DigiByte is een cryptovaluta dat zich richt op veiligheid, decentralisatie en snelheid. Het is opgericht in 2014 en maakt deel uit van de oudere klasse van cryptocurrency-projecten. Ondanks zijn ouderdom en voortdurende ontwikkeling in de afgelopen vier jaar is dit project echter nog relatief onbekend.

In deze gids behandelen we:

Wat is DigiByte?

De aanhangers van DigiByte beweren dat dit de slapende reus van cryptocurrency. Volgens zijn fans bevindt het zich op het snijvlak van cryptotechnologie. Het host een netwerk dat sneller, schaalbaarder en veiliger is dan andere belangrijke valuta’s. Volgens hen zal de superieure technologie het na verloop van tijd winnen van Bitcoin, Litecoin en andere topopties voor digitaal contant geld. Het project heeft een toegewijde gemeenschap en bijna 100.000 knooppunten over de hele wereld.

digibyte-functies

DigiByte-functies

Aan de andere kant is de acceptatie de afgelopen vier jaar traag verlopen. Het is nog steeds een relatief obscure valuta in vergelijking met zijn concurrenten. De DigiByte-website biedt veel geweldige marketingteksten en modewoorden. Er is echter weinig technische informatie over hoe het netwerk werkelijk functioneert. Het is moeilijk om een ​​idee te krijgen van de echte prestaties van DigiByte ten opzichte van de dingen die ze voor de toekomst hebben gepland.

In dit artikel proberen we dieper in het platform te graven: de geschiedenis, technologische specificaties en de prestaties ervan. Uiteindelijk zul je je eigen beslissingen moeten nemen over de vraag of DigiByte het volgende grote ding is of vooral fluff.

Geschiedenis & Team

Jared Tate ontwikkelde DigiByte in 2013 en lanceerde het genesisblok in januari 2014. Destijds was het een van de weinige openbare blockchain-projecten. Het werd gelanceerd zonder een eerste symbolische verkoop en met weinig tamtam.

jared tate digibyte

DigiByte-maker Jared Tate

Na de lancering wijdde Tate zich fulltime aan de ontwikkeling van DigiByte. Sindsdien is de financiering voor het project afkomstig van donaties aan de DigiByte Foundation. Het is ook redelijk om aan te nemen dat Tate en anderen die bij het project betrokken zijn, een aanzienlijk bedrag aan DGB (de oorspronkelijke munt) bezitten uit mijnbouw en initiële transacties. Elke keer dat de prijs van DGB stijgt, zou hun vermogen toenemen.

Over andere mensen gesproken die in het team werken, het is moeilijk om veel te weten te komen over het personeel dat het project ondersteunt. De website bevat geen informatie over het team. Een beetje graven op LinkedIn leverde een op in totaal minder dan tien ontwikkelaars die beweren voor het project te werken, waaronder Tate.

Handelsgeschiedenis

Zoals bij alle cryptocurrency, is de prijs van DigiByte de laatste tijd volatiel. Tot 2017 bleef de prijs relatief constant, met slechts een lichte groei. In 2017 en 2018 waren er echter een reeks van pieken en crashes voor DGB.

Een piek in juni 2017 kwam toen DigiByte zinspeelde op een aanstaande aankondiging op Twitter. Beleggers die geld wilden verdienen met de aankondiging, kochten al snel DigiByte. Dit pompte de prijs. De aankondiging kwam echter een aantal dagen niet. Het introduceerde een nieuwe portemonnee en een paar extra functies. Tegen de tijd van de aankondiging was de prijs van DGB al ingestort tot bijna vooraankondigingsniveaus.

De prijs van DigiByte steeg opnieuw in december 2017-januari 2018. John McAfee, een populaire crypto-investeerder, tweette over DigiByte als een bedrijf dat het bekijken waard is. Het resultaat December piek gedragen in het nieuwe jaar. Maar het stortte uiteindelijk samen met de rest van de cryptomarkt in tijdens de correctie van januari 2018.

