Theta is een gedecentraliseerd video-bezorgingsnetwerk met een eigen blockchain, ontworpen voor het stimuleren van het delen van bandbreedte.

Momenteel hebben videoleveringsnetwerken te kampen met een slecht bereik naar minder ontwikkelde landen, een dure installatie en een gecentraliseerde samenstelling. Dit leent zich voor misbruik en uitsnijdingen voor onderhoud. Verder, Theta beschouwt de huidige infrastructuur als onvoorbereid op de versnellende eisen waarmee het te maken krijgt vanwege 4K, 8K, virtual reality en andere ontwikkelingen, zoals lichtveldtechnologie.

Theta bouwt een peer-to-peer (P2P) mesh-netwerk dat tot doel heeft deze huidige problemen op te lossen terwijl een blockchain wordt gebruikt om te dienen als een stimulerende laag om het bezorgingsnetwerk continu op hoge prestaties te houden.

In deze gids behandelen we het volgende:

Hoe werkt Theta?

Theta bestaat uit twee delen. De eerste is het videoleveringsnetwerk. Dit wordt gevormd door knooppunten die zich bij het netwerk aansluiten en hun bandbreedte bijdragen. Dit netwerk vormt de feitelijke gedecentraliseerde videolevering. Het tweede deel is de Theta-blockchain. Dit is ter stimulering, om een ​​reden te geven voor deelnemers om zich bij het bezorgnetwerk aan te sluiten.

Theta-netwerk

Op dit moment leveren Content Delivery Networks (CDN’s) videocontent en streaming. Deze bestaan ​​doorgaans uit zeer grote gecentraliseerde datacenters verspreid over de hele wereld. Het grootste probleem hiermee is dat ze geografisch niet dicht genoeg bij veel kijkers zijn, wat leidt tot streaming van mindere kwaliteit. Theta’s antwoord hierop is om een ​​P2P mesh-netwerk te creëren van gebruikers die hun bandbreedte delen. Het resultaat moet een wereldwijd netwerk zijn om de bestaande CDN-infrastructuur te vervangen of aan te vullen.

netwerk diagram

Een demonstratie van hoe gebruikers deelnemen aan het Theta-netwerk

Gebruikers kunnen hun apparaten lenen als cacheknooppunten die videostreams naar elke kijker ter wereld sturen. Een cacheknooppunt is een knooppunt dat de videogegevens opslaat. Dientengevolge, omdat het Theta-netwerk enorme hoeveelheden meer caching- en relay-punten zal hebben dan het huidige systeem, zal de streamkwaliteit worden verbeterd. Dit komt doordat pakketten met videogegevens niet zo ver hoeven te reizen. Caching-knooppunten worden beloond met Theta-tokens en worden dus gestimuleerd om hun reservebandbreedtebronnen aan te bieden, waardoor het Theta-netwerk wordt versterkt.

Theta’s wit papier beweert dat zijn oplossing de bezorgkosten met 80 procent zou kunnen verlagen ten opzichte van de bestaande infrastructuur. Het lijkt erop dat dit komt door de besparingen door het niet hoeven te onderhouden van de enorme datacenters die momenteel CDN’s van stroom voorzien. Hoewel dit een grote claim is, zullen we moeten afwachten of ze hieraan kunnen voldoen.

Verbeterde veerkracht

Naast de verbeterde kwaliteit van streaming die dit zou moeten bieden, hoopt Theta ook de veerkracht van de infrastructuur te verbeteren. Op dit moment is de hele streaming-industrie afhankelijk van een klein aantal datacenters. Dit vormt een risico waarbij, als er meerdere uitvallen of offline worden gehaald, de wereldwijde streaming enorm verslechtert. Door de caching en relaying te distribueren naar duizenden en mogelijk tienduizenden knooppunten, zou het netwerk van Theta veel robuuster moeten zijn dan het huidige systeem.

