0,155381 ADA zijn en zullen toenemen met 0,000043946 ADA bij elke byte toename van uw transactiegrootte.

  De transactiekosten van elk tijdperk worden verzameld in een pool en verdeeld onder de juiste slotleiders. Een tijdvak is gewoon een tijdsperiode waarin slotleiders transacties valideren. Wanneer het ene tijdperk eindigt, begint het volgende onmiddellijk.

  De schatkist

  Behalve aan gokleiders, gaat een deel van elke blokbeloning ook naar een schatkist. Als u financiering wilt ontvangen om bij te dragen aan het Cardano-ecosysteem, moet u een subsidie ​​aanvragen via de schatkist. Stakeholders stemmen vervolgens of uw subsidie ​​wordt goedgekeurd, waardoor u de financiering krijgt. Het doel van de Treasury is om een ​​zelfvoorzienend ecosysteem te creëren dat blijft groeien lang nadat IOHK klaar is met het project.

  Cardano Geschiedenis

  Cardano deelt veel van zijn wortels met Ethereum. De twee oprichters van het project, Charles Hoskinson en Jeremy Wood, speelden een belangrijke rol in de vroege dagen van Ethereum in 2013. Nadat ze Ethereum hadden verlaten, bundelden ze hun krachten in 2015 om Input Output Hong Kong (IOHK) te creëren, een van de bedrijven achter Cardano.

  Als mij ooit wordt gevraagd waarom cryptocurrencies bestaan, antwoord ik omdat dit bestaat en we een terugslag nodig hebben https://t.co/yxGiMLRDrW

  – Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) 18 september 2018

  In feite werken drie organisaties samen om Cardano te ontwikkelen:

  1. De stichting
  2. Input Output Hong Kong (IOHK)
  3. Emurgo

  De Cardano Foundation is een non-profitorganisatie die optreedt als bewaarder van het project. Het doel is om het Cardano-ecosysteem te ondersteunen en te laten groeien. IOHK is een blockchain-engineeringbedrijf dat zich richt op het bouwen van het eigenlijke project. En Emurgo is een incubator voor blockchain-projecten die veel van de financiering levert.

  Het team heeft ongeveer $ 63 miljoen opgehaald tijdens hun bijna twee jaar durende ICO.

  Routekaart

  Het project evolueert voortdurend routekaart, maar het volgt een plan in vijf fasen. De fasen zijn als volgt:

  1. Byron – Dit is de fase waarin de Cardano zich momenteel bevindt. Het omvat de initiële ontwikkeling van het hoofdnet en aanvullende functionaliteit, zoals de Daedalus-portemonnee. Alles wat voor deze fase is gepland, is gebouwd en het team is bezig verbeteringen aan te brengen.
  2. Shelley – In deze fase wordt het netwerk volledig gedecentraliseerd. Functies hier zijn onder meer delegatie en testnetten voor palen.
  3. Goguen – Het team is bezig met het plannen van deze fase. Op dit punt in de roadmap heeft Cardano een virtuele machine, IELE genaamd, vergelijkbaar met de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het platform zal ook een universeel taalraamwerk hebben voor toekomstige blockchain-technologie.
  4. Basho – Het team is van plan om in deze fase de schaalbaarheid, beveiliging en prestaties te verbeteren. Ze zullen ook Ouroboros Praos implementeren, een verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke Ouroboros-protocol.
  5. Voltaire – In de laatste fase zal Cardano het Treasury-model implementeren, dat een zichzelf in stand houdend ecosysteem voor het netwerk biedt.

  Wedstrijd

  Als slim contractplatform concurreert Cardano met verschillende vergelijkbare cryptoprojecten, met name Ethereum. Het project concurreert ook met verschillende nieuwere projecten die zich richten op slimme contractontwikkeling, zoals EOS, Lisk, NEO en NEM. Van deze extra concurrenten is Cardano de op een na grootste achter EOS.

  Zoals eerder vermeld, probeert het team zich te scheiden door te focussen op schaalbaarheid door peer-reviewed onderzoek en zeer veilige coderingspraktijken. Hoewel deze strategie leidt tot een langzamere productontwikkeling, wordt het risico op kritieke bugs en showstopping-fouten aanzienlijk verkleind.

  Handel

  Cardano had een langdurige ICO van september 2015 tot januari 2017 en het ADA-token begon in oktober 2017 op de open markt te handelen.

  De prijs van ADA bleef relatief stabiel tot eind november 2017, toen hij in 3 dagen van ~ $ 0,03 (0,00000345 BTC) naar ~ $ 0,14 (0,0000142 BTC) sprong. Dat is een toename van meer dan 360%.

  ADA bereikte begin januari 2018 een recordhoogte van $ 1,15 (~ 0,000077 BTC), maar heeft sindsdien de rest van de cryptocurrency-markt naar de bodem gevolgd. Het had een piek in april 2018, schijnbaar veroorzaakt door het toenemende aantal uitwisselingen met ADA en de publicatie van de routekaart.

  Helaas zullen dit soort aankondigingen hoogstwaarschijnlijk geen effect hebben op de prijs van de munt. De grootste positieve beïnvloeders van de prijs vanaf nu zijn waarschijnlijk aankondigingen van partnerschappen, prestaties van de roadmap en een toenemend gebruik van het netwerk..

  Waar te koop ADA

  Jij kan ADA kopen op verschillende grote uitwisselingsplatforms. Binance heeft het hoogste ADA-handelsvolume van de beurzen en biedt de munt aan als handelspaar met Bitcoin en Ethereum.

  Om ADA op de meeste platforms te kopen, moet u eerst Bitcoin of Ethereum op een ander platform kopen en deze overdragen. GDAX en Gemini zijn goede keuzes om dit proces te starten.

  ADA zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn via een netwerk van geldautomaten in Japan. Er zijn echter nog geen pinautomaten en er is geen tijdlijn gegeven.

  Waar ADA te bewaren

  Om de beloning van uitzetten te ontvangen, moet u uw ADA hoogstwaarschijnlijk in een portemonnee van een exchange bewaren.

  Op dit moment is er maar één portemonnee waar u uw ADA kunt bewaren – de officiële Daedalus-portemonnee. De portemonnee is momenteel alleen beschikbaar op Mac en Windows (sorry Linux-gebruikers), maar een mobiele portemonnee op Android en iOS wordt binnenkort verwacht.

  Ledger werkt met een derde partij om ADA-ondersteuning in hun producten in te bouwen. Het zou klaar moeten zijn met de implementatie van de Shelley-fase.

  Gevolgtrekking

  Cardano is een ambitieus project dat een groot aantal problemen in de crypto-industrie aanpakt. Na het zien van de potentiële beveiligingsfouten van Ethereum door de DAO-hack en het recente fiasco van de Parity-portemonnee, is het goed om te zien dat Cardano de nadruk legt op codecontrole en door vakgenoten beoordeelde beveiligingsmaatregelen.

  Dit brengt echter kosten met zich mee. Met zoveel nadruk op beveiliging, verwacht geen snelle productupdates. In plaats daarvan zou u dit moeten zien als een langetermijnproject met veel potentieel.

  Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 22 oktober 2018 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

  Aanvullende Cardano-bronnen

  Facebook

  Twitter

  Reddit

  YouTube

  Chat

  Github