Er zijn in 2018 geen grote schommelingen geweest, met uitzondering van een korte periode in Q3 van dit jaar waar de prijs een maand of twee steeg. Dit kwam rond dezelfde tijd dat het bedrijf de beschikbaarheid van portemonnees voor iOS en Android aankondigde, wat dit mogelijk verklaart. Ook op dit moment begon de Apple App Store betalingen in Digibyte toe te staan.

Technische specificaties

Net als Bitcoin is DigiByte een op UTXO gebaseerde cryptocurrency. Dit betekent dat nieuwe transacties niet afkomstig zijn uit het ‘saldo’ van een portemonnee. In plaats daarvan heeft elke individuele munt een identificatie. Wanneer een munt in uw portemonnee komt, wordt deze door uw portemonnee als “niet uitgegeven” beschouwd. Wanneer u die munt naar iemand anders stuurt, wordt het een uitgegeven munt. Dit voorkomt het probleem van dubbele uitgaven van digitale valuta. Het lost ook andere beveiligingsproblemen met de blockchain op.

digibyte versus bitcoin

DigiByte versus Bitcoin

Blokken, mijnbouw en hash-algoritmen

DigiByte lanceerde zijn genesisblok op 10 januari 2014. Bij de lancering gebruikte het een enkel proof of work-algoritme. Kort daarna voerde het echter een harde vork uit om in totaal vijf proof of work-algoritmen te introduceren, waaronder SHA256 (het Bitcoin-algoritme) en Scrypt (gebruikt door Litecoin en Dogecoin). Het opsplitsen van de mining over algoritmen stimuleert decentralisatie en verhoogt de veiligheid van het netwerk.

Ongeveer elke 15-18 seconden wordt een nieuw blok gedolven. Elk van de vijf mining-algoritmen mineert elke 1,5 minuut een blok. Binnen elk blok zijn de transactiegroottes beperkt. DigiByte was ook de eerste die Segregated Witness-technologie implementeerde, waardoor de blockchain klein en schaalbaar bleef. De snelle blocktime gecombineerd met vier jaar bestaan ​​betekent dat dit project de langste blockchain heeft die er momenteel bestaat. Langer zelfs dan die van Bitcoin.

Munttoevoer

Digibyte munttoevoer

DigiByte munttoevoer

Uiteindelijk zal de DigiByte-blockchain in de loop van 21 jaar 21 miljard DGB ontginnen. Er is momenteel meer dan 11 miljard DGB in omloop.

Gelaagde infrastructuur

digibyte infrastructuurlagen

DigiByte-infrastructuurlagen

De software-infrastructuur bestaat uit drie lagen die op elkaar functioneren:

  1. Kerncommunicatie & Globaal netwerk – Dit verbindt alle knooppunten op het netwerk met elkaar. Het ondersteunt zeer elementaire gegevensoverdracht tussen knooppunten en legt de basis voor andere lagen.
  2. Openbaar grootboek & Digitale activa – Hier worden de gegevens van het netwerk opgeslagen. Het heeft ook beveiligingsmaatregelen om manipulatie van gegevens te voorkomen. Het stimuleert en beheert mijnwerkers die het platform beveiligen.
  3. Toepassingen – Dit is het gebruikersgerichte deel van de blockchain. Het omvat de interface, overdrachten, API en alle andere alledaagse applicaties die op het DigiByte-netwerk zijn gebouwd.

Snellere bloktijd & Hogere doorvoer

De snellere bloktijd van DigiByte betekent dat transacties veel sneller worden verwerkt en bevestigd op zijn netwerk. De bloktijd van DigiByte is 15 seconden, waardoor het ongeveer 40x sneller is dan Bitcoin. Natuurlijk komen snellere bloktijden met schaalbaarheidsproblemen, aangezien elk knooppunt op het netwerk de volledige geschiedenis van de blockchain moet bijhouden om nieuwe transacties te bevestigen. De blockchain van DigiByte is al de langste ter wereld.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, was DigiByte de eerste cryptocurrency die Segregated Witness (SegWit) implementeerde. SegWit scheidt transactiebevestigingen van de transactie-informatie in het blok. Dit maakt het grootboek compacter. Bovendien maakt SegWit innovaties mogelijk zoals cross-chain transacties en enkelvoudige bevestigingstransacties. Deze opties zijn mogelijke wegen voor ontwikkeling op de blockchain van DigiByte.

