Wat is Golem?

Golem is een wereldwijd, gedecentraliseerd supercomputer dat de rekenkracht van elke machine op zijn netwerk combineert. In het Golem-ecosysteem kunt u de reservebronnen van uw computer uitlenen aan anderen die de extra kracht nodig hebben om complexe berekeningen en taken uit te voeren. In navolging van dezelfde trend die leidde tot Uber en Airbnb, is deze deeleconomie een solide manier om wat extra geld te verdienen met je ongebruikte en / of onderbenutte middelen.

Aan de andere kant kunt u rekenkracht van het netwerk huren om taken uit te voeren of zelfs te versnellen die uw computer moeilijk kan verwerken. Huren is ideaal als u routinematig intensieve berekeningen uitvoert voor activiteiten zoals natuurlijke taalverwerking (NLP), kunstmatige intelligentie (AI) of zelfs machine learning voor DNA-verkenning. Het Golem-team richt zich echter eerst op CGI-rendering – een gebied vol onkosten en lange wachttijden.

In deze Golem-gids behandelen we:

Hoe werkt Golem?

Laten we eens kijken naar de het gehele proces van een aanvrager (partij die een computertaak moet uitvoeren) met behulp van het Golem-netwerk.

Laten we, om het simpel te houden, aannemen dat de taak van de aanvrager dezelfde klasse is als een van de taaksjablonen die Golem biedt. Als dit niet het geval was, zou de aanvrager zijn / haar eigen code voor de taak moeten schrijven met behulp van de taakdefinitiekader. Deze optie is echter niet beschikbaar in de eerste twee releases – Brass en Clay. Taken uitvoeren in een andere klasse dan de taaksjablonen zullen beschikbaar zijn in de derde release, Stone.

Blender en Luxrender zijn de enige twee taaksjablonen die beschikbaar zijn in de eerste Golem-versie, Brass. Uiteindelijk verandert de set taaksjablonen in de Golem-winkel waar u nieuwe sjablonen op het netwerk kunt toevoegen en gebruiken.

Maar terug naar ons voorbeeld. Nadat de aanvrager een sjabloon heeft gekozen, wordt de taak toegevoegd aan het Taakbeheer, en het netwerk ontvangt de informatie over de taak.

EEN provider (partij die de rekenkracht levert) ontvangt alle uitgezonden taakaanbiedingen en selecteert de beste. Daarbij controleert het ook de reputatie van elk knooppunt dat de taken uitzendt en wijst het degenen met een slechte reputatie af. Wanneer een aanbieder een geschikt aanbod vindt, stuurt hij een prijs en zijn rekenkrachtinformatie naar de aanvrager. In ruil daarvoor controleert de aanvrager of de provider een voldoende hoge reputatie heeft om mee samen te werken.

golem-proces

Golem-taakproces

Als alles koosjer is, ontvangt de provider de juiste bronnen via IPFS en begint de berekening op de taakcomputer. Zodra de taak is voltooid, worden de resultaten teruggestuurd naar de aanvrager via het IPFS-netwerk.

Vervolgens geeft de taakbeheerder de informatie door aan het juiste knooppunt om de resultaten te verifiëren. De aanvrager kan besluiten om het naar meerdere knooppunten te sturen voor redundante verificatie.

eindelijk, de betaalsysteem wordt op de hoogte gebracht via een Ethereum smart contract en het geld gaat van aanvrager naar aanbieder. Als de aanbieder nauwkeurige resultaten opstuurt en de aanvrager op tijd betaalt, zullen beide partijen hun reputatie zien toenemen.

Extra functies

Buiten het hierboven geschetste scenario bevat Golem nog twee andere gerelateerde functies.

  • Toepassingsregister – Een slim contract van Ethereum voor ontwikkelaars om hun eigen Golem-applicaties te publiceren. Dit maakt het gemakkelijker voor ontwikkelaars om gebruikers en aanvragers te vinden om de tools te vinden waarnaar ze op zoek zijn.
  • Transaction Framework – Een reeks vereisten waaraan een ontwikkelaar moet voldoen bij het implementeren van een transactiemodel voor hun zelfgemaakte Golem-applicatie.

Golem-netwerktoken (GNT)

GNT is een ERC20-token dat u gebruikt om te betalen voor de rekenkracht die u huurt. Als aanbieder bent u vrij om uw GNT-huurprijs vast te stellen op wat u maar passend acht. Omdat Golem een ​​marktplaats is, zouden deze prijzen in de loop van de tijd een evenwicht moeten vinden. Je hebt ook GNT nodig om stortingen in te dienen als aanbieder en deel te nemen aan het toepassingsregister.

Het Golem-team sloeg 1.000.000.000 GNT tijdens de ICO, waarvan 82% werd uitgedeeld aan de crowdsale-deelnemers.

