Wat is gnosis?

Gnosis is een voorspellingsmarktplatform gebouwd als een gedecentraliseerde applicatie (dapp) op het Ethereum-netwerk. Het platform bevat zowel een multisig-portemonnee als een Nederlandse beurs, maar we gaan ons voor deze gids alleen concentreren op hun vlaggenschipproduct, de voorspellingsmarkt. Gnosis bouwt echter meer dan alleen een voorspellingsmarkt, het creëert een volledige infrastructuurlaag die u kunt gebruiken om uw eigen voorspellingsmarkt-app te bouwen..

In deze Gnosis-gids kijken we naar:

Hoe werkt Gnosis?

Om te beschrijven hoe Gnosis werkt, moeten we eerst schetsen wat een voorspellingsmarkt precies is en waarom ze waardevol zijn.

Een voorspellingsmarkt maakt gebruik van voorspellingen van gebruikers om informatie over toekomstige gebeurtenissen te verzamelen. Gebruikers op de markt verhandelen tokens die de uitkomst van een bepaald evenement vertegenwoordigen. Omdat sommige uitkomsten waarschijnlijker zijn dan andere, hebben deze tokens uiteindelijk verschillende waarden op de open markt.

Naarmate de tijd verstrijkt of gerelateerde gebeurtenissen zich ontvouwen, kunnen sommige symbolische uitkomsten waarschijnlijker plaatsvinden, waardoor hun waarde toeneemt. Zodra de gebeurtenis plaatsvindt, krijgen de tokens die het uiteindelijke resultaat vertegenwoordigen de volledige waarde, terwijl de rest van de tokens niets waard wordt.

Laten we een voorbeeld proberen:

Een gebruiker registreert een gebeurtenisvraag op de voorspellingsmarkt: “Waar zal Amazon zijn nieuwe hoofdkantoor vinden?” Ze neemt de antwoordopties op: Chicago, Atlanta, Austin, New York en Overig. Andere moeten worden opgenomen om ervoor te zorgen dat de kans op alle antwoorden oploopt tot 100 procent. Als ze Anders niet had opgenomen, zou de mogelijkheid bestaan ​​dat geen van de antwoorden correct zou zijn.

Wanneer de markt opengaat, halen andere tokens waarschijnlijk de hoogste prijs op, omdat het ongelooflijk waarschijnlijk is dat een van de honderden andere steden het bod krijgt op de vier specifieke opties. Naarmate steden worden geëlimineerd, zullen de voorspelde marktprijzen zich dienovereenkomstig aanpassen.

Stel dat Amazon een laatste selectie van vier steden aankondigt: Chicago, Atlanta, Los Angeles en Boston. De prijzen voor de Austin- en New York-tokens zullen vrijwel onmiddellijk naar nul dalen, omdat mensen zich haasten om hun waardeloze tokens te verkopen. Als het nieuws bekend is, zullen de meeste houders niet eens een koper kunnen vinden.

gnosis-interface

Voorbeelden van Gnosis-voorspellingsmarkt

Nu zijn de prijzen gelijkmatig om het aankondigingsnieuws weer te geven. De prijs van een Ander token moet ongeveer twee keer zo hoog zijn als die van de Chicago- en Atlanta-tokens. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. De gemeenschap gelooft misschien dat Chicago, zelfs met de aankondiging, verreweg de beste kans heeft om gekozen te worden. Daarom kan het Chicago-fiche een hogere prijs hebben dan het Ander-fiche, ook al is het één stad tegen twee.

Ten slotte kondigt Amazon aan dat ze een winkel gaan openen in Chicago. De voorspellingsmarkt sluit en houders van Chicago-token kunnen hun beloning claimen.

Er zijn twee manieren om geld te verdienen op een voorspellingsmarkt. De voor de hand liggende manier is om de uitkomst van gebeurtenissen correct te voorspellen. Het is minder duidelijk dat u uitkomsttokens kunt verhandelen voor winst als de marktomstandigheden veranderen.

De waarde van voorspellingsmarkten

Voorspellingsmarkten profiteren van de “Wijsheid van de menigte” – een fenomeen waarbij de collectieve voorspellingen van een groep mensen meestal nauwkeuriger zijn dan die van een individu, zelfs als ze een expert zijn.

Er is geen einde aan de soorten scenario’s die voorspellingsmarkten helpen … voorspellen. Ze zijn handig bij het verzamelen van informatie over onderwerpen als klimaatverandering, epidemieën en prijsvoorspellingen. Je kunt ze ook gebruiken voor verschillende bestuursmodellen om beleid te bepalen dat het meest positieve effect heeft op de hele bevolking. En ze zijn waardevol voor verzekeringsdoeleinden om risico’s af te dekken.