DigiByte beperkt ook de transactiegrootte en het bereik. Er is weinig documentatie waarin wordt uitgelegd hoe dit precies werkt, maar het team beweert dat dergelijke beperkingen op transacties hun blockchain efficiënter maken. Bovendien beschermt het beperken van de transactieomvang in theorie de veiligheid van het netwerk.

Snelle bloktijden en kleine transactiegrootte zorgen voor een doorvoer van ongeveer 280 transacties per seconde. Dat is snel vergeleken met de huidige acht transacties per seconde van Bitcoin. Het verbleekt echter in vergelijking met betalingsverwerkers zoals Visa, die 2.000 transacties per seconde kunnen verwerken. DigiByte is van plan de door Visa vastgestelde grens van 2.000 transacties per seconde te halen en mogelijk te overtreffen. Tot dusverre zijn die plannen echter nog vaag, zonder duidelijke routekaart.

Veiliger

DigiByte beweert ook veiliger te zijn dan andere valuta’s. Beveiliging staat voorop betekent ervoor zorgen dat het hele platform zo gedecentraliseerd mogelijk is. Dit is een deel van de reden waarom het projectteam niet significant is gegroeid. Ze hebben een groot deel van de promotie en ontwikkeling aan de gemeenschap overgelaten, op een echt gedecentraliseerde manier. Het probleem is natuurlijk een van de coördinatie. Hoewel veel mensen hebben bijgedragen aan de codebasis en het platform bekeerd hebben, is het grotendeels ad hoc geweest, zonder veel duidelijke aanwijzingen van de DigiByte Foundation.

DigiByte is er echter in geslaagd zijn mijnbouw te decentraliseren. Ze hebben dit grotendeels gedaan door middel van goede mijnprikkels en het gebruik van vijf algoritmen. Deze mijnbouwalgoritmen splitsen mijnwerkers en mijnkracht op in vijf gelijke, kleinere groepen. Hierdoor blijft mijnbouw competitief terwijl elke groep elke 1,5 minuut een blok kan minen. De blockchain heeft meer dan 100.000 knooppunten op zes continenten.

DigiByte brengt de belasting tussen de vijf mining-algoritmen opnieuw in evenwicht door de moeilijkheidsgraad van elk aan te passen, zodat één algoritme niet dominant wordt. Deze rebalancing-technologie wordt MultiShield genoemd en is er een van De technische vooruitgang van DigiByte. Het vroege prototype van MultiShield, DigiShield, implementeerde responsieve moeilijkheidsaanpassing om te voorkomen dat miners met veel rekenkracht kleinere blockchains manipuleren. De asymmetrische moeilijkheidsgraad van DigiShield heeft bekendheid verworven en is in veel andere blockchains ingezet.

Ontwikkeling vooruit op de curve

DigiByte heeft een reputatie opgebouwd als toonaangevend op het gebied van crypto-ontwikkeling. De DigiShield-technologie werd breed geaccepteerd als een oplossing voor het aanpassen van moeilijkheidsgraden. Het was ook de eerste blockchain die SegWit implementeerde. MultiAlgo-mijnbouw moet nog aanslaan. Dat is echter een ander gebied dat dit project heeft gepionierd in de blockchain-industrie.

Omdat DigiByte de langste blockchain heeft die er bestaat, hebben ze ook te maken gehad met schaalbaarheidsproblemen die andere ketens nog moeten tegenkomen. De blockchain van DigiByte is meer dan 5 miljoen blokken lang. Voorop lopen in de ontwikkeling laat echter ook ruimte voor fouten. Totdat de gebruikersacceptatie groeit naar het niveau van de beste cryptocurrencies, is het moeilijk te zeggen of de technologie van DigiByte robuust is, zoals wordt beweerd.

