Het Essentia blockchain-framework is een gedecentraliseerde oplossing om de privacy, gegevens, ID en activa van gebruikers op meerdere blockchain-platforms te beschermen. Hoewel dit een eerste gebruiksscenario vormt, voorziet het Essentia-project dat verdere ontwikkeling van het raamwerk diepere niveaus van interactie tussen gedecentraliseerde systemen zal brengen..

Hier gaan we dieper in op de details van de Essentia-blockchain en wat deze doet. In deze gids behandelen we:

Wat is het Essentia Blockchain Framework?

Essentia is ontstaan ​​uit het besef dat het model voor gecentraliseerd identiteitsbeheer fundamenteel gebroken is. Elke keer dat we ons aanmelden voor een nieuwe service, inclusief het gebruik van huidige gedecentraliseerde tools, gaan we ermee akkoord dat een ander bedrijf of entiteit toegang heeft tot onze persoonlijke informatie.

Spraakmakende incidenten, waaronder Snowden-onthullingen, het Facebook / Cambridge Analytica-schandaal en de Equifax-hack, hebben het vertrouwen in bedrijven om onze gegevens te beschermen langzaam uitgehold. Privacy is nu een grote zorg voor veel mensen, waarbij een grote meerderheid van de Amerikaanse burgers nu zegt dat ze weinig tot geen vertrouwen hebben dat hun gegevens veilig zullen blijven in de handen van verschillende serviceproviders.

Privacy betreft Pew Research

De Essentia-oplossing

Het Essentia blockchain-framework is bedoeld om alle gebruikers, zelfs de minst technisch ingestelde, controle te geven over de toegang tot hun gegevens. Hoewel het project duidelijk maakt dat decentralisatie de oplossing is, benadrukt het ook dat het huidige landschap gefragmenteerd is, met verschillende platforms, tokens en interfaces voor eindgebruikers..

Simpel gezegd is Essentia een tussenlaag die tussen de huidige gedecentraliseerde oplossingen in zit. Het dient als een gateway die gebruikersgegevens en identiteit beschermt. Door deze laag te gebruiken om toegang te krijgen tot gedecentraliseerde platforms die zijn gekoppeld aan Essentia, kunnen gebruikers ervoor kiezen om anoniem, pseudoniem of openbaar te handelen. Het is geheel aan de gebruiker welke gegevens hij deelt met de andere platforms en hoe het platform de gegevens deelt die de gebruiker wil vrijgeven.

De reikwijdte van het privacyprotocol is niet alleen beperkt tot persoonlijke gegevens zoals naam of geboortedatum. Essentia streeft naar een breder bereik, inclusief desktops, bestanden en documenten, software, portefeuilles en logins.

In overeenstemming met de wettelijke vereisten die worden opgelegd door de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming, kunnen gebruikers ook oefenen hun “recht om te worden vergeten” uit. Met Essentia kunt u ook alles wat u maar wilt van het platform verwijderen.

Essentia streeft ernaar om online of offline te werken, waarbij gebruikers toegang hebben tot hun seed vanaf elk van hun apparaten, draaiend op elk besturingssysteem, waar ook ter wereld. Bovendien hoeft de gebruiker van Essentia blockchain geen mens te zijn. Gebruikers kunnen ook machines zijn zoals servers of een IoT-apparaat.

Het project heeft al veel bestaande grote blockchain- en cryptoplatforms geïntegreerd, waaronder Bitcoin, Ethereum, Storj, Idex en Bitfinex..

Momentopname van de Essentia blockchain-integraties

Momentopname van de Essentia blockchain-integraties

Hoe werkt Essentia?

Essentia blockchain-gebruikers hebben één seed, die overal toegankelijk is met behulp van een smartphone, tablet of computer en beschikbaar is op besturingssystemen, waaronder MacOS, iOS, Windows, Linux en Android. Om toegang te krijgen tot het Essentia blockchain-framework, moeten gebruikers een root-ID (ESS-ID) maken door verbinding te maken met een knooppunt of door de software lokaal op hun eigen computer uit te voeren.

Een gebruiker ontvangt een paar sleutels die gegevens, identiteiten of toegang tot services en dApps kunnen ondertekenen, verifiëren, coderen en decoderen. ID’s en logins van derden worden toegevoegd als sub-ID’s, dus de ESS-ID fungeert als een soort sleutelhanger die alles bij elkaar houdt. Het herstelzaad voor de ESS-ID is een lijst met geheugensteuntjes die veilig moeten worden opgeslagen. Alle gegevens worden versleuteld en opgeslagen op het gedecentraliseerde Essentia blockchain-netwerk.

Onderdelen van Essentia

Essentia blockchain is een modulair netwerk dat consensus bereikt via een hybride PoW / PoS-methodologie. Het systeem heeft drie hoofdcomponenten:

  • Essences zijn groepen entiteiten die op het Essentia-netwerk samenwerken. Het kunnen individuen, bedrijven, groepen of organisaties zijn. Interacties worden beheerd door sub-ID’s, machtigingen en slimme contracten.
  • Synergieën maken de interacties mogelijk tussen de verschillende platforms, bronnen en modules van het systeem, beheerst door de PoS-consensus. Deze module gebruikt sharding om een ​​hogere doorvoer te bereiken.
  • PoW-mijnwerkers creëren nieuwe blokken, in sommige gevallen gegroepeerd in mijnbouwpools.

Dit is een samenvatting van extreem hoog niveau. Er is een enorme hoeveelheid technische details die ten grondslag liggen aan de Essentia-blockchain, te veel om in deze gids samen te vatten. Het volstaat om te zeggen dat voor iedereen die in de details wil duiken, de wit papier en design papier bieden zeer uitgebreide uitleg.