Variantie in kwaliteit

Het belangrijkste probleem dat Theta identificeert, is het verschil in kwaliteit van verschillende knooppunten. Bovendien is er niets dat het wegvallen van knooppunten verhindert. Om deze problemen op te lossen, bouwt het team een ​​server en client om knooppunten te helpen de dichtstbijzijnde knooppunten te identificeren in termen van netwerkhops. Knooppunten kunnen dan verbinding maken met hun dichtstbijzijnde peers, in plaats van willekeurig verbinding te maken met een knooppunt in de wereld. Theta hoopt dat knooppunten hierdoor veel consistenter streams kunnen trekken en zo kunnen wedijveren met de consistentie van huidige CDN’s.

server en client

Een demonstratie van hoe de trackerserver en client de consistentie in knooppuntkwaliteit behouden.

Theta Blockchain

Het doel van de Theta-blockchain is om te dienen als een consensuslaag voor betalingen en beloningen binnen het ecosysteem. Het is belangrijk om te weten dat er helemaal geen videobestanden in de blockchain worden opgeslagen. Dit zou onmogelijk zijn vanwege de gegevensvereisten die het zou opleggen.

De blockchain zal volledig open-source zijn en het team hoopt dat ontwikkelaars hun eigen DAPPS bovenop de blockchain zullen bouwen en implementeren..

Schaalvergroting aanpakken

Aangezien er theoretisch tienduizenden knooppunten zullen bijdragen aan het mesh-netwerk, zal er als gevolg daarvan een groot aantal microbetalingen zijn voor beloningen. Bovendien moet de blockchain rekening houden met een even groot aantal betalingen in de vorm van fooien, aankopen en andere token-use-cases. Als gevolg hiervan probeert Theta een proof of stake (PoS) blockchain te bouwen met een extreem hoge doorvoersnelheid, zonder decentralisatie en de beveiliging ervan. Dit is natuurlijk geen klein probleem en is iets dat veel blockchain-projecten heeft geteisterd.

Het team heeft hun blockchain opgesplitst in twee niveaus. Een kleine validator commissie van slechts 20 validerende knooppunten produceren de blokken. Daaronder een uitgebreid pool van bewakers de duizenden oplopen zijn verantwoordelijk voor het valideren van de blockchain op vaste punten en het bijdragen aan consensus. Theta gelooft dat dit die extreem hoge doorvoersnelheid zal geven zonder de decentralisatie in gevaar te brengen.

Bovendien gebruikt Theta een verzamelde handtekening roddels. Dit betekent dat de Guardian-knooppunten in plaats van hun handtekeningen naar alle andere knooppunten te sturen, ze naar hun aangrenzende knooppunten sturen. Dit proces gaat door en de handtekeningen worden op dezelfde manier verspreid als een virus zich zou verspreiden tijdens een pandemie. Dit is ontworpen om de efficiëntie waarmee Guardian-knooppunten met elkaar communiceren te maximaliseren. Het laatste deel is het off-chain microbetalingssysteem dat extra capaciteit toevoegt aan de blockchain. Dit is blijkbaar resistent tegen dubbele uitgaven.

Het doel van het theta-teken

Op dit moment bestaat het Theta-token als een ERC20-token en heeft het geen hulpprogramma. Wanneer Theta echter op 15 maart 2019 overgaat naar zijn oorspronkelijke mainnet, worden deze tokens 1: 1 ingewisseld voor de nieuwe Theta-tokens, bovenop de nieuwe blockchain van Theta..

Zodra het mainnet live gaat, zullen deze nieuwe tokens voornamelijk worden gebruikt voor het beveiligen van de Theta-blockchain. Bovendien hoopt het team dat mensen het token zullen gebruiken om makers van inhoud te betalen en te belonen, virtuele producten te verhandelen en premium inhoud te kopen..

708.000.000 van een totale voorraad van 1.000.000.000 tokens zijn momenteel in omloop. Dit komt neer op 71 procent, wat betekent dat het tokenaanbod niet al te significant kan worden verwaterd, positief nieuws voor beleggers.

Tegelijk met de lancering van het mainnet zal Theta Gamma-tokens uitgeven aan alle THETA-houders. Er worden vijf Gamma-tokens uitgegeven voor elk THETA-token dat in bezit is. Deze tokens hebben de gebruikswaarde en zullen worden gebruikt om te betalen voor videosegmenttransacties en om de slimme contractactiviteiten te dekken. Het lijkt erop dat het Gamma-token, in plaats van THETA-token, zal worden gebruikt als een middel om makers van inhoud te betalen en te belonen, virtuele producten te verhandelen en premium-inhoud te kopen. Er zullen vijf miljard Gamma-tokens worden geproduceerd.

