Wat is Namecoin?

Namecoin is in wezen een domeinnaam registerservice en was de eerste munt die Bitcoin vorkte. Net als bij het registreren van een .com- of .io-domeinnaam, registreert u een .bit-domein op het netwerk. Dit domein is censuurbestendig en ongevoelig voor het volgen van activiteiten.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Overheden en grote bedrijven beheren traditionele DNS-servers (Domain Name Services). Door deze controle kan de Chinese overheid bijvoorbeeld websites blokkeren die tegen hun overtuiging ingaan. Om dit niveau van censuur te voorkomen, gebruikt Namecoin blockchain-technologie om zijn DNS onder de gebruikers op het netwerk te verdelen.

In deze Namecoin-beginnershandleiding zullen we alles bespreken wat u over het project moet weten, waaronder:

Hoe werkt Namecoin?

Namecoin heeft twee hoofdproducten: Naam-ID en de Dot-Bit DNS.

Naam-ID

Er is een gemeenschappelijk trilemma in naamgevingsconventies voor een netwerkprotocol – Zooko’s driehoek. De driehoek van Zooko stelt dat namen van deelnemers in een netwerk slechts twee van de volgende drie eigenschappen kunnen hebben: gedecentraliseerd, menselijk betekenisvol, veilig. Bitcoin is een geweldig voorbeeld waarin openbare adressen gedecentraliseerd en veilig zijn, maar lang niet menselijk.

Namecoin lost dit trilemma op. Als een vork omvat het de beveiliging en decentralisatie van Bitcoin, terwijl het een extra laag biedt om door mensen leesbare namen op het netwerk mogelijk te maken.

Naam-ID combineert de identiteiten (d.w.z. namen) op Namecoin met OpenID, een authenticatieprotocol. Met NameID kun je inloggen op elke OpenID-enabled website met je Namecoin-identiteit. Het is blockchain, de veiligere, minder ingrijpende versie van ‘Inloggen met Facebook’.

Dot-Bit DNS

Het voorbeeld stelen van de Dot-Bit website, je kunt de Dot-Bit DNS zien als een gedecentraliseerd internettelefoonboek. Centrale autoriteiten beheren een traditioneel telefoonboek (DNS) waardoor ze naar eigen inzicht telefoonnummers (websites) kunnen afsluiten. Denk aan de grote SOPA-controverse?

Wikipedia black-out scherm

Wikipedia was een van de vele websites die protesteerden tegen de SOPA-wet. Afbeelding via Wikipedia

Dot-Bit neemt het telefoonboek (DNS) en distribueert het naar alle deelnemers op het netwerk. Op die manier kan geen enkele entiteit een telefoonnummer (website) beheren, tenzij ze er eigenaar van is.

Dot-Bit heeft een aantal serieuze voordelen ten opzichte van standaard DNS-systemen. Het belangrijkste voordeel is de weerstand tegen censuur. We weten dat we het eerder hebben genoemd, maar het belang ervan kan niet genoeg worden benadrukt: het meest waardevolle kenmerk van de blockchain.

Dot-Bit heeft ook gratis HTTPS, wat voor extra beveiliging zorgt. En de DNS genereert geen netwerkverkeer, dus u heeft meer privacy tijdens het surfen. Omdat uw computer een kopie van de Dot-Bit DNS opslaat, duurt het laden van websites minder dan drie milliseconden – aanzienlijk sneller dan de 100 milliseconden voor gewone sites.

Hoe te bladeren & Schakel Dot-Bit in

U moet de Namecoin-client downloaden om door Dot-Bit-websites te bladeren. U moet ook NMControl downloaden en uitvoeren. Als beide producten actief zijn, kunt u door Dot-Bit-websites bladeren in elke internettoepassing, niet alleen in webbrowsers.

U kunt Dot-Bit-domeinen rechtstreeks vanuit de Namecoin-client registreren voor 0,02 NMC. Wanneer u zich in de client bevindt, voert u gewoon uw .bit-domeinnaam in en de DNS-servers waarop u de site oorspronkelijk host (in JSON-indeling).

Bitcoin-relatie

Namecoin was niet alleen de eerste Bitcoin-vork, maar het was ook de eerste cryptocurrency die merged mining implementeerde. Met merged mining mijnt u zowel Bitcoin als Namecoin tegelijkertijd. In deze relatie profiteert Namecoin van de dominante hashkracht van Bitcoin terwijl het nog steeds op zijn eigen blockchain kan opereren.

De Namecoin-ontwikkelaars proberen de codebase zo veel mogelijk op de Bitcoin-codebase te houden. De enige situaties waarin de twee cryptocurrencies verschillen, zijn wanneer de ontwikkelaars functies implementeren die specifiek zijn voor Namecoins use-case, identiteitsregistratie.