De financiële sector heeft ook ondervonden dat voorspellingsmarkten nuttig zijn bij het probabilistisch bepalen van de toekomstige prijzen van activa.

Gnosis Olympia + beheerinterface

Olympia is de testversie van Gnosis van hun voorspellingsmarkt-app. Op een gegeven moment organiseerden ze gratis toernooien in dit product, dus je kreeg de kans om het uit te proberen zonder geld uit te geven. Om de twee dagen zou het team u een bepaald aantal Olympia (OLY) tokens waarmee u op verschillende voorspellingsmarkten kunt wedden. Als je het goed deed op de markt, heb je Gnosis (GNO) -tokens gewonnen. Je zou dan GNO op de open markt kunnen verkopen, waardoor ze een bepaalde geldwaarde krijgen.

Notitie: Het lijkt erop dat het Gnosis-team Olympia inmiddels uit de markt heeft gehaald. Het is onduidelijk wanneer het terugkomt.

De volgende fase van Gnosis is zijn Beheerinterface. Het team heeft in december 2017 een bètaversie uitgebracht, maar heeft nog geen datum aangekondigd voor de belangrijkste netrelease. De beheerinterface is in feite uw dashboard voor de voorspellingsmarkten van Gnosis. Hier controleert u uw saldo, neemt u deel aan markten en creëert u zelfs uw eigen markt.

Sinds de lancering van Apollo (versie 1.0 van het voorspellingsmarktprotocol) in mei 2018, heeft het Gnosis-team schijnbaar hun focus verlegd naar de Gnosis Safe. The Safe is in feite een cryptocurrency-portemonnee en browser om te communiceren met Ethereum-dapps.

Gnosis-architectuur

Gnosis bevat drie verschillende ontwikkelingslagen

  1. Kernlaag. De basis met slimme contracten voor evenementen, uitkomsttokens, afwikkeling en marktmechanismen. De enige vergoeding in deze laag is een maximale vergoeding van 0,5 procent voor gebruikers die uitkomsttokens van de marktmaker kopen. Het team werkt er echter aan om deze vergoeding te elimineren.
  2. Servicelaag. Biedt services zoals chatbots en stablecoins. Het maakt gebruik van een handelsvergoedingsmodel en het team verwacht dat consumenten-apps er voornamelijk mee zullen communiceren.
  3. Toepassingslaag. De custom front-end applicaties gebouwd bovenop de Service- en Core-lagen. Gnosis zal een aantal applicaties bouwen, maar het merendeel komt van derden die u kosten in rekening brengen voor het gebruik van hun services.

GNO- en OWL-tokens

Gnosis bevat twee soorten tokens: Gnosis (GNO) en OWL. GNO zijn de ERC20-tokens die het team heeft verkocht tijdens hun ICO. Ze hebben 10 miljoen GNO-tokens gemaakt en slaan geen extra munten op. Dit zijn de tokens die u ziet worden verhandeld op de open markt.

Door GNO uit te zetten, je ontvangt OWL-tokens. Om dit te doen, moet u uw GNO vergrendelen in een slim contract waardoor ze niet overdraagbaar zijn. De hoeveelheid OWL die u ontvangt, is afhankelijk van de lengte van uw vergrendelingsperiode en van het totale aanbod van OWL-tokens op de markt. Het team streeft naar 20x meer totale OWL dan het gemiddelde maandelijkse OWL-gebruik in de afgelopen 3 maanden.

De eerste OWL-generatie vond plaats in juni / juli 2018.

Gnosis GNO- en OWL-tokens diagram

Gnosis GNO en OWL Token Overzicht

U gebruikt OWL-tokens om te betalen voor vergoedingen op het platform, en 1 UIL is altijd gelijk aan 1 USD. Gnosis verzamelt de symbolische vergoedingen niet, maar verbrandt ze in plaats daarvan en haalt ze uit de circulatie. U kunt uw vergoeding ook betalen met een ander ERC20-token. Wanneer je voor deze optie kiest, koopt Gnosis GNO met jouw kosten en verbrandt het GNO.

Idealiter zal dit verbrandings- en uitzetmechanisme het GNO-aanbod beperken en de waarde ervan verhogen. Aan de andere kant zal Gnosis de OWL-distributie aanpassen om ervoor te zorgen dat deze altijd op één dollar staat.