Golem-team & Vooruitgang

Golem wordt geleid door Julian Zawistowski, die ook adviseur is van Schat, een blockchain-platform voor de videogame-industrie. Het team bracht de alpha, Brass, voor het eerst uit in augustus 2016. Messing bevat Blender en LuxRender, twee tools voor CGI-rendering. Latere releases zijn als volgt:

  • Klei Bevat het toepassingsregister en de taak-API. In deze release kunnen ontwikkelaars integreren met het platform.
  • Steen – Bevat het certificeringsmechanisme en transactiekader. Met deze release kan Golem worden gebruikt in een SaaS-model.
  • Ijzer – Heeft meer veiligheid en stabiliteit. Met deze versie kunnen ontwikkelaars applicaties maken die buiten de sandbox draaien.

De langetermijnvisie van het Golem-team is om een ​​gedecentraliseerd platform van microservices te bouwen dat fungeert als het “nieuwe internet van morgen”. Golem is momenteel in de Brass Beta-versie 0.18.2. De langzame ontwikkelingstijdlijn van het team heeft sommige communityleden van streek gemaakt. Anderen voeren echter aan dat de langzame en veilige aanpak noodzakelijk is voor een project van deze omvang.

Wedstrijd

Er zijn een paar soortgelijke projecten als Golem die het team op hun adresboek behandelt FAQ pagina. Het meest opvallende project is iExec; Het is echter voornamelijk gericht op aanvragers die off-chain berekeningen willen uitvoeren. Het Golem-team gelooft dat er in de nabije toekomst geen use-case-overlappingen tussen de twee zullen zijn en dat ze later misschien zelfs kunnen samenwerken.

SONM en BOINC werken ook aan het oplossen van soortgelijke problemen. SONM gebruikt frameworks van derden, terwijl Golem dat niet doet, en het Golem-team stelt dat BOINC een meer gecentraliseerde oplossing is.

Je zou ook kunnen beweren dat AI-gerichte blockchain-projecten zoals SingularityNET en DeepBrain Chain concurreren met Golem omdat ze allemaal computerbronnen op hun netwerken bundelen

Handel

Gedurende zijn handelsgeschiedenis is de GNT-prijs gestegen van ~ $ 0,01 (~ 0,00001 BTC) naar een tijdelijk hoogtepunt van ~ $ 0,68 (~ 0,00027) voordat hij weer daalde tot ~ $ 0,20 (~ 0,00003 BTC). Afgelopen december (2017) / januari (2018) volgde het de rest van de markt in een explosie om een ​​recordhoogte te bereiken rond $ 1,16 (~ 0,0008 BTC) voordat het crashte tot ongeveer $ 0,20 (~ 0,000031 BTC).

De GNT-prijs steeg vervolgens sterk in april 2018 en bereikte een lokaal hoogtepunt van iets meer dan $ 0,80 (~ 0,000083 BTC). Deze overgang van Brass Alpha naar Brass Beta heeft hoogstwaarschijnlijk deze drastische verandering veroorzaakt. Na dat hoogtepunt is de prijs blijven dalen en ligt momenteel rond de $ 0,06.

Formeel een top-10 cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, is Golem in de gelederen gezakt. Met een alfaproduct dat bijna twee jaar nodig had om te upgraden naar bèta, kunnen beleggers gefrustreerd raken over de tijd die het product nodig heeft om zich te ontwikkelen. Toekomstige releases kunnen leiden tot prijsstijgingen, terwijl een aankondiging van een CGI-partnerschap ook kan helpen. De prijs zou natuurlijk ook profiteren van een terugkeer van een bullmarkt

Waar GNT kopen

Er zijn verschillende beurzen waar u GNT kunt kopen; Het wordt echter verhandeld met het hoogste volume op Binance als een handelspaar met BTC en ETH. GNT is ook beschikbaar op Huobi, Bittrex en Poloniex.

Nu dat de Golem bèta beschikbaar is, kunt u ook GNT ontvangen voor het verhuren van uw rekenkracht.

Waar GNT opslaan

U kunt uw GNT in elke portemonnee opslaan met ERC20-ondersteuning. De meest populaire opties zijn MyEtherWallet en De nevel. Als je bereid bent om een ​​paar shekels te betalen, moet je een hardware wallet zoals de Trezor gebruiken voor extra beveiliging.

Gevolgtrekking

Golem is een gedistribueerde marktplaats voor supercomputers en rekenkracht. De munt is beschikbaar sinds medio 2016 en was voorheen een top-10 cryptovaluta op basis van marktkapitalisatie, maar is sindsdien in de gelederen gedaald. Dit najaar betekent echter niet dat het team is gestopt met vorderen.

Ze hebben de Brass Alpha consequent verbeterd en de Brass Beta uitgebracht. Bovendien hebben ze de technische ondersteuning en het bereik van de gemeenschap opgevoerd en breiden ze hun bereik wereldwijd uit.

Met soortgelijke projecten die Golem op de hielen zitten, zou dit jaar moeten bepalen of langzaam en gestaag de race echt wint.

Noot van de redacteur: dit artikel is bijgewerkt door Steven Buchko op 12.07.18 om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Aanvullende Golem-bronnen

Website

Twitter

Medium

Rocket.Chat

Reddit