Ofwel vanwege zijn reputatie als de ‘Ethereum-killer’, vier miljard dollar ICO of buggycode, heeft EOS de media rondes gemaakt. Als toevallige toeschouwer hebben deze nieuwsberichten u misschien meer vragen dan antwoorden opgeleverd. Bijvoorbeeld: “Wat is een EOS-afgevaardigde en waarom vermeldt elk artikel deze?”

We zijn er om u te helpen. In deze uitleg gaan we in op wat EOS-afgevaardigden zijn en wat hun belang is in het netwerk van cryptocurrency. Voordat we het echter hebben over afgevaardigden, moeten we eerst het consensusmechanisme van EOS bespreken, Delegated Proof-of-Stake (DPoS).

Gedelegeerde Proof-of-Stake (DPoS)

Je hebt misschien gehoord van Proof-of-Work (PoW) of zelfs Proof-of-Stake (PoS), maar DPoS is relatief zeldzaam in cryptocurrency. In tegenstelling tot PoW of PoS waarin iedereen transacties kan verifiëren en blokken kan produceren, onderhoudt een geselecteerde set knooppunten een DPoS-blockchain. Deelnemers stemmen op deze knooppunten op dezelfde manier als bij Amerikaanse verkiezingen. Je kunt DPoS zien als de democratische republiek van blockchains.

Omdat de gekozen knooppunten de enigen zijn die blokken produceren, zijn zij de enige deelnemers die blokbeloningen ontvangen. Afgevaardigden op sommige DPoS-netwerken delen hun blokbeloningen echter met de gebruikers die op hen hebben gestemd.

Het voordeel van een DPoS-blockchain is de schaalbaarheid. Deze blockchains kunnen over het algemeen sneller consensus bereiken dan traditionele PoW- of PoS-ketens vanwege het beperkte aantal validerende knooppunten. De 21 EOS-gedelegeerde knooppunten valideren bijvoorbeeld transacties veel efficiënter dan de meer dan 15.000 knooppunten op Ethereum.

Deze verbeterde schaalbaarheid heeft natuurlijk nadelen. Minder knooppunten die de blockchain onderhouden, leidt tot meer centralisatie en kan enkele beveiligingsrisico’s veroorzaken.

Naast EOS omvatten populaire DPoS-cryptocurrencies Ark, Lisk, BitShares en Steem. Het is vermeldenswaard dat BitShares, Steem en EOS allemaal zijn gemaakt door dezelfde persoon, Dan Larimer.

EOS Delegates – Een uitleg

Houders van EOS-tokens stemmen op afgevaardigden door hun tokens in te zetten. De 21 afgevaardigden met de meeste stemmen worden Block Producers die het netwerk effectief onderhouden.

Als tokenhouder kunt u uw stem op elk moment wijzigen. Dus als een Block Producer handelt in strijd met het belang van de gemeenschap, stemmen de leden hem gewoon uit.

Zoals eerder vermeld, zijn EOS-afgevaardigden verantwoordelijk voor het valideren van transacties, het maken van nieuwe blokken en het onderhouden van het EOS-netwerk. In ruil voor hun service ontvangen ze symbolische beloningen van de Block Producer Reward Pool.

EOS Delegate-beloningen

EOS heeft een inflatiepercentage van vijf procent op jaarbasis. Twintig procent hiervan (of één procent van het totale aanbod) komt elk jaar in de Block Producer Reward Pool. De EOS-afgevaardigden ontvangen tokens uit deze pool in verhouding tot het aantal stemmen dat ze hebben behaald.

EOS Delegate Block-beloningen

EOS Delegate Block-beloningen

Momenteel krijgt de beste EOS-afgevaardigde, EOSLaoMao, 866 EOS elke dag. Omgerekend naar USD is dat een dagelijks salaris van meer dan $ 5.000. Niet te armoedig.

Zelfs als u niet tot de top 21 van EOS-afgevaardigden behoort, verdient u nog steeds tokens. Afgevaardigden binnen de eerste 72 (op het moment van schrijven) op basis van populariteit zijn standby Block Producers. De stand-by Block Producer met de minste stemmen verzamelt nog steeds elke dag 100 EOS, ongeveer $ 500 per dag tegen de huidige EOS-prijs.

Wie zijn de EOS-afgevaardigden?

Iedereen, zelfs u, kan EOS-afgevaardigde worden. Op dit moment zijn er meer dan 400 afgevaardigden, en dat aantal zou moeten blijven groeien. Alle houders van EOS-tokens kunnen en moeten op afgevaardigden stemmen. Tot nu toe heeft echter minder dan 40 procent dit gedaan.

De huidige set van 21 Block Producers bevindt zich over de hele wereld. Ze wonen onder meer in New York, Japan, Zweden en Canada. Aan de ruilkant zijn Huobi en Bitfinex beide ook aanwezig als EOS Block Producers.

De controverse

Sommige leden van de cryptocommunity denken dat de 21 EOS-afgevaardigden veel te veel controle hebben over wat een gedecentraliseerd ecosysteem zou moeten zijn. Deze afgevaardigden ontvangen niet alleen een aanzienlijk aantal EOS-tokens, maar ze kunnen ook rekeningen blokkeren en transacties terugdraaien.

Ze hebben zeven bevroren rekeningen in één geval al. En ze staan ​​onder druk om actie te ondernemen tegen meer.

Sommige tegenstanders hebben ook het gevoel dat uitwisselingen niet als afgevaardigden moeten worden aangemerkt. Omdat ze een onevenredig aantal tokens bezitten, kunnen ze hun stemrecht gebruiken om ervoor te zorgen dat ze in de top 21 blijven.

Wat is een EOS-afgevaardigde? – TL; DR

Net als bij een Bitcoin-mijnwerker, is een EOS-afgevaardigde verantwoordelijk voor het valideren van transacties en het maken van blokken voor de EOS-blockchain. Er is echter geen sprake van mijnbouw.

In plaats daarvan worden afgevaardigden gekozen door tokenhouders via een consensusmechanisme voor gedelegeerde proof-of-stake. De 21 afgevaardigden met de meeste stemmen verdienen de titel van Block Producer. Blokproducenten zijn verantwoordelijk voor, je raadt het al, het produceren van blokken. In ruil daarvoor ontvangen ze EOS-tokens.

EOS-houders kunnen hun stem op elk moment wijzigen, dus de lijst met Block Producers van vandaag kan anders zijn dan die van morgen.

De EOS-delegatiemethode is grotendeels ongetest en heeft al veel kritiek gekregen. Er is echter geen blockchain die geen fouten heeft. De blockchain-sector is ook nieuw genoeg dat de EOS-gemeenschap op de lange termijn een haalbare oplossing kan vinden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me