Munttoevoer

De munt van de Essentia-blockchain is het ESS-token, dat momenteel een ERC-20-token is. Het is een utility-token voor toegang tot premiumfuncties van het Essentia-systeem, zoals extra opslag, en dient ook als een mijnbeloning.

Het hoofdnet van Essentia zou in het vierde kwartaal van 2018 worden gelanceerd. Het project heeft echter onlangs aangekondigd dat de lancering moet worden uitgesteld terwijl er verder wordt getest. Zodra het hoofdnet live is, moeten tokenhouders een atomaire swap van de ESS ERC-20-tokens naar de ESS-munten initiëren, wat kan worden gedaan binnen de Essentia blockchain-desktop-app.

Er is een totale voorraad van 1.755.313.373 ESS-tokens, met 787 miljoen in omloop op het moment van schrijven.

Roadmap en team

Essentia had in juni 2018 een openbare ICO, nadat ze $ 23,5 miljoen had opgehaald via een privéverkoop. De ICO was succesvol en bereikte zijn doel van $ 25,5 miljoen door 40 procent van alle beschikbare tokens te verkopen. Op het moment van de ICO draaide het project al de eerste bèta van het ESS-framework.

Post ICO Essentia blockchain heeft zich gericht op verdere systeemontwikkeling, het lanceren van een openbare bètatest en releases voor desktop- en mobiele apps. Het team heeft ook gewerkt aan het ontwikkelen van versies van Essentia voor de overheid en het bedrijfsleven.

De volgende belangrijke mijlpaal is de belangrijkste netto-lancering, waarvan de datum onduidelijk blijft. Er zullen ook verdere integraties zijn met portefeuilles en apps. Jaxx en Exodus worden beide genoemd op de Essentia-blog. In de eerste helft van 2019 vindt een ontwikkelaarsconferentie plaats.

Essentia Blockchain-team

Een non-profitorganisatie genaamd EssentiaOne, gevestigd in Amsterdam, leidt het project. De oprichters van Essentia blockchain zijn Matteo Gianpetro Zago (projectleider), Mirco Mongiardino (productleider) en Vladimir Holubovych (operationeel leider).

Zago en Holubovych hebben eerder bedrijven opgericht, waaronder Mobilife +, en Zago is lid van de Bitcoin Foundation. Mongiardino heeft een achtergrond in digitale marketing.

Essentia blockchain-team

Essentia blockchain-team

Het project heeft ook een robuust team van adviseurs, waaronder Moe Levin, die een vroege investeerder was in RSK Labs en Dropbox, en Erik Van Der Staak, adviseur van de Europese Commissie.

Handelsgeschiedenis

Er zijn geen noemenswaardige pieken of dalen in de prijs van ESS-tokens sinds de openbare verkoop in juni 2018. De waarde van het token is in de loop van de maanden gestaag gedaald.

Essentia is echter een van de kleinere projecten, dus het zou onredelijk zijn om te verwachten dat het tegen de algemene markttrend ingaat. De belangrijkste netto-lancering kan, wanneer deze ook is, een stijging van de tokenwaarde zien.

Concurrenten

Omdat Essentia zich richt op gegevensprivacy, is het niet direct vergelijkbaar met privacymunten zoals Monero. Daarom zouden andere privacyprotocollen een betere vergelijking zijn. Enigma is een voorbeeld. Enigma wil echter privacy brengen in slimme contracttransacties. Ook de onderliggende technologie is heel anders. Enigma gebruikt berekeningen met meerdere partijen om blockchain-transacties te beveiligen, waarbij gecodeerde transactie-informatie over meerdere knooppunten wordt verdeeld. Essentia vertrouwt op de beveiliging van de privésleutel van de gebruiker om ID’s en aanmeldingen veilig te houden.

MaidSafe is een ander soortgelijk project, maar gericht op het beveiligen van bestanden.

Waar te koop ESS

ESS-tokens zijn momenteel niet beschikbaar op een groot aantal beurzen, maar u kunt ze kopen op Idex, Coinbene of Bitfinex.

Waar ESS opslaan

Hoewel ESS-tokens nog steeds zijn gebaseerd op het ERC-20-protocol, is elke portemonnee die ERC-20-opslag ondersteunt geschikt. We raden je altijd aan om een ​​hardware wallet zoals de Ledger Nano S te gebruiken voor optimale beveiliging.

Essentia blockchain heeft tot doel externe wallets zoals Jaxx te integreren. Daarom kunnen we misschien aannemen dat ESS met deze andere wallets kan werken zodra de atomaire swap naar de oorspronkelijke munt is voltooid..

Conclusie

Essentia blockchain lijkt een vrij uniek project in de ruimte te zijn, met als doel gebruikers een enkele interface te bieden voor meerdere gedecentraliseerde oplossingen. Het is een nobele ambitie en als het lukt, is het zeker een munt die het bekijken waard is.

Aan de andere kant staat het project momenteel ergens rond de 850 op het moment van schrijven. Bovendien zijn er in de handelsgeschiedenis geen geruststellende prijspieken geweest om investeerders of handelaren de zekerheid te bieden dat er enige kans is op behoorlijke rendementen. Het is waar dat de projectblog erg actief is en regelmatig gedetailleerde updates bevat. Er is echter geen bevestigde datum voor een hoofdnetlancering, wat niet geruststellend is.

Over het algemeen is het oordeel dat Essentia veel potentieel heeft dat tot nu toe niet is gerealiseerd. Als een succesvolle lancering van het hoofdnet echter enige verdere positieve handelsactiviteit genereert, kan dat nog veranderen.

Aanvullende bronnen

Twitter

Telegram

Reddit

Github