Gnosis-team & Vooruitgang

Het Gnosis-team wordt geleid door Martin Köppelmann (CEO), Stefan George (CTO) en Dr. Friederike Ernst (COO). Köppelmann en George begonnen in januari 2015 als een van de eersten aan het platform te werken ConsenSys partners. In augustus van datzelfde jaar lanceerden ze het alfaproduct als de eerste grote DApp op Ethereum.

In april 2017 had het project een enigszins controversiële Initial Coin Offering (ICO). Met behulp van een Nederlandse veilingstijl om geld in te zamelen, bereikte het team hun harde limiet van $ 12,5 miljoen in tien minuten met behoud van 95 procent van de tokens. Temidden van een terugslag heeft het team de tokens in een kluis opgesloten en beloofd ze niet op de markt te dumpen. Ze geven een waarschuwing van ten minste drie maanden voordat ze een van de tokens verkopen.

In december 2017 werd het Olympia-platform gelanceerd. En het team lanceerde de DutchX in het tweede kwartaal van 2018. Zoals eerder vermeld, brachten ze ook Apollo uit in 2018. Momenteel ontwikkelen ze de Gnosis Safe. Versies zijn beschikbaar voor Android en Google Chrome terwijl een iOS-product nog in de maak is.

Het team omvat een behoorlijk aantal gerenommeerde adviseurs, waaronder Joseph Lubin (medeoprichter van Ethereum en oprichter van ConsenSys) en Vitalik Buterin (oprichter en hoofdwetenschapper van Ethereum). Op de website staan ​​deze adviseurs echter niet meer.

Wedstrijd

Augur is de belangrijkste concurrent van Gnosis. Met een iets eerdere start creëert het Augur-team ook een platform voor voorspellingsmarkten. Sommigen beweren dat Augur met een eerlijkere symbolische distributie en gedecentraliseerde orakels de minst gecentraliseerde van de twee is..

Nog een verschil – Augur gebruikt ETH voor markthandel en REP om de orakels te belonen die de uitkomsten van gebeurtenissen rapporteren, terwijl Gnosis de hierboven beschreven symbolische beloningsstructuur heeft.

Handel

Gnosis kende een succesvolle start en bereikte in juli 2017 een all-time hoge Bitcoin-prijs van 0,141 BTC (~ $ 357). Sindsdien is het echter niet goed gegaan met de GNO-prijs. Het zag een opwaartse beweging in december 2017 en begin januari 2018 met de rest van de markt, maar de prijs ten opzichte van Bitcoin was vrijwel ongewijzigd.

Het token is momenteel gestegen op ongeveer $ 10 (~ 0,00292 BTC) – meer dan 98 procent onder zijn hoogste punt ooit. Met slechts 10 procent van de tokens op de markt is dit geen goed teken. Aangezien het team hun meerderheidsaandeel verkoopt, zou de prijs nog verder kunnen dalen door het toenemende aanbod.

Aan de andere kant kunnen productreleases de GNO-prijs enigszins ondersteunen, omdat de tokens dan meer zouden zijn gebruikt. Dit scenario lijkt op dit moment echter onwaarschijnlijk.

Waar te koop GNO

U kunt GNO kopen met Bitcoin of Ethereum op Bittrex en Kraken. Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan onze handleidingen over het kopen van Bitcoin en Ethereum.

Waar GNO opslaan

GNO is een ERC20-token, dus u kunt het in elke ERC20-compatibele portemonnee opslaan. De veiligste optie is om een ​​hardware wallet zoals de Ledger Nano S te gebruiken. Je zou MyEtherWallet ook moeten overwegen om je GNO op te slaan – een gratis, zij het iets minder veilige keuze.

Natuurlijk heb je ook de Gnosis Veilige portemonnee tot uw beschikking.

Gevolgtrekking

Gnosis creëert de infrastructuur voor voorspellingsmarkttoepassingen. Bovendien omvat het project een in eigen huis ontwikkelde Dutch Exchange, een multisig-portemonnee en robuust ontwikkelaarstools. Het team heeft de missie om van Gnosis ‘s werelds meest efficiënte prognosetool te maken en gebruikers de beste ervaring te bieden bij het zoeken naar informatie op maat.

Zelfs met een scheve token-distributie heeft het team hun doelstellingen bereikt en blijft het updates en nieuwe functionaliteit uitbrengen. Door de groei van machine learning en crowdsourcing in prognosemodellen kan Gnosis een grote bijdrage leveren aan een steeds waardevollere markt. Maar de recente prijsactie laat iets anders zien.

Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 12.13.18 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende bronnen voor Gnosis

Website

Slap

Twitter

Reddit

Medium