In de toekomst heeft DigiByte plannen om de ontwikkeling van slimme contracten bovenop zijn blockchain te ondersteunen. De ontwikkelaarscommunity heeft betrouwbare, open-source tools nodig om DigiByte-apps en -services te implementeren. DigiByte.JS biedt een betrouwbare API voor JavaScript-apps die moeten communiceren met het platform.

De website van DigiByte beweert ook dat het platform AI- en IoT-applicaties zal ondersteunen die op zijn blockchain zijn gebouwd.

Eind 2018 blijven veel van deze updates in de pijplijn voor toekomstige ontwikkelingen. De ontwikkelingen in 2018 waren grotendeels gericht op het vergroten van de acceptatie door meer beursvermeldingen, extra portefeuilles en handelaren die DGB-munten zullen accepteren.

Toekomst van Digibyte

Tractie is de naam van het spel voor DigiByte. Tot dusver in zijn vierjarige geschiedenis heeft het niet veel gekregen. 100.000 knooppunten is een respectabele netwerkgrootte voor een alternatieve valuta. Het is echter een relatief oude munteenheid en heeft de mogelijkheid gehad om enorme steun te krijgen met de juiste berichtenuitwisseling en public relations.

DigiByte wint momenteel grip in de gaming-gemeenschap. Een uitloper, DigiByte Gaming genaamd, biedt DGB aan gamers in ruil voor de tijd die ze besteden aan het spelen van bepaalde games.

Tate, de CEO, heeft beloofd zich te concentreren op publieksbereik en de DigiByte Foundation. Op dit moment is een grotere acceptatie de grootste uitdaging voor het project. Het lot van DigiByte staat op het spel. Het zou een grote vlucht kunnen nemen als leider in snelheid, schaalbaarheid en beveiliging; of het zou wegkwijnen in voortdurende relatieve onbekendheid.

Eind 2018 blijft Digibyte een trouwe aanhang trekken.

Waar te koop DGB

Je kunt DGB op veel grote beurzen kopen, waaronder Bittrex, Huobi of Poloniex, maar niet op Binance.

Als je het wilt minen, ondersteunen de verschillende algoritmen ASIC- en GPU-mining.

Waar kan ik DGB opslaan?

U kunt DGB hot storage wallets voor elk besturingssysteem downloaden van de Digibyte-website onder de Portemonnees menu. Je kunt je DGB-munten ook opslaan in een van de gebruikelijke offline opslagportefeuilles zoals Trezor of de Ledger Nano S.

Wedstrijd

Als UTXO-cryptocurrency concurreert DGB met vele andere crypto’s, waaronder de almachtige Bitcoin en Litecoin. Aangezien DigitByte enkele van de snelste en goedkoopste cryptobetalingen heeft, is Dash ook een concurrent. Een ander project op een vergelijkbare ranking maar ook met UTXO is Dogecoin.

Gevolgtrekking

Met een ondersteunende gemeenschap, verbeterde decentralisatie en gebruiksscenario’s die verder gaan dan pure betalingen, heeft DigiByte veel te bieden. Met de aanhoudende bearmarkt van 2018 en enkele grote ontwikkelingen, worstelt het nog steeds om echte reguliere acceptatie te krijgen. De bearmarkt kan echter een goede zaak zijn – hij zal die tokens opruimen zonder een sterke use-case en plaats maken voor de projecten met echt potentieel. Als DigiByte zich blijft concentreren op het vergroten van de acceptatie terwijl hij werkt aan zijn grote ticketontwikkelingen zoals slimme contracten, kan de toekomst er rooskleurig uitzien voor deze altcoin.

Noot van de redacteur: dit artikel is op 30 november 2018 bijgewerkt door Sarah Rothrie om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende DigiByte-bronnen

Website

Documentatie

Telegram

Twitter

Reddit

Github