Wat is Lisk?

Lisk is een sidechain-ontwikkelingsplatform dat het voor ontwikkelaars gemakkelijk maakt om gedecentraliseerde applicaties in Javascript te bouwen en in te zetten. Een van de grootste problemen in de branche is om ontwikkelaars op de hoogte te brengen van het bouwen van blockchains en het begrijpen van de granulaire codebases onder de motorkap.

Ontwikkelaars werken ontzettend hard en staan ​​vaak ten prooi aan gecentraliseerde platforms (zoals Google Play en Apples App Store). Deze grote entiteiten krijgen het leeuwendeel van de aandacht en inkomsten, waardoor ontwikkelaars vaak niet rond kunnen komen. Lisk streeft naar een eerlijker platform voor gedecentraliseerde apps waarmee ontwikkelaars een groter deel van de taart kunnen krijgen.

Het project hoopt de ontwikkeling te versnellen en te vereenvoudigen door zich te concentreren op Javascript (geen gepatenteerde nieuwe taal) en uiteindelijk hun platform open te stellen voor miljoenen reeds opgeleide programmeurs..

In onze gids kijken we naar:

Hoe werkt Lisk?

Specificaties

Blokkeertijd: 10 seconden

Rondetijd: ~ 17 minuten

Levering: 100 miljoen LSK + jaarlijkse smeedbeloningen (momenteel 4 LSK per blok)

Consensussysteem: Gedelegeerde Proof-of-Stake (DPoS)

Ticker symbool: LSK

Lisk wil een platformaanbieder zijn (vergelijkbaar met Ethereum en NEO) met een gedecentraliseerd netwerk, maar het verschilt op een aantal manieren.

Ethereum gebruikt Solidity, waarbij ontwikkelaars een nieuwe taal moeten leren, en is gericht op slimme contracten. Deze back-end-gefocuste constructie vereist dat derden werken als front-end-applicaties (bijv.Mijn Ether Wallet voor ERC-20-tokens).

Lisk gebruikt sidechains en een complete Software Development Kit (SDK) om een ​​complete kit en kaboodle voor ontwikkelaars mogelijk te maken om gepolijste dapps (gedecentraliseerde applicaties) en een onafhankelijke blockchain onder één systeem te produceren. Deze side blockchain is gekoppeld aan en beveiligd door de apart onderhouden Lisk blockchain.

Lisk zijketens

Lisk Sidechains in actie

Sidechains

Sidechains zijn cryptografisch onafhankelijke grootboeken (blockchains) die linken naar de hoofdketen zonder de prestaties en snelheid van de hoofdketen te schaden. Deze verbinding luidt interoperabiliteitsfuncties in, zoals het overbrengen en synchroniseren van uw tokens tussen ketens.

Uiteindelijk bieden sidechains ontwikkelaars het ultieme niveau van aanpasbaarheid voor consensusalgoritmen, netwerkschaling, asset-tracking en zelfs bètaversies van crypto’s (bijv. Testnets) en tracking van assets (bijv. Aandelen).

Veel sidechain-oplossingen die er zijn, zijn een enkele blockchain of privé-blockchains. Lisk streeft ernaar het beste van twee werelden te bieden: stabiliteit en veiligheid van de hoofdketen, terwijl zijketens onbeperkte flexibiliteit hebben.

Ontwikkelaars hebben de volledige controle om hun eigen blockchain-netwerk als sidechain te creëren, terwijl het Lisk-team de hoofdketen onderhoudt, beveiligd door 101 afgevaardigden. Als er ooit een bug op die andere blockchain zit, blijft de mainchain onaangetast.

Wat maakt Lisk anders?

Om blockchain-technologie toegankelijker te maken, heeft het team een ​​software-ontwikkelaarskit (SDK) gemaakt op basis van JavaScript met de nadruk op gebruikerservaring (UI) en ontwikkelaarsondersteuning.

De SDK bestaat uit vier hoofdonderdelen:

  1. Consensus-algoritme – In het geval van Lisk, Delegated Proof of Stake (DPoS) wat ook de standaardinstelling is
  2. Zijketting – Biedt de mogelijkheid om een ​​autonome blockchain te creëren die is gekoppeld aan de hoofdketen van Lisk
  3. Back-end – Aanpasbare code voor ontwikkelaars om onafhankelijk DAPPS te maken
  4. Voorkant – De gebruikersinterface (UI) die openbare componenten zijn

De gedachte hierachter is dat deze onafhankelijke projecten zullen aansluiten op een stabiele moederketen met reeds bestaande schaal en robuustheid. Lisk heeft ook afgevaardigden die kunnen helpen de netwerken van de zijketens te beveiligen.

Lisk-knooppunten

Hoe afgevaardigden het sidechain-netwerk beveiligen

Door de kracht van het originele Lisk-netwerk en blockchain te combineren met een open-source SDK, hebben ontwikkelaars de kracht om handige, eenvoudig te downloaden digitale applicaties in één pakket te maken. Deze app is toegankelijk in een gedecentraliseerde opslagplaats zoals een app store. LSK-tokens worden gebruikt voor het gebruik van het Lisk-netwerk en -services. (Vergelijkbaar met ether met Ethereum)

Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich uitsluitend concentreren op het nut van hun app, niet door een nieuwe blockchain opnieuw te creëren en al het beheer dat daarbij hoort.

Voorbeeld Lisk Blockchain Services

  • Identiteit als dienst – Een drukknop instant single sign-on (SSO) voor websites waarvoor registratie vereist is
  • Gedecentraliseerde hosting als een service – Bewaar media in een gedecentraliseerde, versleutelde cloud op het netwerk
  • Slimme contractuitvoering als een service – Maakt betrouwbare escrow-diensten mogelijk en elimineert het tegenpartijrisico
  • Orakels als een dienst – Een manier om aanpasbare realtime gegevens of het resultaat van real-life gebeurtenissen te krijgen

Een van de coolste dingen aan het hebben van de SDK en het open-source-ecosysteem rond de hoofdketen van Lisk, is hoe het hele systeem profiteert van elke nieuwe dapp en use-case die door ontwikkelaars is gemaakt. Solidity heeft bijvoorbeeld geen bibliotheek in Lisk, maar een ontwikkelaar zou Ethereum Virtual Machine (EVM) slimme contracten kunnen coderen binnen hun eigen sidechain of als een blockchain-service. Het hele netwerk zou dan die bibliotheek kunnen gebruiken.

Eenmaal voltooid, zou het hele Lisk-netwerk nu profiteren van deze nieuwe efficiëntie en aanbod. Naarmate meer en meer ontwikkelaars aan boord springen, zullen ze een krachtig netwerkeffect creëren en snel de benodigde apps en services creëren. Dit is een goed voorteken voor Lisk door meer waarde en bruikbaarheid te creëren voor ontwikkelaars en gebruikers.

Lisk gedecentraliseerde app-directory

Je kunt elke dapp in het ecosysteem binnen de Lisk-client zoeken (zoals je zou doen met elke App Store). Alle blockchain-applicaties op het platform moeten zich registreren op de mainchain. Door deze registratie wordt een verbinding tot stand gebracht tussen de Lisk-mainchain en de sidechain waardoor de applicatiedirectory alle blockchain-applicaties en -services kan vinden.

Tijdens dit proces kan de ontwikkelaar een unieke app-naam, beschrijving, categorie, pictogram, tags en downloadlink instellen. Lijkt sterk op het registratieproces voor apps of podcasts op services zoals de app store van Apple.

Lisk Dapp-map

Lisk Dapp Directory

Over Lisk

Geschiedenis

Omdat Bitcoin-kern voornamelijk in C ++ en Ethereum in Solidity (een onafhankelijk op javascript gebaseerd raamwerk) wordt geschreven, is er veel verwarring bij ontwikkelaars over welke taal ze moeten focussen of helemaal moeten leren.

Lisk-oprichters Max Kordek en Oliver Beddows zagen en ervaarden deze worstelingen en creëerden een visie om blockchain-technologie toegankelijker te maken. Gezien het feit dat de meeste van de meest populaire apps (bijv.Uber) en het web zelf grotendeels op Javascript draaien, waarom zou u dan het wiel opnieuw uitvinden??

Het begon allemaal in 2014 met Crypti, een open-source blockchain app-platform dat uiteindelijk is uitgegroeid tot Lisk. Hoewel Crypti succesvol was op gemeenschapsniveau, had ze meer vuurkracht nodig om hun visie te bereiken en ging ze in mei 2016 naar Lisk..

Team

Max Kordek – President / CEO en oprichter

Kordek zag in het begin het potentieel van blockchain. Hij had contact met verschillende gemeenschappen en nam alle informatie in zich die hij kon vinden voordat hij Lisk oprichtte. Hij ziet grote groei in het verschiet en gelooft dat Lisk voorop zal lopen bij die acceptatie door een gebruiksvriendelijke Sidechain Development Kit te bieden. Buiten zijn werk heeft hij een grote passie voor sciencefiction.

Lisk Operations

Max Kordek en het Core Operations Team

Oliver Beddows – Vice President / CTO en oprichter

Beddows heeft twaalf jaar ervaring op het gebied van ontwikkeling. Net als veel andere blockchain-projecten, zag hij dat dit soort technologie een krachtig hulpmiddel zou kunnen zijn om de wereld rechtvaardiger te maken. Hij zag dat de meeste blockchain-platforms veel te complex waren en er was een mogelijkheid om ontwikkelaars met bestaande vaardigheden de ruimte in te halen.

Lisk Development

Oliver Beddows en het Core Development Team

Roadmap en ontwikkelingen

Lisk is niet zonder hobbels in de weg en andere uitdagingen. Desondanks is het uitgegroeid tot een echt project dat bij elke voltooide mijlpaal steeds meer vertrouwen krijgt.

Een samenwerking met Microsoft in 2016 gaf Lisk de kans om “Blockchain as a Service” te leveren via Azure, evenals enige erkenning in de branche.

Een grote, recente ontwikkeling was de beslissing voor een rebranding. Het inhuren van een merkstrategiebedrijf en professionele ontwerpers duidt op ijverige bouwers van niet alleen een Blockchain-app-platform, maar ook van een merk. Deze herlancering is sindsdien gebeurd en het is veilig om te zeggen dat de rebranding grotendeels is geslaagd met een veel professionelere uitstraling, wat essentieel is om zowel nieuwe investeerders als talent aan te trekken..

Concurrenten

Lisk concurreert in een nogal drukke ruimte. Ethereum heeft al een gezond first-mover-voordeel in de gedecentraliseerde toepassingsplatformruimte. Tel daar de concurrentie van NEO, Stratis en ICON bij op en je vraagt ​​je misschien af ​​waar Lisk in past.

Gelukkig hebben de meeste van deze projecten hun eigen expertise, zowel wat betreft codeertalen als geografische locatie. En zoals we eerder al zeiden, geen enkel ander project is zo sterk gericht op de Javascript-kant van ontwikkeling.

Handelsgeschiedenis

LSK begon met handelen in het begin van 2016 en na enige aanvankelijke volatiliteit zakte het tot een USD-prijs rond de $ 0,30. De prijs begon pas halverwege 2017 echt te stijgen toen de bullmarkt van kracht werd. Het bereikte begin januari 2018 een hoogste prijs ooit van $ 38,40. Dit vertegenwoordigt een ongelooflijke 100x return voor degenen die een paar jaar eerder erin slaagden om binnen te komen.

Helaas is de prijs sindsdien dramatisch gedaald, samen met de algehele bearmarkt in cryptocurrencies dit jaar, en bevindt hij zich op het moment van update ergens op het niveau van $ 2,85..

Lisk heeft momenteel geen roadmap beschikbaar, dus het is moeilijk te voorspellen welke katalysator de prijs in de toekomst kan verhogen. Zoals bij de meeste projecten, zouden aanvullende adoptie en partnerschappen moeten helpen.

Waar LSK kopen

Lisk wordt verhandeld op verschillende beurzen, met als top 3: Bittrex, Poloniex en Binance. Zoals bij veel andere cryptocurrencies, moet u beginnen met Bitcoin (of iets dat u in Bitcoin wilt omzetten), zodat u dat paar op uw favoriete exchange kunt kopen..

Hoe LSK op te slaan

Als onderdeel van de herlancering heeft het Lisk-team een ​​aantal alternatieven ontwikkeld om je LSK op te bergen. De oude Nano portemonnee wordt binnenkort stopgezet, dus u moet upgraden naar een betere oplossing. De meeste gebruikers zullen de Lisk willen bemachtigen Hub beschikbaar voor Windows en Mac. De Hub voegt functionaliteit toe aan de Nano-portemonnee en biedt enkele extra voordelen, zoals stemmen voor afgevaardigden.

Lisk Kern is een portemonnee-oplossing alleen voor gevorderde gebruikers en heeft een opdrachtregel-dashboard zonder GUI. Als u uw eigen volledige node wilt opzetten, is deze portemonnee iets voor u. Tenslotte, Lisk Mobile is ook uit en biedt een aantal beperkte functionaliteit, hoewel ervaren gebruikers in plaats daarvan waarschijnlijk een van de desktopversies willen.

Alle bovenstaande wallets zijn te vinden op de officiële Lisk downloadpagina.

Conclusie

Lisk is een erg langzame en stabiele speler geweest. In een wereld van ‘smaak van de maand’-ICO’s is het verfrissend om te zien dat consistente ontwikkeling, bereikte mijlpalen en geleidelijke verbeteringen te zien zijn.

Sinds de dagen van Crypti zijn beide oprichters betrokken bij het project en houden ze hun geesteskind in de gaten. Van een prille keukentafel vol programmeurs tot een veel groter bloeiend team met mooie kantoren in Berlijn, Duitsland, Lisk heeft een lange weg afgelegd.

Hoewel velen Lisk beschouwen als een “Ethereum-killer”, onthult een nadere beschouwing dat project gewoon een andere geweldige opkomende speler is (onder velen) in een ontluikende cryptowereld die vlak voor onze ogen wordt gebouwd..

Terwijl Ethereum zich richt op slimme contracten en mechanismen in Solidity als een back-end-tool, hoopt Lisk de harten en geesten van zowel (JavaScript) ontwikkelaars als gebruikers te veroveren..

Hun SDK op basis van Javascript heeft een eenvoud die gemakkelijk te missen is. Waarom zou je de code van internet opnieuw uitvinden als zoveel ontwikkelaars deze al kennen en gebruiken? Dit is waar Lisk de neiging weerstond om met iets propriëtair te komen en in plaats daarvan reeds bestaande frameworks gebruikt waardoor ze sneller toegang hebben tot een veel grotere ontwikkelaarspool..

Alleen de tijd zal uitwijzen (en beslissen) wie de koning van de Crypto-berg is en Lisk groeit gestaag (en stilletjes) als een zittende persoon om in aanmerking te komen voor die rol.

Dit artikel is op 11.08.2018 bijgewerkt door Ryan Smith om de recente wijzigingen van het project weer te geven.

Vind meer info over het project op de volgende kanalen:

Facebook

Twitter

Reddit

Github

Instagram

Youtube

Telegram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me