Namecoin Team & Vooruitgang

Een pseudo-anonieme oprichter met de naam “Vince” creëerde Namecoin in 2011. Sindsdien is Vince verdwenen, maar een kernontwikkelingsteam heeft het project levend gehouden. Het project heeft verschillende ontwikkelaars die op de officiële website en profiteert ook van de bijdragen van talloze anonieme ontwikkelaars.

Namecoin lancering

Namecoin lancering op Bitcointalk

Namecoin is nu al een paar jaar volledig functioneel en het ontwikkelingsteam plaatst updates meerdere keren per maand.

Concurrenten

Er zijn maar een paar andere opmerkelijke blockchain-projecten die een gedecentraliseerde DNS creëren. Ethereum heeft de Ethereum-naamservice (ENS) dat biedt praktisch dezelfde functie als Namecoin, behalve het gebruik van slimme Ethereum-contracten. ENS-domeinen gebruiken een .eth-adres.

Emercoin heeft ook een DNS met meerdere domeinzones – .coin voor cryptocurrency, .emc voor Emercoin-gerelateerd materiaal, .lib voor contentbibliotheken en .bazar voor handelsplatforms.

De belangrijkste concurrent van Namecoin is Blockstack. Hoewel Blockstack momenteel op de Bitcoin-blockchain draait, hebben de ontwikkelaars het zo gebouwd dat ze het indien nodig kunnen overzetten naar een andere keten.

Handel

In 2014 was Namecoin een top 10-munt op basis van marktkapitalisatie, maar is sindsdien gedaald. Ver. De NMC-prijs bereikte een recordhoogte van ~ $ 16,08 (~ 0,0149 BTC) in november 2014 en daalde langzaam tot de bull-run van 2017.

NMC zat slapend op ongeveer $ 0,20 (~ 0,00023 BTC) voordat ze de markt naar boven volgde tot een piek van ~ $ 7,84 (~ 0,00055 BTC). De prijs ligt momenteel op ~ $ 1,30 (~ 0,00022 BTC) met een klein handelsvolume.

baseUrl = “https://widgets.cryptocompare.com/”;

var scripts = document.getElementsByTagName (“script”);

var embedder = scripts [scripts.length – 1];

(functie () {

var appName = encodeURIComponent (window.location.hostname);

if (appName == ””) {appName = ”local”;}

var s = document.createElement (“script”);

s.type = “text / javascript”;

s.async = waar;

var theUrl = baseUrl + ’serve / v3 / coin / chart? fsym = NMC&tsiemen = USD, EUR, CNY, GBP ’;

s.src = theUrl + (theUrl.indexOf (“?”) >= 0?​&”:“? ”) +“ App = ”+ appnaam;

embedder.parentNode.appendChild (s);

Het is moeilijk voor te stellen dat Namecoin een significante opwaartse beweging zou hebben. De domeinservice bestaat al een tijdje en heeft niet veel grip gekregen. De prijs kan stijgen met de rest van de markt, maar het lijkt erop dat andere gedecentraliseerde registers op de lange termijn waarschijnlijk zullen winnen.

Waar te koop NMC

U kunt NMC minen of NMC kopen via een beurs.

U kunt NMC normaal minen of via merged mining met BTC. Merged mining wordt aanbevolen omdat er geen extra rekenkracht voor nodig is. Als je ervoor kiest om te minen, moet je lid worden van een mijnbouw zwembad en zorg ervoor dat ze merged mining aanbieden.

Als u NMC liever op een beurs koopt, zijn uw opties helaas niet spectaculair. NMC heeft het hoogste handelsvolume als handelspaar met BTC on Trade by Trade. U kunt NMC ook kopen met USD op Wex.

NMC is beschikbaar voor BTC op Poloniex; het heeft echter bijna geen handelsvolume, dus het kan moeilijk zijn om uw bestelling te laten vullen.

Waar NMC op te slaan

U dient uw NMC op te slaan met de kern klant die het team biedt. Het is beschikbaar op Windows- en Linux-besturingssystemen.

Als u een Mac gebruikt, moet u de oude client downloaden om uw NMC op te slaan. De oude client ondersteunt Windows-, Linux- en Mac-besturingssystemen.

Onlangs heeft het team een ​​bètaversie van het Electrum portemonnee voor NMC. Hoewel het nog in uitvoering is, heeft u dit als een andere optie zodra het is voltooid. Deze portemonnee is ook al geïntegreerd met de Trezor-hardware-portemonnee.

Gevolgtrekking

Namecoin was de eerste vork van Bitcoin, de eerste munt die merged mining implementeerde, en een van de oudste blockchain-projecten die er zijn. Het project fungeert als een gedecentraliseerde DNS en is niet veel gebruikt, maar het ontwikkelingsteam is nog steeds actief.

Het project kan een opleving meemaken nu websites afstand nemen van het controleren van DNS-providers. Echter, grotere, meer bekende projecten zullen waarschijnlijk de keuze zijn van degenen die uiteindelijk de overstap maken.

Aanvullende Namecoin-bronnen

Github

Twitter

Reddit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me