Uiteraard hoeven beleggers tot 15 maart zich alleen bezig te houden met het huidige THETA ERC-20-token.

Theta Team en Roadmap

Het team, de adviseurs en de lijst met partners van Theta is indrukwekkend. Het team bestaat uit 14 leden en een groot aantal blockchain- en media-adviseurs. Steve Chen, de mede-oprichter van YouTube, is adviseur van Theta geweest, samen met prominente leden en ex-leden van onder meer Twitch, Verizon en Plays.tv.

Tijdens de testnetfase werkte Theta samen met Sliver.tv, het moederbedrijf, evenals Samsung VR en MBN, een groot Koreaans mediabedrijf.

In 2019 wil het team in de eerste plaats hun blockchain lanceren en de huidige ERC20-tokens ruilen voor de nieuwe Theta-tokens. Daarnaast lijkt de focus te liggen op het aantrekken van meer inhoudspartners en over het algemeen het Theta-netwerk laten groeien.

Theta Token handelsgeschiedenis

Na de tokenverkoop in januari 2018 handelt Theta actief sinds 27 januari 2018. Het bereikte zijn hoogste punt ooit van $ 0,314425 op 27 januari. Het is sindsdien in verval geraakt, samen met de rest van de cryptocurrency-markt. THETA presteerde in 2018 op dezelfde manier als andere altcoins.

We mogen verwachten dat THETA zich losmaakt van de rest van de markt zodra het mainnet in maart live gaat en gebruikers zich bij het netwerk aansluiten. Op dit punt zal het token veranderen van een speculatief vehikel naar een voertuig met een use-case als stimuleringsmechanisme voor netwerkparticipatie.

Waar Theta kopen

In verhouding tot zijn marktkapitalisatie is Theta een zeer liquide token, waardoor het gemakkelijk te kopen is. De handel op dit moment voor Theta is gericht op Korea, waarbij de Koreaanse Won het grootste deel van het volume op Coinbit, Bithumb en Upbit voor zijn rekening neemt. Er is echter ook een redelijk volume tussen Binance en Huobi voor Bitcoin-, Tether- en Ethereum-paren. Beleggers kunnen erop vertrouwen dat ze grote hoeveelheden Theta kopen zonder enige ontsporing.

Hoe bewaart u Theta?

Voorlopig kan het huidige ERC20-token eenvoudig worden opgeslagen in elke portemonnee die deze standaard ondersteunt. Meestal raden we MyEtherWallet aan in combinatie met een hardware wallet zoals een Ledger of Trezor. Dit geeft u een hoog beveiligingsniveau en een eenvoudige gebruikersinterface.

Theta heeft gezegd dat ze hun nieuwe portemonnee zullen vrijgeven vóór de lancering van het mainnet. Gebruikers kunnen de nieuwe tokens in deze portemonnee opslaan.

Gevolgtrekking

Theta’s antwoord op de huidige schaalproblemen bij het leveren van inhoud is zeker fascinerend. De unieke benadering van het P2P mesh-netwerk, dat wordt gestimuleerd en beveiligd door de high-throughput blockchain, kan, indien succesvol, zeker zeer ontwrichtend zijn.

Of ze de decentralisatie van hun blockchain kunnen behouden en hun mesh-netwerk op een consistente kwaliteit kunnen houden, zijn waarschijnlijk de twee grootste vragen op dit moment.

Het theta-token zelf is heel logisch als een utility-token. Maar wat nog belangrijker is, zou moeten werken als een middel om het delen van bandbreedte te stimuleren. Dit zal op zijn beurt de ontwikkeling en groei van het mesh-netwerk ondersteunen.

Nu het mainnet in de komende maanden gelanceerd zal worden, zou 2019 een spannend jaar moeten worden voor Theta, en we zullen ze zeker nauwlettend in de gaten houden..

Aanvullende Theta-tokenbronnen

Er zijn verschillende andere manieren om op de hoogte te blijven van de voortgang bij Theta: